Ιστορικό Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Κορωπίου
Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος, βρίσκεται στα Λαμπρικά, επί της οδού Λαμπρών, 4.5 περίπου χλμ. από το κέντρο του Κορωπίου με κατεύθυνση προς Βάρη.
Ο ναός της Αγίας Τριάδος αποτελεί το Καθολικό της Μονής και βρίσκεται εντός του κλειστού περιβόλου της. Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος είναι από το 1957 γυναικείο μοναστήρι. Πολύ κοντά ανατολικά της Μονής βρίσκεται ο σημαντικός ναός του Αγίου Λουκά του 12ου αιώνα, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και χρησιμοποιείται σαν κοιμητήριο της Μονής. Κοντά στη Μονή βρίσκονται επίσης και τα μεταβυζαντινά εκκλησάκια του Αγίου Ιωάννου και του Αγίου Κωνσταντίνου, όπως και τα ερείπια του βυζαντινού ναού του Αγίου Κοσμά, δυτικά της Μονής.
Σε αυτήν την περιοχή που περικλείεται από όλα αυτά τα εκκλησάκια, εκτείνονταν πολύ παλιά αι Άνω Λάμπτραι που μαζί με τις Παραλίους Λάμπτρας (ευρύτερη περιοχή Κίτσι), αποτελούσαν τον μεγάλο αρχαίο Δήμο των Λαμπτρών της Ερεχθηίδος φυλής με σημαντικά ευρήματα από το 4000 π.Χ (2). Αργότερα στη θέση των Άνω Λαμπτρών υπήρξε ένα ανθηρό μεσαιωνικό χωριό, ομώνυμο των σημερινών Λαμπρικών, του οποίου η ζωή του συνεχίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Εδώ βρίσκεται και το αρχαίο πηγάδι της Αγίας Τριάδος ενώ σε όλη την περιοχή υπάρχουν κατάσπαρτα λείψανα κτισμάτων από διάφορες εποχές.
Ο οικισμός διατηρήθηκε μέχρι τα πρώτα χρόνια του 18ου αιώνα, οπόταν εγκαταλείφτηκε από τις λίγες οικογένειες που είχαν απομείνει, οι οποίες μετοίκησαν στον Κουρσαλά. Στον οικισμό αυτό αναφέρει ότι διενυκτέρευσε το 1676 ο περιηγητής Wheler. Σε αυτόν τον ερειπωμένο οικισμό κατέφυγε το 1825, μια ομάδα από γυναικόπαιδα του Κουρσαλά για να κρυφτούν κατά τη λεηλασία του στρατού του Κιουταχή, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τους Τούρκους με πολλές συνέπειες (4).
Μετά την ερήμωση η εκκλησία της Αγίας Τριάδος και ο περιβάλλων χώρος περιήλθε στη δικαιοδοσία της Μονής Πεντέλης, και έγινε ανδρικό μοναστήρι (μετόχι της Μονής), που εγκαταλείφθηκε και αυτό λίγο πριν την επανάσταση του 1821. Οι κάτοικοι του Κορωπίου είχαν ιδιαίτερη συναισθηματική σύνδεση με τα Λαμπρικά. Σημειώνεται ότι η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, εορτάζονταν ως πολιούχος στο Κορωπί, μέχρι που κτίσθηκε ο ναός της Αναλήψεως, παρόλο υπήρχε ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου (4).
Ο ναός πανηγυρίζει την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.
O Nαός
Ο ναός της Αγίας Τριάδος είναι τρίκλιτη βασιλική του έτους 1791 βάσει επιγραφής στο τέμπλο, κτισμένη πιθανότατα στη θέση παλαιότερου ναού. Αποτελείται από τρεις δίρριχτες στέγες που δίνουν εξωτερικά την εντύπωση τριών ναών ενοποιημένων σε ένα. Η βασιλική είναι τρισυπόστατος ναός, επικοινωνεί όμως νοτίως με ένα μονόχωρο ναΐσκο, οπότε από Βορρά προς Νότο διαμορφώνεται ένα σύμπλεγμα από τέσσερα καμαροσκέπαστα παρεκκλήσια που είναι αφιερωμένα κατά σειρά στη Ζωοδόχο Πηγή, στην Αγία Τριάδα, στον Άγιο Χαράλαμπο και στον Άγιο Αντώνιο (1). Τα παρεκκλήσια είναι κατάγραφα από μεταβυζαντινές τοιχογραφίες του 18ου αιώνα και καταλήγουν σε τέσσερις ημικυκλικές κόγχες Ιερού με μεγαλύτερη τη δεύτερη κόγχη της Αγίας Τριάδος.