Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνας Παιανίας

 

Μονόχωρος ξυλόστεγος ναός της μεταβυζαντινής εποχής, με δίρριχτη στέγη και ημικυκλική αψίδα Ιερού. Διασώζει τοιχογραφικό διάκοσμο στην κόγχη του Ιερού. Πανηγυρίζει την 17η Ιουλίου, μνήμην της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης.

Γενικά
Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται επί των οδών Τσιμήνη Ευαγ. και Παπαθανασίου Γ., βορειοανατολικά της Λ. Λαυρίου.

Ο ναός περιβάλλεται από ευρύχωρο περίβολο με πεύκα και κυπαρίσσια, και φροντισμένη διαμόρφωση (παγκάκια, πλακόστρωση, κλπ.). Στην άκρη του περιβόλου του ναού στεγάζεται ο «Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας».

Ο ναός είναι ανακαινισμένος με πολλές επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του, όπως π.χ. η μεταγενέστερη κεντρική πύλη της εκκλησίας, που για πρακτικούς λόγους έχει διευρυνθεί.

Ο ναός είναι μονόχωρος μεταβυζαντινός, διαστάσεων 4.40 x 9.90 μ. περίπου με δικλινή ξύλινη στέγη με κεραμίδια. Στον περίβολό του σώζονταν παλαιά αρχιτεκτονικά μέλη. Το εσωτερικό της ημικυκλικής κόγχης ιερού κοσμείται με τοιχογραφικό διάκοσμο.

Το εκκλησάκι υπολογίζεται ότι κτίστηκε στα πρώτα μεταπελευθερωτικά χρόνια, αφού μνημονεύεται σε έγγραφο του 1841, ενώ δεν αναφέρεται σε κείμενο του 1830. Κτήτορας κάποιος πρόγονος, σύμφωνα με την παράδοση, των Δημητράκηδων.

Η αξιόλογη κινητή εικόνα της Αγίας κλάπηκε τον περασμένο αιώνα.

Ο περίβολος του ναού είναι ανοιχτός όχι όμως και το εσωτερικό του ναού που παραμένει σήμερα κλειστό. Είναι παρεκκλήσιο των Αγίων Αναργύρων. Πανηγυρίζει με πανηγυρικό εσπερινό και θεία Λειτουργία κατά την ημέρα εορτής της Αγίας (17 Ιουλίου). Στην πανήγυρη συμμετέχει και ο Σύλλογος με πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης λειτουργία γίνεται δύο Σάββατα κάθε μήνα ενώ τελούνται και αρκετά μυστήρια.

Βιβλιογραφία:
(1) «Ιστορία της Παιανίας και των ανατολικά του Υμηττού περιοχών», εκδ. 1973, του ιατρού Γεωργίου Δ. Χατζησωτηρίου

(2) «Παιανικά Μελετήματα», Συμβολή, Παιανία 1987, Κώστας Ν. Πρίφτης, σελ. 139