Ιερός Ναός Αγίου Θωμά Κερατέας

 

Ο ναός της ψηλαφήσεως του Αγίου Θωμά βρίσκεται στο κέντρο της Κερατέας, πίσω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Δημητρίου, στην πλατεία απέναντι από την Αγία Παρασκευή.

Πρόκειται για μια μονόχωρη, ξυλόστεγη, κεραμοσκεπή βασιλική που καταλήγει σε ημιεξαγωνική κόγχη Ιερού. Οι διαστάσεις της είναι 5.85 x 9.65 μ. (χωρίς την αψίδα). Το πολεμιστροειδές παράθυρο στην κόγχη Ιερού τοποθετεί το ναό στους μεταβυζαντινούς χρόνους, όμως ο ναός ανοικοδομήθηκε ή ανακαινίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι προφανής η προσπάθεια απομίμησης χαρακτηριστικών μοτίβων του ναού της Αγίας Τριάδος ο οποίος θα πρέπει να είχε κτιστεί λίγο πιο πριν από την ανακαίνιση του Αγίου Θωμά. Δύο μικρά αετώματα στο βόρειο και νότιο τοίχο δημιουργούν την ψευδαίσθηση εγκαρσίου κλίτους και μοιάζουν με τα αετώματα του εγκαρσίου κλίτος του ναού της Αγίας Τριάδος.

Η οδοντωτή ταινία που περιτρέχει το επάνω μέρος της τοιχοποιίας είναι μια αρκετά νεώτερη προσπάθεια απομίμησης βυζαντινής διακοσμητικής, που με τη σειρά της απομιμείται την κεραμική διακόσμηση της Αγίας Τριάδας, όπως το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο στρογγυλούς φωταγωγούς στην ανατολική και δυτική όψη. Παρόλα αυτά, η τεχνοτροπία του Αγίου Θωμά είναι πολύ διαφορετική από αυτή της Αγίας Τριάδος.

Στο μπροστινό άκρο της σκεπής υπάρχει το μικρό καμπαναριό με το σταυρό στην κορυφή, που συναντάμε σε νεώτερες προσθήκες και άλλων ναών της περιοχής των Μεσογείων. Νοτίως έχει προστεθεί πλακοσκεπής προσθήκη διαστάσεων 2.95 x 9.05 μ. με ξεχωριστή είσοδο. Το τέμπλο του ναού είναι κτιστό με επαρκή φωτισμό από το μεγάλο νότιο παράθυρο και τους δύο στρογγυλούς φωταγωγούς στο αέτωμα της ανατολικής και δυτικής πλευράς ενώ για λόγους συμμετρίας τοποθετούνται δύο παρόμοιοι στρογγυλοί ψευτο-φωταγωγοί στα εγκάρσια αετώματα.

Σήμερα (2009) ο ναός λειτουργεί περιστασιακά και ανήκει στην ενορία του Αγίου Δημητρίου. Πανηγυρίζει την Κυριακή του Αντιπάσχα (Κυριακή του Θωμά) με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.

Βιβλιογραφία:
(1) Η Κερατέα της Αττικής, Χρίστος Γ. Ρώμας, Χρυσή Τομή, Β’ έκδοση, Κερατέα 2008, σ. 131