en ru

 "Ενορία εν δράσει" - Ι. Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

"To Άγιον Όρος"
Συνέντευξη του Μητροπολίτου στον Μουσικό - Θεολόγο κ. Ηλία Λιαμή


 

enoria-en-drasei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

enoria-en-drasei-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 enoria-en-drasei-1

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

enoria-en-drasei-4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

enoria-en-drasei-3

  

Περιγράφοντας ο Σεβασμιώτατος την σχέση του με τον μοναχισμό σημείωσε: «Αισθάνομαι τέλειος Μοναχός στους πόθους μου, στην εσωτερική μου λαχτάρα, κακός Μοναχός στον τρόπο μου. Δεν ζω όπως θα ήθελα να ζήσω. Χαίρομαι πάρα πολύ που υπάρχει όμως μέσα μου αυτό το στοιχείο τού να τα δω όλα τα πράγματα και της Εκκλησίας και του κόσμου με το μάτι ενός Μοναχού. Και θα έλεγα και το εξής: Όχι ενός κοινοβιάτη Μοναχού, ούτε ενός ιδιορρυθμίτη. Με μαγεύει η ιδέα τριών λέξεων: της άσκησης της ερήμου και της ησυχίας! Εκεί πιστεύω ότι είναι όλο το μυστικό. Όταν δημιουργήσει κανείς κλίμα ερήμου, δηλαδή αποξένωσης από τον κόσμο, από τα θέλγητρα του κόσμου, από την αξία αυτού του κόσμου των ορωμένων, όταν μπορέσει μέσα του να απαλλαγεί από μέριμνες και φροντίδες… και όταν μπορεί να ισορροπήσει τη δύναμη της ψυχής του με το σώμα του, χωρίς να το καταστρέψει το σώμα, να του δώσει τη σωστή θέση ώστε να μην εμποδίζει τα πετάγματα της ψυχής του. Αυτό είναι η άσκηση».

«Θα ήθελα πάρα πολύ αυτά τα πράγματα να περνούν στην καθημερινότητά μου» σημείωσε ο Σεβασμιώτατος υπογραμμίζοντας πως «είναι ωραίος ο έλεγχος της συνείδησης γιατί αυτός διαμορφώνει ένα φρόνημα ταπείνωσης και πνευματικής ασφάλειας».

Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ανέφερε πως η ψυχή του ανθρώπου είναι σαν την επιφάνεια μιας λίμνης. Εάν είναι ταραγμένα τα νερά και πας να δεις το είδωλό σου αυτό φαίνεται παραμορφωμένο. Εάν η λίμνη είναι ήσυχη τότε το βλέπεις με λεπτομέρειες. «Είναι μεγάλο εργαστήριο ο Μοναχισμός με αυτή την έννοια», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο για τις δυσκολίες της καθημερινότητας ανέφερε ότι δεν είναι πάντα εφικτό να αναζητά κανείς την ησυχία και την συναναστροφή με έμπειρους πνευματικούς ανθρώπους. «Μέσα στην Εκκλησία η δική σας χάρη είναι και δική μου, ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μου… και έτσι μετέχουμε όλοι αρκεί να θέλουμε να κάνουμε την κίνηση προς τη δεξαμενή της χάριτος και της εμπειρίας».

Σημείωσε πως ο Θεός ακούει τις προσευχές των πολύ πονεμένων ανθρώπων, των μωρών του κόσμου τούτου, και αυτών που η προσευχή είναι το επάγγελμά τους… «αυτοί είναι οι Μοναχοί μας». «Η αξία της προσευχής μετριέται από το πώς εισακούεται», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το πρόβλημα του ενός, έρχεται στον Επίσκοπο και γίνεται πρόβλημα της Εκκλησίας, γίνεται προσευχή, σημειώνοντας πως «ο Θεός ξέρει τους τρόπους για το πότε θα απαντήσει, το πώς θα απαντήσει, ποιό σημείο θα δώσει της παρουσίας του».

«Η προσευχή μας δεν πρέπει να είναι μόνο αιτήματα αλλά και δοξολογία» τόνισε, συμπληρώνοντας πως ο πονεμένος, ο διψασμένος δεν χρειάζεται να καταλάβει λέξεις, θα καταλάβει την ανάγκη της ψυχής του και το πώς ο Θεός θα προσφερθεί στη ζωή του.

«Είμαι θεατής ενός ανθρώπου που χτυπάει την πόρτα του Θεού. Ο Πνευματικός προσφέρει τη Χάρη του Θεού που του δόθηκε για να την μοιράζεται και αυτή είναι η ανταμοιβή του», ανέφερε στη συνέχεια ο κ.Νικόλαος.

Μιλώντας για την αμαρτία

«Αν η αμαρτία οδηγεί στην μετάνοια, στην ταπείνωση την εσωτερική και ταυτόχρονα γεννά την ελπίδα και την προσδοκία της χάριτος, σημείωσε, είναι πολύ Ευλογημένο πράγμα αυτό… Αυτό έχει να κάνει με αληθινή συνειδητοποίηση της πραγματικής καταστάσεώς σου, της απομάκρυνσής σου από το Θεό και της στροφής σου προς Αυτόν. Για να στραφείς προς Αυτόν πρέπει να δεις την αμαρτωλότητά σου…».

Ο άνθρωπος θέλει να αλλάξει για να γίνει το θέλημα του Θεού και να δοξαστεί το όνομά Του «γι' αυτό και ένας πνευματικός πρέπει να ζει την αμαρτωλότητα του κόσμου σαν δική του». Μπολιάζει τον αμαρτωλό με την ελπίδα της χάριτος, είπε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας ενώ αναφέρθηκε και σε ένα συγκλονιστικό παράδειγμα εξομολόγησης μιας κοπέλας που δεν μπορούσε να μιλήσει, αλλά κατάφερε να μετανοήσει πραγματικά και αυτό φάνηκε από τα δάκρυα μετανοίας.

Η Εξομολόγηση δεν είναι απλή χαρά «ήρθες για να νοιώσεις χάλια και να αντέξεις» υπογράμμισε ο κ. Νικόλαος, συμπληρώνοντας πως «μπορεί να φτάσει κανείς στην αλήθεια του Θεού, χωρίς να είναι σωστός. Και από τα λάθη. Οικονομεί όμως ο Θεός. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να νομίζεις ότι θα σωθείς εάν είσαι σωστός».

«Η μεγαλύτερη και καλύτερη "ασφαλιστική εταιρία" που υπάρχει είναι η ταπείνωση για την πνευματική ζωή», είπε σε άλλο σημείο της συζήτησης με τον κ. Ηλία Λιαμή ο Σεβασμιώτατος.

Ερωτώμενος για τη συνύπαρξη μοναχισμού με τον κόσμο τόνισε πως «ο αληθινός μοναχός είναι αυτός που έχει φύγει από όλα και είναι παντού… γιατί στέκεται ο ίδιος ενώπιον του Θεού και συντρίβεται…». Σημείωσε πως αυτός που ταπεινώνεται και μικραίνει, είναι αυτός που μαζεύει τα πάντα. Αυτός που μπαίνει στον κόσμο χωρίζεται από τον κόσμο. «Παρά ταύτα τα στεγανά αυτά τα ξεπερνάει η Χάρις του Θεού», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια ο κ.Λιαμής μοιράστηκε την εμπειρία του από σχολικές εκδρομές στο Άγιον Όρος και σε Μοναστήρια ανά την Ελλάδα. Διερωτώμενος με ποιο τρόπο τα παιδιά με καλές προθέσεις θα αντιμετωπίσουν τη ζωή όταν ο πόνος θα τους χτυπήσει την πόρτα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας απάντησε πως ο Θεός έχει πολλούς τρόπους να μιλήσει. «Έρχεται η στιγμή με ένα σημείο»!

«Κάναμε ως γενεές λάθη;» ρώτησε ο κ.Λιαμής για να απαντήσει ο Σεβασμιώτατος: «Δεν ξέρω τι κάναμε. Από εδώ και πέρα τι θα κάνουμε».

Πρέπει να συζητήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως «μια ζωντανή Εκκλησία πρέπει να κάνει τη δική της Κατήχηση. Αρκετά στηριχθήκαμε στα σχολεία. Δεν εμπιστευόμαστε τη θρησκευτική Παιδεία στα σχολεία. Αλλά να καθίσουμε και να φτιάξουμε την δική μας παιδεία».

«Μπορεί ο καθένας να αλλάξει τον εαυτό του» ανέφερε, τονίζοντας: «Μας λένε ότι δεν είναι οικονομική κρίση, αλλά κρίση αξιών. Είναι κρίση ζωντανής πίστεως για τον δικό μας τόπο».

Τέλος κάνοντας εκτενή αναφορά σε Αγιορείτικες εμπειρίες σημείωσε: «Δεν είναι τα κειμήλια που έχει, δεν είναι η φυσική ομορφιά που διαθέτει, δεν είναι οι μορφωμένοι Μοναχοί… είναι ότι είναι τόπος προσευχής αφιερωμένος στην κοινωνία με το Θεό και την επικοινωνία μαζί Του. Μιλάμε και ο Θεός απαντά».

«Είναι κάτι πάρα πολύ παλιό και καθόλου γερασμένο… να είναι ο άλλος 80 χρονών, νέος. Αυτό είναι το Όρος. Δεν είναι γερασμένο, δεν είναι ξεπερασμένο, δεν είναι ξοδεμένο… Πηγαίνεις και σου δίνει μια προοπτική. Έτσι είναι η Εκκλησία».

Δείτε το βίντεο.

 

  VIDEO
 
    
mmln nees epoxes
    One Channel
Νέες ἐποχὲς

Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στόν 
Γιάννη Διαμαντὴ
3 Σεπτεμβρίου 2019    
en xorw fev 2019
    Ἐν χορῷ
"Η Εκκλησία είναι μία διαρκής ανανέωση"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στόν Ἠλία Γκαρτζονίκα
Φεβρουάριος 2019    
mmln makedoniko
   
"Συνέντευξη για τὸ Μακεδονικό"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στὴ Μαρία Γιαχνάκη - briefingnews.gr
Ἰανουάριος 2019    
ag.sav mmln
   
"Στιγμὲς συγκίνησης καὶ κατάνυξης στὴν τοποθέτηση τοῦ Ἱερού Λειψάνου τοῦ Ἁγίου Σάββα σε νέα λάρνακα"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στὴν Πεμπτουσία 
Δεκέμβριος 2018    
syn mmln tharritv
   
"Πρόσωπο προς Πρόσωπο"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στό Θάρρι Tv
Νοέμβριος 2018    
immln pisth ereyna
   
"Έμποδίζει ἡ Ἕρευνα τὴν Πίστη;"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στὴν Πεμπτουσία 
Ἰούνιος 2018    
anthropwlogia mmln
   
"Θεολογικὴ ἀνθρωπολογία καὶ σύγχρονος κόσμος"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στὴν Πεμπτουσία 
Ἰούνιος 2018    
diadiktyo eksarthsh mmln
   
"Ἑλευθερία -Ἑξάρτηση -Διαδίκτυο"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στὴν Πεμπτουσία 
Ἰούνιος 2018    
mmnl kefalonia 2018
   
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στὴν Γιάννα Κουλουμπῆ 
Μάιος 2018    
mmln rise tv
   
Rise TV
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στὸν Γεράσιμο Μανωλίδη
Ἀπρίλιος 2018    
egkainia gal 12 12 2017
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ
Ἐγκαίνια Ξενώνα Ἀνακουφιστικῆς Φροντίδας 
"ΓΑΛΙΛΑΙΑ"
12 Δεκεμβρίου 2017    
enoria en drasei 13 11 2017
   
ἙΝΟΡΙΑ ἐν δράσει
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στὸν κ. Ἠλία Λιαμὴ
13 Νοεμβρίου 2017    
pemptousia 10 11 2017
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ
Ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτου στὴν έκδήλωση τῆς Πεμπτουσίας «πάντα ἐν Σοφίᾳ ἐποίησεν»
Θέμα: «Ἡ Ὁρθόδοξη ἀνθρωπολογία ώς πρίσμα τῶν σύγχρονων μεγάλων προβλημάτων»
10 Νοεμβρίου 2017    
mml fylakismenoi
   
«Ο Ἅγιος Ληστής του Γολγοθά»
Ὁμιλία σε ἐκδήλωση τὴς Ἀδελφότητας «Ὁσία Ξένη»
22 Ὀκτωβρίου 2017    
mml atairiastoi 10 10 2017
   
ΣΚΑΪ - "Ἀταίριαστοι"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου γιὰ τὸ Νομοσχέδιο τῆς νομικῆς ἀναγνώρισης ἀλλαγῆς φύλου
10 Ὁκτωβρίου 2017    
pasxa imml 2017
   
"Πάσχα 2017"
Στιγμὲς ἀπὸ τὸ Πάσχα στὴν Ἱ. Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικῆς
Πάσχα 2017    
xfd synenteyksh
   
Χ.Φ.Δ. -"Ἕμφυλες Ταυτότητες"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου στὴ Χριστιανικὴ Φοιτητικὴ Δράση
Φεβρουάριος 2017    
eortasmos 6 12 2016
   
Ἐορτασμὸς Ἁγ. Νικολάου
6 Δεκεμβρίου 2016    
atairiastoi mmln video
   
ΣΚΑΪ - "Ἀταίριαστοι"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου
10 Ὁκτωβρίου 2016    
epi tou piesthriou video
   
Kontra Channel - "Ἐπὶ τοῦ πιεστηρίου"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου
10 Ὁκτωβρίου 2016    
kalymnos
   
"Ἡ Οἰκογένεια, ἐργαστήριο τῆς Ἁγιότητας"
Ὁμιλία στὴ Σύναξη Γονέων Καλύμνου
Σεπτέμβριος 2016    
neanikosynedrio
   
5o Nεανικό Συνέδριο Ι.Μητροπόλεως
Για μαθητές και μαθήτριες Λυκείου
13 Φεβρουαρίου 2016
(1o μέρος - 2ο μέρος)    
pontioi
   
Ἰστοσελίδα - Livemedia.gr
Συνέντευξη γιὰ τοὺς Ποντίους
Νοέμβριος 2015


    
pasxa 2015 tagmatarxhs
   
Nova - "Λαμπατέρ"
Συνέντευξη γιὰ τὴν Ἀνάσταση στὸν Λάμπη Ταγματάρχη 
13.4.2015


    
to nohma twn Xristougennwn
   
Εxtra - "Tὸ νόημα τῶν Χριστουγέννων"
Συνέντευξη τοῦ Μητροπολίτου
Δεκέμβριος 2014    
Xristougenna 2014
   
Xριστούγεννα 2014 
Συνέντευξη στὸν Ἡλία Λιαμή
Δεκέμβριος 2014


    
stroggylh
   
Bombtv - Ἰστοσελίδα www.newsbomb.gr 
Συνέντευξη στὴ Μαρία Γιαχνάκη
Θέμα: "Γιὰ τὸ Καστελλόριζο καὶ τὴ Στρογγύλη"
Νοέμβριος 2014


    
enoria-en-drasei
   
Ι.Ναὸς Εὐαγγελίστριας Πειραιῶς -Ἐνορία ἐν δράσει 
Συνέντευξη στὸν Ἡλία Λιαμή
Θέμα: "Τὸ Ἅγιον Ὅρος"
Νοέμβριος 2014 - Δείτε περισσότερα


    
om.ger.paisio
   
Τριήμερο ἐκδηλώσεων για τον Γέροντα Παΐσιο στήν Κόνιτσα
Ὁμιλία τοῦ Μητροπολίτου
Ἰούνιος 2014


    
galilaia-me-agapi
   
ΑΝΤ1 - "Με αγάπη"
Αφιέρωμα στην Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας "Γαλιλαία"
Ιούνιος 2014


    
pempt-bioethics
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ web tv
Θέμα: "Νεοφανῆ Βιοηθικὰ Διλήμματα"
Φεβρουάριος 2014


    
bioethics
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ web tv
Θέμα: "Συνοδικὴ Ἐπιτροπὴ Βιοηθικῆς καὶ Μονάδα Ἀνακουφιστικῆς Φροντίδας "Γαλιλαία""
Φεβρουάριος 2014


    
xrisi tis texnologias
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ web tv
Θέμα: "Ἡ χρήση καὶ τὸ ἦθος προσέγγισης τῆς τεχνολογίας σήμερα"
Φεβρουάριος 2014


    
epistimi-ekklhsia
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ web tv
Θέμα: "Ἐπιστήμη καὶ Ἐκκλησία"
Φεβρουάριος 2014


    
h-krish
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ web tv
Θέμα: "Ἡ παγκόσμια οἰκονομικὴ κρίση καὶ ἡ κρίση πίστεως στὸν τόπο μας"
Φεβρουάριος 2014


    
h-thyskeytikothta
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ web tv
Θέμα: "Ἡ ἀναζήτηση τῆς θρησκευτικότητας σήμερα καὶ ἡ Ἐκκλησία"
Φεβρουάριος 2014


    
h-krish
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ web tv
Θέμα: "Ἡ παγκόσμια οἰκονομικὴ κρίση καὶ ἡ κρίση πίσετως στὸν τόπο μας"
Φεβρουάριος 2014


    
o-ponos
   
ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ web tv
Θέμα: "Ὁ πόνος, οἱ θλίψεις, ἡ ἀδικία καὶ ἡ ἀντιμετώπισή τοὺς μέσα στὴν Ἐκκλησία"
Φεβρουάριος 2014


    
p. Paisios
   
Συνέντευξη γιὰ τὸν π. Παΐσιο
(Ρωμαίικο Ὁδοιπορικό)
Δεκέμβριος 2013


    
p.mpathrellos-arxontariki
   
ΕΤ1 - "ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ"
Ἐκπομπὴ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἀλμυροῦ κ.Ἰγνατίου
μὲ τὸν π. Δημήτριο Μπαθρέλλο 
Θέμα: "Καινοτόμες δραστηριότητες κατήχησης"


    
agion-oros-60min
   
CBS - "60 MINUTES"
Ἀφιέρωμα στὸ Ἅγιον Ὃρος


    
ixnhlatwntas-gal
   
ET1 - "ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ"
Ἀφιέρωμα στὴ Μονάδα Ἀνακουφιστικῆς Φροντίδας «Γαλιλαία»
28.12.2012


    
h alli opsi ths krishs1
   
ΛΥΧΝΟΣ TV - "Ἐν λόγῳ Ἀληθείας"
Συνέντευξη στὸν Νικόλαο Μεσσαλᾶ
Θέμα: "Ἡ ἄλλη ὄψη τῆς Κρίσης" 
Νοέμβριος 2012


    
netweek-19-3-12
   
NET - Netweek
Συνέντευξη στὴν Ἕλλη Στάη
19.3.2012


 
mhnyma-xristougennwn 2011-v2
   
Μήνυμα Χριστουγέννων
Δεκέμβριος 2011


 
ieratikhsynakshstauroupolhs2
   
Ἱερατικὴ σύναξη Ἱ.Μ. Νεαπόλεως καὶ Σταυρουπόλεως
Ὁμιλία γιὰ τὴν Κρίση
14.11.2011


 
valeantenna
   
ΑΝΤ1 Κύπρου - "Βάλε Αντέννα"
Συνέντευξη στὴν Κατερίνα Χριστοφίδου 
27.10.2011


 
ananewshlareytikhszwhs
 
k ΤV - "Ἐκκλησιαστικὴ παρέμβαση"
μὲ τὸν θεοφιλέστατο Ἐπίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο
Θέμα: "Ἡ ἀνανέωση τῆς λατρευτικῆς μας ζωῆς"
2010


 
ag.dimitrios2
 
Ὁμιλία στὰ Δημήτρια 2010
Ἅγιος Δημήτριος Μπραχάμι
Θέμα: "Ἐκκλησία, ἡ ἐν Χριστῷ κοινωνία"
31.10.2010


 
oudeisanamarthtos-22-4-10
 
ΕΡΤ - "Οὐδεὶς ἀναμάρτητος"
Συνέντευξη στὴν Ἄννα Παναγιωταρέα
22.4.2010


 
orthodokshrwsia
 

ΕΤ3 - "Ἡ Ὀρθόδοξη Ρωσία"


 
ag.andreas-v3
 
"Τί ποιήσας ζωὴν αἰώνιον κληρονομήσω;"
Κήρυγμα Κυριακῆς ΙΓ' Λουκᾶ - Ἱ.Ναός Ἁγ.Ἀνδρέα Πάτρα
2007


 
hzwheinaiallou
 
ΕΤ1- "Ἡ ζωὴ εἶναι ἀλλοῦ"
Συνέντευξη στὴν Εὔη Κυριακοπούλου
22.12.2007


 
oudeis anamarthtos-pasxa2007
 
ΕΤ1 - "Οὐδεὶς ἀναμάρτητος"
Συνέντευξη στὴν Ἄννα Παναγιωταρέα
Θέμα: "Τὸ Ἅγιον Πάσχα"
13.4.2007


 
agtheofanaiaet1panagiotarea
 
ΕΤ1 - "Οὐδεὶς ἀναμάρτητος"
Συνέντευξη στὴν Ἄννα Παναγιωταρέα
6.1.2006


 
enlogwalhtheias
 
Λύχνος TV - "Ἐν λόγῳ Ἀληθείας"
Συνέντευξη στὸν Νικόλαο Μεσσαλᾶ
26.11.2006


 
oudeisanamarthtos2004-3
 
NET - "Οὐδεὶς ἀναμάρτητος"
Συνέντευξη στὴν Ἄννα Παναγιωταρέα
26.12.2004


 
galilee
 
Μονάδα ἀνακουφιστικῆς φροντίδας
Ἱ.Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς - "Γαλιλαία"