en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙOY ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
   
ag.pan-kor-1
ag.pan-kor-2
ag.pan-kor-3
ag.pan-kor-4
1/4 
start stop bwd fwd
          
Ο Άγιος Παντελεήμων βρίσκεται επί της ομώνυμης οδού, νοτιοανατολικά του Κορωπίου, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, κοντά στη λεωφόρο Κορωπίου – Μαρκοπούλου. Η περιοχή σήμερα βρίσκεται στο μέσο κεντρικών αυτοκινητοδρόμων που την αποκόπτουν από την πόλη, με πολύ λίγες διάσπαρτες κατοικίες και μερικές βιοτεχνικές μονάδες ιδιαίτερα κατά μήκος της λεωφόρου. Όμως οι κατάσπαρτοι ναοί μαρτυρούν την ύπαρξη ιστορικού παρελθόντος. Κοντά υπάρχει ο εξαίρετος βυζαντινός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τα μεταβυζαντινά εκκλησάκια, του Αγίου Μοδέστου, του Αγίου Γεωργίου και λίγο πιο πέρα των Αγίων Αναργύρων, που διασώζουν βυζαντινά τμήματα και υποδηλώνουν την ύπαρξη παλαιότερου μικρού βυζαντινού οικισμού.

Ο ναΐσκος βρίσκεται μέσα σε διαμορφωμένο δενδροφυτευμένο περίβολο και φαίνεται ανακαινισμένος και φροντισμένος. Η θέα είναι ελεύθερη προς την πόλη του Κορωπίου με τον Υμηττό στο βάθος και πιο αριστερά το λόφο Παλάτι του Κορωπίου.

Το εκκλησάκι είναι θεμελιωμένο σε παλιότερο κτίσμα (πιθανά βυζαντινό) του οποίου διακρίνονται τα θεμέλια (2).

Σήμερα (2009) το εκκλησάκι είναι ανοικτό προσβάσιμο στους επισκέπτες. Ανήκει στην ενορία της Αναλήψεως. Πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου στις 27 Ιουλίου, με πανηγυρικό εσπερινό και θεία Λειτουργία.
_______________
Περιγραφή του Ναού

Ο ναός είναι μια πολύ απλή μονόχωρη βασιλική των μεταβυζαντινών χρόνων (18ος αιώνας), διαστάσεων 4.60 x 8.60 μ., που καταλήγει σε ημικυκλική ευρύχωρη αψίδα Ιερού. Η στέγη ξύλινη, με δικλινή κεράμωση είναι ορατή εσωτερικά και φέρει υποστηρικτικό τόξο (σφενδόνιον) στο ύψος του τέμπλου, που είναι συνηθισμένο σε αρκετούς παρόμοιους ναούς της περιοχής. Το τέμπλο είναι κτιστό με αγιογραφήσεις και μία είσοδο, την Ωραία Πύλη. Οι νεώτερες επισκευές έχουν επιφέρει αισθητικές αλλοιώσεις, κυρίως στο εξωτερικό, και δίνουν την εντύπωση νεώτερου κτίσματος.
_______________
Εσωτερικός διάκοσμος

Οι τοιχογραφίες είναι καλής τέχνης και χρονολογούνται βάσει επιγραφής το έτος 1764. Προέρχονται από τη σχολή του Γ. Μάρκου.
_______________
Βιβλιογραφία:

(1) Κατάλογος χριστιανικών μνημείων Μεσογείων και Λαυρεωτικής – 1ης εφορείας (2) Μαμαλούκος Στ., Άγιος Μόδεστος (Άγιος Θεόδωρος) στο Κορωπί, Εκκλησίες μετά την Άλωση, τόμος ΙΙ, Αθήνα 1982, σ. 223.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό Ι. Ναό Aναλήψεως του Κυρίου Κορωπίου
Βασ. Κων/νου 298
T.K.: 19400
Τηλ.: 210-6622220, 210-6628028,
Fax: 210-6622220