Ιερός Ναός Αγίας Τριάδας Καλυβίων
Ο ναός της Αγίας Τριάδας βρίσκεται 3 χλμ. νοτιοδυτικά των Καλυβίων, παραπλεύρως της Λεωφ. Καλυβίων - Αναβύσσου.
Ο περιβάλλων χώρος του ναού είναι οριοθετημένος με πεζούλες, ενώ νοτίως, ανάμεσα στα πλατάνια και τη φυσική ομορφιά που τρέφει το διερχόμενο ρέμα της Αγίας Τριάδος, έχει διαμορφωθεί ένας ελκυστικός καθιστικός περίγυρος.
Το εκκλησάκι είναι ενίοτε ανοικτό στους επισκέπτες, ενώ τα κλειδιά βρίσκονται στο ναό της Ευαγγελίστριας στην ενορία της οποίας ανήκει. Πανηγυρίζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.
Περιγραφή του Ναού
Η εκκλησία είναι μια απλή μονόχωρη βασιλική της μεταβυζαντινής εποχής, με δικλινή ξύλινη στέγη επικαλυμμένη με κεραμίδια. Ανατολικά ο ναός καταλήγει σε ευρύχωρη ημικυκλική αψίδα Ιερού, με μικρό άνοιγμα τύπου πολεμίστρας και ένα μικρό στρογγυλό άνοιγμα ψηλά στο αέτωμα. Οι διαστάσεις του ναού είναι 6.20 x 10.50 μ., χωρίς την κόγχη.
Ο σημερινός ναός είναι ανακαινισμένος και βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όμως λίγα στοιχεία έχουν μείνει από την αρχική του κατάσταση.
Στο βόρειο τοίχο υπάρχει ενσωματωμένο τμήμα από αρχαίο γλυπτό και στην πρόσοψη στην αριστερή άκρη της θύρας είναι εντοιχισμένο τμήμα από παλαιοχριστιανικό ανάγλυφο (1). Το επάνω μέρος της τοιχοποιίας, κάτω από τα κεραμίδια, περιτρέχει το ναό μια οδοντωτή διακοσμητική ταινία που έχει όμως σοβατιστεί. Στην πρόσοψη πάνω από τη θύρα υπάρχει ένα κλειστό εικονοστάσι και πιο πάνω, στην αετωματική απόληξη, ένα νεώτερο, μάλλον δυσανάλογο καμπαναριό.
Εσωτερικό του Ναού
Το εσωτερικό είναι ανακαινισμένο και ιδιαίτερα περιποιημένο, όμως ελάχιστα έχει διατηρήσει από τον παραδοσιακό του διάκοσμο. Η στέγη είναι δικλινής με νέα σανίδωση και στηρίζεται σε δύο εγκάρσια τόξα. Το τέμπλο είναι κτιστό με δύο εισόδους και πολύ νεώτερη διακόσμηση. Στον κυρίως ναό υπάρχει παντελής έλλειψη τοιχογραφιών ενώ στην κόγχη του Ιερού οι τοιχογραφίες είναι νεώτερης εποχής (19ου αιώνα, μετά την επανάσταση). Δύο παράθυρα στους πλάγιους τοίχους εισάγουν επαρκή φυσικό φωτισμό.
Χρονολόγηση του Ναού
Η ακριβής χρονολόγηση του ναού δεν είναι δυνατή, επειδή εκτός από την έλλειψη στοιχείων, υπάρχουν σημαντικές επισκευές και ανακαινίσεις που έχουν διαφοροποιήσει τη μορφή του. Κάποια στοιχεία, όπως η κόγχη του Ιερού με το μικρό άνοιγμα, παραπέμπουν στα χρόνια της τουρκοκρατίας και άλλα στοιχεία, όπως οι τοιχογραφίες της κόγχης, οδηγούν στο 19ο αιώνα.
Βιβλιογραφία:
1) Καλύβια Θορικού Αττικής, Ιστορική – Αρχαιολογική Περιήγηση, Πέτρος Ι. Φιλίππου, 2000, σ. 101