Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος - Αγίου Κωνσταντίνου Κορωπίου
Ο δισυπόστατος ναός του Αγίου Σπυρίδωνος και Αγίου Κωνσταντίνου, βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή σε μια μικρή ορθογωνισμένη πλατεία επί της οδού Γκίκα, πίσω από το ναό της Αναλήψεως και πολύ κοντά στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγία Κουρσαλά).
Στο ναό έχουν γίνει πολλές ανακαινίσεις (εξωτερικό υπόστεγο, πολλές εσωτερικές επεμβάσεις, παράθυρα, πόρτες, κλπ) και δίνει την εντύπωση εκκλησίας των νεώτερων χρόνων, που διατηρείται με ιδιαίτερη φροντίδα. Χαρακτηριστικά του ναού, είναι το υπερυψωμένο υπόστεγο με τις καμάρες στην είσοδο του ναού και οι δύο δικλινείς κεραμοσκεπείς στέγες, που δίνουν την εντύπωση δύο ξεχωριστών εκκλησιών ενωμένων σε μία. Είναι προφανής η ομοιότητα σε πολλά μορφικά στοιχεία με τον παραπλήσιο ναό του Αγίου Βασιλείου-Ευαγγελισμού. Πρόκειται για δύο δίκλιτους ναούς που τα κλίτη τους επικοινωνούν εσωτερικά με καμάρα και εξωτερικά υπάρχουν δύο ξεχωριστές δίρριχτες στέγες που ενοποιούνται στο δυτικό μέρος με το υπερυψωμένο στέγαστρο – που είναι πρόναος στον Άγιο Βασίλειο - και το χαρακτηριστικό καμπαναριό στην κορυφή.
Ο ναός είναι ανοικτός, προσβάσιμος στον επισκέπτη. Ανήκει στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στις 21 Μαΐου και του Αγίου Σπυρίδωνος στις 12 Δεκεμβρίου με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.
Περιγραφή του Ναού
Πρόκειται για δισυπόστατο ναό, με δύο κόγχες και δύο δικλινείς στέγες, όπου το κυρίως κλίτος πλάτους 4.50 μ. περίπου καταλήγει σε τρίπλευρη κόγχη και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Κωνσταντίνο ενώ το βόρειο κλίτος στενότερο πλάτους 3.00 μ. περίπου, καταλήγει σε ημικυκλική κόγχη και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα. Τα μικρά πολεμιστροειδή παράθυρα που υπάρχουν στις δύο κόγχες του Ιερού είναι αρκετά για να χρονολογήσουν το ναό στους μεταβυζαντινούς χρόνους. Στη δυτική είσοδο έχουμε το νεώτερο υπόστεγο με δύο καμάρες στην πρόσοψη, που αργότερα η στέγη του ανακαινίστηκε και επεκτάθηκε εκτός των ορίων του ναού. Στην κορυφή του στεγάστρου υπάρχει το μικρό καμπαναριό με το σταυρό στην κορυφή, που συναντάμε και σε νεώτερες προσθήκες άλλων ναών της περιοχής. Οι διαστάσεις του ναού χωρίς το υπόστεγο και τις κόγχες είναι 9.05 x 7.50 μ. περίπου ενώ το υπόστεγο είναι 4.55 x 10.25 μ.
Η είσοδος σε κάθε κλίτος γίνεται από ξεχωριστή θύρα ενώ τα κλίτη επικοινωνούν εσωτερικά με καμάρα. Το κεντρικό κλίτος φέρει δύο ψηλά υποστηρικτικά τόξα (σφενδόνια) ενώ η οροφή και στα δύο κλίτη είναι επενδυμένη με ψευδοροφή.
Τα τέμπλα και στα δύο κλίτη είναι κτιστά και ψηλά, με δύο εισόδους (Ωραία Πύλη και Πρόθεση) στο κυρίως κλίτος και μία είσοδο στο κλίτος του Αγίου Σπυρίδωνος. Τα δύο Ιερά επικοινωνούν με μικρή θύρα.
Τοιχογραφίες διατηρούνται τρεις στο τέμπλο και τρεις στο νότιο τοίχο του κλίτους του Αγίου Κωνσταντίνου ενώ στο κλίτος του Αγίου Σπυρίδωνος υπάρχουν 4 αγιογραφίες.