en ru
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ 2024



 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

200x198 logo

Οι Ολυμπιακοί αγώνες αποτελούν κορυφαίο αθλητικό γεγονός, το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον εκατομμυρίων συνανθρώπων μας από κάθε γωνία της υφηλίου και η τελετή έναρξής τους έχει βαρύνουσα σημασία, καθώς προσφέρεται για την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της διοργανώτριας χώρας και τη διάχυση θετικών μηνυμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Με πολλή θλίψη παρακολουθήσαμε να προβάλλονται, κατά τη διάρκεια της τελετής στο Παρίσι, προσβλητικές παραστάσεις για τον Χριστιανισμό και το ιερό Ευαγγέλιο, αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ο οποίος αναγνωρίζει το δικαίωμα της πίστης και του σεβασμού στα θρησκευτικά σύμβολα. 

Οι εικόνες αυτές όχι μόνο δεν ελάμπρυναν την τελετή αλλά την αμαύρωσαν. Δεν είναι πρόοδος η βλασφημία προς τον Θεό, ούτε δικαίωμα η προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων των συνανθρώπων μας. Η αυθόρμητη έκφραση αποστροφής και αποδοκιμασίας από πλευράς του κόσμου, ευελπιστούμε ότι έστειλε ένα αρκούντως ηχηρό μήνυμα στους ιθύνοντες και αποτελεί πηγή ελπίδας για αποφυγή παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον. 

Φανάρι, 29 Ιουλίου 2024.


 ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ

IAK LOGO

 Ἡ Εὐρώπη ὅλο καί περισσότερο ἀποστρέφεται τίς χριστιανικές ρίζες τοῦ πολιτισμοῦ της.

Στήν τελετή ἔναρξης τῶν ὀλυμπιακῶν ἀγώνων 2024, στό Παρίσι, περιλαμβανόταν ἕνα θλιβερό σκηνικό μέ μιά προκλητική ἀνακατασκευή τοῦ Μυστικοῦ Δείπνου, γελοιοποιῶντας ἔτσι τή χριστιανική πίστη καί τό Ἱερό Εὐαγγέλιο.

Πραγματικά καί ἡ ντροπή ντροπιάστηκε ἀπό τόν πειρασμικό εὐτελισμό τῆς Ἐκκλησίας. Τί σχέση μπορεῖ νά ἔχει τό πνεῦμα τῶν ἀρχαίων ἑλληνικῶν ὀλυμπιακῶν ἀγώνων μέ τή χλεύη τῆς παρωδίας τοῦ ὡς ἄνω δρώμενου, πού πραγματοποιήθηκε στήν πόλη τοῦ «φωτός», τό Παρίσι;

Δέν εἶναι, βέβαια, ἡ πρώτη φορά ὅπου ἀπό τόν εὐρωπαϊκό χῶρο ἐκδηλώνεται ἡ ἀπαξίωση τῆς χριστιανικῆς πίστης, ἡ περιφρόνηση τοῦ χριστιανικοῦ πολιτισμοῦ, ἡ χριστιανοφοβία καί ὁ ἐμπαιγμός τῶν ἱερῶν συμβόλων της.

Ἡ Εὐρώπη ὅλο καί περισσότερο ἀποστρέφεται τίς χριστιανικές ρίζες τοῦ πολιτισμοῦ της. Τώρα, στό Παρίσι, ξεπεράστηκαν τά ἐσκαμμένα. Ἔφθασαν στή διακωμώδηση τοῦ κέντρου τῶν ἱερῶν Μυστηρίων τῆς Ἐκκλησίας, τόν Μυστικό Δεῖπνο, δηλαδή τή Θεία Εὐχαριστία.

Ἡ Ἱερά Ἐπαρχιακή Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης, ἀπό τήν Κρήτη, τόν τόπο ὅπου κατά τήν ἑλληνική μυθολογία γεννήθηκε ἡ Εὐρώπη, καταθέτει τήν ἔντονη διαμαρτυρία της σέ ὅλους ὅσοι εὐθύνονται γιά τό παραπάνω γεγονός, σέ αὐτούς πού λένε ὅτι πᾶνε μπροστά τή ζωή χωρίς διακρίσεις, ἀλλά νά πού στήν πράξη ἐνεργοῦν μέ βλάσφημες διακρίσεις εἰς βάρος τῶν Χριστιανῶν.

Ἡ Εὐρώπη, ἀρνεῖται πεισματικά τόν χριστιανικό πολιτισμό της. Τή θέση του παίρνουν νέα ἀνθρωπολογικά πρότυπα μέ τά συστατικά καί τά γνωρίσματα μιᾶς κηρυγμένης ἀθεΐας, πολύυλης οὐδετερότητας καί παγανιστικοῦ σχετικισμοῦ ἤ συμπερίληψης, ὅπως λέγεται μέ τό λεξιλόγιο τῶν νέων εἰσαγόμενων ἠθῶν τοῦ σύγχρονου δικαιωματισμοῦ.

Τά θλιβερά ἀποτελέσματα τῶν καταστάσεων αὐτῶν εἶναι ὁρατά παντοῦ. Οἱ ἄθεες κοσμοθεωρίες κατακερματίζουν δραματικά τήν ἀνθρώπινη συμφυΐα ψυχῆς καί σώματος, ὅπως ὁ Θεός τήν ἔπλασε. Ἡ χριστιανική ἀνθρωπολογία ἀπαξιώνεται. Ἡ ἀνθρώπινη ὕπαρξη στενάζει. Μέ τόν ἀνθρωπισμό χάσαμε τόν ἄνθρωπο καί πολεμοῦμε τόν ἐν Χριστῷ θεούμενο ἄνθρωπο.

Ἡ Ὀρθόδοξη Χριστιανική Κρήτη, κλῆρος καί πιστός λαός, προσευχητικῶς, ἐκζητεῖ ἀπό τόν Θεό, τόν φωτισμό, καρδιᾶς καί νοῦ, τῆς σημερινῆς εὐρωπαϊκῆς ἐλίτ καί τῶν περί αὐτῆς γιά νά αἰσθανθοῦν τίς εὐθύνες τους. Γιά νά μή θεωρητικολογοῦμε γιά τό φίδι καί γιά νά μή ζήσουμε μοιραία, αὔριο καί μεθαύριο, μέ τά αὐγά πού ἐπωάζει.


 ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ
ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ

IAΤ LOGO

 “Ο εορτασμός οποιασδήποτε Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για την ανθρωπότητα. Αποτελεί μία ευκαιρία ενοποίησης και ανανέωσης της δέσμευσής μας για αρμονία μεταξύ των εθνών”. 

“Η φετινή Τελετή Έναρξης, ωστόσο, αμαυρώθηκε από την αναίσθητη απόφαση να σκηνοθετηθεί μια σκηνή που αναπαριστά μια ιερή και εξαιρετικά σημαντική ιστορική στιγμή για τον Χριστιανισμό. Αυτό το δρώμενο προκάλεσε το αίσθημα της μεγαλύτερης θρησκευτικής ομάδας στον κόσμο και πολλοί βρήκαν αυτή την παρωδία βαθιά προσβλητική“.

“Επί αιώνες, οι ιερές εικόνες νοούνται ως το «έγχρωμο ευαγγέλιο» και πρέπει να γίνονται σεβαστά και να αποδίδεται η ίδια τιμή με αυτή του κειμένου του Ευαγγελίου. Ως χριστιανική κοινότητα που τιμά και λατρεύει τον Θεό μέσω της Θείας Λειτουργίας, της προσκύνησης των αγίων εικόνων και των ιερών λειψάνων, με επίκεντρο την Αγία Γραφή, εκφράζουμε την μεγάλη θλίψη και απογοήτευσή μας όταν αυτές οι εικόνες ιδιοποιούνται επιπόλαια χωρίς να αναγνωρίζεται η βαθιά τους σημασία”.

“Ενώ η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και της δημιουργικότητας είναι βασικές πτυχές του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι εξίσου σημαντικό να ασκούμε την ευθύνη και την υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε τα αγαπημένα θρησκευτικά σύμβολα με τον μέγιστο σεβασμό και ευαισθησία. Η ανεκτικότητα δεν μπορεί να είναι αυτοαναφορικό αξίωμα. Λειτουργεί ως αρετή στο μέτρο που φέρνει κοντά τους ανθρώπους και προάγει την πραγματική ειρήνη και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ όλων των ανθρώπων”.

“Τα άτομα που ευθύνονται για το αναχρονιστικό στοιχείο της Τελετής Έναρξης δήλωσαν ότι δεν ήταν πρόθεσή τους να προβούν σε ασέβεια σε καμία θρησκευτική ομάδα. Ωστόσο, η παγκόσμια κατακραυγή και ο αντίκτυπος της απόφασής τους έδειξαν ότι έγινε αποδεκτή σε συντριπτική πλειοψηφία ως κατάφωρη και σκληρή περιφρόνηση του πνεύματος αλληλεγγύης που προορίζονται να καλλιεργήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Πολλοί χριστιανοί αθλητές και θεατές ένιωσαν αποξενωμένοι από την Τελετή Έναρξης και ότι υφίστανται διακρίσεις ως άνθρωποι της πίστης, διότι παραβίαζε το αίσθημα υποδοχής και συμμετοχής τους σε αυτό το παγκόσμιο γεγονός“.

“Ως Αρχιεπισκοπή που αποτελείται κυρίως από Χριστιανούς Έλληνες διαφορετικών γενεών, θρηνούμε που ένα μεγάλο κατόρθωμα του γένους μας - το αυθεντικό πνεύμα της Ολυμπιάδας, που στοχεύει να υπερβεί τους διαχωρισμούς εστιάζοντας στον αμοιβαίο σεβασμό, την αριστεία και την ειρηνική συνύπαρξη - ανατράπηκε με τρόπο που απειλεί να σβήσει την Ολυμπιακή φλόγα, που έχει σκοπό να μας οδηγήσει σε μια αρμονική και ειρηνική ύπαρξη“.

“Προσευχόμαστε στον Κύριός μας ώστε η ανθρωπότητα να δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία και ειλικρινή σεβασμό στην αξιοπρέπεια κάθε πιστού”.


 ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 logo CEF

 «Ενόψει των αγώνων του Παρισιού το έργο «Ιερά Παιχνίδια», εμπνευσμένο από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, κινητοποιεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια μεγάλο αριθμό καθολικών, για να μοιραστούν τον αθλητικό και λαϊκό ενθουσιασμό που περιβάλλει τους Αγώνες του Παρισιού, αυτό το μεγαλειώδες γεγονός που διοργανώνει η χώρα μας..

Την περασμένη εβδομάδα, με χαρά διοργανώσαμε και την εναρκτήρια λειτουργία της Ολυμπιακής εκεχειρίας παρουσία πολλών θρησκευτικών, πολιτικών και αθλητικών προσωπικοτήτων.

Πιστεύουμε ότι οι αξίες και οι αρχές που εκφράζονται και διαδίδονται από τον αθλητισμό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες συμβάλλουν σε αυτή την ανάγκη για ενότητα και αδελφότητα που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται ο κόσμος μας, με σεβασμό στις πεποιθήσεις όλων, γύρω από τον αθλητισμό που μας ενώνει και προωθεί την ειρήνη στα έθνη και τις καρδιές.

Η χθεσινοβραδινή τελετή έναρξης, που διοργανώθηκε από τη γαλλική COJOP, προσέφερε στον κόσμο μια θαυμάσια επίδειξη ομορφιάς και χαράς, πλούσια σε συγκίνηση και παγκοσμίως καταξιωμένη.

Η τελετή αυτή δυστυχώς περιλάμβανε σκηνές χλευασμού και εμπαιγμού του Χριστιανισμού, για τις οποίες λυπούμαστε βαθύτατα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη άλλων θρησκευτικών δογμάτων που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς εμάς.

Σήμερα το πρωί, σκεφτόμαστε όλους τους Χριστιανούς σε κάθε ήπειρο που έχουν πληγωθεί από την εξωφρενική πρόκληση ορισμένων σκηνών. Θέλουμε να καταλάβουν ότι ο Ολυμπιακός εορτασμός υπερβαίνει κατά πολύ τις ιδεολογικές προκαταλήψεις μερικών καλλιτεχνών.

Ο αθλητισμός είναι μια θαυμάσια ανθρώπινη δραστηριότητα που ενθουσιάζει βαθιά τις καρδιές των αθλητών και των θεατών. Ο Ολυμπισμός είναι ένα κίνημα στην υπηρεσία αυτής της πραγματικότητας της ανθρώπινης ενότητας και αδελφοσύνης. Τώρα ήρθε η ώρα να βγούμε στο γήπεδο, και μακάρι να φέρει αλήθεια, παρηγοριά και χαρά σε όλους!»