Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Παλαιάς Φώκαιας

 

Μονόχωρος ναός μεταβυζαντινής εποχής, πιθανότατα σε θέση παλαιότερου ναού. Ο ναός είναι ανακαινισμένος και δε διασώζονται τοιχογραφίες. Πανηγυρίζει του Αγίου Γεωργίου, στις 23 Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα.

Γενικά
Ο ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, στη μικρή πλατεία Μαλτέζου, στη διασταύρωση των οδών Μαλτέζου και Ν. Βενέζη, 700 μ. ΒΑ της Παλαιάς Φωκαίας.

Ο ναός βρίσκεται σε ένα διαμορφωμένο περιτοιχισμένο περίβολο με κυπαρίσσια και άλλα δέντρα. Είναι μια μονόχωρη βασιλική της μεταβυζαντινής εποχής, πιθανότατα σε θέση παλαιότερου ναού. Ο σημερινός ναός είναι ανακαινισμένος και η στέγη του είναι δικλινής από μπετόν. Ανατολικά ο ναός καταλήγει σε αβαθή και χαμηλή ημικυκλική αψίδα Ιερού, έκκεντρη από τον άξονα. Οι διαστάσεις του ναού είναι 5.20 x 8.20 μ. περίπου, χωρίς την κόγχη.

Στην πρόσοψη - στην αετωματική απόληξη - υπάρχει το σύνηθες μικρό καμπαναριό με το σταυρό, ενώ μπροστά, βορειοδυτικά του ναού, βρίσκεται το παλιό καμπαναριό σε αχρηστία σήμερα. Εκτός από την κεντρική είσοδο υπάρχει και δεύτερη νότια είσοδος.

Στο εσωτερικό υπάρχει παντελής έλλειψη τοιχογραφικού διακόσμου, πιθανότατα κατεστράφησαν ή καλύφτηκαν από τα επιχρίσματα. Το τέμπλο είναι επίσης ανακαινισμένο με τρεις εισόδους, προς την Ωραία Πύλη, την Αγία Πρόθεση και το Διακονικό.

Το εκκλησάκι είναι σήμερα ανοικτό στον επισκέπτη και ανήκει στην ενορία Αγίας Ειρήνης. Πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου την 23η Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα, με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.

Κοντά στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου έχει βρεθεί, το 1911, νεκροταφείο των γεωμετρικών χρόνων. Πρόσφατα σε ανασκαφή βρέθηκαν κτίσματα, νεκροταφείο και εκκλησάκι των πρώτων χριστιανικών χρόνων. Ο οικισμός της Παλαιάς Φώκαιας κτίστηκε από πρόσφυγες της ομώνυμης περιοχής της Μικρασίας, μετά το διωγμό τους, το 1924, στη θέση περίπου ενός από τους οικισμούς του αρχαίου Ανάφλυστου και στη θέση που βρισκότανε το λιμάνι του αρχαίου Δήμου.