en ru

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ KATANYKΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2024

 

Κυ 17/3      Κυριακὴ Τυρινῆς (6:30 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μ&Λ κ. Νι­κό­λα­ος:
Ἱερὸς Ναὸς Ἁγίου Νι­κο­λάου Μαρ­κο­πού­λου
 
«Ἐνδυσώμεθα τὰ ὅπλα τοῦ φωτός»


 
Kυ 31/3   Κυριακὴ Β' Νηστειῶν (7 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρ­χιμ. Μιχαὴλ Λιούμης, Πρω­το­σύγ­κελ­λος:
Ἱερὸς Ναὸς Ἀναλήψεως Κυρίου Κορωπίου
 
«Ἡ ζωὴ τῆς προσευχῆς κατὰ τὴν Μεγάλη Τεσσαρακοστή»


 
Κυ 7/4 Κυριακὴ Γ' Νηστειῶν (7 μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: Ἀρχιμ. Ἰγνάτιος Καρακάσης, Ἱεροκῆρυξ
Ἱερὸς Ναὸς Τιμίου Σταυροῦ Μεσογείων
 
« Μελχισεδκ κα θαυμαστ προτύπωση το Μυστηρίου τῆς Θείας Εὐχαριστίας»


 
Κυ 14/4 Κυριακὴ Δ' Νηστειῶν (7 μ.μ.)       

Ὁμι­λη­τής: Πρωτοπρ. Δημήτριος Μπαθρέλλος, καθηγητής Θεολογίας
Ἱερὸς Ναὸς Ζωοδόχου Πηγῆς Παιανίας
 
«Τὸ Μυστήριο τοῦ Βαπτίσματος καὶ ἡ Μεγάλη Τεσσαρακοστή»



 
Κυ 21/4 Κυριακὴ Ε' Νηστειῶν (7 μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Ἱεροκῆρυξ:
Ἱερὸν  Προσκύνημα Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ Σπάτων
 
«Τὸ Μυστήριο τῆς Μετανοίας ὡς πορεία ἐπιστροφῆς πρὸς τὸν Θεὸ καὶ ἐπανένταξης στὴν Ἐκκλησία
» 


 

 


pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
06.03.2024

Εναρκτήρια Εκδήλωση «Innovate East»

1ος Διαγωνισμός Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας
της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η εναρκτήρια εκδήλωση του 1ου Διαγωνισμού Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρωτικής, Innovate East. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη, 5/3/2024, και ώρα 17:00, στην αίθουσα «Επίπλευση» του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, παρουσία των πρυτανικών αρχών διαφόρων πανεπιστημίων της χώρας μας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου.

Στόχος του Innovate East είναι να ενώσει για πρώτη φορά δημόσιους φορείς, ακαδημαϊκή κοινότητα και επιχειρήσεις της τοπικής περιοχής των Μεσογείων και Λαυρεωτικής, ώστε να κινητοποιήσουν νέους ερευνητές και επιστήμονες από τα  παενεπιστημικά ιδρύματα της χώρας μας και όχι μόνον να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες, που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων. Ο Διαγωνισμός αποτελεί την πρώτη, από μια σειρά πρωτοβουλιών της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με αφορμή τα 50 χρόνια λειτουργίας της, ενώ την οργάνωση και τον συντονισμό του διαγωνισμού έχει αναλάβει η εταιρεία Break-Even Consulting.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό σημαίνοντα πρόσωπα, όπως ο ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλης Κουτουλάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, κ. Βίκυ Καβαλλάρη ως εκπρόσωπος των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν οι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που στηρίζουν τον διαγωνισμό και ειδικότερα ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Μιχάλης Σφακιανάκης, ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, κ. Σπυρίδων Κίντζιος, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Αθανάσιος Κατσής, και οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Θεόδωρος Ξάνθος και κ. Πέτρος Καλαντώνης. Ακόμα,  στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της εταιρείας Break-Even Consulting, κ. Μάρκος Μαργαρίτης, ενώ τους χαιρετισμούς έκλεισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαoς, ο οποίος περιέγραψε την ιδέα και το όραμα αυτής της εκκλησιαστικής πρωτοβουλίας και τόνισε την ανάγκη συντονισμού της ακαδημαϊκής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου, προκειμένου να υλοποιηθούν καινοτόμες και πρωτοποριακές ιδέες νέων επιστημόνων και ερευνητών επι­κεντρωμένες στην Πράσινη και τη Γαλάζια καινοτομία, δηλαδή στην ενεργειακή, περιβαλλοντική και θαλάσσια ανάπτυξη και αξιοποίηση του δυναμικού της Ανατολικής Αττικής. Θεμέλιο της πάσης φύσεως ουσιαστικής καινοτομίας, τόνισε, είναι ο δυναμισμός, η ορμή και η φρεσκάδα της «πνευματικής καινοτομίας», που πλούσια διαφυλάσσεται ως φρόνημα και εμπειρία στα σπλάχνα της εκκλησιαστικής μας παράδοσης και ζωής.

Ακολούθως, παρουσιάστηκε αναλυτικά η διαγωνιστική διαδικασία, ο τρόπος υποβολής των προτάσεων και τα αναμενόμενα οφέλη για τους συμμετέχοντες, από τον Συντονιστή του Διαγωνισμού, κ. Βαγγέλη Σιώκα και την Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Διαγωνισμού, κ. Ελένη Μητσέα.  Στη συνέχεια, ο Επικεφαλής της Επιστημονικής Επιτροπής και Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, κ. Γιάννης Καλογήρου, παρουσίασε τα καινοτόμα στοιχεία του εγχειρήματος, καθώς και τα σημεία που χρήζουν προσοχής από τους συμμετέχοντες κατά την υποβολή των προτάσεων.

Ακόμα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκαν δύο speed sessions σε θέματα επιχειρηματικότητας. Το πρώτο session με τίτλο «Καινοτομία, Πρωτογενής Τομέας & Καλές πρακτικές», συντόνισε ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Entrepreneurship Development Director στη Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά και συμμετείχαν ο κ. Παναγιώτης Κατσές, Διευθυντής Πωλήσεων στην Future Intelligence, ο Χρήστος Ραφτογιάννης Ιδρυτής της City Crop Automated Indoor Farming και ο Χάρης Τριλίβας, φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου & Ιδρυτικό Μέλος του Hyperion Drone Team. Το δεύτερο session με τίτλο «Δυνατότητες Μεταφοράς Τεχνολογίας σε Τοπικό Επίπεδο» συντόνισε ο κ. Βαγγέλης Σιώκας και συμμετείχαν η κ. Μαρία Γαβριέλλα Αναγνωστοπούλου, Chief Operation Officer στην Envolve Entrepreneurship και Συνιδρύτρια της One & Olive, ο κ. Άγγελος Τσακανίκας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ και Επικεφαλής του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας ΕΜΠ και η κ. Κατερίνα Παπαδούλη, Επικεφαλής του Γραφείου Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας και Μεταφοράς τεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, InnovinAgri.

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό

Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο να κινητοποιήσει νέους ερευνητές και επιστήμονες να αναπτύξουν επιχειρηματικές ιδέες, που θα συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, με επίκεντρο τους τομείς της Γαλάζιας και Πράσινης Οικονομίας.

Η διαγωνιστική διαδικασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

α) την υποβολή των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών,
β) δύο φάσεις Αξιολόγησης από μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που περιλαμβάνει έγκριτους ακαδημαϊκούς και στελέχη επιχειρήσεων,
γ) διαδικασία mentoring για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών προτάσεων και
δ) την ανάδειξη και προβολή των νικητήριων προτάσεων στην Τελετή Βράβευσης του Διαγωνισμού.

Οι νικητές θα κερδίσουν τα έπαθλα των 5.000€, 3.000€ και 2.000€.

01

01

01

01

01

06

01

01

s09

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

01

O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλας μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τη συμμετοχή του κατά την παρουσίαση του 1ου Διαγωνισμού Πράσινης και Γαλάζιας Καινοτομίας που διοργανώνει η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

 

 


 Πηγή Βίντεο: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε και το σχετικό άρθρο στο Πρακτορείο «Ορθοδοξία»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

12ο Νεανικό Συνέδριο για την Τεχνητή νοημοσύνη
12.2.2024

Με νεανική ζωντάνια και γόνιμο προβληματισμό συμμετείχαν οι περίπου 250 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου στο 12ο Νεανικό Συνέδριο που διοργάνωσε τo Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, με την έγκριση (Α.Π. 25997/ 13-12-2023) του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Σαρωνικού στα Καλύβια Αττικής.

Στο Συνέδριο που είχε γενικό θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: και meta τι;» κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Ερευνητής (ΕΛΕ Β') Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΕΦΕ «Δημοκριτος» και Διευθύνων Σύμβουλος του SciFY ΑΜΚΕ, με θέμα «Τεχνητή νοημοσύνη: από την ψευτό-παντοδυναμία στην ανθρωπιά» και ο κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ με θέμα «Μιλώντας για ηθική στην εποχή της νοήμονος τεχνολογίας: Υπάρχει σταθερή βάση;».

Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για συζήτηση με ερωτήσεις που υπέβαλλαν τα ίδια τα παιδιά στη στρογγυλή τράπεζα την οποία συντόνιζε ο κ. Νικόλαος Λεβεντάκης (Διπλ. Μηχ/γος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Συστήματα Αυτόματου Ελέγχου και Ρομποτικής ΕΜΠ, MSc Προηγμένη Τεχνολογία και Πληροφορική στην Αποκατάσταση ΕΚΠΑ). Εξαιρετική ήταν η συμμετοχή των μαθητών και στην πρωτότυπη  «Διαδραστική Δημοσκόπηση» που παρουσίασαν τα στελέχη του Γραφείου Νεότητας,  Ευάγγελος Μπαγιαρτάκης (Msc Φυσικός),  και Ευαγγελία Τζιάσιου (Διπλ. Ηλεκτρ/γος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Msc ΤΠΕ στην Εκπαίδευση).

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έστειλε μήνυμα προς τους συνέδρους το οποίο ανέγνωσε ο αρχιμ. Πολύκαρπος Μπόγρης, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Δημήτριος Παπαχρήστου.

 Τό Συνέδριο ἔκλεισε μέ τούς καταληκτήριους λόγους τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Μεσογαίας καί Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, ὁ ὁποῖος ἐξέφρασε τή χαρά του γιά τήν αὐθόρμητη καί ζωντανή συμμετοχή τῶν παιδιῶν ἀλλά καί ὑπογράμμισε τήν ἀνάγκη νά καλλιεργοῦμε τέτοιους βιοηθικούς προβληματισμούς ὥστε ἡ τεχνολογική πρόοδος νά μήν γίνεται ἀπειλή γιά τόν ἄνθρωπο ἀλλά δῶρο τοῦ Θεοῦ πού ὁ ἄνθρωπος θά ἀξιοποιεῖ γιά νά ἀνοίγουν οἱ ὁρίζοντές του, νά προάγεται τό κοινωνικό σύνολο καί νά δοξάζεται ὁ Δημιουργός πού δίνει τέτοιες ἐκπληκτικές δυνατότητες στό ἀγαπημένο πλάσμα Του.  

 

Εκ του Γραφείου Νεότητας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΗΜΕΡΑ  ΣΤΗΡΙΞΗΣ της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Κυριακὴ 4 Φεβρουαρίου 2024

Όπως είχε εξαγγείλει από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ἡ Μητρό­πολή μας σήμερα Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024, μεθέορτα της Υπα­παντής του Κυρίου και ανήμερα της εορτής των μητέρων των Τριών Ιεραρχών, αγίων Εμμέλειας, Νόννας και Ανθούσης, τίμησε στο πρόσω­πο των πολυτέκων μητέρων, τον θεσμό της οικογένειας και τη μητρότητα, ως ύψιστες εκφράσεις της αξίας της ζωής και της αγάπης και ως ανεκτίμητα θεμέλια της ηθικής, της κοινωνίας αλλά και του Έθνους μας.

Το πρωί, στον Ιερό Ναό  του Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης, τελέσθηκε ιερό συλλείτουργο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικο­λάου με δώδεκα υπερπολύτεκνους ιερείς.

Πλήθη οικογενειών με συνολικό αριθμό περισσοτέρων από πεντα­κόσια παιδιά αλλά και πιστού λαού κατέκλυσαν τον ιερό ναό και σε μία ατμό­σφαιρα λειτουργικής πανδαισίας συμμετείχαν ενεργά στην ευχαριστιακή σύναξη της τοπικής μας Εκκλησίας.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και στον θεσμό της οικογένειας, εξήγησε γιατί ο Απόστολος Παύλος την ονομάζει «κατ’ οἶκον ἐκκλησία», γιατί τον γάμο που ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος αποκαλεί «πατέ­ρα ἁγίων» τον αναβιβάζει σε «μέγα μυστήριον», το οποίο εκφράζει τη σχέση του Χριστού με την Εκκλησία, τέλος δε μίλησε και για το μεγαλείο της συζυγίας, που η Εκκλη­σία μας θεωρεί  «συνάφειαν ἀδιάσπαστον καὶ σύνδεσμον ἄρρηκτον».

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, τόνισε, ο θεσμός βάλλεται πανταχόθεν, τα κοινωνικά ήθη και οι αντιλήψεις αλλοιώνονται βάναυσα, και­ η ιερότητα της οικογένειας βεβηλώνεται. Τα διαζύγια αυξάνονται, οι αθέμιτες παρεκ­κλίσεις πολλαπλασιάζονται, ενώ η νομοθετική κατοχύρωση του πολιτικού γάμου και του συμφώνου συμβίωσης εκφυλίζουν τον γάμο σε πολιτική σύμβαση, σε συμβιωτική πράξη. Η απενοχοποίηση της μοιχείας, η νομι­μοποίηση των αμβλώσεων, η ασύνετη κατάχρηση των αναπαραγωγικών τεχνολογιών, η επικράτηση της ολιγοτεκνίας έχουν μεταβάλει το κοινωνικό αισθη­τήριο, έχουν προκαλέσει αθεράπευτες δημογραφικές συνέπειες, τα όσα δε συζητούνται με την επιχειρούμενη θεσμοθέτηση παθολογικών μορφών συμβίωσης ατόμων και του ιδίου φύλου με δυνατότητες τεκνο­θεσίας έχουν κυριολεκτικά τσαλακώσει την ιερή εικόνα της οικογένειας.

Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, η Μητρόπολή μας αποφάσισε να κατα­θέσει την απάντησή της όχι μόνο με επιχειρήματα, αλλά κυρίως με ανά­δειξη της κραυγής της συνείδησης του λαού. Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο καιρό κινητοποιήθηκε ερανικά η κοινωνία των Μεσογείων και της Λαυρε­ωτικής, προκειμένου να δοθεί και οικονομική στήριξη στις εξής κατηγορίες κατοίκων των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής:

1) σε υπερπολύτεκνες οικογένειες με 5 ανήλικα παι¬διά και άνω,
    2) σε κάθε τέταρτο παιδί που  γεννήθηκε ἢ κυοφορήθηκε εντός του 2023 και
    3) σε οικογένειες που  έχουν παιδιά  με φυσικές αναπηρίες ή με σοβαρά ψυχοδιανοητικά προβλήματα.

Σε 57 μητέρες 354 παιδιών υπερπολυτέκνων οικογενειών δόθηκαν επιδό­ματα 200 € για κάθε παιδί, 1000 € για κάθε 4ο παιδί και άνω που γεν­νήθηκε ἢ κυοφορήθηκε εντός του 2023 και ανάλογα επιδόματα  σε  36 οικο­γένειες που μεγαλώνουν παιδιά με φυσικές αναπηρίες ή ψυχοδια­νοη­τικά προβλή­ματα.

Το συνολικό ποσό που  δόθηκε έφτασε το ύψος των  130.000 €.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, μεταξύ των  ιερέων της Μητροπόλεώς μας 13 έχουν 4 τέκνα και 18 έχουν 5 και άνω, ήτοι ποσοστό περίπου 30% των  εγγάμων κληρικών μας.

Σκοπός της εκδηλώσεως ήταν να εκφρασθεί μέσω του εράνου η συμμε­τοχή της τοπικής κοινωνίας στη στήριξη της οικογένειας και η Εκκλησία μας να χωρέσει στην αγκαλιά της τη μεγάλη οικογένεια των  αγωνιζό­μενων πολυμελών οικογενειών.

Κατά την επίδοση των  επαίνων και των επιδομάτων, όσες οικογένειες επιθυμούσαν φωτογραφήθηκαν  με τον Σεβασμιώτατο. 

Μία μόνον εικόνα αυτών των  ευλογημένων οικογενειών δίπλα στα τρα­γικά μορφώματα που κυκλοφορούν καταδεικνύει σαφώς ποια είναι ἡ αληθινή αυθεντική οικογένεια και πόσο καταστροφικό είναι το επιχει­ρού­μενο νομοθέτημα.

01 1

 

02 1

 

03 2

 

04 1

 

05 2

 

06 1

 

07 1

 

08 1

 

09 1

 

10 1

 

11 1

 

12 2

 

13 1

 

14 1

 

15 1

 pdf

Δείτε και www.orthodoxianewsagency.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έναρξη Ιωβηλαίου της Ιεράς Μητροπόλεως
 Ευλόγηση Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας

(1 Ιανουαρίου 2024)


Με την έναρξη της νέας χρονιάς, η Ιερά Μητρόπολή μας εισήλθε με την χάρη του Θεού στο πεντηκοστό έτος από της ιδρύσεώς της (1974 – 2024). Το απόγευμα της 1ης Ιανουαρίου του νέου έτους, σε πολυπληθή εκδήλωση στο Μητροπολιτικό Μέγαρο των Σπάτων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα που προσφέρεται κατά το έθος «εἰς τιμὴν καὶ μνήμην τοῦ ἐν ἁγίοις πατρὸς ἡμῶν Βασιλείου Ἀρχιεπισκόπου Καισαρείας τς Καππαδοκίας, ορανοφάντορος, τοῦ Μεγάλου».

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι ιερείς, οι υπάλληλοι και συνεργάτες στο πνευματικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως με τις οικογένειές τους, καθώς και οι νεοεκλεγέντες Δήμαρχοι Παλλήνης κ. Χρήστος Αηδόνης και Σαρωνικού κ. Δημήτριος Παπαχρήστου. Ύμνους και κάλαντα απέδωσε βυζαντινός χορός υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου Δημητρίου Καλομοίρη, Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεώς μας.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχές του προς όλους, αναφέρθηκε εν ολίγοις στην ευλογημένη επέτειο που μας αξιώνει ο Θεός να εισέλθουμε. Επίσης, έκανε λόγο για τον προγραμματισμό των σε εξέλιξη και υπό ολοκλήρωση έργων της Μητροπόλεως. Τέλος, θέλοντας να εξάρει την κομβική σημασία της οικογενείας στην ελληνική κοινωνία, υπενθύμισε την πρωτοβουλία «ΣΤΗΡΙΞΗ της ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ» με συγκεκριμένες δράσεις και σημείωσε τον μεγάλο αριθμό πολυτέκνων ιερατικών οικογενειών στην Μητρόπολή μας, εκ των οποίων οι περισσότερες είχαν κατακλύσει το Μητροπολιτικό Μέγαρο κατά την πρωτοχρονιάτικη αυτή εκδήλωση.

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «Εικόνων Τέχνη 2023»
15.12.2023


Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», επί της οδού Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, στο Θησείο Αθηνών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εκθέσεως Εικαστικών Τεχνών «Εικόνων Τέχνη 2023», στην οποία εκτίθενται έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, με θέμα: «Άγιοι της Μικράς Ασίας και σκηνές του βίου τους». Η Έκθεση συνδιοργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής επί της Ακαδημίας των Εκκλησιαστικών Τεχνών και τον Δήμο Αθηναίων – ΟΠΑΝΔΑ. Περιλαμβάνει έργα συγχρόνων καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία αναφέρονται στους Αγίους της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που όρισε η οργανωτική επιτροπή της εκθέσεως έγιναν δεκτά έργα παραδοσιακής ορθόδοξης τέχνης, αλλά και έργα που αποτελούν ελεύθερη προσωπική δημιουργία του καλλιτέχνη. Το είδος των έργων και οι τεχνικές είναι ελεύθερα (ζωγραφική, αγιογραφία, χαρακτική, ψηφιδωτό, υαλογραφία, ξυλογλυπτική, μικρογλυπτική, κέντημα).

Στην σπουδαία αυτή διοργάνωση συμμετέχει και ο Πρεσβύτερος Λουκάς Καρούσος, κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας και εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλυβίων. Ο π. Λουκάς είναι πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπηρετεί με ιδιαίτερη επιμέλεια την ιερή τέχνη της εικονογραφίας.

Στην έκθεση συμμετέχει με τρία έργα του, το πρώτο με θέμα το εν Χώναις θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, γεγονός που εορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου, το δεύτερο με θέμα τον Μητροπολίτη Αθηνών Άγιο Μιχαήλ τον Χωνιάτη (εικονιζόμενο με μοναχικά ενδύματα), ο οποίος εκοιμήθη εν Κυρίῳ το 1222 και εορτάζει στις 4 Ιουλίου και το τρίτο με θέμα τον Άγιο Νεομάρτυρα Γεώργιο τον εξ Άτταλείας, ο οποίος μαρτύρησε το 1823 και εορτάζει την 25η Ιουνίου.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 και λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή: 11:00 – 19:00, ενώ Σάββατο και Κυριακή από τις 10:00 έως τις 15:00.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και Διακόνων

(Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023)


Με την Χάρη του Θεού, την φετινή περίοδο της σαρανταημέρου προετοιμασίας μας για την μεγάλη εορτή των Χριστούγεννων και για τρεις συνεχόμενες Κυριακές στην Ιερά Μητρόπολή μας τελέσθηκαν οι χειροτονίες ενός νέου πρεσβυτέρου και δύο νέων διακόνων. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν αφορμές ιδιαίτερης χαράς και μεγάλης ευλογίας, αφού η χάρις της ιερωσύνης «εκ τε των θείων Αποστόλων» και στη συνέχεια εκ των διαδόχων τους Επισκόπων συνεχίζει να διαχέεται μέσα στο σώμα της τοπικής μας Εκκλησίας.

  Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, όπου τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Κωνσταντίνου Βαρβάκη, εγγάμου κληρικού, ο οποίος υπηρέτησε υποδειγματικά επί δυόμιση έτη ως διάκονος της Μητροπόλεώς μας.

Στη συνέχεια, την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Θεία Λειτουργία και την εις διάκονον χειροτονία του κ. Αθανασίου Αβραμοπούλου, εγγάμου και ταυτόχρονα υιού και εγγονού ιερέων.

Τέλος, την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Κορωπίου, όπου τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του κ. Σπυρίδωνος Αργυροπούλου, εγγάμου, φοιτητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ευχόμαστε να είναι άξιοι!

 

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βράβευση του Σεβ. Μητροπολίτη μας
στα «10α Βραβεία Αυτοδιοίκησης»

11 Δεκεμβρίου 2023

Τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στην εκδήλωση «10α Βραβεία Αυτοδιοίκησης», που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,  η Ένωση Δημάρχων Αττικής βράβευσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο για το κοινωνικό, επιστημονικό και ποιμαντικό του έργο.

 

Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:

“Πίσω από τις δράσεις αυτές που γίνονται και για τις οποίες τιμάται το πρόσωπό μου βρίσκεται ένας κόσμος που με αφάνεια, με ταπείνωση, με ανιδιοτέλεια, με αυταπάρνηση, προσφέρουν τα πάντα. Ο στόχος των έργων μας δεν ήταν να κάνουμε κάτι πολύ μεγάλο, ούτε κάτι ευρύ, αλλά κάτι που να είναι βαθύ. Δηλαδή να έχει αλήθεια, γνησιότητα, αυθεντικότητα και ποιότητα, και αυτό δεν το πέτυχα εγώ. Το έργο γίνεται από τον μοχλό, εγώ νιώθω ότι ήμουν το υπομόχλιο, χρειάζεται το υπομόχλιο, ωστόσο όμως αυτός που πρέπει να βραβευτεί είναι ο μοχλός, δηλαδή όλοι αυτοί που προανέφερα. Αυτοί έχουν κάνει το έργο”.

vraveysh 1


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σεβασμιώτατος στους λειτουργούς υγείας, τους χορηγούς και τους εθελοντές της ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ:

“Αυτοί πρέπει να βραβευτούν. Αυτοί που θυσιάζονται, ξενυχτούν, που πονούν, που κλαίνε, που συμπάσχουν, που δίνουν χρόνο, που δίνουν κομμάτια πραγματικά της ψυχής τους”, υπογράμμισε.

 vraveysh 2

“Χωρίς τους ιερείς μας εγώ δεν θα μπορούσα να κάνω τίποτα από τους ναούς, τα έργα που αναφέρθηκαν. Αισθάνομαι ότι πρέπει να δοθεί η τιμή σε τέτοιους ανθρώπους, που δεν φαίνονται, που είναι όμως πάρα πολύ ουσιαστικοί” είπε ευχαριστώντας τους ιερείς και όλους τους συνεργάτες του, δηλώνοντας δημοσίως ότι όλα αυτά τα έργα ανήκουν αποκλειστικά σε αυτούς και κατά κύριο λόγο αυτοί πρέπει να τιμηθούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ήρθα εγώ εδώ”, πρόσθεσε.

 vraveysh 4

“Θεωρώ ότι ένας Επίσκοπος πρέπει να έχει δύο πράγματα. Να μην ζητάει και να μην παίρνει. Να μην δέχεται ούτε οικονομικά, ούτε τιμές, ούτε βραβεία, ούτε δώρα, ούτε τίποτα. Έχει λάβει το μεγάλο δώρο το οποίο είναι η ιερωσύνη του, η Αρχιερωσύνη. Αυτό εμένα μου φτάνει και μου περισσεύει και γι’ αυτό υπάρχω, όχι για να παίρνω. Υπάρχω για να δίνω, για να μοιράζομαι, για να προσφέρω”, τόνισε και ευχαρίστησε όλους τους δημάρχους και τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, με τους οποίους υπήρχε και υπάρχει αρμονική συνεργασία. 

 vraveysh 5

 




Ἑορτή Ἁγίου Νικολάου
Ὀνομαστήρια Σεβ. Μητροπολίτου
Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου

6 Δεκεμβρίου 2023

 Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, Ἀρχι­επισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας, τοῦ θαυματουργοῦ, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ τελέσει τὴν Ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ τὴν Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στὶς 18:00, στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, μετὰ τὸ πέρας τῆς ὁποίας θὰ δεχθεῖ εὐχὲς καὶ θὰ προσφερθεῖ σὲ ὅλους ἑόρτιο κέρασμα.

 Τὴν ἑπομένη, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, τὸ πρωὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία στὸν Ἱερὸ Ἐνοριακὸ Ναὸ Ἁγίου Νικολάου στὰ Σπά­τα, προεξάρχοντος ἐπίσης τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ὁ ὁποῖος θὰ δεχθεῖ τὶς ἑόρτιες εὐχὲς τοῦ πιστοῦ λαοῦ μετὰ τὴν ἀπόλυση τῆς Θείας Λειτουργίας, κατὰ τὴν διανομὴ τοῦ ἀντιδώρου.

 Στὶς 13:30, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ γευματίσει μὲ τοὺς ἐμπερίστατους καὶ ἀστέγους τῆς Λαυρεωτικῆς καὶ τὶς τοπικὲς ἀρχές, στὴν αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου Λαυρίου, στοὺς ὁποίους καὶ θὰ προσφέρει οἰκονομικὰ βοηθήματα καὶ δῶρα.

 Στὶς 14:30, λόγῳ καὶ τῆς ἑορτῆς τοῦ Προστάτη τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸ Λιμεναρχεῖο Λαυρίου καὶ τὸν Ὀργα­­νισμὸ Λιμένος Λαυρίου, ὅπου θὰ προσφερθεῖ κέρασμα ἐπὶ τῇ ἑορτῇ καὶ θὰ εὐχηθεῖ στὸ προσωπικό.

 Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας ἀπὸ τὶς 17:30 καὶ μετά, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, μαζὶ μὲ τοὺς δεκαπέντε κληρικοὺς τῆς Μητροπόλεώς μας ποὺ ἄγουν τὰ ὀνομαστήριά τους, θὰ δεχθοῦν εὐχὲς στὸ Συνοδικὸ τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου στὰ Σπάτα.

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ἐγκαίνια Καθολικοῦ
Ἱεροῦ ἩσυχαστηρίουΚοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κορωπίου

hsyxasthrio Koim Th kor

Τὴν Κυριακὴ 12 Νοεμβρίου ἐ.ἔ. θὰ τελεσθοῦν πανηγυρικῶς τὰ ἐγκαίνια τοῦ περικαλλοῦς Καθολικοῦ τοῦ Γυναικείου Ἱεροῦ Ἡσυχαστηρίου Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κορωπίου, τὸ ὁποῖο ἀνήγειρε μετὰ ἰδιαιτέρας ἐπιμελείας ἡ μακαριστὴ Γερόντισσα Θεονύμφη (Ἀλεξοπούλου).

Τὸ Σάββατο 11/11 καὶ ὥρα 5 μ.μ., θὰ πραγματοποιηθεῖ ἡ ὑποδοχὴ τῶνἹερῶν Λειψάνων καὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Μέγας Ἀρχιερατικὸς Ἑσπερινός τῶνἘγκαινίων.

Τὸ πρωΐ τῆς Κυριακῆς θὰ τελεσθοῦν ὁ Ὄρθρος, ἡ Ἀκολουθία τῶνἘγκαινίων, ἡ πρώτη Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία και τέλος Κτιτορικὸ Μνημόσυνο τῆς Γεροντίσσης Θεονύμφης.

Τῶν Ἱερῶν Ἀκολουθιών θὰ προεξάρχει ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ὁ ὁποῖος καὶ θὰ κηρύξει τὸν θεῖο λόγο, ἀναλύοντας τόσο τὰ τελούμενα ὅσο καὶ τὴν σημασία τῶν ἐγκαινίων τοῦ ναοῦ.

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκλογή του Αρχιμ. Νεκταρίου Παρασκευάκου
εις Επίσκοπο Καρυουπόλεως
10.10.2023


p.Nekt ParaskevakosΤὴν Τρίτη 10 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, κατόπιν προτάσεως τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, ἐξέλεξε τὸν κληρικὸ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας καὶ Ὑπεύθυνο τοῦ Γραφείου Συντονισμοῦ Ὑποθέσεων τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, Ἀρχιμανδρίτη Νεκτάριο Παρασκευᾶκο, Βοηθὸ Ἐπίσκοπο τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν, μὲ τὸν τίτλο τῆς πάλαι ποτὲ διαλαμψάσης Ἐπισκοπῆς Καρυουπόλεως.

Ὁ Θεοφιλέστατος ἀπὸ τὸ 2006 ἕως τὸ 2012 διετέλεσε Ἱεροκήρυκας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας καὶ ἀπὸ τὸ 2012 ἀνέλαβε τὴν εὐθύνη τοῦ Προϊσταμένου - Ἀντιπροέδρου τῆς Διοικητικῆς καὶ Διαχειριστικῆς Ἐπιτροπῆς τοῦ Ἱεροῦ Προσκυνήματος Ἁγίας Μαρίνης Ἁλυκοῦ Κορωπίου.

Ἡ χειροτονία τοῦ ἐψηφισμένου Ἐπισκόπου Καρυουπόλεως κ. Νεκταρίου θὰ τελεσθεῖ στὸν Ἱερό Μητροπολιτικὸ Ναὸ τῶν Ἀθηνῶν τὴν Κυριακή 12 Νοεμβρίου ἀπὸ τὸν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλαδος κ. Ἱερώνυμο.

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημία Γεροντίσσης Θεονύμφης (Αλεξοπούλου)
13.5.2023


ger TheonymfhΣήμερα, 13 Μαΐου ε.ε., εκοιμήθη εν Κυρίω, κατόπιν πολυετών προβλημάτων υγείας, η Γερόντισσα Θεονύμφη (Αλεξοπούλου), Κτιτόρισσα και πρώτη Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου.

Η μακαριστή Γερόντισσα Θεονυμφη, κατά κόσμον Μαρία Αναστ. Αλεξοπούλου, γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το 1940. Από μικρή ηλικία επέδειξε ιδιαίτερη κλίση στις τέχνες και ιδιαίτερα στη μουσική. Εξ αυτού αναδείχθηκε μια εκ διαπρεπεστέρων τραγουδιστριών κατά τις δεκαετίες του '60 και του '70.

Το 1984, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της κόρης της, Κωνσταντίνας, εγκατέλειψε την κοσμική ζωή και αποφάσισε να γίνει μοναχή, μετατρέποντας την εξοχική της κατοικία στην περιοχή των Λαμπρικών Κορωπίου σε χώρο ασκήσεως και προσευχής. Το 1990 εκάρη ρασοφόρα μοναχή στους κόλπους των Παλαιοημερολογιτών και έλαβε το όνομα Θεονυμφη, ενώ το 1993 έλαβε το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα.

Το 1996 η ίδια μεν υπετάγη στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, επί δε της οικίας της, δια του υπ. αριθμ. 152 Προεδρικού Διατάγματος - ΦΕΚ 113/10-6-1996 συστήθηκε επισήμως το Ιερό Ησυχαστήριο Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου. Στις 6 Αυγούστου 1996 ενθρονίστηκε ως πρώτη Καθηγουμένη από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθόνικο.

Αρχικά, έκτισε δύο παρεκκλήσια καθώς και το κοιμητήριο της Μονής, όπου από πολλών ετών, έχουσα "μνήμην θανάτου", είχε προετοιμάσει την θέση της ταφής της.

Το 1997 ξεκίνησε την ανέγερση του Καθολικού της Μονής, αφιερωμένου στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με πολύ κόπο, προσωπική εργασία, ιδιαίτερη φροντίδα και με την συνδρομή ευλαβών προσκυνητών, αξιώθηκε να δει τον ναό να ολοκληρώνεται και πλέον να υψώνεται περικαλλής και δεσπόζων σε όλη την περιοχή.

Ονομαστή θα μείνει για την αβραμιαία φιλοξενία που παρείχε στους προσκυνητές, καθώς και για την διάθεσή της να υμνεί συνεχώς τον Θεό με το τάλαντο της καλλιφωνίας που της είχε δώσει.

Δυστυχώς, οι κατά καιρούς προσπάθειες για προσέλευση μοναχών δεν είχαν ευοδωθεί, γεγονός το οποίο δημιουργούσε θλίψη και μεγάλη αγωνία στην Γερόντισσα. Ταυτόχρονα όμως, αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε από την Ιερά Μητρόπολη, η οποία μεριμνούσε τόσο για το λειτουργικό πρόγραμμα της Μονής, παρέχοντας εφημερίους, όσο και για την φροντίδα της ίδιας της Γερόντισσας. Αξίζει να σημειωθεί, η συνεχής αγαστή επικοινωνία και συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τους κατά σάρκα συγγενείς της.

Το 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μερίμνησε προσωπικά για την εγκαταβίωση νέων μοναχών, οι οποίες αγογγύστως ανέλαβαν την φροντίδα της Μονής, κυρίως όμως της ιδίας της Γερόντισσας, η οποία είχε καταπέσει ψυχοσωματικά, δεχομένη την φθορά εκ των χρόνων της ηλικίας.

Από το φετινό Πάσχα και μετά η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σοβαρά και για τον λόγο αυτό δέχθηκε πολυήμερη νοσηλεία στα νοσοκομεία "Σωτηρία" και "Ελπίς" των Αθηνών, όπου και εκοιμήθη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13 Μαΐου.

Το πρόγραμμα των ακολουθιών στο Ιερό Ησυχαστήριο για την Τρίτη 16 Μαΐου έχει ως εξής:
- 7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία
- 9:30 π.μ. Ακολουθία εις κεκοιμημένην μοναχήν, κατά την τάξιν του Μεγάλου Ευχολογίου
- 11 π.μ. Εξόδιος ακολουθία & ακολούθως η ταφή του σκηνώματος της Γεροντίσσης στο Κοιμητήριο του Ιερού Ησυχαστηριου.

Ας έχουμε την ευχή της!


Σπάτα 9 Μαρτίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας
για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία - Β' φάση

Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς, σέ ἐφαρμογή τοῦ ὑπ’ ἀρ. πρωτ. 603/229/8-2-2023 Ἐγκυκλίου Σημειώματος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί ἀνταποκρινόμενη στήν ἔκκληση γιά ἀποστολή ἀνθρωπιστικῆς βοήθειας στούς πληγέντες ἀπό τόν πρόσφατο φονικό σεισμό στίς γειτονικές μας χῶρες Τουρκία καί Συρία συνανθρώπους μας, προχώρησε σήμερα Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, στήν δεύτερη φάση παράδοσης τῶν συγκεντρωθέντων ἀπό τίς Ἐνοριακές Φιλόπτωχες Ἀδελφότητες τῶν Ἱερῶν Ναῶν τῆς Μητροπόλεως 13 παλετῶν, μέ εἴδη διατροφῆς καί ἀτομικῆς ὑγιεινῆς,  στόν ὑποδεδειγμένο ἀπό τήν Ἱερά Σύνοδο χῶρο συγκεντρώσεως.

Ἀναλυτικῶς τά  παραδοθέντα  εἴδη ἦταν τά ἑξῆς:

         3 παλέτες γάλα εβαπορέ

         1 παλέτα εἴδη ἀτομικῆς ὑγιεινῆς

         4 παλέτες ζυμαρικά

         1 παλέτα ρύζι

         1 παλέτα ὄσπρια

         1 παλέτα μπισκότα καί παιδικές τροφές

         1 παλέτα ζάχαρη

         1 παλέτα ἀλεύρι.

Ἡ Ἱερά Μητρόπολή μας ἔχει συγκεντρώσει καί ἔχει ἀποστείλει μέχρι σήμερα στίς πληγεῖσες περιοχές συνολικά 27 παλέτες μέ τά συγκεντρωθέντα εἴδη.

 

 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ KATANYKΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2023

Κατὰ τὴν φε­τινὴ πε­ρί­οδο τῆς Με­γά­λης Τεσ­σα­ρα­κο­στῆς τὸ πρό­γραμμα τῶν Κα­τα­νυ­κτι­κῶν Ἑ­σπε­ρι­νῶν, κατὰ τοὺς ὁ­ποί­ους θὰ χο­ρο­στα­τή­σει ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της μας κ. Νι­κό­λαος, ἔ­χει ὡς ἀ­κο­λού­θως:
 

Κυ 26/2      Ἑσπερινὸς Συγχωρήσεως (6:30 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μ&Λ κ. Νι­κό­λα­ος:
Ἱ.Ν. Ἁγ. Νι­κο­λάου Μαρ­κο­πού­λου
 
«Ὥρα ἡμᾶς ἤδη ἐξ ὕπνου ἐγερθῆναι»


 
Kυ 5/3    Α΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (6:30 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρ­χιμ. Μιχαὴλ Λιούμης, Πρω­το­σύγ­κελ­λος:
Ἱ.Ν. Ἁγ. Τρύφωνος Παλλήνης
 
«Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Σταυροαναστάσιμη πορεία πρς τν λευθερία»



 
Κυ 12/3 Β΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (6:30μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἱερομόναχος Φιλόθεος Γρηγοριάτης:
Ἱ.Ν. Ἀναλήψεως Κορωπίου
 
«Περὶ φόβου καὶ πόνου ἀπὸ τὴν ἐμπειρία τῶν Ἁγίων μας»


 
Κυ 19/3 Γ΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (6:30 μ.μ.)       

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρ­χιμ. Ἰγνάτιος Καρακάσης, ἱεροκήρυξ:
Ἱ.Ν. Ὑψ. Τιμ. Σταυροῦ Μεσογείων
 
«Συγχωρητικότητα: τὸ μεγαλεῖο τοῦ Χριστιανοῦ»



 
Κυ 26/3 Δ΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (7:00 μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Ἱεροκῆρυξ:
Ἱ.Ν. Ζω­ο­δό­χου Πη­γῆς Παι­α­νί­ας
 
«Καρδία βαθεῖα»: Γιὰ μιὰ βαθύτερη γνώση τοῦ ἑαυτοῦ μας
» 


 
Κυ 2/4 Ε΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (7:00μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής:  ὁ Ἀρ­χιμ. Τιμόθεος Ἀγγελῆς, Γεν. Ἀρχ. Ἐπίτροπος:
Ἱ.Ν. Ἁγ. Δημητρίου Κερατέας
 
«Τὸ σημεῖον Ἰωνᾶ τοῦ προφήτου» 



 

 


pdf

Σπάτα 20 Φεβρουαρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας
για τους πληγέντες από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία

Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς, σέ ἐφαρμογή τοῦ ὑπ’ ἀρ. πρωτ. 603/229/8-2-2023 Ἐγκυκλίου Σημειώματος τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καί ἀνταποκρινόμενη στήν ἔκκληση γιά ἀποστολή ἀνθρωπιστικῆς βοήθειας στούς πληγέντες ἀπό τόν πρόσφατο φονικό σεισμό στίς γειτονικές μας χῶρες Τουρκία καί Συρία συνανθρώπους μας, παρέδωσε σήμερα Δευτέρα 20ή Φεβρουαρίου 2023, στόν ὑποδεδειγμένο ἀπό τήν Ἱερά Σύνοδο χῶρο συγκεντρώσεως, 14 παλέτες μέ τά πρῶτα συγκεντρωθέντα ἀπό τίς Ἐνοριακές Φιλόπτωχες Ἀδελφότητες τῶν Ἱερῶν Ναῶν της εἴδη διατροφῆς καί ἀτομικῆς ὑγιεινῆς.

Ἀναλυτικῶς τά  παραδοθέντα  εἴδη ἦταν τά ἑξῆς:

          2 παλέτες γάλα εβαπορέ (2.640 τεμάχια)

          1 παλέτα ἐλαιόλαδο (660 λίτρα)

          5 παλέτες ζυμαρικά, ρύζι καί ὄσπρια

          1 παλέτα ζάχαρη, ἀλεύρι καί κονσέρβες

          1 παλέτα παιδικές τροφές καί μπισκότα

          1 παλέτα καινούργιων κουβερτῶν (60 τεμάχια)

          1 παλέτα παπούτσια

          1 εἴδη ἀτομικῆς ὑγιεινῆς καί

          1 παλέτα εἴδη καθαριότητος

Ἡ συγκέντρωση τῶν εἰδῶν συνεχίζεται στίς Ἐνορίες τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας.

 

 

Σπάτα 5 Φεβρουαρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μαθητικό Συνέδριο για τη Βία από την Ι. Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής

Με πολλή ζωντάνια και έντονο ενδιαφέρον για συζήτηση συμμετείχαν πάνω από 100 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου και Γ’ Γυμνασίου στο 11ο Νεανικό Συνέδριο που διοργάνωσε το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στο Πνευματικό Κέντρο της Μητροπόλεως με κεντρικό θέμα τη βία και τον εύγλωττο τίτλο:  «Μάλλον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ».

Την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. κ. Νικόλαος, ο οποίος τόνισε στα παιδιά ότι δεν υπάρχει χώρος για τη βία εκεί όπου καλλιεργείται η αγάπη. Μέσα στην Εκκλησία μαθαίνουμε να βλέπουμε τον συνάνθρωπό μας όχι ως απειλή αλλά ως αδελφό, με την ετυμολογία της λέξης αυτής να υπογραμμίζει τη σημασία της: α+δελφύς (που σημαίνει μήτρα) = αδελφός, δηλαδή γεννημένος από την ίδια μήτρα.

Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου τα παιδιά παρακολούθησαν βίντεο με συνεντεύξεις μαθητών και μαθητριών που απαντούσαν σε ερωτήματα σχετικά με τή βία, ενώ πραγματοποιήθηκε και ζωντανή διαδραστική δημοσκόπηση την οποία παρουσίασε ο Γιώργος Σκιαδάς ꟷ γνωστός ως Neverlander ꟷ ο οποίος κατόρθωσε με ευχάριστο και δημιουργικό διάλογο να προκαλέσει τα παιδιά να τοποθετηθούν ειλικρινά και υπεύθυνα στο σπουδαίο αυτό θέμα.

Ακολούθησε μια πολύ κατατοπιστική εισήγηση με διαλογικό τρόπο από τον κ. Αναστάσιο Ματσόπουλο, Αναπλ. Καθηγητή Σχολικής Ψυχολογίας Παν/μίου Κρήτης, με θέμα: «Τα “πως” και τα “γιατί” της βίας μεταξύ των μαθητών – Ένα διαφορετικό μάθημα κριτικής σκέψης για το φαινόμενο της βίας στα σχολεία».

Τέλος, το Συνέδριο έκλεισε με την πνευματική αντιμετώπιση του ζητήματος την οποία ανέπτυξε με πολύ εύληπτο και προσιτό στους νέους λόγο ο Πρωτ. Γεώργιος Σχοινάς, εφημ. Αγίου Νικολάου Φιλοπάππου, στην καταληκτική εισήγηση που είχε τίτλο: «Η άλλη απάντηση στη βία».

Στα διαλείμματα του Συνεδρίου οι μαθητές από τα διάφορα Κατηχητικά αλλά και οι αντιπροσωπείες από τα Σχολεία που συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους που οπωσδήποτε δημιουργεί πολύ καλή βάση και για άλλες κοινές δράσεις στο μέλλον.  

 

Γραφείο Νεότητας 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διοργάνωση 11ου Νεανικού Συνεδρίου
Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής

4 Φεβρουαρίου 2023

ΘΕΜΑ: «Διοργάνωση 11ου Νεανικού Συνεδρίου Ι. Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής»

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023, 9:30 π.μ.-2 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής (Μεγ. Αλεξάνδρου 9-11) πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 11ο Νεανικό Συνέδριο που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γ΄ Γυμνασίου και όλων των τάξεων Λυκείου.

Το Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται από το Γραφείο Νεότητας της Μητροπόλεως, έχει ως κεντρικό τίτλο:

«Μάλλον ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ παιχνίδι – Συζήτηση για τα φαινόμενα βίας μεταξύ των νέων».

Στόχος του Συνεδρίου είναι να ευαισθητοποιήσει τους νέους ώστε να τοποθετηθούν υπεύθυνα στην αντιμετώπιση της βίας από οποιαδήποτε πλευρά προέρχεται και με οποιονδήποτε τρόπο εκδηλώνεται.

Είναι καιρός να αναλάβουμε συντονισμένη δράση και να πούμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΙΑ.


Δείτε την Πρόσκληση-πρόγραμμα

Γραφείο Νεότητας

11ο Nean Syn afissa

 11ο Nean Syn programma 2



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ἑορτή Ἁγίου Νικολάου
Ὀνομαστήρια Σεβ. Μητροπολίτου
Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου

6 Δεκεμβρίου 2022

Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, Ἀρχι­επισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας, τοῦ θαυματουργοῦ, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ τελέσει τὴν Ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ τὴν Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στὶς 18:00, στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, μετὰ τὸ πέρας τῆς ὁποίας θὰ δεχθεῖ εὐχὲς καὶ θὰ προσφερθεῖ σὲ ὅλους ἑόρτιο κέρασμα.

• Τὴν ἑπομένη, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, τὸ πρωὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία στὸν Ἱερὸ Ἐνοριακὸ Ναὸ Ἁγίου Νικολάου στὰ Σπά­τα, προεξάρχοντος ἐπίσης τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

• Λόγῳ προσκλήσεως τοῦ Σεβασμιωτάτου στὴν Ἱερὰ Μονὴ τῆς Ἁγίας Αἰκατερίνης τοῦ Θεοβαδίστου ὄρους Σινᾶ, προκειμένου νὰ προεξάρχει στὴν πανήγυρη (8/12 π.ἡμ.), καὶ τῆς ὡς ἐκ τούτου ἀνάγκης νὰ ἀναχω­ρήσει ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως τὸ μεσημέρι τῆς ἡμέρας τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ δεχθεῖ τὶς ἑόρτιες εὐχὲς τοῦ πιστοῦ λαοῦ μετὰ τὴν ἀπόλυση τῆς Θείας Λειτουργίας, κατὰ τὴν διανομὴ τοῦ ἀντιδώρου.

• Τὸ Ἐπισκοπεῖο ὅπως καὶ τὰ Γραφεῖα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, τὴν Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022, θὰ παραμείνουν κλειστά.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Xειροτονίες διακόνου και πρεσβυτέρου
Νοέμβριος 2022

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου ε.ε., εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ελευθερίου Γκύζη Αθηνών, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, «τἐντολῇ καί ἀδεί» του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του κ. Βίκτωρος Χρυσανθοπούλου.

Την δε επομένη, Κυριακή 13 Νοεμβρίου, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, όπου θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου της Μητροπόλεώς μας, π. Γεωργίου Γραμματή.

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημία π. Νικολάου Μπουγαζιανού 3.11.2022

p.nik mpougazianosΤην Πέμπτη 3 Νοεμβρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 76 ετών και κατόπιν πολυετών προβλημάτων υγείας, ο Πρεσβύτερος Νικόλαος Ευαγ. Μπουγαζιανός - Σωπήλης, συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στο Γύθειο Λακωνίας το 1946. Από το 1965 έως το 1996 υπηρέτησε στα Σώματα της Χωροφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Τον Νοέμβριο του 1996 χειροτονήθηκε διάκονος καιπρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Μεσογαίας και ΛαυρεωτικήςΑγαθόνικο (†2015).

Υπηρέτησε στους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς Αναλήψεως Κυρίου Κορωπίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Κιτσίου Κορωπίου και Κοιμησεως Θεοτόκου Γέρακα. Από το 2003 έως της συνταξιοδοτήσεως του, το 2021, υπήρξε εφημέριος στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Γέρακα.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού τελέστηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων - Γαλατσίου την Τρίτη 8/11, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο λόγο.  Ακολούθως, η σορός του μεταστάντος ετάφη στο 2 ο Κοιμητήριο Αθηνών.

 Ας έχουμε την ευχή του!

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημία π. Αθανασίου Κώνστα 17.10.2022

p.athan kwnstasΤην Δευτέρα 17 Οκτωβρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 88ετών και κατόπιν πολυετών προβλημάτων υγείας, ο ΠρωτοπρεσβύτεροςΑθανάσιος Μιχ. Κώνστας, συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Παιανία το 1934 και υπήρξε απόφοιτοςτης Εκκλησιαστικής Σχολής Λαμίας. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 18Αυγούστου 1963 και πρεσβύτερος στις 14 Οκτωβρίου του 1965 από τονμακαριστό Αρχιεπίσκοπο πρ. Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Πρόεδρο Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβο (Βαβανάτσο, †1984). Από της χειροτονίας του και έως το 2013, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε ως εφημέριος της Ενορίας Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας.

Από το 1984 ως το 2013 διετέλεσε προϊστάμενος του Ιερού Ναού, ενώ επί 6ετία ήταν μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Επί των ημερών του και με την συνδρομή επιστημονικής επιτροπής, εορτάσθηκε η εκατονταετηρίδα του ιστορικού Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας(1905–2005). Υπήρξε φιλακόλουθος κληρικός και διακόνησε με ιδιαίτερο ζήλο το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας την Τετάρτη 19/10, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών της Μητροπόλεως μας. Επικηδείους λόγους εκφώνησαν οΣεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, καθώς και ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής Παιανίας Πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Νικολογιάννης. Ακολούθως, η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο της Παιανίας.

 Ας έχουμε την ευχή του!

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημία π. Κωνσταντίνου Νικοπούλου 23.9.2022

p.Konstantinos NikopouulosΤην Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 89 ετών και κατόπιν ολιγομήνων προβλημάτων υγείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Νικ. Νικόπουλος, συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στο Κατωχώριο Φαρσάλων το 1933 και υπήρξε απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Βόλου. Τον Ιούλιο του 1962 χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Λαρίσης και Πλαταμώνος Ιάκωβο (Σχίζα, †1985) και επί 7ετία υπηρέτησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Γόννων Λαρίσης.

Το 1969 μετατέθηκε στην τότε ενιαία Ιερά Μητρόπολή Αττικής και Μεγαρίδος και τοποθετήθηκε στην Ενορία του Τιμίου Σταυρού Μεσογείων, όπου συνέβαλε τα μέγιστα στην ανέγερση του Ναού.

Από το 1982 έως της συνταξιοδοτήσεως του το 2011 υπήρξε εφημέριος στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων. Ιδιαίτερα φιλακόλουθος και με χάρισμα καλλιφωνίας διακόνησε στο Ιερό Προσκύνημα με συνεχή παρουσία για 40 χρόνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι υπήρξε πόλος έλξης πολλών πιστών στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων το απόγευμα της Δευτέρας 26/9 προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου, με τον οποίον – σημειωθήτω – ο μακαριστός υπήρξαν συνεφημέριοι επί 10ετίαν. Παρέστη πλειάδα κληρικών της Μητροπόλεώς μας, καθώς και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν το Ιερό Προσκύνημα. Ακολούθως, η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο των Σπάτων.

 Ας έχουμε την ευχή του!

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημία π. Παναγιώτου Μητροπέτρου 17.8.2022

π.Παν.ΜητροπέτροςΤην Τετάρτη 17 Αυγούστου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον , σε ηλικία 80 ετών και κατόπιν πολυετών προβλημάτων υγείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Γεωργ. Μητροπέτρος, συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στα Κάψαλα Στύρων Ευβοίας το 1942. Υπήρξε απόφοιτος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως εκπαιδευτικός, για πολλά χρόνια, υπηρέτησε στο Γενικό Λύκειο Λαυρίου και έφτασε έως του βαθμού του Λυκειάρχου.

Χειροτονήθηκε διάκονος στις 29 Αυγούστου και πρεσβύτερος στις 3 Σεπτεμβρίου του 1967, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο πρ. Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Πρόεδρο Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβο (Βαβανάτσο, †1984). Από της χειροτονίας του και επί 25ετία υπηρέτησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ανδρέου Λαυρίου. Μάλιστα διετέλεσε και Αρχιερατικός Επίτροπος Λαυρεωτικής.

Κατά το διάστημα 1992 – 1995 διακόνησε ως εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίας Τριάδος Χολαργού, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το 1995 επανήλθε στην Ιερά Μητρόπολή μας και υπηρέτησε στους Ιερούς Ενοριακούς Ναούς Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης και Αγίων Θεοδώρων Γαργηττού, απ’ όπου και συνταξιοδοτήθηκε το 2013.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού τελέστηκε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Καψάλων Ευβοίας το απόγευμα της Πέμπτης 18/8. Ακολούθως, η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο των Καψάλων.

 Ας έχουμε την ευχή του!

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημίες Αρχιμ. Εφραίμ Φράγκου 22.7.2022
και π. Νικολάου Καπνιά 23.7.2022

p.Efraim.FragkouΤην Παρασκευή 22 Ιουλίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον αιφνιδίως, σε ηλικία 52 ετών, ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ Φράγκου, Προϊστάμενος του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίου Ιωάννου του Ρώσου Εργατικών Κατοικιών Λαυρίου.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Σάμο το 1970. Αποφοίτησε από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και ακολούθως από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος τον Νοέμβριο του 1993, στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, υπό του τότε Καθηγουμένου της Μονής, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου. Τον Μάιο του 1995 μετατέθηκε στη Μητρόπολή μας και τον Νοέμβριο του ιδίου έτους χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθόνικο.

Από το 1995 έως το 1998 υπηρέτησε ως Προϊστάμενος στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Ανδρέου Λαυρίου. Το 1998 έως το 2002 αποσπάσθηκε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, όπου διακόνησε αρχικά στη Νότιο Αφρική και στη συνέχεια στο Κάιρο. Το 2002 επέστρεψε στο Λαύριο. Από το 2006 έως της εκδημίας του υπηρέτησε ως εφημέριος και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Ρώσου Λαυρίου.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Ρώσου στο Λαύριο το μεσημέρι του Σαββάτου 23/7, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, με τη συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Ακολούθως, η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο του Λαυρίου.

 


 

p.Nik KapniasΤο Σάββατο 23 Ιουλίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον σε ηλικία 50 ετών και κατόπιν πολυετούς ασθενείας, ο Πρεσβύτερος Νικόλαος Αναργ. Καπνιάς, Εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Χριστού Γεννήσεως Παιανίας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Αποφοίτησε από τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα από το πρόγραμμα «Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος τον Οκτώβριο του 2010, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, από τον οποίο έλαβε και την Κανονική Συμμαρτυρία. Αρχικά, υπηρέτησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων (2010 – 2011). Ακολούθως και έως της κοιμήσεώς του (2011 – 2022) υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Χριστού Γεννήσεως Παιανίας, διατελέσας και Προϊστάμενος αυτού επί οκταετία (2012 – 2020).

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού τελέστηκε στον Ιερό Ναό Χριστού Γεννήσεως Παιανίας το πρωί της Δευτέρας 25/7, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Ιεροθέου. Παρέστη πλειάδα κληρικών τόσο της Μητροπόλεώς μας, όσο και άλλων Μητροπόλεων. Ακολούθως, η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο της Παιανίας.

Ας έχουμε την ευχή τους!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδημία π. Ευαγγέλου Κροντήρη 13.6.2022

p.Eya Kronthrhs2Τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος 13 Ιουνίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον αιφνιδίως, σε ηλικία 90 ετών, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Κροντήρης, συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο μακαριστός, υιός του Ιερέως Ιωάννου Κροντήρη, γεννήθηκε στην Οκτωνιά Ευβοίας το 1932. Υπήρξε απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής Κορίνθου και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως εκπαιδευτικός υπηρέτησε σε Γυμνάσια και Λύκεια της Παιανίας, των Σπάτων και του Κορωπίου.

Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος τον Ιανουάριο του 1962, από τον Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβο (Βαβανάτσο, †1984). Από της χειροτονίας του και έως το 2011, οπότε συνταξιοδοτήθηκε, υπηρέτησε ως πρώτος εφημέριος και προϊστάμενος της τότε επανιδρυθείσας Ενορίας της Χριστού Γεννήσεως Παιανίας, κοπιάσας ιδιαίτερα για την εκ θεμελίων ανέγερση και αποπεράτωση του νέου Ιερού Ναού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως «κύκνειο άσμα» τον Δεκέμβριο του 2021 συνέγραψε και εξέδωσε το έργο «Φως της Μνήμης», αναφερόμενο στην 60ετή σύγχρονη ιστορία της εν λόγω Ενορίας.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού τελέστηκε στον Ιερό Ναό Χριστού Γεννήσεως Παιανίας το μεσημέρι της Τετάρτης 14/6, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο οποίος εκφώνησε και επικήδειο λόγο. Ακολούθως, η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο της Παιανίας.

Ας έχουμε την ευχή του!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύναξη Ἱερομονάχων 11.4.2022

Τὴν Δευτέρα 11 Ἀπριλίου ἐ.ἔ. στὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίου Ἀθανασίου Κουβαρᾶ πραγματοποιήθηκε σύναξη τῶν Ἱερομονάχων τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως μας.

Ἀρχικά, στὸ μεταβυζαντινὸ καὶ κατάγραφο Καθολικὸ τῆς Μονῆς, τελέσθηκε ἡ ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἀποδείπνου, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Ἐν συνεχείᾳ, ὁ Σεβασμιώτατος ἀπηύθηνε πρὸς τοὺς πατέρες ἐπίκαιρους παραινετικοὺς λόγους, συνδυάζοντας στοιχεῖα ἀπὸ τὴν μοναχικὴ ζωὴ καὶ τὴν ἱερατικὴ διακονία «ἐν τῷ κόσμῳ», λαμβάνοντας ἀφορμὴ ἀπὸ τοὺς εἰκονογραφικοὺς τύπους τοῦ ἐσταυρωμένου μοναχοῦ καὶ τῆς κλίμακος τῆς Κρίσεως.

Ἀκολούθως, μὲ τὴν φροντίδα τοῦ Ἡγουμένου τῆς Μονῆς, Ἀρχιμ. Βλασίου Μακρῆ, παρατέθηκε νηστίσιμη δοχή, ὅπου οἱ πατέρες εἷχαν τὴν εὐκαιρία νὰ συνομιλήσουν μὲ τὸν Σεβασμιώτατο καὶ νὰ λάβουν ὁδηγίες γιὰ τὸν ἑορτασμὸ τοῦ ἐρχομένου Πάσχα.


DT syn iermon 11 4 2022

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδημία π. Αντωνίου Μηλάκη 12.3.2022

Το Σάββατο 12 Μαρτίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 84 ετών, ο Πρωτοπρεσβύτερος Αντώνιος Αδαμ. Μηλάκης, συνταξιούχος κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στον Πειραιά το 1938. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1962 από τον τοποτηρητή της τότε νεοϊδρυθείσης Μητροπόλεως Πειραιώς, Μητροπολίτη Ύδρας Προκόπιο (Καραμάνο, †1965) και πρεσβύτερος το 1963, με εντολή του Μητροπολίτου Προκοπίου, από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Χριστοφόρο (Χατζή, †1973). Υπηρέτησε στις Ιερές Μητροπόλεις Πειραιώς, Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και Φθιώτιδος.

Το 1984 μετατέθηκε στη Μητρόπολή μας και εγκαταστάθηκε στην Παιανία. Το 1985 ανέλαβε εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ενοριακού Ναού Αγίων Αναργύρων Παιανίας, κοπιάσας ιδιαίτερα για την ανέγερση και αποπεράτωση του νέου Ιερού Ναού. Αποσύρθηκε της ενεργού υπηρεσίας το 2011.

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού τελέστηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων Παιανίας την Τρίτη 15/3, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και με τη συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Ακολούθως, η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο της Παιανίας.

Ας έχουμε την ευχή του!


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ KATANYKΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2022

Κατὰ τὴν φε­τινὴ πε­ρί­οδο τῆς Με­γά­λης Τεσ­σα­ρα­κο­στῆς τὸ πρό­γραμμα τῶν Κα­τα­νυ­κτι­κῶν Ἑ­σπε­ρι­νῶν, κατὰ τοὺς ὁ­ποί­ους θὰ χο­ρο­στα­τή­σει ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της μας κ. Νι­κό­λαος, ἔ­χει ὡς ἀ­κο­λού­θως:
 

Κυ 6/3      Ἑσπερινὸς Συγχωρήσεως (6:30 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μ&Λ κ. Νι­κό­λα­ος:
Ἱ.Ν. Ἁγ. Νι­κο­λάου Μαρ­κο­πού­λου
 
«Μεγάλη Τεσσαρακοστή: Ἡ ἀνανέωση τοῦ Βαπτίσματος»


 
Kυ 13/3    Α΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (6:30 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρ­χιμ. Μιχαὴλ Λιούμης, Πρω­το­σύγ­κελ­λος:
Ἱ.Ν. Ἁγ. Τρύφωνος Παλλήνης
 
«Αὕτη ἡ πίστις τῶν Ἀποστόλων, αὕτη ἡ πίστις τῶν Πατέρων,
αὕτη ἡ πίστις τῶν Ὀρθοδόξων»



 
Κυ 20/3 Β΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (6:30μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Ἰγνάτιος Καρακάσης:
Ἱ.Ν. Ἀναλήψεως Κορωπίου
 
«Ὁ φόβος τοῦ Θεοῦ καὶ ἡ ἄφθαρτη κληρονομιὰ ποὺ μᾶς χαρίζει»


 
Κυ 27/3 Γ΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (7:00 μ.μ.)       

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Κωνσταντῖνος Συρῖγος:
Ἱ.Π. Χριστοῦ Σπάτων
 
«Ὁ Σταυρὸς τοῦ Χριστοῦ, ἀνάσταση τῆς ζωῆς τοῦ ἀνθρώπου»



 
Κυ 3/4 Δ΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (7:00 μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Ἱεροκῆρυξ:
Ἱ.Ν. Ζω­ο­δό­χου Πη­γῆς Παι­α­νί­ας
 
«Νηστεύσωμεν καὶ πνευματικῶς: ἡ ἄλλη ὄψη τῆς νηστείας» 



 
Κυ 10/4 Ε΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (7:00μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής:  ὁ Ἀρ­χιμ. Τιμόθεος Ἀγγελῆς:
Ἱ.Ν. Ἁγ. Δημητρίου Κερατέας
 
«Πρὸς Ἑβραίους  Ἐπιστολή: Ὁδοδείκτης στὴν πορεία πρὸς τὸ πάθος τοῦ Κυρίου» 



 

 


pdf

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημία Γερ. Φανουρίας,
Ηγουμένης Ι. Μ. Αγ. Ειρήνης Χρυσοβαλάντου
Καρελλά Κορωπίου
18.2.2022



γεροντισσαΤην Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 83 ετών και κατόπιν πολυμήνου ασθενείας, συνεπείᾳ του κορωνοϊού, η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Καρελλά Κορωπίου, Γερόντισσα Φανουρία.

Η αείμνηστη, κατά κόσμον Καλλιόπη Δημοπούλου, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1939. Η καταγωγή της ήταν από το νησί της Χίου και υπήρξε εκ μητρός συγγενής του Οσίου Ανθίμου Βαγιάνου (†1960).

Προσήλθε στην Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης το 1961 και υπετάγη στην κτιτόρισσα και πρώτη Ηγουμένη, Γερόντισσα Ματρώνα Κουντάκη. Αργότερα, εκάρη μοναχή υπό του πνευματικού πατρός της Μονής, μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Πολυκάρπου Λιώση (†1996).

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ως ηγουμενοσύμβουλος, συνέβαλε τα μέγιστα τόσο στην υπαγωγή της Μονής στην Ιερά Μητρόπολή μας, όσο και στην εκ βάθρων ανακαίνιση του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής. Μετά την εκδημία της μακαριστής Γεροντίσσης Νυμφοδώρας, τον Δεκέμβριο του 2014, ορίσθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καθηγουμένη της Μονής.

Κύριο χαρακτηριστικό της ζωής της υπήρξε η έκφραση της φιλανθρωπίας προς κάθε αναξιοπαθούντα που προσέτρεχε στη Μονή. Επίσης η διακονία της χαρακτηρίστηκε από το άνοιγμα της πνευματικής της αγκαλιάς προς μοναχές προερχόμενες από την ομόδοξη Ρουμανία.

Η εξόδιος ακολουθία της μεταστάσης τελέστηκε την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου στο Καθολικό της Μονής προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, συγχοροστατούντος του Επισκόπου Νοτίου Βεσσαραβίας (Πατριαρχείου Ρουμανίας) κ. Βενιαμίν και με τη συμμετοχή κληρικών και μοναζουσών τόσο από τη Μητρόπολή μας, όσο και από την Ρουμανία.

Ακολούθως, το σκήνωμα της μακαριστής ενταφιάστηκε στον τάφο των ηγουμενισσών, εντός του περιβόλου της Μονής.

Ας έχουμε την ευχή της!


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ἡ «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ» συνεχίζεται
μέχρι τὶς 15 Ἰανουαρίου 2022


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Μιὰ ματιὰ στὸν διπλανό μας,

μιὰ ἀγκαλιὰ στὸν φτωχὸ καὶ πονεμένο ἀδελφό μας.

Ὅλοι μαζί! Γιὰ τὸ θαῦμα τῆς προσφορᾶς καὶ τῆς ἀγάπης.

Κέντρο τῆς ζωῆς μας ὁ πλησίον ἀδελφός μας καὶ

Ὄργανο τῆς ἀγάπης μας ἡ κοινὴ προσπάθεια.

Ὅλοι μαζί! Στὸ μέτρο τῶν δυνατοτήτων μας ὁ καθένας.

Τὶς μέρες αὐτές, μόνο ἀπὸ τὴ Μητρόπολή μας, ἀνεξάρτητα ἀπὸ τὶς ἐνορίες, προσφέρθηκε βοήθεια

arrow01 στὴ Μ.Α.Φ. ΓΑΛΙΛΑΙΑ (καρκινοπαθεῖς, νευρομυϊκοὶ ἀσθενεῖς)
arrow01 στὰ ἐνοριακὰ συσσίτια
arrow01 σὲ πτωχοὺς καὶ ἀναγκεμένους ἀδελφούς
arrow01 σὲ πολύτεκνες οἰκογένειες
arrow01 σὲ κοινωφελῆ ἱδρύματα


Μέσα στὸν Δεκέμβριο δόθηκαν:

arrow01 Οἰκονομικὰ βοηθήματα ὕψους 48.600 €
arrow01 Ἐπιταγὲς 9.000€
arrow01 Ψάρια (τσιποῦρες) 150
arrow01 Μοσχάρι 190 κιλά
arrow01 Χοιρινὸ 580 κιλά
arrow01 Kοτόπουλα 420
arrow01 Γαλοποῦλες 100
arrow01 Γραβιέρα 160 κιλά
arrow01 Φέτα 160 κιλά
arrow01 Ἐλαιόλαδο 2300 λίτρα
arrow01 Γάλα 850 κουτιὰ
arrow01 Πατάτες 550 κιλά
arrow01 Ἀλεύρι 390 κιλά
arrow01 Κοῦτες (μὲ διάφορα είδη) 750
arrow01 Φροῦτα (Πορτοκάλια, Μανταρίνια,     
Μῆλα, Λεμόνια)
6,5 τόνοι

Καὶ συνεχίζουμε  τὶς διανομές!!!


ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Μέσα ἀπὸ τὴν ἱστοσελίδα τῆς Μητροπόλεώς μας,

ἀκολουθῶντας τὶς σχετικὲς ὁδηγίες, μποροῦμε καὶ

νὰ κάνουμε τὴν προσφορά μας


arrow01 μὲ κατάθεση σὲ τραπεζικό λογαριασμό,
arrow01 μὲ ταχυδρομικὴ ἐπιταγή,
arrow01 μὲ ἠλεκτρονικὴ κατάθεση διαδικτυακά (PayPal).


Ἂς διαδώσουμε τὸ μήνυμα ὅπου μποροῦμε,

ἂς δώσουμε ὅτι μᾶς ἐπιτρέπουν οἱ δυνατότητές μας καὶ

ἂς χαροῦμε ὅλοι μαζὶ τὴν εὐλογία τοῦ Θεοῦ στὴ ζωή μας.

Ὁ καλύτερος τρόπος νὰ γιορτάσουμε

τὸ μυστήριο τῆς ἀγάπης τοῦ Θεοῦ!

pdf


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ»

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, εν όψει της εορτής  των Χριστουγέννων,  της μεγάλης αυτής εορτής χαράς, ελπίδας και Θείας αγάπης διοργανώνει και φέτος μία διαδικτυακή ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ, με σύνθημα:

«Μια ματιά στον διπλανό μας,

μια αγκαλιά στον φτωχό και πονεμένο αδελφό μας.

Όλοι μαζί για το θαύμα της προσφοράς και της αγάπης ».

Κάθε ένας που επιθυμεί να συνδράμει την προσπάθειά μας αυτή μπορεί, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της  Ιεράς Μητροπόλεώς μας www.imml.gr και ακολουθώντας τις οδηγίες, να καταθέσει ηλεκτρονικά  την προσφορά του. Ενώνοντας πολλοί τις δυνάμεις μας, θα διαδώσουμε το μήνυμα της αληθινής αγάπης και θα ανακουφίσουμε το βαρύ φορτίο χιλιάδων αδελφών μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος απηύθυνε ένα προσκλητήριο γενικής κινητοποίησης προσφοράς και αγάπης: «Ας ανοίξουμε την καρδιά μας και ας συμβάλουμε το κατά δύναμιν για τον συνάνθρωπο μέσα από την Εκστρατεία Αγάπης της Μητροπόλεώς μας. Κάτι λίγο από τον καθένα και το θαύμα έγινε. Και αν δεν μπορέσουμε να εξαλείψουμε τη δυστυχία, σίγουρα μπορούμε να την περιορίσουμε προσφέροντας ανακούφιση και παρηγοριά.

Με τον τρόπο αυτό ίσως φέτος γιορτάσουμε αληθινότερα τη Γέννηση του Κυρίου από κάθε άλλη φορά».

 

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ἑορτή Ἁγίου Νικολάου
καὶ ὀνομαστήρια Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ. Νικολάου
(6 Δεκεμβρίου 2021)


Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολίς μας ἀνακοινώνει μετὰ χαρᾶς ὅτι τὴν Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, ἑορτὴ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Ἀρχι­επισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας, τοῦ θαυματουργοῦ, ἄγει τὰ ονομαστήριά του ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος.

Τὴν Κυριακὴ 5 Δεκεμβρίου καὶ ὥρα 6:00 μ.μ. ὁ Σεβασμιώτατος θὰ χοροστατήσει στὸν πανηγυρικὸ ἑσπερινό στὸν Ἱερὸ Ἐνοριακό Ναὸ Ἁγίου Νικολάου στὸ Μαρκόπουλο Μεσογαίας.

Ἀκολούθως, τὴν Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, κατὰ τὸν Ὄρθρο καὶ τὴ Θεία Λειτουργία, θὰ προεξάρχει καὶ θὰ κηρύξει τὸν θεῖο λόγο στὸν Ἱερὸ Ἐνοριακὸ Ναὸ Ἁγίου Νικολάου στὰ Σπάτα.

Λόγω τῆς δυσκολίας ἐκ τῶν ἰδιαιτέρων συνθηκῶν τῶν ἡμερῶν, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ δεχθεῖ τὶς ἑόρτιες εὐχὲς τῶν ἀρχῶν καὶ τοῦ πιστοῦ λαοῦ μετὰ τὸ πέρας τοῦ ἑσπε­ρινοῦ καὶ ἀντίστοιχα τῆς Θείας Λειτουργίας, κατὰ τὴν διανομὴ τοῦ ἀντιδώρου.

Ὡς ἐκ τούτου, τόσο τὸ Ἐπισκοπεῖο ὅσο καὶ τὰ Γραφεῖα τῆς Ιερᾶς Μητροπόλεως τὴν 6η Δεκεμβρίου θὰ παραμείνουν κλειστά.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έκθεση Εικαστικών Τεχνών «Εικόνων Τέχνη 2021» 23.11.2021


Την Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών (οδός Βασιλείου του Μεγάλου 15, περιοχή Ρουφ Αθηνών), πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Εκθέσεως Εικαστικών Τεχνών «Εικόνων Τέχνη 2021», στην οποία εκτίθενται έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, με θέμα «Οι Άγιοι Νεομάρτυρες και η Ελληνική Επανάσταση». Η Έκθεση οργανώνεται από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος διά της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, επ’ ευκαιρία του εορτασμού των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 και εντάσσεται στο πλαίσιο των Συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων της Εκκλησίας για τη μεγάλη αυτή επέτειο.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που όρισε η οργανωτική επιτροπή της εκθέσεως έγιναν δεκτά έργα παραδοσιακής ορθόδοξης τέχνης, αλλά και έργα που αποτελούν ελεύθερη προσωπική δημιουργία τοῦ καλλιτέχνη. Το είδος των έργων και οι τεχνικές είναι ελεύθερα (ζωγραφική, αγιογραφία, χαρακτική, ψηφιδωτό, υαλογραφία, ξυλογλυπτική, μικρογλυπτική, κέντημα).

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο μήνυμά του για την εν λόγω διοργάνωση ανέφερε:

«Η έκθεση είναι αφιερωμένη στους Νεομάρτυρες και σε άλλες ηρωικές μορφές που αγωνίσθηκαν για την Πίστη και την Πατρίδα… Η θεματογραφία της εκθέσεως είναι πλούσια. Θα δούμε και άλλες παραστάσεις σχετικές με την Τουρκοκρατία και το 1821, πέραν των Νεομαρτύρων. Συγκινούμαι, διότι βλέπω ότι οι καλλιτέχνες που επαξίως συμμετέχουν εμπνεύσθηκαν από την Ορθόδοξη Πίστη και τον αγνό πατριωτισμό των ανθρώπων που μας ελευθέρωσαν, καθώς και εκείνων, οι οποίοι προετοίμασαν την Επανάσταση. Συγχαίρω τους αγιογράφους και ζωγράφους, οι οποίοι επελέγησαν να συμμετάσχουν στην έκθεση αυτή… Εύχομαι στους συμμετέχοντες να έχουν υγεία και δημιουργικότητα.»

Ο δε Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός κατά την προσφώνησή του, μεταξύ των άλλων, σημείωσε: «Οι συμμετέχοντες είναι αγιογράφοι, ζωγράφοι και γλύπτες που επελέγησαν με αυστηρά κριτήρια από τα μέλη της Ειδικής Συνοδικης Επιτροπής επί της Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών, της οποίας έχω την τιμή να προεδρεύω. Ευχαριστώ τους δημιουργούς για την ανταπόκρισή τους και τους συγχαίρω.»

p.Loukas 0Στην σπουδαία αυτή διοργάνωση συμμετέχει και ο Πρεσβύτερος Λουκάς Καρούσος, κληρικός της Μητροπόλεώς μας και εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλυβίων. Ο π. Λουκάς είναι  πτυχιούχος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπηρετεί τα τελευταία χρόνια ως εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Στην έκθεση συμμετέχει με τρία έργα του. Τα δύο έχουν θέμα την Αγία Νεομάρτυρα Ελένη την εκ Σινώπης του Πόντου, η οποία μαρτύρησε τον 18ο αιώνα και εορτάζει την 1η Νοεμβρίου. Πρόκειται αφ’ ενός για μια φορητή εικόνα και αφετέρου για ένα έργο ψηφιακής ζωγραφικής, εκτυπωμένο με την μέθοδο «giclee print». Στο τρίτο, πάλι με την ίδια τεχνική, ιστορείται ο Άγιος Νεομάρτυς Κωνσταντίνος ο Υδραίος, ο οποίος μαρτύρησε το 1800 και εορτάζει την 14η Νοεμβρίου.

Η Έκθεση θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και λειτουργεί Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 13:30, ενώ Κυριακή από τις 11:30 έως τις 13:30 θα πραγματοποιείται ξενάγηση σε ομάδες επισκεπτών και σε μαθητές σχολείων.

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημία π. Πολυκάρπου (Ευδοκίμου) Κοροβέση 14.11.2021


p.Polyk KorobeshsΤην Κυριακή 14 Νοεμβρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 87 ετών και κατόπιν πολυετών προβλημάτων υγείας και ολιγοημέρου ασθενείας εκ του κορωνοϊού, ο πρώτος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεώς μας Αρχιμανδρίτης Πολύκαρπος (Ευδόκιμος) Ιωάννου Κοροβέσης.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας το 1934. Το 1957 αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιούνιο του 1959 εκάρη μοναχός υπό του Αγίου Καλλινίκου (Πούλου, † 1984), τότε Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας και μετέπειτα Μητροπολίτου Εδέσσης. Ακολούθως χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιερόθεο Παρασκευόπουλο († 1961).

Υπηρέτησε στις Ιερές Μητροπόλεις, Αιτωλίας και Ακαρνανίας (1959 – 1961), Ιερισσού και Αγίου Όρους (1961 – 1973), Νικαίας (1987 – 1992) και Πειραιώς (1992 – 1995). Από το 1973 έως το 1987 υπηρέτησε ως ιεροκήρυξ της θρησκευτικής υπηρεσίας στρατού και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του συνταγματάρχου.

Το 1995 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας και υπηρέτησε ως εφημέριος – ιεροκήρυξ σε διάφορους ενοριακούς ναούς (Αναλήψεως Κυρίου Κορωπίου, Προφήτου Ηλίου Πόρτο – Ράφτη, Αγίας Παρασκευής Λαυρίου, Παναγίας Βλαχερνών Παλλήνης, Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων).

Το 2005 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος του ανέθεσε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς μας, θέση στην οποία παρέμεινε έως της παραιτήσεώς του το 2010. Υπήρξε ο αρχαιότερος εν ζωή κληρικός της Μητροπόλεως μας. Με σθένος, προθυμία και συνεχή διάθεση υπακοής διακόνησε σε όλους τους τομείς του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας.

Το 2013 ενεγράφη ως αδελφός του Ιερού Κελλίου Αγίου Νικολάου «Τροχαλά» της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους και ακολούθως έλαβε το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα, μετονομασθείς Ευδόκιμος.

Η εξόδιος ακολουθία και η ταφή του μεταστάντος τελέστηκε υπό Βατοπαιδινών πατέρων την Δευτέρα 15η Νοεμβρίου, στο Ιερό Κελλίο του Αγίου Νικολάου «Τροχαλά» στο Άγιον Όρος.

Ας έχουμε την ευχή του!


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημία π. Βασιλείου Καζάλα 26.9.2021


p.Vasil KazalasΤην Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 53 ετών και κατόπιν ολιγοημέρου ασθενείας εκ του κορωνοϊού, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Ηρακλ. Καζάλας, Προϊστάμενος του Ιερού Ενοριακού Ναού Παναγίας Γιάτρισσας Αρτέμιδος.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών, αποφοίτησε από την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος τον Μάρτιο του 2004 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Γλυφάδας Παύλο και πρεσβύτερος τον Μάιο του 2005 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο. Το 2010 έλαβε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Από της εις πρεσβύτερον χειροτονίας του έως το 2014 υπηρέτησε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και συγκεκριμένα στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεως.

Το 2014 μετατέθηκε στην Ιερά Μητρόπολή μας και έως της εκδημίας του υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Παναγίας Γιάτρισσας Αρτέμιδος. Όντας φιλομαθής παρακολούθησε αριθμό προγραμμάτων επιμόρφωσης και δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της νεότητας, λειτουργώντας κατηχητικές ομάδες και λοιπές ενοριακές δραστηριότητες.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, στον Ιερό Ναό Παναγίας Γιάτρισσας Αρτέμιδος την Δευτέρα 27/9 προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και με τη συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεώς μας και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ακολούθως η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο της Αρτέμιδος.

Ας έχουμε την ευχή του!



Δελτίο Τύπου 27.10.2008



Τὴ Δευτέρα  3η Νοεμβρίου 2008, καὶ ὥρα 19:00, στὴ Μεγάλη Αἴθουσα Τελετῶν τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ  Λαυρεωτικὴς κ. Νικόλαος θὰ ἀναγορευθεῖ Ἐπίτιμος Διδάκτωρ τοῦ Τμήματος Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.
Ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ὁμιλήσει μὲ θέμα:
 
«Ἐπιστήμη - Θεολογία:
Ἀπὸ τὸ ἀκατανόητον τοῦ κτιστοῦ
στὸ μεθεκτὸν τοῦ ἀκτίστου»


ὅπου μέσα ἀπὸ τὰ ἐπιτεύγματα τῆς πιὸ σύγχρονης ἐπιστήμης θὰ προσπαθήσει νὰ καταδείξει τὴ διαχρονικὴ δύναμη τῆς Ὀρθόδοξης Θεολογικῆς μαρτυρίας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέος Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως μας

ο Αρχιμ. Μιχαήλ Λιούμης

(Μάιος 2021)


p.mixahlΜέσα στη Διακαινήσιμο Εβδομάδα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προέβη στον διορισμό νέου Πρωτοσυγκέλλου για την Ιερά Μητρόπολή μας.

Μετά την από 27ης Ιανουαρίου ε.ε. υποβληθείσα παραίτηση του εκτελούντος προσωρινά χρέη πρωτοσυγκελλεύοντος και επί 14ετία υπηρετήσαντος στην θέση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιδεσιμολογιωτάτου Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αναργύρου Φακίνου, ο Σεβασμιώτατος με την υπ’ αριθμ. 116 / 2021 Πράξη του διόρισε στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μιχαήλ Αλεξ. Λιούμη, Προϊστάμενο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαυρίου και μέχρι τώρα υπεύθυνο του Γραφείου Προσωπικού και της Γραμματείας της Μητροπόλεώς μας.

Ακολούθως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τις Συνεδρίες της στις 11 και 12 Μαΐου ε.ε., υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, «Ενέκρινε την τοποθέτηση του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου κ. Μιχαήλ Λιούμη στην θέση του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κατόπιν εισηγήσεως του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου.» (Δελτίο Τύπου Δ.Ι.Σ.)

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα του νέου Πρωτοσυγκέλλου.

Να είναι άξιος!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Αρχιμ. Μιχαήλ Λιούμη

Ο Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Αλεξάνδρου Λιούμης γεννήθηκε το 1960 στην Κερατέα της Αττικής, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.

Το 1983 αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εν συνεχεία υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.

Το 1987 προσελήφθη στο τότε Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως (νυν Προστα­σίας του Πολίτη), όπου και εργάστηκε επί τριακονταετία από διάφορες επιτελικές θέσεις, έως και του βαθμού του Διευθυντού. Επί δύο τριετίες υπηρέτησε σε Ελληνική Διπλωματική Αρχή του Εξωτερικού.

Το έτος 2005 έλαβε και το πτυχίο της Θεολογίας από το Θεολογικό Τμήμα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών.

Έχοντας παιδιόθεν τον πόθο της ιερωσύνης, χειροτονήθηκε υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικής κ. Νικολάου διάκονος μεν στις 3 Σεπτεμβρίου 2015, πρεσβύτερος δε στις 6 Σεπτεμβρίου 2015. Στις 21 Νοεμβρίου 2016 έλαβε το οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου και στις 31 Οκτωβρίου 2018 αυτό της πνευματικής πατρότητος.

Αρχικά, τοποθετήθηκε ως κληρικός στον Ιερό Ναό Αγίων Αναρ­γύρων Πλάκας Κερατέας, ενώ παράλληλα συνέχισε να ασκεί τα καθήκοντα του Διευθυντού Εξωτερικών Υποθέσεων στην Υπηρεσία του.

Τον Νοέμβριο τοῦ 2016, μετετάχθη ως εκκλησιαστικός υπάλληλος στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, όπου υπηρετεί μέχρι σήμερα, αρχικά ως υπεύθυνος του Ιδιαιτέρου Γραφείου του Μητροπολίτου, και στην συνέχεια του Γραφείου Προσωπικού, της Γραμματείας, του Γραφείου Κοινωνικής Διακονίας και ως αναπληρωματικό μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου.

Τον Φεβρουάριο του 2018 τοποθετήθηκε προϊστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαυρίου, θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.

Ομιλεί την Αγγλική, Γαλλική και Τουρκική γλώσσα, γνωρίζει δε και την Ρωσική.

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χειροτονίες Πρεσβυτέρων και Διακόνων

(Πεντηκοστάριο 2021)

Με τη Χάρη του Θεού, τη φετινή χαρμόσυνη περίοδο του Πεντηκοσταρίου και για τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές στην Ιερά Μητρόπολή μας τελέσθηκαν οι χειροτονίες δύο νέων πρεσβυτέρων και δύο νέων διακόνων. Τα γεγονότα αυτά αποτελούν αφορμές ιδιαίτερης χαράς και μεγάλης ευλογίας, αφού η χάρις της ιερωσύνης «εκ τε των θείων Αποστόλων» και στη συνέχεια εκ των διαδόχων τους Επισκόπων συνεχίζει να διαχέεται μέσα στο σώμα της Εκκλησίας.

Την Κυριακή των Μυροφόρων, 16 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ιερούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Νικολάου Μεταξά, εγγάμου κληρικού, πτυχιούχου της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε) και φοιτητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος υπηρέτησε επί 5ετία ως διάκονος, ως υπεύθυνος του Γραφείου Μηχανοργάνωσης και γραμματέας του Γραφείου Νεότητος της Μητροπόλεώς μας.

Στη συνέχεια, την Κυριακή του Παραλύτου, 23 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Κορωπίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την εις διάκονον χειροτονία του κ. Γεωργίου Ζαραβέλα, εγγάμου, πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόχου Μ.Α. στον τομέα Ιστορικής Θεολογίας – Λειτουργικής του ιδίου Πανεπιστημίου.

Ακολούθως, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 30 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, όπου τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του εκ Παιανίας κ. Κωνσταντίνου Βαρβάκη, εγγάμου, πτυχιούχου της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού φοιτητού της ιδίας Σχολής.

Τέλος, την Κυριακή του Τυφλού, 6 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλυβίων, όπου τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Λουκά Καρούσου, εγγάμου κληρικού, πτυχιούχου της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος θα υπηρετήσει ως εφημέριος στον ίδιο Ναό.

Ευχόμαστε να είναι άξιοι!

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χειροτονία π. Λουκά Καρούσου 6.6.2021

Την Κυριακή του Τυφλού, 6 Ιουνίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ενοριακό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλυβίων, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Λουκά Καρούσου.

 



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία κ. Κωνσταντίνου Βαρβάκη 30.5.2021

Την Κυριακή 30 Μαΐου ε.ε., εορτή της Αγίας και Ισαποστόλου Φωτεινής της Σαμαρείτιδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στο πανηγυρίζον Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του θεολόγου κ. Κωνσταντίνου Βαρβάκη.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία κ. Λουκά Καρούσου  18 .10. 2020

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου ε.ε., εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Κορωπίου, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του εκπαιδευτικού κ. Λουκά Καρούσου.




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονίες Πρεσβυτέρου και Διακόνου
(Δεκ. 2020 - Ιαν. 2021)


Με τη Χάρη του Θεού και παρά τις δυσκολίες εκ της πανδημίας η Μητρόπολη μας παρέμεινε ζώσα και δρώσα, συν τοις άλλοις και σε όλους τους τομείς της λειτουργικής και λατρευτικής ζωής της Εκκλησίας.

Την περίοδο αυτή ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος τέλεσε τις χειροτονίες δύο νέων κληρικών της Μητροπόλεως μας, τηρουμένων φυσικά όλων των προβλεπομένων μέτρων πρόληψης διάδοσης του κορωνοϊού.

Την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 27 Δεκεμβρίου 2020, εορτή του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, ιερούργησε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Στεφάνου Στεφανίδου, εγγάμου κληρικού, ο οποίος υπηρέτησε επί 14 έτη ως διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου και συγκεκριμένα στην Ιερά Νήσο Τήνο.

Ακολούθως, το Σάββατο 2 Ιανουαρίου ε.ε., εορτή του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ, λειτούργησε στον Ιερό Ναό του Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης, όπου και τέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του κ. Αιμιλιανού Μεταξά, εγγάμου, πτυχιούχου της Σχολής Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και κατά σάρκα αδελφού του Διακόνου της Μητροπόλεως μας, π. Νικολάου Μεταξά.

Να είναι άξιοι!




ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Αγάπη προηγείται της Πίστης;»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ιερά Μητρόπολις Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, απευθύνοντας ένα ζεστό καλωσόρισμα στο νέο έτος 2021, διοργανώνει  διαδικτυακή συνέντευξη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ. Νικολάου στη δημοσιογράφο κα. Βίκυ Φλέσσα.

Η συνέντευξη με θέμα:  «Η Αγάπη προηγείται της Πίστης;», θα μεταδοθεί ζωντανά την Κυριακή 3 Ιανουαρίου και ώρα 19.00,  στο κανάλι YouTube https://youtu.be/nnL5BRKxfhM  της Ιεράς Μητροπόλεως και στην ιστοσελίδα της www.imml.gr, για τη στήριξη της «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ».

ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

live Ekstrateia Agaphs

 


pdf




ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ «ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, της μεγάλης αυτής γιορτής της αγάπης, της ελπίδας και της συμφιλίωσης με τον Θεό, διοργανώνει μία διαδικτυακή ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ.

Η εκστρατεία μάς καλεί σε έναν συναγερμό  συμπαράστασης και προσφοράς έργων αγάπης που προσφέρουν παρηγοριά και καλύπτουν πλή­θος αναγ­κών χιλιάδων γερόντων, απόρων και βαριά ασθενών συ­ναν­θρώ­πων μας.

Κάθε ένας που επιθυμεί να συνδράμει την προσπάθειά μας αυτή μπορεί, μπαίνοντας στην ιστοσελίδα της  Ιεράς Μητροπόλεώς μας www.imml.gr και ακολουθώντας τις οδηγίες, να καταθέσει ηλεκτρονικά  την προσφορά του. Ενώνοντας πολλοί τις δυνάμεις μας, θα διαδώσουμε το μήνυμα της αληθινής αγάπης και θα ανακουφίσουμε το βαρύ φορτίο των αδελφών μας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.Νικόλαος απηύθυνε ένα ανοιχτό κοινωνικό κάλεσμα: «Δεν ξεχνάμε ποτέ και κανέναν. Σας καλώ όλους σε μία ευλογία αλληλεγγύης. Ας ανοίξουμε την καρδιά μας και ας συμβάλουμε το κατά δύναμιν για τον συνάνθρωπο μέσα από την Εκστρατεία Αγάπης της Μητροπόλεώς μας. Η προσφορά και η αγάπη δεν είναι ευκαιρία που εύκολα χάνεται».

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 


pdfΔελτίο τυπου 

 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
13.12.2020

Πρόστιμα σε ναούς

Σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020, ύστερα από επίμονες οχλήσεις και καταγγελία ασεβέστατου πολίτη για ναό του Κορωπίου, υποχρεώθηκε η Αστυ­νομία να επιβάλει πρόστιμο στον ναό 1500€ και στη νεωκόρο 300€, επειδή σε έναν χώρο 500 τ.μ. βρέθηκαν μια χούφτα άνθρωποι να λατρεύ­σουν, Κυριακή μέρα, τον Θεό.

Η επέμβαση της Αστυνομίας έγινε μετά την τέλεση της θείας λειτουργίας. Ο ιερέας και οι Επίτροποι συνελήφθησαν εκτός του ναού.

Κατανοούμε την ενέργεια της Αστυνομίας, η οποία υποχρεούται να εφαρ­μό­σει τους όποιους νόμους και τις υπουργικές αποφάσεις.

Δεν κατανοούμε καθόλου τον παραλογισμό με τον οποίο η Κυβέρνηση επι­βάλλει ασύνετα, εξωφρενικά, αντιλαϊκά και εντελώς ασεβή και απαξι­ω­τικά για τον άνθρωπο και την Εκκλησία μέτρα.

Το πρόστιμο έπρεπε να επιβληθεί σε αυτόν που έκανε την απαράδεκτη καταγ­γελία, χωρίς κανένα απολύτως έννομο συμφέρον, χωρίς κανέναν κίνδυνο της δημόσιας υγείας, μόνο από αντιεκκλησιαστική εμπάθεια, την οποία δυστυχώς νομιμοποιεί το Κράτος. Οι τέτοιου τύπου τύποι αποτελούν την απειλή της κοινωνίας και όχι οι απλοί πιστοί, που στρέφονται προς τον Θεό, σαν το έσχα­το αποκούμπι τους, μάλιστα μέσα σε τόσο δύσκολες μέρες.

Δηλώνουμε ότι προς το παρόν οι ναοί μας θα εξακολουθούν να λειτουρ­γούν σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της υγείας που ισχύουν παντού και με απόλυτο σεβα­σμό στη λογική και στην κοινωνία, τα δε τυχόν επιβαλ­λόμενα πρόστι­μα εξαιτίας των αμαρτωλών νομοθετικών μέτρων, θα επι­βαρύνουν αποκλει­στικά τα Φι­λό­πτωχα Ταμεία και το Ταμείο Στήριξης Πτωχών και Απόρων της Μητρο­πό­λεώς μας. Ό,τι μαζέψαμε από τους εκκλησιαζό­μενους πιστούς για τους φτωχούς, τώρα πρέπει να το δώσουμε σε πρόστιμα. Καιρός εκτός από τους πιστούς να τιμωρηθούν και οι φτωχοί...  Εκεί φτάσαμε.

 Προτρέπουμε δε αυτόν που κατήγγειλε ως ποινικό αδίκημα την ευλάβεια των αγνών πιστών, που κανέναν δεν ενόχλησαν, να καταβάλει, αν όχι όλο έστω κάποιο ποσό στον λογαριασμό της Μητροπόλεως για τους φτωχούς, μήπως και του συγχωρέσει ο Θεός καμιά αμαρτία!

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

 


pdfΔελτίο τυπου 

 


ΔΗΛΩΣΗ
Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικολάου
1.12.2020

Διαβάζει κανείς ότι στην Αγγλία ανοίγουν οι εκκλησίες για τα Χριστούγεννα. Μαζί με όλες και οι Ορθόδοξες. Από σήμερα και η Ιρλανδία επιτρέπει 50 πιστούς στις λειτουργίες.

Στην Ολλανδία δεν έκλεισαν καθόλου στη δεύτερη φάση, και ας υπήρξε τεράστια έκρηξη κρουσμάτων και θυμάτων της πανδημίας.

Το ίδιο στην Πολωνία, καίτοι κι εδώ η κατάσταση υπήρξε πολύ δριμύτερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Στις ΗΠΑ, το Ανώτατο Δικαστήριο απαγόρευσε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης να επιβάλει αυστηρά όρια παρουσίας σε οίκους θρησκευτικής λατρείας, ως αντισυνταγματική ενέργεια.

Ο Μακρόν ανακοινώνει άνοιγμα των εκκλησιών στη Γαλλία. Γιατί; Επειδή οι πιστοί είναι λιγότεροι και συνεπώς η απειλή μικρότερη; Ή μήπως επειδή «η τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι συνταγματικό δικαίωμα» στη Γαλλία και στην Αμερική και όχι στην Ελλάδα;

Τώρα βλέπουμε και στην Κύπρο. Επιβάλλονται μέτρα, που δεν στερούν από τον πιστό λαό την αναπνοή του. 75 πιστοί σε κάθε ναό. Η Λεμεσός και η Πάφος ανοίγουν τους ναούς για να γιορτάσουν τον Απόστολο Ανδρέα. Η Πάτρα κλείνει τον Άγιο Ανδρέα για να μη γιορτάσει τον Άγιό της ο λαός! Με αστυνομική επιτήρηση. Και ακολουθούν οι άγιοι του Δεκεμβρίου. Και μετά Χριστούγεννα...

Και διερωτώμαστε: Γιατί στην Ελλάδα τόσο ασφυκτικά τα μέτρα; Γιατί, αντί σταδιακά να χαλαρώνουν, τώρα η λατρεία να αστυνομεύεται;

Γιατί εδώ, στον ευλογημένο τόπο μας, που είναι γεμάτος από μοναστήρια, εκκλησάκια και προσκυνήματα, αν πας να ανάψεις ένα κεράκι στον ναό, κινδυνεύεις με πρόστιμο; Να πηγαίνεις σαν κλέφτης ή και λίγο ψεύτης!

Να μην υπάρχει πρόνοια να πας στο κοιμητήριο να κλάψεις τον άνθρωπό σου, να κάνεις ένα τρισάγιο για την ψυχή του, να ρίξεις λίγο σταράκι ή λίγο χώμα στο μνήμα του!

Γιατί δεν προβλέπεται ούτε ένας πιστός στη θεία λειτουργία ή στις ακολουθίες και απαγορεύονται παντελώς τα μυστήρια (γάμοι και βαπτίσεις) και οι ιεροτελεστίες;

Ακόμη και στις κηδείες η περιοριστική ασφυξία είναι ακατανόητη. Δηλαδή αν πεθάνει μια πολύτεκνη μάνα ή ένας πατέρας, τα αδέλφια, τα παιδιά και τα εγγόνια τους θα εμποδιστούν να πάνε να τους αποχαιρετίσουν, να τους κλάψουν και να προσευχηθούν;

Και τί θα πείραζε ένα μέτρο συμμετοχής των πιστών στους ναούς, όπως στην Κύπρο, ανάλογα με το μέγεθος του ναού και στη βάση των ενδεδειγμένων αποστάσεων ασφαλείας;

Μήπως οι Κύπριοι είναι λιγότερο θερμοί στην πίστη τους, λιγότερο εκδηλωτικοί από ό,τι εμείς και γι’ αυτό ο κίνδυνος εκτροπών είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα από ό,τι εκεί;

Μήπως υπήρξε διασπορά της πανδημίας στους ναούς, που ούτως ή άλλως ένας μικρός αριθμός πιστών συμμετείχε, μεγαλύτερη από τα supermarkets και τα καταστήματα; Υπάρχει τέτοια ένδειξη και δεν το γνωρίζουμε;

Και πώς εξηγείται η γεωγραφική κατανομή της διασποράς; Μήπως και γι’ αυτό έφταιγαν οι χριστιανοί της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ήταν λιγότερο ευλαβείς;

Και αν αρρώστησαν κάποιοι κληρικοί ή μοναχοί, αυτό τί σημαίνει; Ότι κόλλησαν στην Εκκλησία; Και γιατί κόλλησαν οι κληρικοί και όχι οι πιστοί; Μήπως οι υπουργοί και βουλευτές κόλλησαν στα γραφεία τους;

Γιατί γίνονται ανεκτές οι αντιδράσεις και δημόσιες προκλητικές παραβιάσεις κομμάτων ή πολιτικών φορέων και δεν υπάρχει λίγη ανοχή για εκλογικευμένη λειτουργία των εκκλησιών; Γι’ αυτό μιλάμε, όχι για κάτι άλλο.

Έχουμε ανάγκη από ανάσα. Ασφυκτιούμε! Δεν μπορούμε άλλο.

Ποιος φταίει τελικά για όλα αυτά; Ο κακομαθημένος «λαός του Θεού»; Η παθητική στάση της Εκκλησίας; Η έλλειψη κατανόησης από την πλευρά της πολιτείας; Ή μήπως προκαταλήψεις και εχθρικότητα ή ακόμη και διάθεση προσβολής και δίωξης της Εκκλησίας και των πιστών; Τί φταίει;

Άσχετα με το ποιος φταίει, κάτι πρέπει να αλλάξει, με σεβασμό και στην κρισιμότητα της καταστάσεως, αλλά και στην αναγκαιότητα της πνευματικής επιβιώσεώς μας.

Η πίστη είναι πολύ βαθιά ριζωμένη στις καρδιές των πιστών. Είναι πιο αναγκαία από την αναπνοή μας. Τα μέτρα που επιβάλλονται χωρίς να ακούγεται ούτε η ανάσα μας ούτε και η κραυγή μας είναι θανατηφόρα για την ύπαρξή μας. Δεν αντέχουμε. Η ανάγκη της Εκκλησίας και των μυστηρίων της είναι υπαρκτική ανάγκη. Και όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα το αίσθημα της ασφυξίας επιτείνεται.

Σεβόμαστε όλα τα μέτρα και πρέπει να τα τηρούμε με απόλυτη συνέπεια, και για να προφυλάξουμε τη δική μας και τη δημόσια υγεία ασφαλώς, αλλά και για να περισώσουμε τις τελευταίες αναπνοές της πίστης μας.

Δεχόμαστε ευχαρίστως τα πάντα προκειμένου να μείνουν οι εκκλησιές μας ανοιχτές. Για να μείνει ανοιχτή και μία χαραμάδα ελπίδας μέσα μας. Λίγο φως. Το οξυγόνο της θείας λατρείας μας είναι πολύ πιο αναγκαίο από το οξυγόνο της αναπνοής.

Και ο εκκλησιασμός μας τα Χριστούγεννα πολύ πιο ουσιαστικός από τους στολισμούς, τα δώρα, την εμπορική κίνηση, τις εστιάσεις. Γι’ αυτό βάλαμε πρόθυμα τις μάσκες. Με την ελπίδα ότι θα ανασάνει επιτέλους η ψυχή μας τέτοιες μέρες.

Οι ναοί πρέπει να ανοίξουν άμεσα. Με όρους ασφαλώς υγειονομικούς και αυστηρούς. Αλλά και λογικούς.

Σεβόμαστε την κρίση και τη λογική της προστασίας της υγείας μας. Δεν θέλουμε καθόλου να γίνουμε υπεύθυνοι για την κακή υγεία και τον θάνατο συνανθρώπων μας. Ούτε να ασεβήσουμε στην ευθύνη των αρμοδίων. Ποτέ και καθόλου. Ας αναλάβουμε κι εμείς ως Εκκλησία την ευθύνη που μας αναλογεί.

Ζητούμε όμως και τον σεβασμό στην πίστη και στην ανάγκη της πνευματικής επιβίωσής μας. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν μας έριξαν στην Εντατική. Χρειαζόμαστε οπωσδήποτε οξυγόνο και... αναπνευστήρα. Χρειαζόμαστε τους ναούς μας ανοιχτούς. Τουλάχιστον όχι κλειδωμένους και επιτηρούμενους.

Οι κλειστοί ναοί απειλούν τους πιστούς. Οι ανοιχτοί όλους τους ιούς.

 


pdfΔήλωση 

 





Πρωτ. 1038   
Ἀριθμ.
Δι­εκπ.   554




Ἐν Σπά­τοις, τῇ  19   Ὀκτωβρίου 2020   

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

Ἔχον­τες ὑπ’ ὄψιν τὰς δι­α­τά­ξεις τοῦ ἄρ­θρου 38 παρ. 2 τοῦ Ν. 590/1977 «Περί Καταστατικοῦ Χάρτου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος» ( Φ.Ε.Κ. 146, τ. Α΄, 31-5-1977) καὶ τῶν ἄρθρων 4 – 7 τοῦ ὑπ’ ἀριθμ. 305/2018 Κανονισμοῦ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος «Περί Εφημερίων και Διακόνων» (Φ.Ε.Κ. 153/22-8-2018, τ. Α΄) καὶ προκειμένου νὰ πληρώσωμεν τὰς κενὰς ὀργανικὰς θέσεις τακτικῶν Ἐφημερίων τῶν Ἐνοριακῶν Ἱερῶν Ναῶν:
α) Ἀναλήψεως Κυρίου εἰς Κορωπίον, Δήμου Κρωπίας,
β) Ἁγίων Ἀποστόλων εἰς Παραλίαν Καλυβίων, Δήμου Σαρωνικοῦ,
γ) Προφήτου Ἠλιοὺ εἰς Μπαθίστα Πόρτο Ράφτη, Δήμου Μαρκοπούλου,
δ) Ἁγίας Παρασκευῆς εἰς Μαῦρο Λιθάρι Ἀναβύσσου, Δήμου Σαρωνικοῦ
ε) Ἁγίου Ἀνδρέου εἰς Λαύριον, Δήμου Λαυρεωτικῆς,
κα­λοῦ­μεν τοὺς βου­λο­μέ­νους καὶ ἔχοντας τὰ προ­βλε­πό­με­να ὑπὸ τοῦ ὑπ’ ἀριθμ. 305/2018 Κανονισμοῦ «Περὶ Εφημερίων και Διακόνων» (Φ.Ε.Κ. 153/22-8-2018, τ. Α΄) κα­νο­νι­κὰ καὶ νό­μι­μα προ­σόν­τα, ὅπως ἐν­τὸς μη­νὸς ἀπὸ τῆς δη­μο­σι­εύ­σε­ως τῆς πα­ρού­σης ὑπο­βά­λω­σιν ἡμῖν τὰ νε­νο­μι­σμέ­να δι­και­ο­λο­γη­τι­κὰ διὰ τὰ πε­ραι­τέ­ρω. 
  
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 † Ὁ Με­σο­γαί­ας καὶ Λαυ­ρε­ω­τι­κῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ




Πρωτ. 1038   
Ἀριθμ.
Δι­εκπ.   554

Ἐν Σπά­τοις, τῇ  19ῃ   Ὀκτωβρίου 2020  

ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΘΕΣΕΩΣ ΔΙΑΚΟΝΟΥ

Ἔχον­τες ὑπ’ ὄψει τὰς δι­α­τά­ξεις τῶν ἄρ­θρων 38 παρ. 2 τοῦ Ν. 590/1977   (Φ.Ε.Κ. 146, τ. Α΄, 31-5-1977), τῶν ἄρθρων 4 -7 καὶ 20 τοῦ ὑπ’ ἀριθμ. 305/2018 Κανονισμοῦ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος «Περὶ Εφημερίων και Διακόνων» (ΦΕΚ 153/τ.Α΄/22-8-2018) καὶ προ­κει­μέ­νου ἵνα πληρώσωμεν τὴν κενὴν ὀργανικὴν θέσιν τακτικοῦ  Διακόνου ἐν τῷ Μητροπολιτικῷ καὶ Καθεδρι­κῷ Ἱερῷ Ναῷ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Δ.Δ. Σπάτων τοῦ Δήμου Σπάτων-Ἀρτέμιδος, κα­λοῦ­μεν τοὺς βου­λο­μέ­νους καὶ ἔχοντας τὰ προ­βλε­πό­με­να ὑπὸ τοῦ ὑπ’ ἀριθμ. 305/2018 Κανονισμοῦ «Περί Εφημερίων και Διακόνων» (Φ.Ε.Κ. 153/τ.Α΄/22-8-2018) κα­νο­νι­κὰ καὶ νό­μι­μα προ­σόν­τα, ὅπως ἐν­τὸς μη­νὸς ἀπὸ τῆς δη­μο­σι­εύ­σε­ως τῆς πα­ρού­σης ὑπο­βά­λω­σιν ἡμῖν τὰ νε­νο­μι­σμέ­να δι­και­ο­λο­γη­τι­κὰ διὰ τὰ πε­ραι­τέ­ρω.   

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 † Ὁ Με­σο­γαί­ας καὶ Λαυ­ρε­ω­τι­κῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία κ. Λουκά Καρούσου  18 .10. 2020

Την Κυριακή 18 Οκτωβρίου ε.ε., εορτή του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Λουκά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Κορωπίου, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του εκπαιδευτικού κ. Λουκά Καρούσου.





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδημία Αρχιμ. Νικηφόρου Κυπριανού 25.9.2020

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 72 ετών και κατόπιν πολυετών προβλημάτων υγείας ο Αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Αλεξ. Κυπριανός.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Πάτρα το 1948. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος τον Φεβρουάριο του 1974, από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Δαμασκηνό (Παπαχρήστου) και υπήρξε αδελφός της Ι. Μονής Αγάθωνος Υπάτης.

Από το 1974 έως το 1983 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, τόσο ως εφημέριος όσο και ως εκπαιδευτικός. Από το 1983 και έως το 1987, υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιωαννίνων και τον Ιανουάριο του 1988 μετατέθηκε στη Μητρόπολή μας. Υπηρέτησε ως εφημέριος και ιεροκήρυκας στο Ι. Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων και κατόπιν στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Γλυκών Νερών. Λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας συνταξιοδοτήθηκε το 2018.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε το Σάββατο 26/9, στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως Σωτήρος Γλυκών Νερών, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Αντωνίου, συγχοροστατούντος δε και του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Παρέστη ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγάθωνος Αρχιμ. Γερμανός Γιαντσίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών, καθώς και πλειάδα κληρικών τόσο της Μητροπόλεώς μας, όσο και άλλων Μητροπόλεων.

Την επομένη, Κυριακή 27/9, η σορός του μεταστάντος μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Πάτρα, όπου και ετάφη.

Ας έχουμε την ευχή του!




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αναγόρευση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου
σε Επίτιμο Διδάκτορα του Παντείου Πανεπιστημίου
20.7.2020

 

Το απόγευμα της Δευτέρας 20 Ιουλίου ε.ε. στον κήπο του Παντείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε η αναγόρευση του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Η σεμνή τελετή ξεκίνησε με την χορωδία του Πανεπιστημίου.

Το “Laudatio”, δηλαδή το εγκώμιο για την απονομή του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα στον Σεβασμιώτατο, ανέγνωσε η Πρύτανις του Πανεπιστημίου κ. Ισμήνη Αριστ. Κριάρη, Καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης, της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης.

Ο Κοσμήτωρ της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης Καθηγητής κ. Βασίλειος Κέφης ανέγνωσε το Ψήφισμα και ακολούθως η Πρύτανις κ. Ισμήνη Κριάρη ανέγνωσε το κείμενο της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος.

Ο Σεβασμιώτατος, μετά την περιένδυσή του με τα διάσημα του Ιδρύματος, ανέπτυξε την ομιλία του με θέμα Μένουμε άνθρωποι – Γινόμαστε άνθρωποι.

Στην τελετή παρέστησαν ο όμορος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, καθηγητές διαφόρων σχολών του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Παντείου, καθώς και άλλοι προσκεκλημένοι.

Το γεγονός της βραβεύσεως του Σεβασμιωτάτου περιποιεί ιδιαίτερη τιμή τόσο για την τοπική μας Εκκλησίας όσο και για το σύνολο της Ελλαδικής Εκκλησίας, αφού ελάχιστες εκκλησιαστικές προσωπικότητες έλαβαν αντίστοιχες διακρίσεις από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τέλος, αποτελεί μια αναγνώριση του έργου που επιτελεί η Εκκλησία μας στις περιόδους κρίσεων και δύσκολων καταστάσεων που διέρχεται η σημερινή κοινωνία μας.

 

panteion mmln 20 7 20200video

 

 
         "ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ"
Ομιλία του Σεβασμιώτατου
(Δείτε περισσότερα)



(Πηγή video: www.orthodoxianewsagency.gr)

pdf Δελτίο Τύπου 
pdf Ομιλία Σεβασμιώτατου "Μένουμε άνθρωποι - Γινόμαστε άνθρωποι"


 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ακάθιστος Ύμνος
Παρασκευή 24.7.2020

Την Παρασκευή 24 Ιουλίου ε.ε., στις 19.00-21.00 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα τελέσει  την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων. 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χειροτονία κ. Παναγιώτου Πλούμπη 27 & 28.6.2020

Το Σάββατο 27 Ιουνίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Καλυβίων, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του θεολόγου κ. Παναγιώτου Πλούμπη.

Την δε επομένη ημέρα, Κυριακή 28 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Παναγιώτου Πλούμπη.

 


"Aνάσταση εν μέσω πανδημίας"
Συνέντευξη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη μας στην κα Βίκυ Φλέσσα
Κυριακή του Πάσχα 19.4.2020

(Πατήστε το εικονίδιο για να δείτε το βίντεο)

anastasi Pasxa2020


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συζήτηση του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου με την κα Βίκυ Φλέσσα Κυριακή του Πάσχα 19.4.2020

Παρακολουθείστε τη διαδικτυακή συζήτηση του Σεβ. Μητροπολίτη μας με τη Βίκυ Φλέσσα, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα στις 6 το απόγευμα.
Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου.
Λίγο πριν τη συζήτηση θα αναρτηθεί σύνδεσμος για να συνδεθείτε (πατήστε edw2 για να συνδεθείτε)
Καλή Ανάσταση!

"Για αυτό το διαφορετικό Πάσχα των Ελλήνων φέτος εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων προς αποφυγήν της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο πλαίσιο των διαδικτυακών συζητήσεων, τις οποίες διοργανώνει το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τις επιπτώσεις από την πανδημία του 2020, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου συζητά ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα στις 6 το απόγευμα με τη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα.
Για την Εκκλησία που δοκιμάστηκε- όπως όλοι μας- από τον κορωνοϊό, για την υμνολογία της Μεγάλης Εβδομάδας, την περιφορά του Επιταφίου και την Ανάσταση που φέτος- για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον βιογραφικό μας χρόνο- θα βιώσουμε κατ ΄οίκον, αλλά και την απομάγευση της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία δεν πιστεύει πια στην κυριαρχία του Αοράτου θα μάς μιλήσει στο διαδικτυακό Φόρουμ των Δελφών ο πεφωτισμένος – και επιστήμων- Μητροπολίτης.
Κυρίως, όμως, θα μάς εξηγήσει το «σκάνδαλο» της Αναστάσεως στον κυριαρχούμενο από ορθολογισμό σύγχρονο κόσμο, πώς γίνεται, δηλαδή η Ανάστασις του Χριστού να καταργεί τον θάνατο, αθανατίζοντας την θνητότητα όλων μας."


 
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ  -  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 
10 Μαρτί­ου 2020

 Θέμα: «Εκκλησιαστικά μέτρα κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για τον περιορισμό της εξά­πλω­σης του κορωνοϊού στην πατρίδα μας»

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η εξάπλωση του κορωνοϊού σε όλον τον κόσμο, στην Ευρώπη και φυσικά και στην πατρίδα μας έχει λάβει μεγάλη έκταση και ο έλεγχός της γίνεται όλο και πιο δύσκολος. Αυτός είναι και ο λόγος που οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας προβαίνουν σε αποφάσεις και λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα μέτρα: Ματαιώνονται κοινωνικές και καλλιτεχνι­κές εκδηλώσεις, περιορίζονται σημαντικά οι αερο­πορικές πτήσεις, ακυρώθη­καν όλα τα συνέδρια, κλείνουν τα σχολεία, γίνονται αυστηρές συστάσεις για όρους υγιεινής προστασίας και καθαριότητας και γενικά υπάρχει μια συντο­νισμένη προσπάθεια περιορισμού των συγκε­ντρώσεων κόσμου, όλα αυτά με πάσης φύσεως τεράστιο κόστος, προκειμένου να περιοριστεί κατά το δυνατό η δυνα­μική μετάδοσης της ασθένειας. 

Δυστυχώς, μεταξύ των άλλων έχει κηρυχθεί ένας πόλεμος ειρωνειών, πιέσεων, προσβολής των μυστηρίων, ακόμη και των θέσεων της Ιεράς Συνό­δου από ανθρώπους που είτε αγνοούν τη λογική της πίστεως είτε αρνούνται την εμπειρία της ζωής της Εκκλησίας. Ως Εκκλησία και ειδικότερα ως Μητρό­πολη εμείς σεβόμαστε τα αρμό­δια όργανα λήψης αποφάσεων, όπως και τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων και επειδή η λειτουργία μας περιλαμβάνει συνάξεις πιστών, μάλιστα στην περίοδο αυτήν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, δεν αποφαινόμαστε ως ειδικοί ούτε κρίνουμε το αν τα λαμβανόμενα μέτρα είναι υπερβολικά ή όχι, προσπαθούμε όμως να συμβά­λουμε το κατά δύναμιν, χωρίς καθόλου να τραυματίζουμε την ευλάβεια και εμπιστοσύνη στην Εκκλησία μας ή να αναιρούμε τα βιώματα και την εμπειρία της πίστης μας.

Κατόπιν τούτων, αποφασίσαμε, εντός των ορίων της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, μέχρι τέλος Μαρτίου, να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι ακολου­θίες, πρωτίστως στις περιοχές όπου κλείνουν τα σχολεία ή λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, και ιδίως στους μεγάλους ναούς, όπου οι συνα­θροίσεις των πιστών είναι συνήθως πολυπληθείς. Οι πιστοί προτρέ­πονται να υποκαθιστούν τις κοινές προσευχές με εντονότερη ατομική προσευχή, κάτι που δεν αποτελεί επιπόλαια καινοτομία, αλλά είναι απόλυτα συμβατό και με την παράδοση της Εκκλησίας μας, μάλιστα την μοναστηριακή.

Συγκεκριμένα, μέχρι 31 Μαρτίου:

(α) Δεν θα τελεσθούν οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί των Κυριακών, της Β΄ Νηστειών (15 Μαρτίου), της Σταυροπροσκυνήσεως (22 Μαρτίου) και της Δ΄ Νηστειών (29 Μαρτίου), συμπεριλαμβα­νομένων κυρίως αυτών στους οποίους επρό­κειτο να χοροστατήσει ο Μητροπολίτης μας,

(β) Οι καθ’ ημέραν ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών, του Εσπερινού και του Μεγάλου Αποδείπνου, καλό είναι να περιορισθούν ή να τελούνται κατ’ ιδίαν από τους ιερείς,

(γ) Οι ακολουθίες των Χαιρετισμών (Παρασκευές 13, 20 και 27 Μαρτίου) συνιστάται είτε να μην τελούνται ή να τελούνται σε μικρά παρεκκλήσια ή κατά την κρίση των ιερέων,

(δ) Δεν θα τελεσθούν οι Προηγιασμένες, πλην αυτών για τις οποίες έχει ήδη γίνει η εξαγωγή του Αμνού, δηλαδή αυτής της εβδομάδος (Τετάρτη 11 Μαρτίου και Παρασκευή 13 Μαρτίου).

(ε) Οι θείες Λειτουργίες του Μεγάλου Βασιλείου των Κυριακών (Β΄ Νη­στειών, Σταυροπροσκυνήσεως και Δ΄ Νηστειών, αντίστοιχα 15, 22 και 29 Μαρτίου) και φυσικά του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25 Μαρτίου), θα τελεσθούν κανονικά και ως προβλέπεται.

Προφανώς όλα αυτά δεν υπονοούν κάποιον φόβο για τη θεία κοινωνία, αλλά προστατεύουν από τον κίνδυνο των συναθροίσεων.

Τέλος, αναστέλλονται μέχρι τέλος Μαρτίου και όλες οι προγραμμα­τισμένες εκκλησιαστικές και ενοριακές δραστηριότητες, κατηχητικές συνά­ξεις, εκδηλώσεις, ομιλίες κ.λπ., οι οποίες σχετίζονται με συναθροίσεις κοινού, όπως και η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας "ΓΑΛΙΛΑΙΑ".

Για οποιαδήποτε αλλαγή, θα βγει σχετική ανακοίνωση και για κάθε εξαίρεση και ειδική περίπτωση απαιτείται συνεννόηση με την Μητρόπολη και άδεια του Μητροπολίτου.

Θερμή παράκληση να προσέξουν πάρα πολύ όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα γρίπης (βήχα, φτέρνισμα, πυρετό, ίσως κάποια κακουχία, πόνο στον λαιμό κ.λπ.). Γι’ αυτούς επαναλαμβάνουμε όσα είπαμε στην Εγκύκλιο της 27ης Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή «επιβάλλεται να αποφύγουν να έρχονται στις ακολουθίες για όσο καιρό χρειάζεται η αποκατάσταση της υγείας τους, ώστε και οι ίδιοι να προστατευθούν και τους υπόλοιπους να προστα­τεύ­σουν. Ἡ Εκκλησία εύχεται και για όσους είναι ασθενείς και για όσους απου­σιάζουν δικαιολογημένα από τη σύναξη. Οι υγιείς προσεύχονται για τους ασθε­νείς από τον ναό και οι ασθενείς για τους υγιείς και τον εαυτό τους από το σπίτι».

Κάθε μέτρο που γκρεμίζει την πίστη και την ελπίδα μας στον Θεό, κάθε τι που προσβάλλει την θεία κοινωνία και τα μυστήρια είναι απορριπτέο. Κάθε τι που σέβεται την κοινωνία και τον συνάνθρωπο αποτελεί έκφραση αγάπης και στον Θεό.

 


pdf


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ KATANYKΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2020

Κατὰ τὴν φε­τινὴ πε­ρί­οδο τῆς Με­γά­λης Τεσ­σα­ρα­κο­στῆς τὸ πρό­γραμμα τῶν Κα­τα­νυ­κτι­κῶν Ἑ­σπε­ρι­νῶν, κατὰ τοὺς ὁ­ποί­ους θὰ χο­ρο­στα­τή­σει ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της μας κ. Νι­κό­λαος, ἔ­χει ὡς ἀ­κο­λού­θως:
 

Κυ 1/3      Ἑσπερινὸς Συγχωρήσεως (6:30 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μ&Λ κ. Νι­κό­λα­ος:
Ἱ.Ν. Ἁγ. Νι­κο­λ. Μαρ­κο­πού­λου
 
«40 μέρες στὴν ἔρημο τοῦ ἑαυτοῦ μας»


 
Kυ 8/3    Α΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (6:30 μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής: ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μ&Λ κ. Νι­κό­λαος:
Ἱ.Ν. Ἁγ. Τρύφωνος Παλλήνης
 
«Αὕτη ἡ πίστις τὴν οἰκουμένην ἐστήριξεν»



 
Κυ 15/3 Β΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς* (6:30μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἱε­ρομ. Φι­λό­θεος Γρη­γο­ρι­ά­της:
Ἱ.Ν. Ἀναλήψεως Κορωπίου
 
«Τὸ φιλότιμο τῶν ἁγίων, ἔλεγχος τῆς φιλαυτίας καὶ ραθυμίας μας»


 
Κυ 22/3 Γ΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς* (6:30 μ.μ.)       

Ὁμι­λη­τής: ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μ&Λ κ. Νι­κό­λαος:
Ἱ.Ν. Σταυροῦ Μεσογείων
 
«Ὁ λόγος τοῦ Σταυροῦ Θεοῦ δύναμις καὶ Θεοῦ σοφία»



 
Κυ 29/3 Δ΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς* (7:00 μ.μ.)      

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Ἱεροκῆρυξ:
Ἱ.Ν. Ζω­ο­δό­χου Πη­γῆς Παι­α­νί­ας
 
«Βαδίζοντας τὴν ὁδὸ τῆς θυσιαστικῆς ὑπακοῆς» 



 
Κυ 4/4 Ε΄ Κατ. Ἑ­σπε­ρι­νὸς (7:00μ.μ.)  

Ὁμι­λη­τής:  ὁ Ἀρ­χιμ. Τιμόθεος Ἀγγελῆς:
Ἱ.Ν. Ἁγ. Δημητρίου Κερατέας
 
«Πρὸς Ἑβραίους Ἐπιστολή: Ὁδοδείκτης στὴν πορεία
πρὸς τὸ Πάθος τοῦ Κυρίου» 



 

* Λόγω των εκκλησιαστικών μέτρων κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής για τον περιορισμό της εξά­πλω­σης του κορωνοϊού στην πατρίδα μας (βλ. εδώ), δεν θα τελεσθούν οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί των Κυριακών, της Β΄ Νηστειών (15 Μαρτίου), της Σταυροπροσκυνήσεως (22 Μαρτίου) και της Δ΄ Νηστειών (29 Μαρτίου).

 

pdf

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

14 Φεβρουαρίου 2020

Ένα σύγχρονο και νεανικό Συνέδριο

   Οι προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας ήλθαν στο επίκεντρο του διαλόγου που άνοιξε με τους νέους το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, διοργανώνοντας το 9ο Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σήμερα το πρωί, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μαρκόπουλου.

  Στο πολύ ενδιαφέρον, σύγχρονο και νεανικό Συνέδριο συμμετείχαν περίπου 471 μαθητές και μαθήτριες από 30 σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και από την επαρχία (Ρέθυμνο - Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Παν/μίου Κρήτης).

  Το θέμα του Συνεδρίου «Τεχνητή νοημοσύνη και νοήμονες έφηβοι» αναπτύχθηκε με τρεις εξαιρετικές εισηγήσεις από ειδικούς ομιλητές:

  Πρώτος μίλησε ο κ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος με πολύ απλό και προσιτό τρόπο εξήγησε τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, επεσήμανε τις δυ­νατότητες που προσφέρει αλλά και τους περιορισμούς που έχει και κατέληξε ότι ο άνθρω­πος είναι αυτός που κρύβεται πίσω από κάθε μορφή τεχνολογίας και εκείνος έχει την ευθύνη να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη ανάλογα με τις ηθικές αρχές και αξίες του.   

   Τη δεύτερη εισήγηση ανέπτυξε ο κ. Εμμανουήλ Λασκαρίδης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πρώην Ελεγκτής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος παρουσίασε με επικαιροποιημένα στοιχεία «τα νέα δεδομένα για τα Δεδομένα», επισημαίνοντας πόσο προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε όταν δίνουμε την οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία για μας και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από την κακό­βουλη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων.

  Ο τρίτος εισηγητής, κ. Ευάγγελος Γογγολίδης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με εντυπωσιακές εικόνες, βίντεο και παραδείγματα ανα­φέρθηκε στη Νανοτεχνολογία, η οποία μας εισάγει «σ’ έναν υπέροχο κόσμο που δεν φαίνεται, αλλά όμως καθορίζει την καθημερινότητά μας». Στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του κατέθεσε ενδιαφέρουσες σκέψεις που προσδιορίζουν τη σχέση της νανοτεχνολογίας με το σχολείο και τον μαθητή.

  Το Συνέδριο έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος παίρνοντας λέξεις και εκφράσεις από τους ομιλητές, παρουσίασε την επιστήμη ως δώρο του Θεού στον άνθρωπο, διότι έτσι αυτός μπορεί να βλέπει, να θαυμάζει και να κατανοεί τον κόσμο, ενώ με την τεχνολογία μπορεί και να δημιουργεί. Παρά ταύτα, τόνισε ότι η ανθρώπινη ευφυΐα, όσο και αν εντυπωσιάζει με τα εκπληκτικά επιτεύγματά της, πρέπει να συνδυάζεται με σύνεση και σοφία, προκειμένου να γίνεται η καλύτερη διαχείριση των επιτευγμάτων της, προς όφελος της κοινωνίας αλλά και προς ανάδειξη της ανθρώπινης αξίας. Η επιστήμη και η τεχνολογία διευρύνουν τη γνώση, οι κοινωνικές επιστήμες προστατεύουν τις σχέσεις, η προοπτική όμως της πίστης στον Θεό είναι αυτή που δίνει στον άνθρωπο όγκο και περιεχόμενο, ύψος και βάθος, διεισδυτική οπτική και «φιλόσοφον νουν» και τον καθιστά όντως νοήμονα και σοφό. Η ευφυΐα μπορεί να είναι τεχνητή, όχι όμως η νοημοσύνη. Αυτή είναι πνευματική!


 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Πρώτη Θ.Λειτουργία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου
στην Ι. Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου Κερατέας
27.11.2019

Την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, 13 Νοεμβρίου με το Παλαιό Ημερολόγιο, εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος τέλεσε για πρώτη φορά την Θεία Λειτουργία στην Γυναικεία Ιερά Μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου Κερατέας.

Η Ιερά Μονή από τον Ιούνιο ε.ε. εντάχθηκε στους κόλπους της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, συνεχίζει όμως να διατηρεί την παράδοση του Παλαιού Ημερολογίου.

Στο πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε επικαίρως λαμβάνοντας αφορμή από την ευαγγελική περικοπή της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και συγκεκριμένα από τον καταληκτικό στίχο «Καὶ ἄλλα πρόβατα ἔχω, ἃ οὐκ ἔστιν ἐκ τῆς αὐλῆς ταύτης· κἀκεῖνά με δεῖ ἀγαγεῖν, καὶ τῆς φωνῆς μου ἀκούσουσι, καὶ γενήσεται μία ποίμνη, εἷς ποιμήν.» (Ιω. Ι’,16), εξέφρασε την χαρά του κλήρου, των μοναστικών αδελφοτήτων και του λαού για την ένταξη της αδελφότητος στην Ιερά Μητρόπολη. Ακολούθως απένειμε στον εορτάζοντα κτίτορα και πνευματικό πατέρα της Μονής, Αρχιμ. Χρυσόστομο Παστελάκο τα οφφίκια του Αρχιμανδρίτου και του Πνευματικού της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ιδιαιτέρως χαρμόσυνη αυτή μυστηριακή σύναξη παρέστησαν αντιπροσωπείες από τις γυναικείες Ιερές Μονές Βηθλεέμ Κορωπίου, Αγίου Ιωάννου Κυνηγού Γλυκών Νερών, Παναγίας Παντανάσσης Κερατέας και Αποστόλου Παύλου Παλαιοκαμαρίζης καθώς και πλήθος προσκυνητών.

 


 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Ἑορτασμὸς μνήμης Ἁγίου Νικολάου, 5 - 7 Δεκ 2019

• Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ τελέσει τὴν ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ καὶ θὰ ὁμιλήσει ἐπικαίρως στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, τὴν Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου στὶς 18:00, μετὰ τὸ πέρας τῆς ὁποίας καὶ θὰ προσφερθεῖ σὲ ὅλους ἑόρτιο κέρασμα.

• Τὴν ἑπομένη, Παρασκευὴ 6 Δεκεμβρίου τὸ πρωὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία στὸ Παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Νικολάου Θορικοῦ Λαυρεωτικῆς (μεταξὺ τοῦ Λιμένος Λαυρίου καὶ τοῦ ἐργοστασίου τῆς ΔΕΗ), προεξάρχοντος πάλι τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Μητροπολίτης μας, ἀφοῦ εὐχηθεῖ στοὺς ψαράδες τῆς περιοχῆς, θὰ δεχθεῖ εὐχὲς ἐπὶ τῇ ὀνομαστικῇ του ἑορτῇ στὸ Ἐπισκοπεῖο Λαυρίου.

• Ἀμέσως μετά, καὶ λόγῳ τῆς ἑορτῆς τοῦ Προστάτη τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸ Λιμεναρχεῖο Λαυρίου καὶ τὸν Ὀργανισμὸ Λιμενος Λαυρίου, ὅπου θὰ προσφερθεῖ κέρασμα ἐπὶ τῇ ἑορτῇ καὶ θὰ εὐχηθεῖ στὸ προσωπικό.

• Στὶς 13:00, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ γευματίσει μὲ τοὺς ἐμπερίστατους καὶ ἀστέγους τῆς Λαυρεωτικῆς, στὴν αἴθουσα τοῦ Ἐπισκοπείου Λαυρίου, στοὺς ὁποίους καὶ θὰ προσφέρει οἰκονομικὰ βοηθήματα καὶ δῶρα.

• Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας στὶς 17:30, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ χοροστατήσει στὸν μεθέορτο Ἑσπερινό, στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σπάτων, στὸν ὁποῖο καὶ θὰ λάβουν μέρος ὅλοι οἱ ἄγοντες τὰ ὀνομαστήριά τους κληρικοὶ τῆς Μητροπόλεώς μας, οἱ ὁποῖοι μετὰ τὸ τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ, θὰ δεχθοῦν εὐχὲς στὸ Συνοδικὸ τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου στὰ Σπάτα.

• Τὴν ἑπομένη, Σάββατο 7 Δεκεμβρίου τὸ πρωί, στὶς 11:00 ὁ Σεβασμιώτατος θὰ μεταβεῖ στὴ ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», στὴν Παιανία, ὅπου θὰ ἐπικοινωνήσει μὲ τὸ προσωπικὸ καὶ τοὺς οἰκοτρόφους καὶ θὰ προσφέρει ἐκ μέρους τῆς Μητροπόλεώς μας οἰκονομικὴ βοήθεια, εἴδη πρώτης ἀνάγκης, τρόφιμα καὶ γλυκίσματα.

 


pdf

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ἀρχιερατικὸ συλλείτουργο
προεξάρχοντος τοῦ νέου Μητροπολίτου
Λήμνου καὶ Ἁγίου Εὐστρατίου κ. Ἱεροθέου Γ’
20.10.2019


p.ierotheos2

Τὴν Κυριακὴ 20 Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ. στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα Ἀναστάσεως Χριστοῦ Σπάτων θὰ τελεσθεῖ ἀρχιερατικὸ συλλείτουργο προεξάρχοντος τοῦ νεοχειροτονηθέντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λήμνου καὶ Ἁγίου Εὐστρατίου κ. Ἱεροθέου τοῦ Γ’, συνιερουργοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Νικολάου.

Τὸ γεγονὸς τῆς ἐκλογῆς καὶ χειροτονίας τοῦ νέου Μητροπολίτου Λήμνου κ. Ἱεροθέου ἀποτελεῖ αἰτία χαρᾶς καὶ εὐλογίας γιὰ τὴν Ἱερὰ Μητρόπολή μας, ἀφού ὁ Σεβασμιώτατος κ. Ἱερόθεος διετέλεσε ἐπὶ σχεδὸν δεκαετία Πρωτοσύγκελλος αὐτῆς καὶ εἶναι ἰδιαιτέρως ἀγαπητὸς στὸν κλῆρο καὶ τὸν λαὸ τῶν Μεσογείων καὶ τῆς Λαυρεωτικῆς.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκλογή του Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεώς μας,

Αρχιμ. Ιεροθέου Καλογεροπούλου,
εις Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου
11.10.2019

p.ier

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς μετὰ χαρᾶς μεγάλης ἀνακοινώνει στὸν ἱερὸ κλῆρο καὶ τὸν εὐσεβῆ λαὸ ὅτι σήμερα, Παρασκευὴ 11 Ὀκτωβρίου, ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος ἐξέλεξε τὸν Πρωτοσύγκελλο τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας Ἀρχιμανδρίτη Ἱερόθεο Καλογερόπουλο Μητροπολίτη Λήμνου καὶ Ἁγίου Εὐστρατίου.

Ἡ χειροτονία τοῦ ἐψηφισμένου Μητροπολίτου Λήμνου κ. Ἱεροθέου θὰ τελεσθεῖ στὸν Ἱερό Μητροπολιτικὸ Ναὸ τῶν Ἀθηνῶν τὴν προσεχῆ Δευτέρα 14 Ὀκτωβρίου ἀπὸ τὸν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλαδος κ. Ἱερώνυμο.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
15 Ἰουλίου 2019


Μὲ τὴ συμπλήρωση ἑνὸς ἔτους ἀπὸ τὴν καταστροφικὴ πυρκαγιὰ τῆς 23ης Ἰουλίου τοῦ 2018 ποὺ ἔπληξε καὶ τὴν περιοχὴ τῆς Ραφήνας, θὰ θέλαμε πρωτί­στως νὰ φέρουμε στὴ μνήμη καὶ στὴν προσευχή μας τὰ πρόσωπα καὶ τὰ ὀνό­ματα τῶν θυμάτων, ὅπως καὶ νὰ ἀγκαλιάσουμε μὲ τὴ σκέψη καὶ τὴν ἀγάπη μας τοὺς συγγενεῖς τους καὶ τοὺς πληγέντες, ποὺ ὅλοι ἀνεξαιρέτως φέρουν ἐπάνω τους ἀνεξίτηλα τὰ στίγματα τῶν συνεπειῶν τῆς φοβερῆς ἐκείνης τραγωδίας.

Παράλληλα, ἐπιθυμοῦμε νὰ ἐκφράσουμε τὴν εὐγνωμοσύνη μας σὲ ὅλους τοὺς ἰδιῶτες, κοινωνικοὺς φορεῖς, ἱδρύματα κ.λπ. τῆς Ἑλλάδας καὶ τοῦ ἐξωτε­ρικοῦ ποὺ μὲ συγκινητικὸ τρόπο κινητοποιήθηκαν, προκειμένου τὸ κατὰ δύναμιν νὰ ἁπαλύνουν τὸν πόνο καὶ νὰ ἐπουλώσουν τὶς πληγὲς τῶν πυροπαθῶν ἀδελ­φῶν μας.

Θεωροῦμε ὅμως ὑποχρέωσή μας νὰ ἐνημερώσουμε καὶ γιὰ τὶς δράσεις καὶ τὸ ὅλο ἔργο ποὺ συλλογικὰ διὰ τῆς Ἐκκλησίας ἔχει ἐπιτελεσθεῖ αὐτὸν τὸν χρόνο.

Στὴν πυρκαγιὰ τῆς 23ης Ἰουλίου 2018, ἔχασαν τὴ ζωή τους 101 συνάνθρω­ποί μας, προκλήθηκε μιὰ ἀνυπολόγιστη περιβαλλοντικὴ καταστροφή, μεταξὺ δὲ ἄλλων ἐπλήγησαν 450 περίπου ἰδιοκτησίες καὶ 1110 κατοικίες τοῦ Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, ἐκ τῶν ὁποίων οἱ 560 κατέστησαν μὴ κατοικήσιμες καὶ οἱ 550 θεωρήθηκαν ἐπισκευάσιμες.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, μάλιστα σὲ συνερ­γα­σία καὶ κάποιες φορὲς ἀπὸ κοινοῦ μὲ τὸν Σεβ. Μητροπολίτη Κηφισίας κ. Κύριλλο καὶ μὲ τὴ συμμετοχὴ τοῦ λαοῦ τῆς περιοχῆς, ἐτέλεσε τὶς τακτικὲς ἐπι­μνη­μόσυνες δεήσεις, θεῖες λειτουργίες γιὰ τοὺς συγγενεῖς τῶν θυμάτων, μαζὶ δὲ μὲ τοὺς ἱερεῖς ἐπιμελήθηκε τὶς ποιμαντικὲς ἀνάγκες τους.

Λόγῳ τῆς εἰσροῆς δωρεῶν καὶ ἀνάγκης διαφάνειας, ὁρίσθηκε Ἐπιτροπὴ Οἰκονομικοῦ Ἐλέγ­χου τῆς Διαχειρίσεως τῶν χρημάτων ποὺ διατίθενται πρὸς στήριξη τῶν πυροπαθῶν, προεδρευομένη ὑπὸ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου καὶ ἀποτε­λούμενη ἀπὸ τοὺς κ. Χαρά­λαμπο Μυλωνᾶ, ἐπιχειρηματία-πλοιοκτήτη, ἀντιστρά­τηγο κ. Βασίλειο Τσια­τούρα, Ἀρχηγὸ τῆς ΕΛΑΣ ἐ.τ., κ. Ἐλευθέριο Βορτσέλα, ἀντιεισαγγε­λέα Ἀρείου Πάγου ἐ.τ. καὶ ἀντιστράτηγο ἐ.ἀ. κ. Εὐθύμιο Μπούνα, τ. Διευθυντή Εἰδικῶν Δυνάμεων. Ἀποκλειστικὸς σκοπὸς τῆς Ἐπιτροπῆς αὐτῆς εἶναι ὁ ἀκριβὴς ἔλεγχος τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου τῆς Μητροπόλεως, ὅσον ἀφορᾶ στὴ διαχείριση τῶν δωρεῶν γιὰ τοὺς πυρόπληκτους.

Συνοπτικά ἀπὸ τὴν ἡμέρα τῆς πυρκαγιᾶς μέχρι σήμερα οἱ δράσεις καὶ πρωτοβουλίες ποὺ ἀνέλαβε ἡ Ἱερὰ Μητρό­πολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς ἦταν οἱ ἑξῆς:

 ● Ἀπὸ τὶς πρῶτες μέρες, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν πνευματικὴ στήριξη τῶν πλη­γέντων, κρίθηκε ἀπόλυτα ἀναγκαία καὶ ἡ ὑλικὴ στήριξή τους. Γιὰ τὸν λόγο αὐτόν, συστήθηκε τὸ Κέντρο Βοήθειας Πυροπλήκτων, στὸ ὁποῖο λειτούργησαν τμήματα Σίτισης, Προμήθειας Τροφίμων, Ἰματισμοῦ (Ρουχισμοῦ & Κλινοσκε­πασμάτων), Ὑπόδησης, Ἐργαλείων, Οἰκιακοῦ Ἐξοπλισμοῦ, Σχολικῶν Εἰδῶν, Οἰκοδομικῶν ὑλικῶν, Φαρμάκων, Βιβλίων καὶ Ὑπηρεσιῶν (καταγραφῆς ζημιῶν, συμπαραστάσεως ἀσθενῶν, παροχῆς κάδων ἀπορριμάτων, ἐξεύρεσης προσωρι­νῆς στέγης, διανομῆς φαγητοῦ, νομικῆς στήριξης, ἐθελοντικῆς προσφορᾶς, «ἀναδοχῆς» οἰκογενειῶν κ.λπ.)

● Ἐνοικιάσθηκε γιὰ ἕνα ἔτος ἀποθηκευτικὸς χῶρος ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Μαρα­θῶνος (πλησίον τῆς Ἁγίας Βαρβάρας) ἀντὶ τοῦ ποσοῦ τῶν 9.000,00€ καὶ ἀνοί­χθηκε λογαριασμὸς fb μὲ τὴν ἐπωνυμία «Κέντρο Βοήθειας Πυρό­πληκτων Ἱεροῦ Ναοῦ Ἀναλήψεως Ραφήνας», μὲ στόχο τὴν ἀνάρτηση τῶν ὑφισταμένων ἀνα­γκῶν καὶ τῶν προσφορῶν, ὁ ὁποῖος εἶχε πολὺ μεγάλη ἐπισκεψιμότητα καὶ βοή­θησε οὐσιαστικὰ στὸν συντονισμὸ τοῦ ὅλου ἔργου.

● Ἐπειδὴ καταστράφηκε τὸ Εἰδικὸ Σχολεῖο Ραφήνας, σὲ συνεννόηση μὲ τὸν Δῆμο, ἡ Μητρόπολή μας ἀνέλαβε τὴν ἐπισκευὴ καὶ διαμόρφωση χώρου, ποὺ παρεχώρησε τὸ  Κέντρο Ὑγείας Ραφήνας γιὰ τὴν προσωρινὴ στέγαση τοῦ Εἰδικοῦ Σχολείου. Γιὰ τὸ ἔργο αὐτὸ σὲ πρώτη φάση δαπανήθηκε τὸ ποσὸ τῶν 30.139,00€, γιὰ δὲ τὴ μεταφορὰ μπάζων καὶ τὸν καθα­ρισμὸ 5.000,00€. Παρὰ τὴν προέγκριση γιὰ τὰ ἔξοδα ἐξοπλισμοῦ, τὸ ἀντίστοιχο ποσὸ δὲν διατέθηκε λόγω μὴ ἀξιοποιήσεως τοῦ χώρου ἐπὶ τοῦ παρόντος.  

● Μὲ τὴν ἔναρξη τῆς σχολικῆς χρονιᾶς, διανεμήθηκε γραφικὴ ὕλη συνο­λικῆς ἀξίας 4.721,00€ σὲ ὅλα τὰ νηπια­γωγεῖα τῆς περιοχῆς τῆς Ραφήνας, τὰ ὁποῖα βρέθηκαν μέσα στὴν ἔκταση ποὺ κατέστρεψε ἡ πύρινη λαίλαπα καὶ σχολικὰ εἴδη σὲ 90 παιδιά.

● Ἀπὸ τὶς οἰκονομικὲς εἰσφορές, ποὺ βέβαια συνεχίζονται, ἀγορά­σθηκε καὶ προσφέρθηκε στὸν Δῆμο Ραφήνας ἕνα κλὰρκ ἀξίας 15.376,00€ καὶ κλιματι­στικὰ ἀξίας 5.097,00€ πρὸς ἐξυπηρέτηση τῶν βασικῶν ἀναγκῶν τῆς ἀπο­θήκης συγκέντρωσης ὑλικοῦ τοῦ Δήμου.

Παράλληλα, κατόπιν διαδοχικῶν ἐπισκέψεων συνεργατῶν τῶν ἐνο­ριῶν τῆς Ραφήνας καὶ ἀξιολογήσεως τῶν ἀναγκῶν, σὲ πρώτη φάση, δόθηκαν βοηθή­ματα σὲ 52 οἰκογένειες συνολικοῦ ὕψους 69.000€ καὶ σὲ περισσότερα ἀπὸ 120 μεμονωμένα ἄτομα μικροβοηθήματα ὕψους 15.000€, τὰ ὁποῖα καὶ ἐπέδωσε ἰδιο­χείρως ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πρὸς ἀντι­μετώπιση τῶν πρώτων τους ἀναγκῶν, μέχρις ὅτου λάβουν τὴν ἀνακοι­νωθεῖσα ἐνίσχυση ἀπὸ τὸ κράτος. Ἡ κατ’ ἄτομο ἢ κατ’ οἰκογένεια καὶ ἀναλόγως τῶν ἀναγκῶν οἰκονομικὴ συν­δρομὴ συνεχί­σθηκε καὶ ἤδη ἔφθασε τὶς 270.900,00€.

●  Σὲ περίπου 135 οἰκογένειες παραχωρήθηκαν κάδοι περισυλλογῆς μπά­ζων, οἱ ὁποῖοι νοικιάστηκαν μὲ συνολικὸ κόστος 15.600,00€, διανεμή­θηκαν περί­που 460 ἐργαλεῖα κήπου (φτυάρια, τσάπες, κασμάδες τσου­γκράνες, κ.λπ), τὶς πρῶτες δὲ μέρες λόγω διακοπῆς τῆς παροχῆς ἠλεκτρι­κοῦ ρεύματος μοιράσθηκαν 230 παγονιέρες μὲ καθημερινὴ ἀνακύκλωση πάγου, 1500 σακοῦλες πάγου 3 κι­λῶν (περίπου 4,5 τόνοι) καὶ 300 φακοὶ κεφαλῆς μὲ 600 τετράδες μπαταρίες.

●  Γιὰ καθαρισμὸ περιβόλων δόθηκαν βοηθήματα ποὺ ἀνῆλθαν στὸ ὕψος  τῶν 30.000,00€.

●  Δόθηκαν δωροεπιταγὲς ἀξίας 25.000€ γιὰ ἐξοπλισμὸ σπιτιοῦ καὶ μικρο­συσκευές, 7.000€  σὲ δωροεπιταγὲς γιὰ τὸ πασχαλινὸ τραπέζι, 1600 δέματα γιὰ τὸ τραπέζι τῶν ἑορτῶν (Χριστούγεννα καὶ Πάσχα), χοιρινὸ κρέας, κοτόπουλα, γαλο­ποῦλες, ἀρνιά, τυρί.  

●  Ἐπιπλέον, μοιράστηκαν:

- 46.980 μερίδες μαγειρεμένου φαγητοῦ

- 115 τόνοι τροφίμων - περισσότεροι ἀπὸ 26 τόνοι ἐμφιαλωμένου νεροῦ

- περίπου 8 τόνοι ἰματισμοῦ - περισσότερα ἀπὸ 60 κρεβάτια μὲ στρώματα

- 830 κιλὰ ἐλαιοχρωμάτων

- εἴδη οἰκιακοῦ ἐξοπλισμοῦ (ψυγεῖα, κουζίνες, πλυντήρια, φοῦρνοι μικροκυμά-των, θερμαντικὰ σώματα, πλήρη σερβίτσια) σὲ 225 οἰκογένειες,

- ἔπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες, τραπέζια, καρέκλες, κουβέρτες, κλινοσκεπά-σματα κ.λπ) σὲ 65 οἰκογένειες - περισσότερα ἀπὸ 1000 ζευγάρια παπούτσια

- μεγάλες ποσότητες εἰδῶν καθαρισμοῦ (πάνω ἀπὸ 1500 σκοῦπες, σφουγγαρί-στρες, κουβάδες, φαράσια, δοχεῖα ἀπορριμμάτων κ.λπ.) καὶ ὑλικῶν καθαριό-τητος (πάσης φύσεως ἀπορρυπαντικά, χαρτὶ κουζίνας, χαρτὶ ὑγείας κ.λπ.)

- 1200 κλίνοσκεπάσματα, 210 στρώματα καὶ περίπου 2000 τεμάχια λευκῶν εἰδῶν (σεντόνια, πετσέτες, κουρτίνες, μαξιλάρια)

- 100 θερμαντικὰ σώματα καὶ 50 ἠλεκτρικὲς κουβέρτες

- Καινὲς Διαθῆκες, βιβλία, προσευχητάρια, εἰκόνες σὲ 100 οἰκογένειες

- εἴδη πρώτων βοηθειῶν, φάρμακα - 700 δένδρα γιὰ φύτευση κήπων

Ἐπίσης, προσφέρθηκαν μέσω τῆς Ἐκκλησίας 23 κατοικίες ἢ διαμε­ρί­σμα­τα, προκειμένου νὰ φιλοξενήσουν προσωρινὰ πυρόπληκτες οἰκογέ­νειες (κάποια δὲν ἀξιοποιήθηκαν), σὲ περισσότερες δὲ ἀπὸ 30 οἰκογένειες παρεσχέθη τεχνικὴ ὑποστήριξη ἀπὸ ὑδραυλικούς, σιδεράδες, ἠλεκτρο­λόγους, ἐλαιοχρωματιστές, τὴν ἀποζημίωση τῶν ὁποίων, ὅπου χρειάσθηκε, ἀνέλαβε ἡ Ἐκκλησία μας. Ἐπιπλέον, σὲ συνεργασία μὲ καθαριστήρια τῆς περιοχῆς, οἱ ἐνορίες φρόντισαν γιὰ τὸν καθαρισμὸ ρούχων δεκάδων οἰκογενειῶν.

Τέλος, οἱ ἱερεῖς τῆς περιοχῆς, ὑποβοηθούμενοι ἀπὸ τοὺς 155 ἐθε­λοντές συνεργάτες τους, σὲ καθημερινὴ βάση, τὸν πρῶτο μῆνα ἐπισκέ­φθηκαν περὶ τὰ 280 σπίτια τῆς Ραφήνας ποὺ ἐπλήγησαν ἀπὸ τὴν πυρκαγιὰ (ἐπὶ συνόλου 1110), εἶχαν τηλεφωνικὴ ἐπικοινωνία μὲ ὅσους ἐκ τῶν πυροπλήκτων μπόρεσαν καὶ οἱ ὁποῖοι λόγῳ τῆς καταστροφῆς τῶν οἰκιῶν τους ἐγκατέλειψαν τὰ σπίτια τους, σὲ συνεννόηση μὲ συγγενεῖς καὶ φίλους τῶν θυμάτων ἐτέλεσαν ἐπιμνημόσυνες δεήσεις, προσέφεραν ψυχολογικὴ καὶ πνευματικὴ στήριξη μὲ τὴν παρουσία, τὴν πρακτικὴ συμπαράσταση καὶ τὸν λόγο τους, χειρω­νακτικὴ ἐργασία στὸν καθα­ρισμὸ τῶν αὐλῶν καὶ τῶν κήπων ἀπὸ μπάζα κ.λπ. καὶ ἀνέλαβαν διεκπεραιώσεις ἁπλῶν πρακτι­κῶν προβλημάτων (φροντίδα ἀσθενῶν, μεταφορὰ καθημερινοῦ φαγητοῦ κ.λπ.).

Ὅλα αὐτὰ ἔγιναν ἀπὸ μικρὲς ἢ μεγάλες εἰσφορὲς ἐπωνύμων ἢ ἀνωνύμων ἰδιωτῶν καὶ ἑταιρειῶν (246 τραπεζικὲς καταθέσεις στοὺς λογα­ριασμοὺς τῆς Μητρο­­πόλεως, ἑκατοντάδες δωρεὲς στὶς ἐνορίες καὶ ἀπ’ εὐθείας ἐξοφλήσεις τιμο­λογίων), ἀπὸ τὸ Γενικὸ Φιλόπτωχο Ταμεῖο τῆς Μητροπόλεώς μας καὶ ἀπὸ Μητροπόλεις καὶ ἐνορίες ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ ἐξωτερικό, μερικὲς ἐκ τῶν ὁποίων προσέφεραν πλούσια βοήθεια καὶ σὲ εἶδος (Μητρόπολις Μεσσηνίας, Μητρόπολις Κισάμου & Σελίνου καὶ ἀρκετὲς ἐνορίες).

Σὲ συνεννόηση μὲ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος καὶ ἀπὸ τὸν εἰδικὸ λογαριασμὸ τῆς Ἱερᾶς Συνὀδου, στὸν ὁποῖο συγκεντρώθηκαν χρήματα ἀπὸ τὶς δισκο­φορίες καὶ τοὺς ἐράνους τῆς Κυριακῆς 29 Ἰουλίου 2018 στοὺς ναοὺς τῶν Μητρο­πόλεων τῆς Ἑλλάδος καὶ τοῦ ἐξωτερικοῦ, ἐδόθησαν βοήθήματα τῶν 500€ σὲ 100 οἰκογένειες γιὰ τὰ Χριστούγεννα καὶ ἀπὸ 2000€ σὲ 69 οἰκογένειες γιὰ ἔξοδα ἐκδόσεως οἰκοδομικῶν ἀδειῶν πρὸς ἐπισκευὴ καταστραφεισῶν οἰκιῶν, ἤτοι σύνολο 188.000€. Ἀνάλογα βοηθήματα δόθηκαν ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο καὶ στοὺς πυρόπληκτους τῶν ἐπίσης πληγεισῶν Μητροπόλεων Κηφισίας καὶ Μεγάρων.

Μὲ πρόνοια τῶν ἐνοριῶν τῆς Ραφήνας, ἡ Ἑταιρεία Κοινωνικῆς Προσφορᾶς «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» τῆς Ἑνώσεως Ἑλλήνων Ἐφοπλιστῶν προσέφερε ἐπιδόματα ἐκ 1500€ σὲ 30 φοιτητὲς καὶ ἐκ 2500€ σὲ 14 τελειοφοίτους μαθητὲς Λυκείου, ἤτοι συνολικοῦ ὕψους 80.000€, σὲ συνεργασία δὲ μὲ τοὺς Ραδιοσταθμοὺς ΡΑΔΙΟ ΕΛΛΑΣ τῆς Μελβούρνης καὶ μὲ ὁμογενεῖς τοῦ Σίδνεϋ τῆς Αὐστραλίας, δόθηκε βοήθεια ὑπερβαίνουσα τὶς 250.000 Δολλάρια Αὐστραλίας σὲ οἰκογένειες ποὺ δὲν εἶχαν λάβει βοήθεια ἀπὸ ἄλλες πηγές.

Ἡ ὅλη αὐτὴ ἐκκλησιαστικὴ δράση δὲν θὰ ἦταν δυνατὸν νὰ ἐπι­τευχθεῖ χωρὶς τὴ συμπαράσταση, ἄριστη συνεργασία καὶ πολλαπλὲς διευκολύνσεις ποὺ εἴχαμε ἀπὸ τὸν Δήμαρχο καὶ τὶς ὑπηρεσίες τοῦ Δήμου Ραφήνας καὶ τῶν τοπικῶν φορέων καὶ συλλόγων. Δὲν θὰ ἦταν ἐπίσης δυνατὴ χωρὶς τὴ βοήθεια τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τοῦ Πατριαρχείου Ρουμανίας, τῶν Ἱερῶν Μητρο­πόλεων τῆς πατρίδος μας καὶ ὄχι μόνον, ἱδρυμάτων, συλλόγων, ἑταιρειῶν, ἰδιωτῶν ἐντὸς και ἐκτὸς Ἑλλάδος, καὶ φυσικὰ τῶν μελῶν τῶν ἐκκλησιαστικῶν Συμβουλίων καὶ τῆς Φιλοπτώχου Ἀδελφότητος τῶν ἐνοριῶν τῆς Ἀναλήψεως Διασταύρωσης καὶ Παντοβασίλισσας Ραφήνας, ὅπως καὶ τῶν ἀρχικὰ 170 καὶ στὴν τελικὴ φάση 82 ἐθελοντῶν, ποὺ σὲ τακτικὴ βάση καὶ με κατάθεση ψυχῆς μὲ ἐπικε­φαλῆς τοὺς ἱερεῖς προσέφεραν τὸν ἑαυτό τους στὸ μεγάλο αὐτὸ ἔργο τῆς ἀγάπης. 

Τὸ δράμα τῶν πυροπλήκτων συνανθρώπων μας, ἀλλὰ καὶ  τὸ θαῦμα τῆς συμπαραστάσεως τῆς κοινωνίας καὶ τῆς Ἐκκλησίας μας, ἔχουν ἀποτυπωθεῖ σὲ ἕνα ντοκυμαντέρ, ποὺ μὲ πρωτοβουλία τῆς Ἐνορίας τῆς Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου Διασταύρωσης Ραφήνας καὶ μὲ τὸν τίτλο «δια-ΣΤΑΥΡΩΣΗ» ἐπιμελήθηκε ὁ ταλαντοῦχος σκηνοθέτης κ. Παῦλος Τριποδάκης.

(ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως)


Eνημερωτικό σημείωμαpdf

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ KATANYKΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2019

 

     
10/3  Κυ  Ἑσπ. Συγ­χω­ρή­σε­ως (6:30μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μ&Λ κ. Νι­κό­λα­ος
«Με­γά­λη Τεσ­σα­ρα­κο­στή: μιὰ ἀκόμη ἀρχή, μιὰ μεγάλη εὐκαιρία,
 μιὰ μοναδικὴ εὐλογία»


Ἱ.Ν. Ἁγ. Νι­κο­λ. Μαρ­κο­πού­λου
     
17/3 Κυ  Α΄ Κατ. Ἑσπε­ρι­νὸς (6:30μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ ἱ­ε­ρομ. Φι­λό­θεος Γρη­γο­ρι­ά­της:
«Ἀρχιμ. Γεώργιος Καψάνης -  Ἡ συμβολή του στὴν Ὀρθόδοξη θεολογία»


Ἱ.Ν. Ἁγ. Τρύφωνος Παλλήνης
     
31/3 Κυ  Γ΄ Κατ. Ἑσπε­ρι­νὸς (7:00μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Ἀστἐριος Χατζηνικολάου:
«Ὁ Χριστὸς μπροστὰ στὸν σταυρικό Του θάνατο»


Ἱ.Π. Χριστοῦ Σπάτων
     
7/4 Κυ  Δ΄ Κατ. Ἑσπε­ρι­νὸς (7:00μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρ­χιμ. Τιμόθεος Ἀγγελῆς:
«Τὴν ὑπομονὴν Ἰὼβ ἠκούσατε: Μηνύματα ζωῆς ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ Ἰώβ»


Ἱ.Ν. Ἁγ. Δημητρίου Κερατέας
     
14/4 Κυ  Ε΄ Κατ. Ἑσπε­ρι­νὸς (7:00μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρ­χιμ. Γεν­νά­διος Κουτ­σό­που­λος, Ἱ­ε­ρο­κῆ­ρυξ:
«Ὁ Βασιλεὺς τῆς δόξης»

Ἱ.Ν. Ζωοδ. Πηγῆς Παιανίας
 
pdf

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Νέα έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως
για τον μακαριστό Γέροντα Νεκτάριο Βιτάλη 
Φεβρουάριος 2019


Με την ευκαιρία της συμπληρώσεως ενός έτους από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Γέροντος Νεκταρίου Βιτάλη, η Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ως έκφραση ευγνωμοσύνης προς τον σεβάσμιο κτήτορα του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης, εξέδωσε βιβλίο με τίτλο:

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΒΙΤΑΛΗΣ
(1930 – 2018)
«Ἔμπλεως σημείων καὶ χάριτος»

 Στο έργο, το οποίο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, παρουσιάζονται γεγονότα - σταθμοί της ζωής του μακαριστού Γέροντος και δημοσιεύονται κείμενα διαφόρων συγγραφέων, που περιγράφουν τη δράση και το έργο του.

Κεντρική διάθεση: Ιερό Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης Λαυρίου

 


pdf


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ετήσιο Μνημόσυνο Γέροντος Νεκταρίου Βιτάλη
9.2.2019

p.nektarios vitalis

Στις 8 Φεβρουαρίου ε.ε., συμπληρώνεται ένας χρόνος από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Βιτάλη, κτήτορος του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Κουβαρά.

Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στο Ιερό Προσκύνημα Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης Λαυρίου, όπου κατά τη Θεία Λειτουργία θα τελέσει το ετήσιο Μνημόσυνο.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του μακαριστού Γέροντος, ο οποίος, σημειωτέον, βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος.

 


 

           Πρωτ. 515
Ἀριθμ.
           Διεκπ. 270


Σπάτα, 13 Ἰουνίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΝ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Πρὸς
Τοὺς εὐσεβεῖς χριστιανοὺς
Tῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

Θέμα: «Κα­τα­σκη­νώ­σεις 2019 ΙΜΜΛ»

Ἡ διαχείριση τοῦ ἐλεύθερου χρόνου τῶν παιδιῶν, μάλιστα κατὰ τὴν περίοδο τῶν θερινῶν διακοπῶν, ἀποτελεῖ ἕνα ἀπὸ τὰ βασικότερα θέματα ποὺ καλοῦνται νὰ ἀντιμετωπίσουν γονεῖς καὶ παιδαγωγοί. Δὲν μποροῦμε νὰ ἀφήσουμε τὰ παιδιὰ στὴν ἀδράνεια, οὔτε νὰ τὰ παραδώσουμε στὴ μαγεία τῆς ὀθόνης τοῦ ὑπολογιστοῦ καὶ τῶν ἠλεκτρονικῶν παιχνιδιῶν.­

Ἔχουμε χρέος νὰ προσφέρουμε στὰ παιδιὰ εὐκαιρίες γνήσιας ψυχαγωγίας καὶ δημιουργικῆς ἀπασχόλησης. Ἔχουμε χρέος νὰ προσφέρουμε στὰ παιδιὰ εὐκαιρίες γνήσιας ψυχαγωγίας καὶ δημιουργικῆς ἀπασχόλησης. Ἀνταποκρινόμενη στὴν ἀνάγκη αὐτή, ἡ Ἱερὰ Μητρόπολή μας διοργανώνει κι ἐφέτος κατασκηνωτικὲς περιόδους γιὰ μαθητὲς Δημοτικοῦ, Γυμνασίου καὶ Λυκείου. Πρόκειται γιὰ ὀργανωμένα προγράμματα μὲ ποικίλες ἀθλητικές, πολιτιστικὲς καὶ οἰκολογικὲς δραστηριότητες, καὶ τὸ κυριότερο, μὲ συστηματικὴ ἐκκλησιαστικὴ ἀγωγὴ στὴν ὀρθόδοξη πίστη καὶ παράδοση τοῦ τόπου μας.

Πιὸ συγκεκριμένα, στὶς σύγ­χρο­νες κα­τα­σκη­νω­τι­κὲς ἐγ­κα­τα­στά­σεις στὸ Πυρ­γάκι Αἰ­γίου θὰ φιλοξενηθοῦν:

  • μαθήτριες Γυμνασίου καὶ Λυκείου, ἀπὸ 27 Ἰουνίου - 2 Ἰουλίου
  • μαθητὲς Γυμνασίου καὶ Λυκείου, ἀπὸ 2-7 Ἰουλίου

 

Ἀντίστοιχα, γιὰ τὶς τέσσερις μεγάλες τάξεις τοῦ Δημοτικοῦ (Γ’–Στ’) θὰ λειτουργήσουν στὸ Ἀ­θλη­τικὸ Κέν­τρο τοῦ Κο­ρω­πίου (San Siro) δύο κα­τα­σκη­νω­τικὰ προ­γράμ­ματα ἡ­με­ρή­σιας ἀ­πα­σχό­λη­σης (9π.μ. – 4μ.μ.), δι­άρ­κειας ἕξι ἡ­με­ρῶν:

  • γιὰ μαθήτριες ἀπὸ 8-13 Ἰουλίου
  • γιὰ μαθητὲς ἀπὸ 15-20 Ἰουλίου

 

Περισσότερες πλη­ρο­φο­ρίες γιὰ τὶς κατασκηνώσεις καὶ τὶς ἐγ­γρα­φές, θὰ βρεῖτε στὰ σχε­τικὰ ἐ­νη­με­ρω­τικὰ φυλ­λά­δια ποὺ ἔ­χουν ἤδη ἀ­πο­στα­λεῖ στοὺς Ἱεροὺς Να­ούς μας, καὶ στὴν ἱ­στο­σε­λίδα τῆς Μη­τρο­πό­λεώς μας.

Ἀ­ξί­ζει νὰ πα­ρο­τρύ­νετε τὰ παι­διὰ νὰ δη­λώ­σουν συμ­με­τοχὴ στὴν Κα­τα­σκή­νωση, μὲ τὴ βε­βαι­ό­τητα ὅτι ἡ ὠ­φέ­λεια ποὺ θὰ λά­βουν σὲ λί­γες μέ­ρες θὰ εἶ­ναι πολὺ με­γα­λύ­τερη ἀπὸ αὐ­τὴν ποὺ λαμ­βά­νουν ὁ­λό­κληρο τὸ ἔ­τος. Οἱ κατασκηνωτικὲς εὐκαιρίες εἶ­ναι ὅ,τι κα­λύ­τερο ἔ­χουμε ὡς Μη­τρό­πολη νὰ προσφέ­ρουμε στὰ παι­διά μας.

 


Μετὰ πα­τρι­κῶν εὐ­χῶν,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
 


† Ὁ Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ



Eνημερωτικό σημείωμαpdf 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Ι. Λείψανο της Αγ. Φωτεινής Σαμαρείτιδος
στο Ι. Προσκύνημα Χριστού Σπάτων
23.12.2018

ag.foteini spa

Τὴν Κυριακὴ 23 Δεκεμβρίου 2018, πρὸ τῆς Χριστοῦ Γεννήσεως, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ χοροστατήσει στὸν Ὄρθρο καὶ θὰ λειτουργήσει στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τοῦ Χριστοῦ στὰ Σπάτα.

Στὸ τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Παν. Ἀρχιμανδρίτης π. Ἰουστῖνος Ἁγιοταφίτης, ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς τοῦ Φρέατος τοῦ Ἰακὼβ στὴ Σαμάρεια, θὰ προσφέρει στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα ἀπότμημα τοῦ ἱεροῦ λειψάνου τῆς Ἁγίας Μεγαλομάρτυρος Φωτεινῆς τῆς Σαμαρείτιδος πρὸς διηνεκῆ προσκύνηση καὶ εὐλογία.

 


pdf


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χειροτονία π. Γρηγορίου Λευθεριώτη

16.12.2018

Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αναλήψεως Κυρίου Διασταυρώσεως Ραφήνας, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Γρηγορίου Λευθεριώτη.


 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Ἑορτασμὸς μνήμης Ἁγίου Νικολάου, 5 - 7 Δεκ 2018

• Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ τελέσει τὴν ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ καὶ θὰ ὁμιλήσει ἐπικαίρως στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, τὴν Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου στὶς 18:00, μετὰ τὸ πέρας τῆς ὁποίας καὶ θὰ προσφερθεῖ σὲ ὅλους ἑόρτιο κέρασμα.

• Τὴν ἑπομένη, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου τὸ πρωὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία στὸ Παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Νικολάου Θορικοῦ Λαυρεωτικῆς (μεταξὺ τοῦ Λιμένος Λαυρίου καὶ τοῦ ἐργοστασίου τῆς ΔΕΗ), προεξάρχοντος πάλι τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας οἱ ψαράδες τῆς περιοχῆς μαζὶ μὲ τοὺς ἄνδρες τοῦ Λιμεναρχείου Λαυρίου, κατὰ τὸ ἔθος, θὰ ψήσουν ψάρια, τὰ ὁποῖα καὶ θὰ προσφέρουν στὸν κόσμο, ὁ δὲ Μητροπολίτης μας θὰ δεχθεῖ εὐχὲς ἐπὶ τῇ ὀνομαστικῇ του ἑορτῇ στὸ Ἐπισκοπεῖο Λαυρίου.

• Ἀμέσως μετά, καὶ λόγῳ τῆς ἑορτῆς τοῦ Προστάτη τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸ Λιμεναρχεῖο Λαυρίου, ὅπου θὰ προσφερθεῖ κέρασμα ἐπὶ τῇ ἑορτῇ καὶ θὰ εὐχηθεῖ στὸ προσωπικὸ.

• Στὶς 13:00 ὁ Σεβασμιώτατος θὰ γευματίσει μὲ τοὺς ἐμπερίστατους καὶ ἀστέγους τῆς Λαυρεωτικῆς, στὴν αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα, στοὺς ὁποίους καὶ θὰ προσφέρει οἰκονομικὰ βοηθήματα καὶ δῶρα.

• Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας στὶς 17:30, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ χοροστατήσει στὸν μεθέορτο Ἑσπερινό, στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σπάτων, στὸν ὁποῖο καὶ θὰ λάβουν μέρος ὅλοι οἱ ἄγοντες τὰ ὀνομαστήριά τους κληρικοὶ τῆς Μητροπόλεώς μας, οἱ ὁποῖοι μετὰ τὸ τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ, θὰ δεχθοῦν εὐχὲς στὸ Συνοδικὸ  τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου στὰ Σπάτα.

• Τὴν ἑπομένη, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου τὸ πρωί, στὶς 11:00 ὁ Σεβασμιώτατος θὰ μεταβεῖ στὴ ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», στὴν Παιανία, ὅπου θὰ ἐπικοινωνήσει μὲ τὸ προσωπικὸ καὶ τοὺς οἰκοτρόφους καὶ θὰ προσφέρει ἐκ μέρους τῆς Μητροπόλεώς μας οἰκονομικὴ βοήθεια, εἴδη πρώτης ἀνάγκης, τρόφιμα καὶ γλυκίσματα.

 

 


pdf


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

1 Νοεμβρίου 2018


Σὲ συνέχεια τοῦ Δελτίου Τύπου - Ἐνημέρωσης τῆς 13ης Αὐγούστου ἐ.ἔ., καὶ τρεῖς μῆνες μετὰ τὴν καταστροφικὴ πυρκαγιὰ τῆς 23ης Ἰουλίου στὸ Μάτι καὶ τὴ Ραφήνα, ἡ Ἱερὰ Μητρόπολις Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς, ἐπιθυμεῖ πρωτίστως νὰ ἀναφερθεῖ προσευχητικῶς στὴ μνήμη τῶν θυμάτων, κατὰ δεύτερο λόγο νὰ ἐκφράσει τὶς εὐχαριστίες της γιὰ τὴν πρόθυμη ἀνταπόκριση στὶς ἐκκλήσεις της καὶ τὴν ἐμπιστοσύνη σὲ ὅσους συνέβαλαν κατὰ τὸ τελευταῖο διάστημα στὴν ἀνακούφιση τῶν πυροπαθῶν τῆς Ραφήνας καὶ τέλος νὰ ἐνημερώσει γιὰ τὶς ἐνέργειές της τῶν τελευταίων τριῶν μηνῶν.

Ἡ πυρκαγιὰ τῆς 23ης Ἰουλίου, ὅπου ἔχασαν τὴ ζωή τους 99 συνάνθρωποί μας, ἄφησε πίσω της μία ἀνυπολόγιστη περιβαλλοντικὴ καταστροφή, μεταξὺ δὲ ἄλλων καὶ 1110 περίπου πληγεῖσες κατοικίες τοῦ Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, ἐκ τῶν ὁποίων οἱ 560 κατέστησαν μὴ κατοικήσιμες καὶ οἱ 550 ἐπισκευάσιμες.

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος λειτούργησε στὸν Ναὸ τῶν Ἁγίου Θωμᾶ καὶ Ὁσίου Πορφυρίου στὸ Κόκκινο Λιμανάκι τὴν ἡμέρα τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου καὶ τὴν Κυριακὴ 2 Σεπτεμβρίου, ὁπότε μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας τέλεσε καὶ 40θήμερη ἐπιμνημόσυνη δέηση γιὰ τὶς ψυχὲς τῶν θυμάτων, ὅπως καὶ κατὰ τὴν ἑορτὴ τῆς Παναγίας Παντοβασιλίσσης Ραφήνας καὶ ἐπιπλέον διατηρεῖ συνεχῆ ἐπαφὴ μὲ τὶς οἰκογένειες ποὺ ἐπλήγησαν ἀπὸ τὴν πυρκαγιά, μέσῳ συχνῶν ἐπισκέψεων καὶ μὲ τὴ βοήθεια τῶν ἐφημερίων τῆς Ραφήνας.

Ἤδη ἔχει διορισθεῖ Ἐπιτροπὴ Οἰκονομικοῦ Ἐλέγχου τῆς Διαχειρήσεως τῶν χρημάτων ποὺ διατίθενται πρὸς στήριξη τῶν πυροπαθῶν, προεδρευομένη ὑπὸ τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου καὶ ἀποτελούμενη ἀπὸ τοὺς κ. Χαράλαμπο Μυλωνᾶ, ἐπιχειρηματία - πλοιοκτήτη, ἀντιστράτηγο κ. Βασίλειο Τσιατούρα, Ἀρχηγὸ τῆς ΕΛΑΣ ἐ.τ., κ. Ἐλευθέριο Βορτσέλα, ἀντιεισαγγελέα Ἀρείου Πάγου ἐ.τ. καὶ ἀντιστράτηγο ἐ.ἀ. κ. Εὐθύμιο Μπούνα, τ. Διευθυντή Εἰδικῶν Δυνάμεων. Ἀποκλειστικὸς σκοπὸς τῆς Ἐπιτροπῆς αὐτῆς εἶναι ὁ ἀκριβὴς ἔλεγχος τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου τῆς Μητροπόλεως, ὅσον ἀφορᾶ στὴ διαχείριση τῶν δωρεῶν γιὰ τοὺς πυρόπληκτους.

Οἱ δράσεις καὶ πρωτοβουλίες ποὺ αὐτὸν τὸν καιρὸ ἀνέλαβε ἡ Ἱερὰ Μητρόπολη Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς ἦταν οἱ ἑξῆς:

● Ἐνοικιάσθηκε γιὰ ἕνα ἔτος ἀποθηκευτικὸς χῶρος ἐπὶ τῆς ὁδοῦ Μαραθῶνος (πλησίον τῆς Ἁγίας Βαρβάρας) ἀντὶ τοῦ ποσοῦ τῶν 9.000,00€ καὶ ἀνοίχθηκε λογαριασμὸς fb μὲ τὴν ἐπωνυμία «Κέντρο Βοήθειας Πυρόπληκτων Ἱεροῦ Ναοῦ Ἀναλήψεως Ραφήνας», μὲ στόχο τὴν ἀνάρτηση τῶν ὑφισταμένων ἀναγκῶν καὶ τῶν προσφορῶν, ὁ ὁποῖος εἶχε πολὺ μεγάλη ἐπισκεψιμότητα καὶ βοήθησε πολὺ οὐσιαστικὰ στὸν συντονισμὸ τοῦ ὅλου ἔργου.

● Ἐπειδὴ καταστράφηκε τὸ Εἰδικὸ Σχολεῖο Ραφήνας, σὲ συνεννόηση μὲ τὸν Δῆμο, ἀνέλαβε τὴν ἐπισκευὴ αἰθούσης προσωρινῆς στέγασης τοῦ Εἰδικοῦ Σχολείου, σὲ χῶρο ποὺ παρεχώρησε τὸ  Κέντρο Ὑγείας Ραφήνας. Ἡ διαμόρφωση καὶ ἐπισκευὴ τῆς Αἰθούσης κόστισε σὲ πρώτη φάση 30.139,00€, ἡ μεταφορὰ μπάζων καὶ ὁ καθαρισμὸς 5.000,00€, ἐνῶ ὑπολείπεται ἡ ἐξόφληση τῶν ἐξόδων ἐξοπλισμοῦ.

● Διανεμήθηκε γραφικὴ ὕλη συνολικῆς ἀξίας 4.721,00€ σὲ ὅλα τὰ νηπιαγωγεῖα τῆς περιοχῆς τῆς Ραφήνας, τὰ ὁποῖα βρέθηκαν μέσα στὴν ἔκταση ποὺ κατέστρεψε ἡ πύρινη λαίλαπα.

● Ἀπὸ τὶς οἰκονομικὲς εἰσφορές, ποὺ βέβαια συνεχίζονται, ἀγοράσθηκε καὶ προσφέρθηκε στὸν Δῆμο Ραφήνας ἕνα κλὰρκ ἀξίας 15.376,00€ καὶ κλιματιστικὰ ἀξίας 5.097,00€ πρὸς ἐξυπηρέτηση τῶν βασικῶν ἀναγκῶν τῆς ἀποθήκης συγκέντρωσης ὑλικοῦ τοῦ Δήμου.

● Παράλληλα, κατόπιν διαδοχικῶν ἐπισκέψεων συνεργατῶν τῶν ἐνοριῶν τῆς Ραφήνας καὶ ἀξιολογήσεως τῶν ἀναγκῶν, σὲ πρώτη φάση, δόθηκαν βοηθήματα σὲ 52 οἰκογένειες συνολικοῦ ὕψους 69.000€ καὶ σὲ περισσότερα ἀπὸ 120 μεμονωμένα ἄτομα μικροβοηθήματα ὕψους 15.000€, τὰ ὁποῖα καὶ ἐπέδωσε ἰδιοχείρως ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πρὸς ἀντιμετώπιση τῶν πρώτων τους ἀναγκῶν, μέχρις ὅτου λάβουν τὴν ἀνακοινωθεῖσα ἐνίσχυση ἀπὸ τὸ κράτος. Ἡ κατ’ ἄτομο ἢ κατ’ οἰκογένεια καὶ ἀναλόγως τῶν ἀναγκῶν οἰκονομικὴ συνδρομὴ συνεχίσθηκε καὶ ἤδη ξεπέρασε τὶς 100.000,00€.

● Σὲ περίπου 95 οἰκογένειες παραχωρήθηκαν κάδοι περισυλλογῆς μπάζων, οἱ ὁποῖοι νοικιάστηκαν μὲ συνολικὸ κόστος 11.780,00€, διανεμήθηκαν περίπου 360 ἐργαλεῖα κήπου (φτυάρια, τσάπες, κασμάδες τσουγκράνες, κ.λπ), τὶς πρῶτες δὲ μέρες λόγω διακοπῆς τῆς παροχῆς ἠλεκτρικοῦ ρεύματος μοιράσθηκαν 230 παγονιέρες μὲ καθημερινὴ ἀνακύκλωση πάγου, 1500 σακοῦλες πάγου 3 κιλῶν καὶ 300 φακοὶ κεφαλῆς μὲ 600 τετράδες μπαταρίες.

● Τὰ βοηθήματα καθαρισμοῦ περιβόλων ποὺ δόθηκαν ἀνῆλθαν στὸ ὕψος  τῶν 20.000,00€.

● Ἐπιπροσθέτως, μέχρι τὴν 31η Ὀκτωβρίου 2018, μοιράστηκαν:
-  περίπου 16.550 μερίδες μαγειρεμένου φαγητοῦ 
-  τουλάχιστον 40 τόνοι τροφίμων 
-  περισσότεροι ἀπὸ 20 τόνοι ἐμφυαλωμένου νεροῦ 
-  περίπου 4,5 τόνοι ἰματισμοῦ
-  περσσότερα ἀπὸ 60 κρεβάτια μὲ στρώματα
-  περίπου ἕνας τόνος ἐλαιοχρωμάτων
- εἴδη οἰκιακοῦ ἐξοπλισμοῦ (ψυγεῖα, κουζίνες, πλυντήρια, φοῦρνοι μικροκυμάτων, θερμαντικὰ σώματα, πλήρη σερβίτσια), ἔπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες, τραπέζια, καρέκλες, κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα κ.λπ) σὲ 80 οἰκογένειες καὶ δωροεπιταγὲς ἀξίας 10.000,00€ γιὰ ἐξοπλισμὸ σπιτιοῦ καὶ μικροσυσκευὲς  
-  μεγάλες ποσότητες εἰδῶν καθαρισμοῦ (πάνω από 1500 σκοῦπες, σφουγγαρίστρες, κουβάδες, φαράσια, δοχεῖα ἀπορριμμάτων κ.λπ.) καὶ ὑλικῶν καθαριότητος (πάσης φύσεως ἀπορρυπαντικά, χαρτὶ κουζίνας, χαρτὶ ὑγείας κ.λπ)
-  Καινὲς Διαθῆκες, βιβλία, προσευχητάρια, εἰκόνες σὲ 100 οἰκογένειες
-  εἴδη πρώτων βοηθειῶν, φάρμακα

● Ἐπίσης, προσφέρθηκαν μέσω τῆς Ἐκκλησίας 23 κατοικίες ἢ διαμερίσματα, προκειμένου νὰ φιλοξενήσουν προσωρινὰ πυρόπληκτες οἰκογένειες (κάποια δὲν ἀξιοποιήθηκαν), σὲ περισσότερες δὲ ἀπὸ 30 οἰκογένειες παρεσχέθη τεχνικὴ ὑποστήριξη ἀπὸ ὑδραυλικούς, σιδεράδες, ἠλεκτρολόγους, ἐλαιοχρωματιστές, τὴν ἀποζημίωση τῶν ὁποίων, ὅπου χρειάσθηκε, ἀνέλαβε ἡ Ἐκκλησία μας. Ἐπιπλέον, σὲ συνεργασία μὲ καθαριστήρια τῆς περιοχῆς οἱ ἐνορίες φρόντισαν γιὰ τὸν καθαρισμὸ ρούχων δεκάδων οἰκογενειῶν.

● Τέλος, οἱ ἱερεῖς τῆς περιοχῆς, ὑποβοηθούμενοι ἀπὸ τοὺς 155 ἐθελοντές συνεργάτες τους, σὲ καθημερινὴ βάση τὸν πρῶτο μῆνα ἐπισκέφθηκαν περὶ τὰ 280 σπίτια τῆς Ραφήνας ποὺ ἐπλήγησαν ἀπὸ τὴν πυρκαγιὰ (ἐπὶ συνόλου 1110), εἶχαν τηλεφωνικὴ ἐπικοινωνία μὲ ὅσους ἐκ τῶν πυροπλήκτων μπόρεσαν καὶ οἱ ὁποῖοι λόγῳ τῆς καταστροφῆς τῶν οἰκιῶν τους ἐγκατέλειψαν τὰ σπίτια τους, σὲ συνεννόηση μὲ συγγενεῖς καὶ φίλους τῶν θυμάτων ἐτέλεσαν ἐπιμνημόσυνες δεήσεις, προσέφεραν ψυχολογικὴ καὶ πνευματικὴ στήριξη μὲ τὴν παρουσία, τὴν πρακτικὴ συμπαράσταση καὶ τὸν λόγο τους, χειρονακτικὴ ἐργασία στὸν καθαρισμὸ τῶν αὐλῶν καὶ τῶν κήπων ἀπὸ μπάζα κλπ. καὶ ἀνέλαβαν διεκπεραιώσεις ἁπλῶν πρακτικῶν προβλημάτων (φροντίδα ἀσθενῶν, μεταφορὰ καθημερινοῦ φαγητοῦ κ.λπ.).

Ὅλα αὐτὰ ἔγιναν ἀπὸ μικρὲς ἢ μεγάλες εἰσφορὲς ἐπωνύμων ἢ ἀνωνύμων ἰδιωτῶν καὶ ἑταιρειῶν (239 τραπεζικὲς καταθέσεις στοὺς λογαριασμοὺς τῆς Μητροπόλεως, ἑκατοντάδες δωρεὲς στὶς ἐνορίες καὶ ἀπ’ εὐθείας ἐξοφλήσεις τιμολογίων), ἀπὸ τὸ Γενικὸ Φιλόπτωχο Ταμεῖο τῆς Μητροπόλεώς μας καὶ ἀπὸ Μητροπόλεις καὶ ἐνορίες ἀπὸ τὴν Ἑλλάδα καὶ τὸ ἐξωτερικό, μερικὲς ἐκ τῶν ὁποίων προσέφεραν πλούσια βοήθεια καὶ σὲ εἶδος (Μητρόπολις Μεσσηνίας, Μητρόπολις Κισάμου & Σελίνου καὶ ἀρκετὲς ἐνορίες).

Πρὸς τὸ παρὸν δὲν χρειάσθηκε καὶ δὲν λάβαμε χρήματα ἀπὸ τὸν εἰδικὸ λογαριασμὸ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου, στὸν ὁποῖο συγκεντρώθηκαν χρήματα ἀπὸ τὶς δισκοφορίες καὶ τοὺς ἐράνους τῆς Κυριακῆς 29 Ἰουλίου στοὺς ναοὺς τῶν Μητροπόλεων τῆς Ἑλλάδος καὶ τοῦ ἐξωτερικοῦ.

Ἡ ὅλη αὐτὴ ἐκκλησιαστικὴ δράση δὲν θὰ ἦταν δυνατὸν νὰ ἐπιτευχθεῖ χωρὶς τὴ συμπαράσταση, ἄριστη συνεργασία καὶ πολλαπλὲς διευκολύνσεις ποὺ εἴχαμε ἀπὸ τὸν Δήμαρχο καὶ τὶς ὑπηρεσίες τοῦ Δήμου Ραφήνας καὶ τῶν τοπικῶν φορέων καὶ συλλόγων.

Ἡ Μητρόπολή μας κατανοῶντας ὅτι καθὼς περνάει ὁ χρόνος θὰ ἀναφανοῦν τὰ μεγαλύτερα προβλήματα καὶ θέλοντας νὰ σταθεῖ ἀρωγὸς σὲ κάθε ἀνάγκη ποὺ θὰ ἀνακύψει, συνεχίζει νὰ συγκεντρώνει χρήματα γιὰ ἐνίσχυση τῶν πυροπαθῶν ἀδελφῶν μας στοὺς λογαριασμοὺς ποὺ εἶναι ἀναρτημένοι στὴν ἱστοσελίδα μας (θερμὴ παράκληση νὰ δηλώνετε τὸ ὀνοματεπώνυμο καὶ τὴ διεύθυνσή σας στὶς τράπεζες προκειμένου νὰ σᾶς ἀποσταλεῖ ἡ σχετικὴ ἀπόδειξη), θὰ συνεχίσει δὲ νὰ ἐνημερώνει καθηκόντως γιὰ τὸν τρόπο τῆς ἀξιοποίησης τῆς προσφορᾶς ὅλων ἀνεξαιρέτως.

(ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως)


pdf


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ὁ Μακαριώτατος
Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερώνυμος
στὰ Σπάτα 14.9.2018

arxiepiskopos

Τὴν 14η Σεπτεμβρίου, ἡμέρα κατὰ τὴν ὁποία ἡ Ἐκκλησία μας ἑορτάζει τὴν Ὕψωση τοῦ Τιμίου καὶ Ζωοποιοῦ Σταυροῦ, πανηγυρίζει τὸ Ἱερὸ Προσκύνημα Ἀναστάσεως Χριστοῦ Σπάτων.

Κατὰ τὸν ἐφετινὸ ἑορτασμό, τὴν Παρασκευὴ 14η Σεπτεμβρίου, θὰ προεξάρχει τῆς πανηγυρικῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Μακαριώτατος Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β', συλλειτουργούντων τοῦ Θεοφιλεστάτου Ἐπισκόπου Θεσπιῶν κ. Συμεών, Πρωτοσυγκέλλου τῆς Ἱ. Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀθηνῶν καὶ τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου.

 


 pdf



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
40νθήμερο Μνημόσυνο
για τα θύματα της πυρκαγιάς στη Ραφήνα 2.9.2018

Στις 2 Σεπτεμβρίου ε.ε. συμπληρώνονται 40 ημέρες από το συγκλονιστικό γεγονός της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας, κατά την οποία συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο.

Με την αφορμή αυτή, την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου και Αγίων Θωμά και Πορφυρίου στο Κόκκινο Λιμανάκι Ραφήνας (βλ. χάρτη), όπου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο " τῶν ὑπὸ τοῦ πυρὸς τελειωθέντων ἀδελφῶν ἡμῶν".


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3ετές Μνημόσυνο Μητροπολίτου Αγαθονίκου 1.9.2018

mht.Agathonikos

Την 1η Σεπτεμβρίου ε.ε. συμπληρώνονται 3 έτη από την προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κυρού Αγαθονίκου.

Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, όπου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει το Μνημόσυνο του Μακαριστού Ιεράρχου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ενημέρωση για τις πυρκαγιές 13.8.2018

Η Μητρόπολις Μεσογαίας & Λαυρεωτικής επιθυμεί πρώτον να ευχαριστήσει για την φιλότιμη ανταπόκριση και την εμπιστοσύνη όλους όσοι συνέβαλαν με ποικίλους τρόπους στην ανακούφιση των πυροπαθών της Ραφήνας και να ενημερώσει για τις ως τώρα ενέργειές της.

Οι οικισμοί που επλήγησαν από την καταστροφική λαίλαπα της 23ης Ιουλίου και ανήκουν στην γεωγραφική δικαιοδοσία της Μητροπόλεώς μας είναι: η Διασταύρωση Ραφήνας, το Κόκκινο Λιμανάκι, ο Νέος Βουτζάς, ο Νέος Πόντος, η Αγ. Βαρβάρα, τα Σκουφέικα, ο Πευκώνας, η Νταού (Νοσοκομείο), το Κιούπι, το Λυκόρεμα και τα Φριγκέικα.

Το σύνολο των ιδιοκτησιών της παραπάνω περιοχής που βρέθηκαν μπροστά στην ορμή της φωτιάς ήταν 1317 (εκ των οποίων 1278 κατοικίες). Εξ αυτών οι 168 δεν υπέστησαν ζημιές, οι 554 χρήζουν επισκευών αλλά είναι κατοικήσιμες, οι 270 προκειμένου να καταστούν κατοικήσιμες απαιτούν γενναίες κατασκευαστικές παρεμβάσεις και οι 292 είναι κατεδαφιστέες. Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία εκκλησία (Ανάληψη, Αγ. Βαρβάρα, Αγ. Νικόλαος, Παναγία Σουμελά, Άγιος Θωμάς & Αγ. Πορφύριος) και κανένα προσκυνητάρι δεν υπέστη την παραμικρή ζημιά, ούτε καν μουτζούρα, τη στιγμή κατά την οποία όλων αυτών των ναών οι περίβολοι και οι αυλές κατακάηκαν.

Από την πρώτη στιγμή, εκτός της γενικής κινητοποίησης όλου του μηχανισμού της Μητροπόλεώς μας, δραστηριοποιήθηκαν περισσότεροι από 140 εθελοντές των ενοριών της Ραφήνας με επικεφαλής τους ιερείς τους, οι οποίοι καθημερινά από το πρωί ως το βράδυ αγκάλιασαν όποιον μπόρεσαν από τους πληγέντες με όλη τους την καρδιά. Συνολικά, από την επομένη της πυρκαγιάς, τις τελευταίες είκοσι μέρες, μέσω του μηχανισμού της Μητροπόλεώς μας και σε συνεννόηση με τον Δήμο Ραφήνας, διανεμήθηκαν περίπου 4000 μερίδες πλήρους γεύματος, 6 τόνοι συσκευασμένου νερού, ικανοποιήθηκαν τα λίγα αιτήματα προσωρινής στέγασης, καλύφθηκαν όλα τα αιτήματα για προμήθεια πάσης φύσεως ιματισμού, το 80% των αιτημάτων για υποδήματα, το 70% για κλινοσκεπάσματα & σεντόνια, το 30% για σχολικά είδη, 150 ψυγειάκια (παγωνιέρες) με καθημερινή ανανέωση του πάγου, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης, φάρμακα, βιβλία, είδη προσωπικής φροντίδας, υλικά καθαριότητος, εργαλεία κήπου κ.λπ. Όλα τα παραπάνω είδη προσφέρθηκαν από εταιρείες, οργανώσεις και ιδιώτες, αρκετά εξ αυτών από ενορίες και Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Κρήτης και της Κύπρου, μάλιστα δε όσον αφορά στα τρόφιμα και τα είδη ένδυσης δημιουργήθηκε υπερεπάρκεια.

Από τις οικονομικές εισφορές, που βέβαια συνεχίζονται, αγοράσθηκε και προσφέρθηκε στον Δήμο  Ραφήνας ένα ηλεκτροκίνητο φορτηγάκι τύπου κλαρκ (Hyundai 18BT – 7) για εξυπηρέτηση των αναγκών του νέου Κέντρου Διανομής Τροφίμων και Υλικών και Ειδών Έκτακτης Ανάγκης του Δήμου (αξίας 15.375 €), κατόπιν δε διαδοχικών επισκέψεων συνεργατών των ενοριών της Ραφήνας και αξιολογήσεως των αναγκών, δόθηκαν βοηθήματα σε 52 οικογένειες συνολικού ύψους 69.000 € και σε περισσότερα από 120 μεμονωμένα άτομα μικροβοηθήματα ύψους 15.000 €, τα οποία και επέδωσε ιδιοχείρως ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προς αντιμετώπιση των πρώτων τους αναγκών, μέχρις ότου λάβουν την ανακοινωθείσα ενίσχυση από το κράτος. Εντύπωση μεγάλη σε όλους έκανε αφ’ ενός μεν η προθυμία, η ανιδιοτέλεια και η ευγένεια των εθελοντών, αφ’ ετέρου δε η αξιοπρέπεια και το μεγαλείο ψυχής των απόδεκτών της όποιας βοήθειας.

Η Μητρόπολή μας κατανοώντας ότι καθώς περνάει ο χρόνος θα αναφανούν τα μεγαλύτερα προβλήματα και θέλοντας να σταθεί αρωγός σε κάθε ανάγκη που θα ανακύψει,  συνεχίζει να συγκεντρώνει χρήματα για ενίσχυση των πυροπαθών αδελφών μας στους λογαριασμούς που είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα μας (θερμή παράκληση να δηλώνετε το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνσή σας στις τράπεζες προκειμένου να σας αποσταλεί η σχετική απόδειξη), θα συνεχίσει δε να ενημερώνει καθηκόντως για τον τρόπο της αξιοποίησης της προσφοράς όλων ανεξαιρέτως.

 


 pdf



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
40ήμερο Μνημόσυνο Γέροντος Νεκταρίου Βιτάλη 17.3.2018

p.nektarios vitalis

Το Σάββατο, 17 Μαρτίου ε.ε., συμπληρώνονται 40 ημέρες από την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Νεκταρίου Βιτάλη, κτήτορος του Ιερού Προσκυνήματος Αγίου Νεκταρίου Καμαρίζης και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Αθανασίου Κουβαρά.

Την ημέρα αυτή, στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα Λαυρίου, θα τελεσθεί αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο.

Ακολούθως, θα τελεσθεί και επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του μακαριστού Γέροντος, ο οποίος, σημειωτέον, βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Προσκυνήματος.


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ KATANYKΤΙΚΩΝ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ 2018

 

18/2  Κυ  Ἑσπ. Συγ­χω­ρή­σε­ως (6:30μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ Σεβ. Μη­τρο­πο­λί­της Μ&Λ κ. Νι­κό­λα­ος
«Προοίμιο τῆς Μεγάλης Τεσσαρακοστῆς»



Ἱ.Ν. Ἁγ. Νι­κο­λ. Μαρ­κο­πού­λου
25/2 Κυ  Α΄ Κατ. Ἑσπε­ρι­νὸς (6:30μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Γεννάδιος Κουτσόπουλος, Ἱεροκῆρυξ:
«Ἡ σημασία τῶν ἱερῶν εἰκόνων στὴ ζωή μας»



Ἱ.Ν. Ἁγ. Τρύφωνος Παλλήνης
4/3 Κυ  Β΄ Κατ. Ἑσπε­ρι­νὸς (6:30μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ ἱερομ. Φιλόθεος Γρηγοριάτης:
«Οἱ Ἅγιοι τοῦ Θεοῦ -
Φῶς, στήριγμα, ἐλπίδα στὰ ἀδιέξοδα τῆς ἀποστασίας μας»



Ἱ.Ν. Ἀναλήψεως Κορωπίου
11/3 Κυ  Γ΄ Κατ. Ἑσπε­ρι­νὸς (6:30μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρχιμ. Ἱερόθεος Καλογερόπουλος, πρωτοσύγκελλος:
«Ἰδού γαρ ἦλθε διὰ τοῦ Σταυροῦ χαρὰ ἐν ὅλῳ τῷ κόσμῳ»



Ἱ.Ν. Σταυροῦ Μεσογείων
18/3 Κυ  Δ΄ Κατ. Ἑσπε­ρι­νὸς (6:30μ.μ.)

Ὁμι­λη­τής: ὁ Ἀρ­χιμ. Κωνσταντῖνος Συρῖγος:
«Ἡ προσευχὴ ὡς καρπὸς μετανοίας»
Ἱ.Ν. Ζω­ο­δό­χου Πη­γῆς Παι­α­νί­ας
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ἐκοιμήθη ὁ π. Νεκτάριος Βιτάλης

vitalisΣήμερα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018, στὶς 5:30π.μ. ἄφησε τὴν τελευταία του πνοὴ σὲ ἡλικία 89 ἐτῶν ὁ πολυσέβαστος Γέροντας καὶ πνευματικὸς τῆς Μητροπόλεώς μας π. Νεκτάριος Βιτάλης, καθηγούμενος καὶ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Ἀθανασίου Κουβαρᾶ.

Ὁ σεβαστὸς καὶ τόσο ἀγαπητὸς σὲ ὅλους μας Γέροντας ἄφησε πίσω του μνήμη ἁγίου ἀνδρός, γεμάτου ἀπὸ καρποὺς καλωσύνης καὶ ἔργα ἐλεημοσύνης. Φτωχὸς ὡς πρὸς τὴν κατὰ κόσμον παιδεία διεκρίθη γιὰ τὴν κατὰ Θεὸν σοφία του.

Ὁ λόγος του γλυκύτατος, χαριτωμένος, οὐσιαστικός, παραμυθητικός. Στήριξε χιλιάδες ψυχὲς ποὺ τὸν προσήγγιζαν ἀπὸ ὅλον τὸν κόσμο.Ἡ ζωή του συνδέθηκε μὲ τὸν Ἅγιο Νεκτάριο, μὲ θαῦμα τοῦ ὁποίου καὶ τελικῶς ἐπέζησε, ὕστερα ἀπό σοβαρότατη δοκιμασία τῆς ὑγείας του καὶ πρὸς τιμὴν τοῦ ὁποίου ὁ ἴδιος ἵδρυσε καὶ κατέστη κτήτωρ τοῦ μεγάλου Προσκυνήματος τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου στὴν Καμάριζα Ἀττικῆς.

Ἡ ἐξόδιος Ἀκολουθία του θὰ τελεσθεῖ αὔριο Παρασκευὴ 9 Φεβρουαρίου, στὶς 12 τὸ μεσημέρι στὸ ἱερὸ Προσκύνημα, ὅπου καὶ θὰ ταφεῖ.

Ἐπὶ τῇ ἐκδημίᾳ τοῦ σεβαστοῦ Γέροντος Νεκταρίου, στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου Καμαρίζης, θὰ τελεσθοῦν Ἱερὲς Ἀκολουθίες, σύμφωνα μὲ τὸ ἀκόλουθο πρόγραμμα: 

ΠΕΜΠΤΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
4 μ.μ.: Ἑσπερινὸς
7 μ.μ.: Ἀπόδειπνο
9 μ.μ.: Ἐξόδιος Παννυχίς

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
7 π.μ.: Ὄρθρος καὶ Θεία Λειτουργία
12 μ.: Ἐξόδιος ἀκολουθία
καὶ ἀκολούθως ἡ ταφὴ στὸν περίβολο τοῦ Ἱ. Προσκυνήματος.

Ας έχουμε την ευχή του.


 

           Πρωτ. 73
Ἀριθμ.
           Διεκπ. 50


Σπάτα,  30  Ἰ­α­νου­α­ρίου  2018

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Πρὸς
Τοὺς εὐσεβεῖς Χριστιανοὺς
τῆς καθ’ ἡμᾶς Ἱερᾶς Μητροπόλεως


Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

Πολ­λοὶ ρω­τοῦν γιὰ τὸ ἂν ὑ­πάρ­χει πρό­βλημα μὲ τὴ συμ­με­τοχή τους στὸ συλ­λα­λη­τή­ριο τῆς Κυ­ρι­α­κῆς 4 Φε­βρου­α­ρίου γιὰ τὴ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Ἐ­πειδὴ διά­φο­ρες δη­λώ­σεις καὶ το­πο­θε­τή­σεις καὶ ἀπὸ ἐκ­κλη­σι­α­στι­κῆς πλευ­ρᾶς ἔ­χουν προ­κα­λέ­σει σχε­τικὴ σύγ­χυση, θὰ ἤ­θελα νὰ πῶ στὴν ἀ­γάπη σας δυὸ λό­για.

Ἕνα ἁ­γνὸ πα­τρι­ω­τικὸ συλ­λα­λη­τή­ριο, ποὺ μά­λι­στα στη­ρί­ζει τὰ ὅσα ἔ­χει πεῖ ἡ Ἱ­ερὰ Σύ­νο­δος στὴ σχε­τικὴ Ἀ­να­κοί­νωσή της,  ἀ­πο­τε­λεῖ, ὅ­πως καὶ οἱ ἐ­κλο­γὲς ἢ ἕνα δη­μο­ψή­φι­σμα, ἔκ­φραση τῆς λα­ϊ­κῆς βού­λη­σης, ἀρ­κεῖ νὰ μὴν τὸ κα­κο­ποι­ή­σουν ἀ­κρό­τη­τες καὶ κρυ­φὲς πο­τα­πὲς σκο­πι­μό­τη­τες. Τὸ συλ­λα­λη­τή­ριο τῆς Θεσ­σα­λο­νί­κης, ἄ­σχετα μὲ τοὺς λό­γους ποὺ ἀ­κού­σθη­καν, ἦ­ταν μία συγ­κλο­νι­στικὴ λαϊκὴ κραυγή, μιὰ φωνὴ ἀ­να­στε­να­γμοῦ πα­νε­θνι­κοῦ δι­α­με­τρή­μα­τος, ὅ,τι κα­λύ­τερο εἶδε ἡ πα­τρίδα μας τὰ τε­λευ­ταῖα χρό­νια. Ὁ τρό­πος τῆς ἀν­τί­δρα­σης καὶ τῆς πο­λε­μι­κῆς αὐ­τῶν ποὺ τὸ ἀ­πορ­ρί­πτουν, ἀπὸ μό­νος του φα­νε­ρώ­νει τὴ ση­μα­σία καὶ τὴν ἀ­ξία του.

Εὐ­και­ρία νὰ μα­ζευ­τοῦμε ὅ­λοι μαζὶ καὶ στὴν Ἀ­θήνα καὶ νὰ δι­α­τρα­νώ­σουμε τὴν ἀ­γάπη μας στὴν πα­τρίδα καὶ τὴν ἀ­νάγκη μας γιὰ ἐ­θνικὴ ἀ­ξι­ο­πρέ­πεια καὶ ὑπερη­φά­νεια. Ἀρ­κετὰ ἔ­χουμε πλη­ρώ­σει τὰ λάθη μας. Και­ρὸς νὰ ὀρ­θώ­σουμε ὡς λαὸς ὅ­λοι μαζὶ τὸ ἀ­νά­στημά μας καὶ νὰ ἀ­να­στή­σουμε τὴν ἀ­ξι­ο­πρέ­πειά μας.

Ρω­τοῦν με­ρι­κοὶ γιὰ τὸν Ἀρ­χι­ε­πί­σκοπο καὶ τὶς δη­λώ­σεις του. Ὁ Ἀρ­χι­ε­πί­σκο­πός μας ἁ­πλὰ εἶπε ὅτι προ­τι­μάει αὐ­τὸς τὰ δύ­σκολα καὶ ὄχι τὰ εὔ­κολα. Δὲν εἶπε νὰ μὴν κά­νουμε ἐ­μεῖς τὰ εὔ­κολα. Ἐ­μεῖς λοι­πὸν θὰ κά­νουμε ὡς λαὸς τὸ εὐ­λο­γη­μένο καὶ τόσο ὡ­ραῖο εὔ­κολο, τὸ νὰ βρε­θοῦμε ὅ­λοι μαζὶ καὶ νὰ συμ­βά­λουμε στὴ δυ­νατὴ φωνὴ τοῦ λαοῦ. Αὐτὸ εἶ­ναι πρά­γματι εὔ­κολο, ἀλλὰ πολὺ οὐ­σι­α­στικό. Ὅ­σοι λοι­πὸν μπο­ρεῖτε καὶ τὸ θέ­λετε, μὴ δι­στά­σετε νὰ τὸ κά­νετε. Ἡ εὐ­λο­γία τοῦ Θεοῦ θὰ εἶ­ναι μαζί σας. Μὴν ἀμ­φι­βάλ­λετε κα­θό­λου.

Ἐν­νο­εῖ­ται ὅτι κι ἐγώ, πρῶτα ὁ Θεός, θὰ εἶ­μαι πα­ρὼν στὸ Σύν­τα­γμα τὴν ἐρ­χό­μενη Κυ­ρι­ακή 4 Φε­βρου­α­ρίου στὶς 2:00μ.μ. μαζί σας.


Μετὰ πολ­λῶν εὐ­χῶν,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


† Ὁ Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ



Eνημερωτικό σημείωμα pdf  

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
12.12.2017

Ως ημέρα σταθμός στην πορεία της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» αλλά και της Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα θα παραμείνει η Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017.

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τελέσθηκαν τα εγκαίνια του πρώτου στην Ελλάδα Ξενώνα Ανακουφιστικής Φροντίδας (Hospice) «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» αποτελείται από διεπιστημονική ομάδα 36 ιατρών, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγου, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή και ιερέα με βασική ευθύνη την περίθαλψη ασθενών με απειλητική για τη ζωή τους ασθένεια, κυρίως καρκινοπαθείς και νευρομυϊκούς ασθενείς που πάσχουν από νόσο του κινητικού νευρώνα. Κάτω από τη σκέπη της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής προσφέρει τις υπηρεσίες της εντελώς δωρεάν σε πάσχοντες συνανθρώπους μας της Νοτιοανατολικής Αττικής, εδώ και μία οκταετία στη βάση της κατ’ οίκον και της ημερήσιας φροντίδας, με τη συνδρομή και εκατό και πλέον εκπαιδευμένων εθελοντών.

Ο Ξενώνας που θα λειτουργήσει άμεσα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι υπερσύγχρονα εξοπλισμένος, χάρις στις χορηγίες 23 κοινωφελών ιδρυμάτων, οργανισμών, επιχειρήσεων και ιδιωτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται το Ίδρυμα ΣΤ. ΝΙΑΡΧΟΣ, το κοινωφελές Ίδρυμα ΙΩΑΝΝΗ Σ. ΛΑΤΣΗΣ, το Ίδρυμα ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ, το Ίδρυμα TIMA FOUNDATION, ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, THE NORDBLOM FAMILY FOUNDATION, o ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, η CITIBANK, η EUROBANK, η KOREAN REGISTRY, η AENORASIS, το κοινωφελές Ίδρυμα ΜΙΧΑΗΛ ΧΩΝΙΑΤΗΣ, ο κ. Πόλυς Χατζηωάννου, ο κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, ο κ. Ανδρέας Χατζηγιάννης, η κ. Ευαγγελία Χουτοπούλου, η οικογένεια Κατρισιανάκη, η κ. Μαρία Ματαράγκα και φυσικά η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ και περισσότεροι από 3.500 δωρητές.

Μετά τὸν Αγιασμό, τον οποίον  ετέλεσε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ακολούθησε σύντομη ευχετήρια παρέμβαση του, κατά την οποία τόνισε βασικά την στη βάση της αγάπης διακονία του πάσχοντος συνανθρώπου μας μέχρι της τελικής του πνοής ως εικόνας του Θεού.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος έδωσε τὸ περίγραμμα της πορείας του όλου έργου, αρχίζοντας από τη σύλληψη της ιδέας το 2005, την οργάνωση των πρώτων ημερίδων και σεμιναρίων, τη διαμόρφωση αντίληψης, γνώσης και εικόνας του εγχειρήματος με αλλεπάλληλες επισκέψεις σε hospices του εξωτερικού, την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» τον Μάρτιο του 2010, τη διεύρυνση του προγράμματος και τελικά την κατασκευή του υπερσύγχρονου Ξενώνα. Το έργο στηρίχθηκε σε τέσσερεις άξονες, την αναγκαιότητα, τη δυνατότητα, την υψηλή ποιότητα και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας. Η διαχείριση των σοβαρών ασθενειών και του θανάτου απαιτεί φρόνημα που γεννάει φως, χαρά και ζωή. Γι’ αυτό και η όλη προσπάθεια στηρίζεται σε νέα παιδιά με φρεσκάδα, ζωντάνια και νεανικό ενθουσιασμό.

Ολοκληρώνοντας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του σε όλους τους συντελεστές του έργου, στα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας, στους εθελοντές, στους χορηγούς, στους εκπροσώπους της τοπικής αυτόδιοίκησης κ.λπ. και φυσικά στην αρχιτεκτονική ομάδα του κ. Πάνου Παρθένιου και των συνεργατών του.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη σύντομη, αλλά καρδιακή παρουσίαση από την επιστημονική υπεύθυνη της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» κα Αλίκη Τσερκέζογλου, της εμπειρίας που έχει αποκομίσει η ομάδα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» από την έως σήμερα φροντίδα 700 και πλέον ασθενών και τη σπουδαιότητα της προσφοράς Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν μια απειλητική για τη ζωή τους νόσο και τους φροντιστές τους.

Στο βήμα ακολούθησε η Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανακουφιστική Φροντίδα στη Ρουμανία του Hospice Casa Sperantei, Brasov, Prof. Daniela Mosoiu. Η Prof. Mosoiu, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανακουφιστικής Φροντίδας, παρουσίασε την ταχύτατη εξέλιξη της Ανακουφιστικής Φροντίδας στη Ρουμανία αλλά και την επέκταση της ιδέας των Hospices σε όλη την Ευρώπη. Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό της η Prof. Mosoiu ευχήθηκε καλή επιτυχία στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» καθώς είναι η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια ανάπτυξης της Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της αντίστοιχης Μονάδας της Λευκωσίας «ΑΡΟΔΑΦΝΟΥΣΑ» και του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Αντώνιος Αυγερινός, βουλευτές και οι δήμαρχοι των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής, διευθυντές Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, προβλήθηκαν και δύο σύντομα βίντεο περιγράφοντας το όραμα και την ως τώρα εμπειρία των ασθενών.

Στην κατακλείδα της εκδηλώσεως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας υπογραμμίζοντας μάλιστα, πως πολλές φορές υποκαθιστά το έργο της Πολιτείας με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο, μίλησε για την συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας όχι μόνο της αξιοπρέπειας αλλά και της αξίας του ανθρώπου, την τεράστια σημασία που έχει ο σεβασμός στη ζωή, ιδιαίτερα όταν αποδυναμώνεται η προσωπικότητα και τη λειτουργία τέτοιων Μονάδων και Ξενώνων ως την πιο ουσιαστική απάντηση στο δίλημμα της ευθανασίας.

Τέλος, ακολούθησε ξενάγηση του κ. Προέδρου, του Μακαριωτάτου, των χορηγών και των συνεργατών τους στον Ξενώνα της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» καθώς και δεξίωση.



Φωτογραφίες:



Βίντεο: 

 

egkainia gal 12 12 2017

 


pdf


 


Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ
Ἑορτασμὸς μνήμης Ἁγίου Νικολάου, 5 - 7 Δεκ 2017

• Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ τελέσει τὴν ἀκολουθία τοῦ Μεγάλου Ἑσπερινοῦ καὶ θὰ ὁμιλήσει ἐπικαίρως στὸν πανηγυρίζοντα Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, τὴν Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στὶς 18:00, μετὰ τὸ πέρας τῆς ὁποίας καὶ θὰ προσφερθεῖ σὲ ὅλους ἑόρτιο κέρασμα.

• Τὴν ἑπομένη, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου τὸ πρωὶ θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία στὸ Παρεκκλήσιο τοῦ Ἁγίου Νικολάου Θορικοῦ Λαυρεωτικῆς (μεταξὺ τοῦ Λιμένος Λαυρίου καὶ τοῦ ἐργοστασίου τῆς ΔΕΗ), προεξάρχοντος πάλι τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Σεβασμιωτάτος θὰ μεταβεῖ στὸ νεόδμητο Ἐπισκοπεῖο Λαυρίου, ὅπου καὶ θὰ δεξιωθεῖ τὶς ἀρχὲς καὶ τὸν λαὸ τῆς Λαυρεωτικῆς.

• Ἀμέσως μετά, λόγῳ καὶ τῆς Παγκόσμιας Ἡμέρας Ἀτόμων μὲ Εἰδικὲς Ἀνάγκες, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸ Εἰδικὸ Δημοτικὸ Σχολεῖο Λαυρίου, ὅπου καὶ θα συνομιλήσει μὲ τοὺς δασκάλους καὶ τοὺς μαθητές, θὰ προσφέρει τὸ γεῦμα καὶ θὰ διανείμει δῶρα καὶ ἐκπαιδευτικὸ ὑλικό.

• Στὴ συνέχεια, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ μεταβεῖ στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου στὴν Καμάριζα, ὅπου καὶ θὰ ἐπισκεφθεῖ τὸν ἀσθενοῦντα π. Νεκτάριο Βιτάλη, ἀκάματο ἐργάτη τῆς Ἐκκλησίας μας, φιλελεήμονα ποιμένα καὶ εὐλαβέστατο λειτουργὸ τῶν μυστηρίων τοῦ Θεοῦ.

• Στὶς 13:30 θὰ ἐπιστρέψει στὸ Λαύριο, ὅπου καὶ θὰ γευματίσει μὲ τοὺς ἀπόρους καὶ ἀστέγους τῆς Λαυρεωτικῆς, καὶ μὲ ἀντιπροσωπεία μαθητῶν τῶν Λυκείων ΓΕΛ καὶ ΕΠΑΛ τοῦ Λαυρίου, στὴν αἴθουσα τοῦ Πνευματικοῦ Κέντρου τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέα.

• Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας μέρας στὶς 17:30, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ χοροστατήσει στὸν μεθέορτο Ἑσπερινό, στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Νικολάου Σπάτων, στὸν ὁποῖο καὶ θὰ λάβουν μέρος ὅλοι οἱ ἄγοντες τὰ ὀνομαστήριά τους κληρικοὶ τῆς Μητροπόλεώς μας, οἱ ὁποῖοι μετὰ τὸ τέλος τοῦ Ἑσπερινοῦ, θὰ δεχθοῦν εὐχὲς στὸ Συνοδικὸ  τοῦ Μητροπολιτικοῦ Μεγάρου στὰ Σπάτα.

• Τὴν ἑπομένη, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου τὸ πρωί, στὶς 11:00 ὁ Σεβασμιώτατος θὰ μεταβεῖ στὴ ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», στὴν Παιανία, ὅπου θὰ ἐπικοινωνήσει μὲ τὸ προσωπικὸ καὶ τοὺς οἰκοτρόφους καὶ θὰ προσφέρει ἐκ μέρους τῆς Μητροπόλεώς μας οἰκονομικὴ βοήθεια, εἴδη πρώτης ἀνάγκης, τρόφιμα καὶ γλυκίσματα.

• Τὸ βράδυ τῆς ἰδίας ἡμέρας, ὁ Σεβασμιώτατος θὰ δεξιωθεῖ καὶ θὰ προσφέρει ἑόρτιο δεῖπνο στοὺς καθηγητὲς ὅλων τῶν βαθμίδων ἀμφοτέρων τῶν Τμημάτων τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΕΚΠΑ.   

 


pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία π. Νεκταρίου Παπαθανασίου
7.7.2017

Την Παρασκευή 7 Ιουλίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Κυριακής Σπάτων, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Νεκταρίου Παπαθανασίου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Χειροτονία π. Παναγιώτου Ρενιέρη

2.2.2017

 

Τὴν Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ε.ε., ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Παναγιώτου Ρενιέρη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία κ. Νικολάου Μεταξά 29.1.2017

 

Την Κυριακή, 29 Ιανουαρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ι. Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Κορωπίου, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του κ. Νικολάου Μεταξά.


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εορτασμός μνήμης Αγίου Νικολάου, 5 - 7 Δεκ 2016

• Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα τελέσει την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, την Δευ-τέρα 5 Δεκεμβρίου στις 18:00, μετά το πέρας της οποίας και θα προσφερθεί σε όλους εόρτιο κέρασμα.

• Την επομένη, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Θορικού Λαυρεωτικής (μεταξύ του Λιμένος Λαυρίου και του εργοστασίου της ΔΕΗ), προεξάρχοντος πάλι του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι ψαράδες της περιοχής μαζί με τους άνδρες του Λιμεναρχείου Λαυρίου, κατά το έθος, θα ψήσουν ψάρια, τα οποία και θα προσφέρουν στον κόσμο, ο δε Μητροπολίτης μας θα δεχθεί ευχές επί τη ονομαστική του εορτή στο Επισκοπείο Λαυρίου.

• Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει στον ήδη προετοιμασμένο κατάλληλο χώρο του Επισκοπείου τα εγκαίνια του Ιατρικού Εξεταστηρίου και Κοινωνικού Φαρμακείου, που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, σε συνεργασία με τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

• Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος θα μεταβεί στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών του Σουνίου, όπου και θα παραθέσει εόρτιο γεύμα στους τριακόσιους πενήντα μετανάστες από τις εμπερίστατες χώρες της Συρίας και του Αφγανιστάν.

• Γύρω στις 13:30 θα επιστρέψει στο Λαύριο, όπου και θα γευματίσει με τους απόρους και αστέγους της Λαυρεωτικής, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Ανδρέα Λαυρίου.

• Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 17:30, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα χοροστατήσει στον μεθέορτο Εσπερινό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάτων, στον οποίο και θα λάβουν μέρος όλοι οι άγοντες τα ονομαστήριά τους κληρικοί της Μητροπόλεώς μας. Μετά το τέλος του Εσπερινού, όλοι οι εορτάζοντες κληρικοί μας θα δεχθούν ευχές στο Συνοδικό  του Μητροπολιτικού Μεγάρου στα Σπάτα.

• Την επομένη, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το πρωί, στις 10:00 ο Σεβασμιώτατος θα επισκεφθεί την Στέγη της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΣ ΥΣΤΕΡΟΥΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (Ε.Γ.Ν.Υ.Α.) στο Λαγονήσι και στις 12:00 θα μεταβεί στη ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», στην Παιανία, όπου θα τελέσει Αρτοκλασία. Και στα δύο ιδρύματα θα επικοινωνήσει με το προσωπικό και τους οικοτρόφους και θα προσφέρει εκ μέρους της Μητροπόλεώς μας οικονομική βοήθεια, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και γλυκίσματα.


pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία κ. Γρηγορίου Λευθεριώτη 12.11.2016

 

Το Σάββατο, 12 Νοεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του θεολόγου κ. Γρηγορίου Λευθεριώτη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία π. Μερκουρίου Κουρτέλη
16.10.2016

Την Κυριακή 16 Οκτωβρίου ε.ε., ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου Σπάτων, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Μερκουρίου Κουρτέλη.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πανήγυρις Αγ. Δημητρίου Κερατέας προεξάρχοντος
του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου
26.10.2016

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ε.ε. στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Κερατέας θα τελεσθεί Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Λεμεσού (Εκκλησίας της Κύπρου) κ. Αθανασίου και συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. 


Χάρτης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία π. Τριανταφύλλου Γεροντάκη
25.9.2016

Τὴν Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου ε.ε., ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον νεοεγκαινιασθέντα Ιερό Ναό των Αγίων Μυροφόρων στο Πανόραμα της Παλλήνης, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Τριανταφύλλου Γεροντάκη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ετήσιο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Αγαθονίκου 10.9.2016

mht.Agathonikos

Τον Σεπτέμβριο ε.ε. συμπληρώνεται ένα έτος από την προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κυρού Αγαθονίκου.

Το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στο Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, όπου κατά τη Θεία Λειτουργία θα τελέσει το ετήσιο Μνημόσυνο.

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Βηθλεέμ Κορωπίου και θα τελέσει τρισάγιο επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου, ο οποίος, σημειωτέον, βρίσκεται στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδημία π. Πορφυρίου Παπαρούπα 7.3.2016

Την Δευτέρα 7 Μαρτίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον αιφνιδίως, σε ηλικία 67 ετών ο Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Γεωργ. Παπαρούπας, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σάββα Γλυκών Νερών.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος τον Οκτώβριο του 1978, από τον τότε Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου και νυν Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο. Την Κανονική Συμμαρτυρία έλαβε από τον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη.

Υπηρέτησε ως κληρικός στις Ι. Μητροπόλεις Κυδωνίας, Νικαίας, Αττικής και Φθιώτιδος. Το  2012, μετατέθηκε στην Ι. Μητρόπολή μας και υπηρέτησε στους Ιερούς Ναούς Αγίων Θεοδώρων Γαργηττού, Παναγίας Βλαχερνών Παλλήνης και Αγίας Παρασκευής Αρτέμιδος. Από το 2014 και έως της εκδημίας του ήταν εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίου Σάββα Γλυκών Νερών.

Για περισσότερα από 30 έτη υπηρέτησε στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, διατελέσας και Σχολάρχης του Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου Αθηνών.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Σταυρού Μεσογείων την Τετάρτη, 9 Μαρτίου και ώρα 15:00.

Ακολούθως η σορός του μεταστάντος θα ενταφιαστεί στο Κοιμητήριο της Καλλιθέας.

Ας έχουμε την ευχή του!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδημία π. Σωκράτους Χρόνη 10.2.2016

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 54 ετών και κατόπιν πολυετούς ασθενείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Σωκράτης Νικ. Χρόνης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σεραφείμ Αρτέμιδος.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στον Ελαφότοπο Ιωαννίνων το 1962 και ήταν κατά σάρκα αδελφός του π. Γεωργίου Χρόνη, επίσης κληρικού της Μητροπόλεώς μας. Χειροτονήθηκε διάκονος τον Δεκέμβριο του 1985 και πρεσβύτερος τον Ιανουάριο του 1988 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθόνικο.

Από της χειροτονίας του, το 1988, έως το 2010 υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Σπάτων και από το 2010 έως της εκδημίας του υπηρέτησε στον Ιερό Ναό Αγίου Σεραφείμ Αρτέμιδος.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάτων, την Παρασκευή 12/2 προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και με τη συμμετοχή πλειάδος κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Ακολούθως η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο των Σπάτων.

Ας έχουμε την ευχή του!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19.1.2016

Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε η Μητρόπολή μας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, με θέμα: "Ενδυναμώνοντας το σχολείο και την οικογένεια μέσα από την πρακτική της συγχώρησης".

Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Γέρακα, ομιλητές ήταν ο Καθηγητής της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison της Αμερικής κ. Robert Enright και η υπεύθυνη του προγράμματος: «Αγωγή στη Συγχώρηση» του ίδιου Πανεπιστημίου, Δρ. Πέλη Γαλίτη.

Κατά την έναρξη, απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Στέφανος Καπέλας και ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Enright, ο οποίος είναι και ιδρυτής του International Forgiveness Institute, ανέλυσε την έννοια της συγχώρησης και την επίδραση που αυτή έχει στη ζωή του ανθρώπου που συγχωρεί, αλλά και των οικείων του. Ο Καθηγητής παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς τελικού σταδίου, οι οποίοι ακολούθησαν τη "θεραπεία της συγχώρησης".

Κατόπιν η κα Γαλίτη παρουσίασε την εμπειρία της ως υπεύθυνη του προγράμματος "Αγωγή στη Συγχώρηση" που εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές. Ο Σεβασμιώτατος μοιράστηκε τη δική του εμπειρία μέσα από περιστατικά και ανέλυσε την έννοια της συγχώρησης μέσα από τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας.


pdf


Ηχητικά αρχεία των ομιλιών:
- Dr. Enright
- Δρ. Πέλη Γαλίτη
- Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος

ΔΗΛΩΣΗ

για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης
Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικολάου
17.12.2015

Για άλλη μια φορά, λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, μάλιστα με την μορφή του κατεπείγοντος, επιχειρείται η ψήφιση ενός νομοσχεδίου παντελώς ξένου προς τα επικρατούντα ήθη, εντελώς ασυμβίβαστου προς την κοινή λογική, ιδιαίτερα προκλητικού για τον θεσμό της οικογένειας και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ο σεβασμός στον κάθε άνθρωπο και τα βασικά δικαιώματά του είναι οφειλή των δημοκρατικών και πολιτισμένων κοινωνιών.  Η συμπάθεια σε όποιον δυστυχεί μέσα στην ασάφεια της ταυτότητας του φύλου του είναι ουσιώδης έκφραση της γνήσιας εκκλησιαστικής αγάπης και αντίληψης.

Κάθε όμως προσπάθεια νομιμοποίησης ή πολύ περισσότερο θεσμοθέτησης αντίθετων με την φύση επιλογών που προσβάλλουν την ανθρώπινη οντολογία, που υποτάσσουν εγωιστικά την ιερότητα της αναπαραγωγής στην ηδονική παθολογία των σεξουαλικών ορμών,  και τα απαράγραπτα χρηστά ήθη στον αλόγιστο εγωισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων αποτελεί αθέμιτη παρανομία που εκδικείται  τον άνθρωπο και καταλύει την κοινωνία.

Ελπίζουμε ότι αυτοί που είναι εντεταλμένοι να νομοθετούν και να εκφράζουν το λαϊκό αίσθημα θα ακούσουν την υπαρξιακή ανάσα του λαού που τους έδωσε την ψήφο του και δεν θα προσβάλουν το τίμιο κομμάτι του ασεβώντας στην αξιοπρέπειά του και τα χρηστά ήθη. Καμία κομματική πειθαρχία δεν επιτρέπεται να πνίξει την τίμια βουλευτική συνείδηση. Καμία Ευρωπαϊκή οδηγία δεν μπορεί βίαια να ασελγήσει στο ιερό σώμα της παράδοσης και της ιστορίας μας. Κανένα Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν μπορεί να τιμωρήσει τη λογική, το ήθος, τον αυτοσεβασμό και την οικογενειακή ιερότητα.

Όταν η προσωπική δυστυχία από ανομία γίνεται απαιτητικό δικαίωμα, στη συνέχεια εξελίσσεται σε πανίσχυρο lobby, έπειτα σε παγκόσμια μόδα και καταλήγει σε διεθνή νομιμοποίηση και θεσμοθέτηση, τότε η πραγματική απειλή δεν είναι το ψέμα της λεγόμενης «ομοφοβίας», αλλά το παραλήρημα της άκριτης ομομανίας.

Ίσως μια ποιμαντική διαχείρισης της ιερής παρακαταθήκης του φύλου να αποτελούσε την δύσκολη αλλά ευλογημένη εναλλακτική πρόταση στην επιχειρούμενη νομική θεσμοθέτηση. Η Εκκλησία έχει πολλούς λόγους να καταδικάζει την εκτροπή, έχει όμως πολύ περισσότερους και πλούσια διδασκαλία για να αγκαλιάζει τους ανθρώπους και να την μετατρέπει σε θεραπευτική επιστροφή. Ίσως και η πολιτεία να έχει τους δικούς της λόγους να νομιμοποιεί την εκτροπή, έχει όμως πολύ περισσότερους για να την αποτρέψει.

Ίσως πάλι να είναι καιρός  να αποσυρθεί το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και από τα ετερόφυλα ζευγάρια. Από εκεί άρχισε το κακό. Όσο για τα ομόφυλα άτομα, ο δρόμος είναι ένας∙ για όλους η υπομονή και για κάποιους η μετάνοια. Η δε κοινωνία μας, για να μπορέσει να αυτοσυντηρηθεί, χρειάζεται ταπεινή στροφή στον Θεό, πίστη, τόλμη και σοφία και λίγη εξυπνάδα...


pdf


 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
6.12.2015

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, τέλεσε την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως η οικογένεια ως θεσμός δέχεται καίρια τραύματα και στην πατρίδα μας από την ανησυχητική υπογεννητικότητα, τα πολλά διαζύγια, την ανεργία, την επικράτηση των νέων ηθών, την ηθική δικαιολόγηση της αποφυγής της τεκνογονίας, την νομική κατοχύρωση και διευκόλυνση των αμβλώσεων, την κατάχρηση των σύγχρονων αναπαραγωγικών τεχνολογιών, την πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία θεσμοθέτηση μορφών συμβιώσεως ατόμων ακόμη και του ιδίου φύλου και την εξίσωσή τους προς τον ιερό θεσμό του γάμου, τον εκφυλισμό του μυστηρίου σε «σύμφωνο» ή νομική σύμβαση, πράγματα που ουσιαστικά ξεθεμελιώνουν την ιερότητα της οικογενειακής συζυγίας και πλήττουν θανάσιμα αυτή την ίδια την πατρότητα και τη μητρότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με απόφαση του Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, η Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 ορίσθηκε ως ημέρα Στήριξης της Αγωνιζόμενης Οικογένειας, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος στο πλαίσιο σεμνής και συγκινητικής τελετής, επέδωσε επαίνους και χορήγησε οικονομικά επιδόματα σε οικογένειες των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής ως εξής:

1) Σε ανήλικα παιδιά υπερπολύτεκνων οικογενειών (περισσότερα από 5 παιδιά) και σε παιδιά αυτών των οικογενειών που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

2) σε κάθε τέταρτο παιδί που γεννήθηκε εντός του 2015,

3) σε οικογένειες που έχουν παιδιά με φυσικές αναπηρίες,

4) σε οικογένειες που έχουν παιδιά με σοβαρή νοητική στέρηση,

5) σε ιδρύματα της περιοχής μας που λειτουργούν με την ευθύνη γονέων και περιθάλπουν παιδιά με ειδικές ανάγκες των προηγούμενων κατηγοριών και

6) σε παιδιά που διακρίθηκαν στις σπουδές τους ἢ σε διεθνείς διαγωνισμούς ἢ επιτέλεσαν πράξεις άξιες επαίνου και δημόσιας προβολής.

Το σύνολο του ποσού που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ήταν ύψους 70.000€  και διανεμήθηκε σε 75 οικογένειες και 3 μη εκκλησιαστικά κοινωφελή ιδρύματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τα οποία στηρίζουν νέους με ειδικές ανάγκες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές, Δήμαρχοι των Μεσογείων και Λαυρεωτικής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Αττικής, και πλήθος κόσμου.

 


pdf

 

Σπάτα, 1 Δεκεμβρίου 2015


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Τὴν Κυριακὴ 6 Δεκεμβρίου 2015, ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου Ἐπισκόπου Μύρων τῆς Λυκίας τοῦ Θαυματουργοῦ, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, θὰ τελέσει τὴν θεία λειτουργία καὶ θὰ κηρύξει τὸν θεῖο λόγο στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Τρύφωνος Παλλήνης.

Μὲ ἀπόφαση τοῦ Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ἡ ἡμέρα αὐτὴ θὰ ἀφιερωθεῖ στὴν Οἰκογένεια, δεδομένου ὅτι ὁ Ἅγιος Νικόλαος εἶναι ὄχι μόνον ὁ προστάτης τῶν ναυτικῶν ἀλλὰ καὶ τῆς οἰκογένειας, ὡς ἅγιος τῆς κοινωνικῆς προσφορᾶς, τῆς ἀγάπης καὶ τῆς συμπαραστάσεως στὶς ἄμεσες καθημερινὲς ἀνάγκες τῶν χειμαζομένων οἰκογενειῶν, τῶν γονέων καὶ τῶν παιδιῶν.

Στὶς μέρες μας, δυστυχῶς, ἡ οἰκογένεια ὡς θεσμὸς ἔχει δεχθεῖ καίρια τραύματα καὶ στὴν πατρίδα μας. Ἡ τόσον ἀπειλητικὴ καὶ γιὰ τὴν ἐθνική μας ὑπόσταση  ὑπογεννητικότητα, τὰ ὑπεράριθμα διαζύγια, ἡ ἀνεργία, ὁ γενικευμένος πνευματικὸς ἀποπροσανατολισμός, τὰ νέα ἤθη, ἡ κατάχρηση τῶν σύγχρονων ἀναπαραγωγικῶν τεχνολογιῶν, ἡ ἠθικὴ δικαιολόγηση τῆς ἀποφυγῆς τῆς τεκνογονίας, ἡ νομικὴ κατοχύρωση καὶ διευκόλυνση τῆς διακοπῆς τῆς κυήσεως, ἡ πρωτοφανὴς στὴν ἀνθρώπινη ἱστορία θεσμοθέτηση μορφῶν συμβιώσεως ἀτόμων ἀκόμη καὶ τοῦ ἰδίου φύλου καὶ ἡ ἐξίσωσή τους πρὸς τὸν ἱερὸ θεσμὸ τοῦ γάμου, ὁ ἐκφυλισμὸς τοῦ μυστηρίου σὲ «σύμφωνο» ἢ νομικὴ σύμβαση οὐσιαστικὰ ξεθεμελιώνουν τὴν ἱερότητα τῆς οἰκογενειακῆς συζυγίας καὶ πλήττουν θανάσιμα αὐτὴ τὴν ἴδια τὴν πατρότητα καὶ τὴ μητρότητα.

Κατόπιν τούτων, ἡ Μητρόπολή μας, ὁρίζοντας τὴν Κυριακὴ 6 Δεκεμβρίου 2015, ὡς ἡμέρα στήριξης τῆς ἀγωνιζομένης οἰκογένειας, ἀποφάσισε νὰ βοηθήσει στὸ πλαίσιο σεμνῆς τελετῆς, μετὰ τὸ πέρας τῆς θείας Λειτουργίας, οἰκογένειες τῶν Μεσογείων καὶ τῆς Λαυρεωτικῆς χορηγῶντας  ἐπιδόματα ἢ ἐφ’ ἅπαξ οἰκονομικὰ βοηθήματα ὡς ἑξῆς:

1) Σὲ ἀνήλικα παιδιὰ ὑπερπολυτέκνων οἰκογενειῶν (περισσότερα ἀπὸ 5 παιδιά) καὶ σὲ παιδιὰ αὐτῶν τῶν οἰκογενειῶν ποὺ σπουδάζουν στὴν τριτοβάθμια ἐκπαίδευση

2) Σὲ κάθε τέταρτο παιδὶ ποὺ γεννήθηκε ἐντὸς τοῦ 2015,

3) Σὲ οἰκογένειες ποὺ ἔχουν παιδιὰ μὲ φυσικὲς ἀναπηρίες,

4) Σὲ οἰκογένειες ποὺ ἔχουν παιδιὰ μὲ σοβαρὴ νοητικὴ στέρηση,

5) Σὲ ἱδρύματα τῆς περιοχῆς μας ποὺ λειτουργοῦν μὲ τὴν εὐθύνη γονέων καὶ περιθάλπουν παιδιὰ μὲ εἰδικὲς ἀνάγκες τῶν προηγουμένων κατηγοριῶν καὶ

 6) Σε παιδιὰ ποὺ διακρίθηκαν στὶς σπουδές τους ἢ σὲ διεθνεῖς διαγωνισμοὺς ἢ ἐπετέλεσαν πράξεις ἄξιες ἐπαίνου καὶ δημόσιας προβολῆς.

Τὸ σύνολο τοῦ ποσοῦ ποὺ ἐνεκρίθη ἀπὸ τὸ ἁρμόδιο Συμβούλιο τῆς Μητροπόλεώς μας εἶναι ὕψους περίπου 70.000€ καὶ θὰ διανεμηθεῖ σὲ περισσότερες ἀπὸ 75 οἰκογένειες καὶ 3 μὴ ἐκκλησιαστικὰ κοινωφελῆ Ἱδρύματα ἰδιωτικῆς πρωτοβουλίας, τὰ ὁποῖα στηρίζουν παιδιὰ καὶ νέους μὲ εἰδικὲς ἀνάγκες.

Στὴν ἐκδήλωση ἔχουν προσκληθεῖ ὅλοι οἱ ἐκπρόσωποι τῶν τοπικῶν ἀρχῶν, οἱ βουλευτές, οἱ δήμαρχοι, ἡ κ. Περιφερειάρχης κ.λπ.


pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιερατική Σύναξη Ι.Μ.Μ.Λ. 22.10.2015

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015, στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάτων, πραγματοποιήθηκε Ιερατική Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κατά την οποία ο Σεβ. Μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος & Υμηττού κ. Δανιήλ, μετά από πρόσκληση του Σεβ Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, μίλησε στους ιερείς της Μητροπόλεώς μας με θέμα : «Ερεθίσματα ιερατικής αυτογνωσίας».

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δανιήλ, με την διακρίνουσα αυτόν σοφία, ευρυμάθεια και γλαφυρότητα, μίλησε καταρχήν για τον κληρικό ως όργανο και αποδέκτη της θείας χάριτος, και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημασία της χειροτονίας, στη σχέση που θα πρέπει να έχει ο κάθε ιερέας με τον Επίσκοπό του, καθώς και στη σχέση του με το ποίμνιο που του εμπιστεύθηκε η Εκκλησία.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην αξία της ιερωσύνης ως μυστήριο, ως αποστολή και διακονία και στη σημασία της συνεχούς αναζωπύρωσης του χαρίσματος της ιερωσύνης στη ζωή του κάθε ιερέα ξεχωριστά. Ο ιερέας δεν θα πρέπει να είναι μόνον «θρόνου διάδοχος» αλλά «και τρόπων μέτοχος». Ιδιαίτερα τόνισε πως ο ιερέας, όπως είναι εμφανές και στα έργα των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας, θα πρέπει να διακρίνεται και για το μαρτυρικό του φρόνημα και πνεύμα.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη σχέση του ποιμένος με το ποίμνιό του μέσα στο πλαίσιο της ενορίας. Ο ιερέας θα πρέπει να αποτελεί πρότυπο των λαϊκών αδελφών και να εμπνέει το ποίμνιο του με τη ζωή του ως ακαταπόνητος εργάτης της Εκκλησίας του Χριστού.

Ακολούθησε συζήτηση επί του θέματος, όπου ο Σεβασμιώτατος ομιλητής απάντησε σε ερωτήσεις και απορίες.

Εν κατακλείδι ο Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ευχαρίστησε τον άγιο Καισαριανής για την ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα και ωφέλιμη ομιλία του, υπογράμμισε τη σημασία της εν Χριστώ κοινωνίας και ακολούθησε ελεύθερη επικοινωνία του προσκεκλημένου Μητροπολίτη με τους ιερείς της Μητροπόλεώς μας.

Μετά το πέρας της Συνάξεως, οι δύο αρχιερείς επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Βηθλεέμ Κορωπίου, όπου τους υποδέχτηκαν η Καθηγουμένη και οι αδελφές της Ιεράς Μονής. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δανιήλ, αφού προσκύνησε στο καθολικό της Μονής, ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, απηύθυνε λόγους ωφέλιμους προς την αδελφότητα και στη συνέχεια παρετέθη τράπεζα.




pdf

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
40ήμερο Μνημόσυνο Μητροπολίτου Αγαθονίκου 10.10.2015

Το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου ε.ε., συμπληρώνονται 40 ημέρες από την προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Μητροπολίτου πρ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κυρού Αγαθονίκου.

Την ημέρα αυτή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Βηθλεέμ Κορωπίου, όπου κατά τη Θεία Λειτουργία θα τελέσει το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο.

Ακολούθως, θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση επί του τάφου του Μακαριστού Μητροπολίτου, ο οποίος, σημειωτέον, βρίσκεται στο Κοιμητήριο της Ιεράς Μονής Βηθλεέμ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία κ. Γεωργίου Καρκαλά 18.10.2015

Την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα ιερουργήσει στον Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού Σπάτων, όπου κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας θα τελέσει την εις διάκονον χειροτονία του εκ Παιανίας θεολόγου κ. Γεωργίου Καρκαλά.



ΕΚΔΗΜΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Γιὰ τὴν ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου πρ. Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κυροῦ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ, θὰ τελεσθοῦν στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ Σπάτων:

Τὴν Τετάρτη 2/9/2015 & ὥρα 20:30, Ἱερὰ Ἀγρυπνία ἀπὸ Ἱερεῖς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως &

Τὴν Πέμπτη 3/9/2015 & ὥρα 7:00, Ὄρθρος καὶ Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου, Τήνου, Ἄνδρου, Κέας, Μήλου & Μυκόνου κ.κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως





Ὑποδοχὴ σκηνώματος Μητροπολίτου κυροῦ Ἀγαθονίκου
Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015
Ἱερὸ Προσκύνημα Ἀναστάσεως Χριστοῦ Σπάτων




ΕΚΔΗΜΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ὁ μακαριστὸς Μητροπολίτης πρώην Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κυρὸς ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ (κατὰ κόσμον Ἀριστοτέλης ΦΙΛΙΠΠΟΤΗΣ) ἐγεννήθη εἰς Πύργον Τήνου, τὸ ἔτος 1918, ἐκ γνωστῆς πολυτέκνου οἰκογενείας Τηνίων καλλιτεχνῶν.

Ἐσπούδασεν εἰς τὴν Θεολογικὴν Σχολὴν τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν, λαβὼν  Πτυχίον τὸ ἔτος 1949.

Διάκονος ἐχειροτονήθη τὸ ἔτος 1942. Πρεσβύτερος τὸ ἔτος 1949.

Ὑπηρέτησεν ὡς Στρατιωτικὸς ῾Ιερεὺς (1949-1952) εἰς Σιάτιστα, Κιλκίς, Λαχανᾶ καὶ Μακρόνησον, ὡς Διάκονος δὲ καὶ Πρεσβύτερος ἐν τῇ ῾Ιερᾷ Ἀρχιεπισκοπῇ Ἀθηνῶν καὶ τῇ ῾Ιερᾷ Μητροπόλει Φθιώτιδος, παρὰ τῇ ὁποίᾳ ὑπηρέτησεν ἐπὶ δεκαπενταετίαν ὡς Πρωτοσύγκελλος.

Τὸ ἔτος 1974 ἐξελέγη πρῶτος Μητροπολίτης τῆς νεοσυσταθείσης τότε Μητροπόλεως Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς. Κατὰ τὰ τριάκοντα ἔτη τῆς ποιμαντορικῆς  του διακονίας, διωργάνωσεν  ἐξ ὑπαρχῆς τὴν λαχοῦσαν αὐτῷ Θεόσωστον Ἐπαρχίαν, ποιμάνας αὐτήν μετὰ ἱεροπρεπείας, σεμνότητος, συνέσεως καὶ σωφροσύνης, προσφέρων εἰς αὐτὴν πολυσχιδὲς ποιμαντικόν, πνευματικὸν καὶ φιλανθρωπικὸν ἔργον. Μετὰ ἀπὸ τριάκοντα χρόνια θεοφιλοῦς ποιμαντορίας παρῃτήθη οἰκειοθελῶς τὴν 31ην Μαρτίου 2004.

Ἐν ἔτει 2007 ὁ μακαριστὸς Ἀρχιεπίσκοπος Ἀθηνῶν κυρὸς Χριστόδουλος ἀπένειμεν εἰς αὐτὸν τὴν ἀνωτάτην διάκρισιν τῆς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, τὸν Χρυσοῦν Σταυρὸν τοῦ Ἀπ. Παύλου.

Παρέμεινεν ἐφησυχάζων λόγῳ γήρατος μέχρι τῆς τελευτῆς του εἰς τὸ παλαιὸν Ἐπισκοπεῖον τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

pdf


Δελτίον Τύπου  

 




ΕΚΔΗΜΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΡΟΥ ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ

ΔΕΛΤΙΟN ΤΥΠΟΥ

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ἀναγγέλλεται πρὸς τὸν ἱερὸν Κλῆρον καὶ τὸν εὐσεβῆ Λαὸν ἡ πρὸς Κύριον ἐκδημία τοῦ Μητροπολίτου πρώην Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΥ.

Ὁ μακαριστὸς πρώην Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κυρὸς ΑΓΑΘΟΝΙΚΟΣ ἐκοιμήθη σήμερον τῇ 1ῃ τοῦ μηνὸς Σεπτεμβρίου 2015 καὶ περὶ ὥραν 17ην. Ὡς πρῶτος Μητροπολίτης τῆς νεοσυσταθείσης ἐν ἔτει 1974 Ἱερᾶς Μητροπόλεως διεποίμανεν αὐτὴν μετὰ ἱεροπρεπείας, σεμνότητος, συνέσεως καὶ σωφροσύνης, προσφέρων πολυσχιδὲς ποιμαντικόν, πνευματικὸν καὶ φιλανθρωπικὸν ἔργον.

Ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία τοῦ μακαριστοῦ Ἱεράρχου θὰ ψαλῇ μὲ τιμὰς ἐν ἐνεργείᾳ Μητροπολίτου τῇ  Πέμπτῃ 3ῃ Σεπτεμβρίου καὶ ὥρᾳ 12ῃ μεσημβρινῇ    ἐν τῷ  Ἱερῷ Προσκυνήματι Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ Σπάτων.

Θὰ ἀκολουθήσῃ ἡ ταφὴ εἰς τὴν Ἱερὰν Μονὴν Βηθλεὲμ ἐν Κορωπίῳ.

Τὸ σκήνωμα τοῦ σεπτοῦ Ἱεράρχου θὰ τεθῇ εἰς λαϊκὸν Προσκύνημα ἀπὸ τῆς 10ης πρωϊνῆς τῆς αὔριον, Τετάρτης 2ας Σεπτεμβρίου, ἕως τῆς ὥρας τῆς ἐξοδίου ἀκολουθίας.

Ἐκ τοῦ Γραφείου Τύπου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10.1.2015

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην περιοχή της Αργολίδας με τα μέλη των Συνάξεων Νέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Στην εκδρομή συμμετείχαν ομάδα ιερέων Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, καθώς και 100 νέοι και νέες, μέλη των Νεανικών Συνάξεων   που πραγματοποιούνται τόσο στην έδρα όσο και σε διάφορες ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Οι εκδρομείς αρχικά επισκέφτηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του θεάτρου της αρχαίας Επιδαύρου, όπου ξεναγήθηκαν από την υπεύθυνη του θεάτρου κ. Βαρβάρα Λαζαρίδου και ενημερώθηκαν για το αρχαίο δράμα από την ηθοποιό κ. Αμαλία Μουτούση.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν προσκύνημα στην Ιερά Μονή Καλαμίου, όπου τους υποδέχτηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος και η αδελφότητα της Μονής με επικεφαλής την Ηγουμένη Γερόντισσα Μελάνη, η οποία καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο και τους προσκυνητές και μίλησε γλαφυρότατα για τη μοναχική ζωή και με πολλή αγάπη για την πνευματική πορεία των νέων.

Επόμενος σταθμός της εκδρομής ήταν η συνάντηση με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Επιδαύρου κ. Καλλίνικο, ιερείς, στελέχη, καθώς και μεγάλη ομάδα νέων της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος και το κοινό γεύμα σε εστιατόριο των Μυκηνών.

Το απόγευμα, στον φιλόξενο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Ιγνατίου στη περιοχή της Ζόγκας Άργους, πραγματοποιήθηκε κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και κατόπιν κοινή σύναξη στο Συνεδριακό Κέντρο του Προσκυνήματος. Στα πλαίσια της συνάξεως, δόθηκε ευκαιρία αλληλογνωριμίας των νέων των δύο Ιερών Μητροπόλεων, αναφέρθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος στον Άγιο Λουκά, επίσκοπο Κριμαίας και σε σχετικές εμπειρίες του και ακολούθησε γόνιμος διάλογος τον οποίο συντόνισαν οι δύο Μητροπολίτες.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11.5.2014

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2014, στην Hajkowka της Πολωνίας, σε ειδική τελετή, βραβεύθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος για την οικουμενική διάσταση του έργου, της προσφοράς, της μαρτυρίας και ζωής του στον σύγχρονο κόσμο, με το βραβείο Alexander Konstantin Ostrogorsky.

Στην τελετή κατά την οποία βραβεύθηκαν επίσης οι απαχθείσες από τους Ισλαμιστές μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίας Θέκλας Μααλάλα Συρίας, παρευρέθη ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κ. Σάββας, ιεράρχες, υπουργοί, βουλευτές και πλήθος κόσμου, Ορθοδόξων και Καθολικών.

Με την ευκαιρία αυτής της επισκέψεώς του, ο Σεβασμιώτατος μίλησε σε συνάξεις πιστών της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Πολωνίας στη Βαρσοβία και παρουσίασε στην Ιατρική και Φαρμακευτική Σχολή της πόλεως Λούμπλιν, παρουσία μεικτού ακροατηρίου, την Ορθόδοξη προσέγγιση σε επιμέρους θέματα Βιοηθικής.

Επίσης, στην Βαρσοβία, έγινε και παρουσίαση της μεταφράσεως στα Πολωνικά του βιβλίου του «Εκεί που δεν φαίνεται ο Θεός», επί του οποίου και διεξήχθη εκτενής διάλογος με τον επιστημονικό κόσμο.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14.10.2014

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, και σε συνεργασία με το Αρχηγείο Στρατού και την ΑΣΔΕΝ, κτίσθηκε στο πλέον απόμακρο νοτιοανατολικό άκρο της Ελληνικής Επικράτειας, στη νήσο Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, μικρό πέτρινο εκκλησάκι εξαιρετικού κάλλους και μοναδικής στρατηγικής σημασίας, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος και με τη συνδρομή της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, ανέλαβε το οικονομικό κόστος και την τεχνολογική ευθύνη της επισκευής ενός περιπολικού σκάφους ΠΛΣ- 134, το οποίο και τις μέρες αυτές παραδόθηκε στον Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης Καστελλορίζου.

Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιωάτος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη μαζί με τον Σεβασμιώτατό μας κ. Νικόλαο στη Στρογγύλη, όπου και ετέλεσε τα θυρανοίξια του εξωκλησίου παρουσία του Στρατιωτικού Διοικητού της Ρόδου Υποστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Ναυτιλίας κ. Αθανασίου Μπούσιου και άλλων. Η ύπαρξη του εξωκλησίου στο συγκεκριμένο σημείο κατά το δυνατόν κατοχυρώνει την ελληνικότητα της νήσου, η γεωστρατηγική σημασία της οποίας, λόγω ιδίως της μεγάλης ΑΟΖ που έχει, είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητη.

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πρώτη πανήγυρις Ἁγίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου,
Κόνιτσα 9 - 12.7.2015

Ἀπὸ τὶς 9 ἕως τὶς 12 Ἰουλίου ἐ.ἔ. ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετέβη στὴν Κόνιτσα, κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. Ἀνδρέου, ὅπου συμμετεῖχε στὶς ἑορτὲς ἐπὶ τῇ μνήμῃ τοῦ Ὁσίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου.

Ὁ Ὅσιος Παΐσιος συνδέεται στενὰ μὲ τὴν περιοχὴ τῆς Κονίτσης ἀφοῦ στὴν μὲν πόλη τῆς Κονίτσης μεγάλωσε καὶ ἀνδρώθηκε, ἔμαθε τὰ βασικὰ γράμματα, ἐργάστηκε καὶ μοιράστηκε τὴ ζωή του, ἀπὸ δὲ τὴν Ἱερὰ Μονὴ Γενεθλίου της Θεοτόκου Στομίου ξεκίνησε τὴν ἀσκητικὴ πορεία τῆς μοναχικῆς κλήσης του, ἀφήνοντας μάλιστα φήμη ἡρωικοῦ ἀσκητῆ καὶ βιαστῆ μοναχοῦ. Στὴν Κόνιτσα ἔζησε συνολικὰ 31 ὁλόκληρα χρόνια τῆς ζωῆς του.

Τὴν Παρασκευὴ 10 Ἰουλίου ἦταν ἀνοικτὸ σὲ ἐπίσκεψη τὸ πατρικὸ σπίτι τοῦ Ὁσίου, ὅπου μεταξὺ τῶν ἄλλων ὑπῆρχαν ἐνδιαφέρουσες φωτογραφίες, προσωπικὰ ἀντικείμενα καὶ ἀποτυπώματα τῆς ὡς λαϊκοῦ ζωῆς του στὴν πόλη τῆς Κόνιτσας, ὅπως καὶ ἀπὸ τὴ ζωή του στὴν Ἱερὰ Μονὴ Στομίου. Τὸ ἀπόγευμα τελέσθηκε ἡ Ἱερὰ Παράκληση τοῦ Ἁγίου στὸ παρεκκλῆσι τῆς Ἁγίας Βαρβάρας, σημαντικὸ τόπο μυστικῶν ἐμπειριῶν του, ἐνώπιον πλήθους πιστῶν.

Τὸ Σάββατο 11 Ἰουλίου ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος τέλεσε τὴ Θεία Λειτουργία στὴν Ἱερὰ Μονὴ Στομίου, παρόντων περισσοτέρων ἀπὸ 300 προσκυνητῶν, οἱ ὁποῖοι κατέφθασαν στὴ Μονὴ ὕστερα ἀπὸ πεζοπορία περίπου 1,5 ὥρας μέσα στὸ γραφικὸ φαράγγι τοῦ Ἀώου ποταμοῦ.

Τὸ ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικὸς Ἑσπερινὸς στὸν Ἱερὸ Προσκυνηματικὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στὴν Κόνιτσα, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Κρήνης καὶ Καλαμαριᾶς κ. Ἰουστίνου.

Τὴν Κυριακὴ 12 Ἰουλίου, τὸ πρωί, στὸν Ἱερὸ Προσκυνηματικὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ, τελέστηκε Ὄρθρος καὶ Πανηγυρικὴ Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου καὶ συλλειτουργούντων τῶν Σεβ. Μητροπολιτῶν Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κ. Ἀνδρέου καὶ Νέας Κρήνης καὶ Καλαμαριᾶς κ. Ἰουστίνου, ὁ ὁποῖος καὶ ὁμίλησε ἐπικαίρως.

Στὶς ἀκολουθίες τοῦ Ἑσπερινοῦ καὶ τῆς Κυριακῆς ἔψαλε θαυμάσια βυζαντινὴ χορωδία νέων ἀπὸ τὴν Κατερίνη ὑπὸ τὴ διεύθυνση τοῦ Πρωτοπρεσβυτέρου π. Ἀθανασίου Μαρινόπουλου.

Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας στὴν αἴθουσα τοῦ Δημαρχιακοῦ Μεγάρου Κονίτσης πραγματοποιήθηκε ἐκδήλωση πρὸς τιμὴν τοῦ Ὁσίου Παϊσίου τοῦ Ἁγιορείτου. Κεντρικὸς ὁμιλητῆς ἦταν ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ὁ ὁποῖος ἀναφέρθηκε τόσο στὴ σχέση τοῦ Ἁγίου μὲ τὴν Κόνιτσα, ὅσο καὶ στὴν οἰκουμενικότητα τῆς ὁσιακῆς μορφῆς του.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υποδοχή Ι. Λειψάνων Αγ. Νεκταρίου 21 – 5 – 2015


Στις 21 Μαΐου ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου Μεσογαίας εορτάζει την επέτειο των εγκαινίων του, τα οποία τελέστηκαν στις 21 Μαΐου 1904, από τον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως.

Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προσέφερε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, προς διηνεκή ευλογία, τεμάχιο εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου. Το Ιερό Λείψανο είχε προσφέρει στον Σεβασμιώτατο το 2004, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Βιτάλης, Κτίτωρ του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα, ο οποίος το έτος 1953 είχε παρευρεθεί στην ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.

Η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαΐου ε.ε. Ακολούθως, τελέστηκε ο μεθέορτος εσπερινός της Αναλήψεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο οποίος και ομίλησε με θέμα τη σημασία και την αξία της προσκυνήσεως των Αγίων Λειψάνων.


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία π. Χρήστου Κοκκινάκη 15.2.2015

Τὴν Κυριακὴ τῶν Ἀπόκρεω, 15 Φεβρουαρίου ἔ.ἔ., ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θὰ ἱερουργήσει στὸν Ἱερὸ Ναὸ τοῦ Ἁγίου Τρύφωνος Παλλήνης, ὅπου κατὰ τὴ διάρκεια τῆς Θείας Λειτουργίας θὰ τελέσει τὴν εἰς πρεσβύτερον χειροτονία τοῦ Διακόνου π. Χρήστου Κοκκινάκη.


 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9.2.2015

Το τριήμερο 6-8 Φεβρουαρίου 2015, στο Πανεπιστήμιου τοῦ Cambridge στὴν Ἀγγλία, ἔλαβε χώρα Συμπόσιο (Συνέδριο) πρὸς τιμὴν τοῦ Μητροπολίτου Διοκλείας κ. Καλλίστου (Ware), γιὰ τὴν ὀγδοηκονταετία τῆς ἡλικίας του.

Μεταξὺ τῶν προσκεκλημένων ὁμιλητῶν ἦταν καὶ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος ὁ ὁποῖος καὶ μίλησε μὲ θέμα: The Desert, Hesychia and Ascesis: Then and Now («Ἔρημος, ἡσυχία καὶ ἄσκηση στὸ παρελθὸν καὶ σήμερα»).

Οἱ ὑπόλοιποι ὁμιλητές ἦταν ὁ Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ἰλαρίων (Ἀλφέγιεφ), πρόεδρος τοῦ Τμήματος Ἐξωτερικῶν Ἐκκλησιαστικῶν Σχέσεων τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας, ὁ Κοσμήτωρ τοῦ Θεολογικοῦ Σεμιναρίου τοῦ Ἁγ. Βλαδιμήρου τῆς Νέας Ὑόρκης Fr. John Behr, ὁ Θεολογικὸς Σύμβουλος του Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καὶ Ἀρχιδιάκονος Fr. John Chryssavgis, ὅλοι τους πρώην φοιτητές του τιμωμένου Μητροπολίτου (βλ. συνημμένο πρόγραμμα).

Τὶς συνεδρίες ὁλοκλήρωσε μὲ ὁμιλία του ὁ Πανιερώτατος Μητροπολίτης Διαυλείας κ. Κάλλιστος, ὁ ὁποῖος κατέθεσε ἐμπειρίες του ἀπὸ τὸ Ἅγιον Ὄρος. Τὸ Συμπόσιο κατέκλεισε ὁ πρ. Ἀρχιεπίσκοπος τοῦ Canterbury Dr. Rowan Williams, ὁ ὁποῖος μίλησε γιὰ τὴν Τριαδικὴ Θεολογία τοῦ Vladimir Lossky καὶ τοῦ π. Σωφρονίου Ζαχάρωφ.


 Δελτίο τύπου 9.2.2015 και Πρόγραμμα Συνεδρίου pdf

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδημία π. Νικολάου Μπαμπάνα 3.11.2014

Τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 86 ετών ο Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Στεφ. Μπαμπάνας, συνταξιούχος κληρικός της  Μητροπόλεώς μας..

Ο π. Νικόλαος γεννήθηκε στην Αγία Παρασκευή Καρδίτσας το 1928 και ήταν κατά σάρκα αδελφός του μακαριστού π. Αποστόλου Μπαμπάνα (+2013).

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1953 και πρεσβύτερος το 1954 από τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κύριλλο τον Α’ (Καρμπαλιώτη).

Από το 1953 έως το 1965 υπηρέτησε στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και από το 1965 έως το 1989 στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Το 1989 μετατέθηκε στη Μητρόπολή μας και διορίστηκε εφημέριος - ιεροκήρυξ του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Λαυρίου. Συνταξιοδοτήθηκε το 2008.

Για πολλά έτη υπηρέτησε και ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου του Δήμου Αγίου Δημητρίου, την Τρίτη 4/11, προεξάρχοντος του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Μαραθώνος κ. Μελίτωνος, ενώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόλαο, ο οποίος απουσίαζε εκτός Αθηνών, εκπροσώπησε ο Αρχιμ. Κωνσταντίνος Συρίγος, Αρχιερατικός Επίτροπος Λαυρεωτικής, ο οποίος και μετέφερε τις συλλυπητήριες ευχές του στην οικογένεια του π. Νικολάου.

Ακολούθως η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο του Δήμου Αγίου Δημητρίου.
Ας έχουμε την ευχή του!


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδημία π. Δημητρίου Λαμπροπούλου 25.1.2015

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 62 ετών και κατόπιν πολυετούς ασθενείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Λαμπρόπουλος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης Παλαιάς Φωκαίας.

Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Αυλώνα Μεσσηνίας το 1953. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος τον Ιανουάριο του 1979 από τον Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας Στέφανο (Ματακούλια).

Το 1985 μετατέθηκε στη Μητρόπολή μας και έκτοτε υπηρετούσε στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης Παλαιάς Φωκαίας.

Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Ειρήνης Παλαιάς Φωκαίας, την Κυριακή 25/1 προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και με τη συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Ακολούθως η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο της Παλαιάς Φωκαίας, όπισθεν του Ι. Ναού της Αγίας Ειρήνης.

Ο π. Δημήτριος, στην 30ετή διακονία του, άφησε φήμη κληρικού αγαπητού στους ενορίτες του, ο οποίος εργάστηκε ιδιαιτέρως στον τομέα της φιλανθρωπίας. Επιλέον φρόντισε για την επέκταση και αποπεράτωση του Ναού της Αγίας Ειρήνης.

Ας έχουμε την ευχή του!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1.12.2014

Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, κατὰ τὴν ἡμέρα τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Νικολάου, θὰ ἀπουσιάζει γιὰ εἰδικὸ λόγο στὸ Καστελλόριζο, ὅπου καὶ μὲ τὴν ἄδεια τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύμης κ. Χρυσοστόμου θὰ τελέσει τὸν Ἑσπερινο τοῦ Ἁγίου καὶ τὴ Θεία Λειτουργία. Στὴν ἀποστολή του θὰ συνοδεύεται ἀπὸ ὁμάδα κληρικῶν τῆς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς καὶ συνεργατῶν του.

Κατόπιν τούτου, ἀντὶ τοῦ Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου 2014, θὰ ἀνταλλάξει ἑόρτιες εὐχὲς μὲ τὸν πιστὸ λαὸ καὶ τοὺς ἐκπροσώπους τῆς τοπικῆς κοινωνίας κατὰ τὶς ἡμέρες τῶν Χριστουγέννων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19.10.2014
Ἐγκαίνια Ἐπισκοπείου καὶ Πνευματικοῦ Κέντρου Λαυρίου

Τὸ ἀπόγευμα τῆς Κυριακῆς 19 Ὀκτωβρίου ἔγιναν τὰ ἐγκαίνια τοῦ Νέου Ἐπισκοπείου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς στὸ Λαύριο. Τὸ νεοκλασσικὸ συγκρότημα μαζὶ μὲ τὴν αὐλὴ καὶ τὰ προσκτίσματα ἀποτελοῦν δωρεὰ τοῦ κληροδοτήματος Μπεθανόπουλου στὶς ἐνορίες Ἁγίας Παρασκευῆς καὶ Ἁγίου Ἀνδρέα Λαυρίου καὶ βρίσκεται ἐπὶ τῆς κεντρικῆς πλατείας τοῦ Λαυρίου.

Τὸ ἔργο τῆς ἀνακαίνισης ὁλόκληρου τοῦ συγκροτήματος ἔγινε μὲ εὐγενῆ χορηγία τῶν μεγάλων εὐεργετῶν Ἀθανασίου καὶ Μαρίνας Μαρτίνου καὶ ἀποτελεῖ πλέον κόσμημα τῆς πόλεως τοῦ Λαυρίου. Περιλαμβάνει γραφεῖα, χῶρο ὑποδοχῆς, χῶρο προσωρινῆς διαμονῆς καὶ φιλοξενίας, ὅπως ἐπίσης καὶ αἴθουσα ὁμιλιῶν καὶ πολλαπλῶν χρήσεων, ἐντευκτήριο καὶ βιβλιοθήκη, ἰατρεῖο μὲ σύγχρονο ἐξεταστήριο καὶ φαρμακεῖο, ποὺ βασικὰ θὰ χρησιμοποιηθοῦν ἀπὸ τὴν Μονάδα Ἀνακουφιστικῆς Φροντίδας ΓΑΛΙΛΑΙΑ καὶ φυσικὰ μία πανέμορφη αὐλὴ γιὰ χρήση κατὰ τοὺς θερινοὺς μῆνες.

Ἡ ἐκδήλωση ἄρχισε μὲ ἁγιασμό, ἀκολούθησε σχετικὴ προσφώνηση τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου, ὁ ὁποῖος ἀνέπτυξε τὴν ἱστορία ἀλλὰ καὶ τὸν σχεδιασμὸ ἀξιοποίησης τοῦ Ἐπισκοπείου καὶ τῆς λειτουργίας του σὲ συνάφεια μὲ τὸ Πνευματικὸ Κέντρο καὶ τέλος ἐπήνεσε καὶ εὐχαρίστησε τοὺς χορηγοὺς γιὰ τὴν εὐγένεια καὶ τὴν ἁπλόχερη προσφορά τους. Στὴ συνέχεια ἔγινε παρουσίαση τοῦ ὅλου ἔργου μὲ διαφάνειες ἀπὸ τὸν Ἀρχιτέκτονα κ. Κωνσταντῖνο Μάνθο καὶ ἡ ἐκδήλωση ὁλοκληρώθηκε μὲ τὴν ἀπονομὴ ἀναμνηστικοῦ στοὺς δωρητὲς κ. Ἀθανάσιο καὶ Μαρίνα Μαρτίνου. Στὰ ἐνδιάμεσα ἔπαιξε μουσικὰ κομμάτια ἡ φιλαρμονικὴ τοῦ Δήμου Λαυρεωτικῆς.

Τὴν ἐκδήλωση τίμησαν μὲ τὴν παρουσία τοὺς ὁ Ἀντιπεριφερειάρχης Ἀνατολικῆς Ἀττικῆς κ. Πέτρος Φιλίππου, ὁ Δήμαρχος Λαυρεωτικῆς κ. Δημήτριος Λουκᾶς μὲ μέλη τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου, βουλευτές, ἐκπρόσωποι τῶν ἀρχῶν καὶ τῶν φορέων τῆς τοπικῆς κοινωνίας, τῶν κοινωνικῶν ὑπηρεσιῶν, τοῦ ἰατρικοῦ καὶ ἐκπαιδευτικοῦ κόσμου καὶ πλῆθος λαοῦ.


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26.10.2014

Μιά εὐλογημένη ἡμέρα γιά τήν Τοπική μας Ἐκκλησία ἦταν ἡ Κυριακή 26ῃ Ὀκτωβρίου ἐ.ἔ., ἡμέρα ἑορτῆς τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου τοῦ Μυροβλύτου, κατά τήν ὁποία ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ, χοροστάτησε καί ἱερούργησε στόν πανηγυρίζοντα Καθεδρικό Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Δημητρίου στήν Κερατέα, ὅπου καί ἐτέλεσε παρουσία πλειάδος κληρικῶν ἀπό δέκα περίπου ἱερές μητροπόλεις, τῶν ἀρχῶν καί πλήθους πιστῶν τὴν εἰς Πρεσβύτερον Χειροτονία τοῦ Ἱερολογιωτάτου πρωτοδιακόνου π. Τιμοθέου Ἀγγελῆ, πτυχιούχου τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν.

Ο Σεβασμιώτατος κατά τή διάρκεια τῆς τελέσεως τοῦ μυστηρίου τῆς χειροτονίας, ἀπαντώντας στή σύντομη καί περιεκτική προσφώνηση τοῦ χειροτονουμένου, ἀπευθύνθηκε μέ συγκίνηση πρός αὐτόν, ἐκτιμώντας καί ἀναλογιζόμενος τήν ὀκταετῆ σχεδόν κοντά του διακονία τοῦ π. Τιμοθέου, τῆς ὁποίας τά κύρια χαρακτηριστικά ὑπῆρξαν ὁ λειτουργικός ζῆλος, ὁ ὑποδειγματικός τρόπος, ἡ ὁλοπρόθυμη ἀνταπόκρισή σέ κάθε ἀνάγκη, ἡ σοβαρότης μέ συνέπεια στίς ὑποχρεώσεις, ἡ ἀφοσίωση στήν Ἐκκλησία, ἡ ἐκ χαρακτῆρος εὐγένεια πρός ὅλους καί ἡ ἀπόλυτη ὑπακοή του πρός τόν Ἐπίσκοπο. «Ποτέ δέν του ζήτησε κάτι καί ποτέ δέν του ἀρνήθηκε κάτι», ὅπως χαρακτηριστικά εἶπε ὁ Σεβασμιώτατος. Ἐνῶ στή συνέχεια ἀναφερόμενος ἐμπνευσμένα καί Θεολογικά εἰς τό Ἀποστολικό ἀνάγνωσμα τῆς ἡμέρας τόν προέτρεψε νά ζήσει τήν Ἱερωσύνη του «ἐνδυναμούμενος ἐν τῇ χάριτι τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ», τήν ὁποίαν καλεῖται νά λάβει, «κακοπαθώντας διά Ἰησοῦν Χριστόν» καί «μνημονεύων διά βίου Ἰησοῦν Χριστόν ἐγηγερμένον ἐκ νεκρῶν». Τέλος τοῦ εὐχήθηκε, ὅπως κατά τήν ὁμολογία του ὁ ἴδιος ἀπήλαυσε τήν διακονία του, ἔτσι ἀπό δῶ κι ἐμπρός ὁ λαός νά ἀπολαύσει τήν ἱερωσύνη του.

Πρό δέ τοῦ τέλους τῆς Θείας Λειτουργίας ἀπευθυνόμενος ὁ Σεβασμιώτατος εἰς τούς ἑκατοντάδες πιστούς πού εἶχαν κατακλύσει ἀπό ἐνωρίς τόν Ναό, ἐρχόμενοι καί ἀπό διάφορους ἄλλους τόπους γιά τήν χειροτονία, ἐξήγησε ὅτι γιά τούς ἀναφερθέντες λόγους τοῦ ἀπονέμει τό ὀφφίκιον τοῦ ἀρχιμανδρίτου, τόν τοποθετεῖ ὡς Διευθυντή τοῦ Ἰδιαιτέρου του Γραφείου καί τοῦ ἀναθέτει καθήκοντα Ἱεροκήρυκος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας. Τό πολυπληθές ἐκκλησίασμα ἀκούγοντας μέ ἐνθουσιασμό τίς ἀποφάσεις τοῦ Σεβασμιωτάτου, καί δείχνοντας τήν ἐκτίμηση καί τήν ἀγάπη του στό πρόσωπο τοῦ νεοχειροτονηθέντος, ξέσπασε αὐθόρμητα σέ χειροκροτήματα, ἀναφωνῶντας τό ΑΞΙΟΣ.

Μετά τό πέρας της Χειροτονίας ὁ νέος ἀρχιμανδρίτης, τῇ εὐλογίᾳ τοῦ Σεβασμιωτάτου διένειμε τό ἀντίδωρο, προκειμένου νά δεχθεῖ τίς εὐχές τῶν πιστῶν καί παρέθεσε κέρασμα.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 - 8.7.2014

Από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, συνοδευόμενος από ομάδα προσκυνητών πραγματοποίησε ιερά αποδημία και προσκύνημα στους Αγίους Τόπους.

Την Πέμπτη 3/7 τέλεσε την Θ. Λειτουργία στην Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος επί του Όρους Θαβώρ.
Το πρωί του Σαββάτου 5/7 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος συναντήθηκε με τον Μακ. Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο, στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Στην αγρυπνία που τελέστηκε την Κυριακή 6/7 συλλειτούργησε μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου (Γέροντος Σκευοφύλακος του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως) και Ιεραπύτνης κ. Ευγενίου (Εκκλησίας της Κρήτης) στην ολονύκτιο Θεία Λειτουργία που τελέστηκε εντός του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου.

Στα πλαίσια του προσκυνήματος ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και η 40μελής ομάδα των προσκυνητών επισκέφτηκε τη Βασιλική της Γεννήσεως του Κυρίου και το Θεοδέγμον Σπήλαιο της Βηθλεέμ, το Πάνσεπτο Θεομητορικό Μνήμα στη Γεθσημανή, τον Ι. Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Ναζαρέτ. Επίσης, την Ι. Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, τις Ι. Μονές Αγίου Γεωργίου Χοζεβά, Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, Αγίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, Αγίου Συμεών του Θεοδόχου Καταμόνας, Τιμίου Σταυρού Σιών, Προφήτου Ελισαίου Ιεριχούς, Αγίων Αποστόλων Τιβεριάδος, Αγίων Αποστόλων Καπερναούμ, Αγίου Γεωργίου Λύδδης, Αγίων Ταξιαρχών Ιόππης, καθώς και το προσκύνημα στην Κανά της Γαλιλαίας.

Τέλος, επισκέφτηκαν όλα τα ευρισκόμενα εντός της πόλεως της Ιερουσαλήμ προσκυνήματα, τον Ιορδάνη ποταμό και πραγματοποίησαν τον διάπλου της λίμνης της Τιβεριάδος.

 


pdf



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31.3 - 15.4.2014

Από τις 31 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, πραγματοποίησε ιερά αποδημία στους Αγίους Τόπους.

Την 1η Απριλίου μετέβη προς πνευματικό ανεφοδιασμό εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ι. Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, όπου παρέμεινε εφησυχάζων έως την 11η Απριλίου.

Το Σάββατο του Λαζάρου συλλειτούργησε μετά του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Αγίων Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία και κατόπιν μετείχε της λιτανείας έως του τάφου του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου.
Το μεσημέρι του Σαββάτου παρέστη συμπροσευχόμενος στο Μεγάλο Εσπερινό της εορτής των Βαΐων, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Σημειωθήτω ότι η εορτή των Βαΐων αποτελεί μια εκ των λεγομένων Μεγάλων Παρρησιών των Ορθοδόξων στο Ναό της Αναστάσεως.

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετέβη στην Ι. Μονή Βαϊοφόρου στη Βηθσφαγή, όπου ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ευλόγησε τα «βαΐα των φοινίκων» και κατόπιν μετείχε της μεγάλης λιτανείας έως της Ι. Μονής Ιωακείμ και Άννης πλησίον της Πύλης του Αγίου Στεφάνου της παλαιάς πόλεως Ιερουσαλήμ. Στην λιτανεία προεξήρχε ο εκ Κουβαρά καταγόμενος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος.
Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος συμμετείχε στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και στη λιτανεία εντός του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, όπου προεξήρχε ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.
Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων παρέστη συμπροσευχόμενος στην ακολουθία του Νυμφίου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, όπου χοροστάτησε ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Την Μεγάλη Δευτέρα το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, Γέροντος Σκευοφύλακος, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε επί του Φρικτού Γολγοθά.

Τέλος, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος κατήλθε εν πομπή από των Πατριαρχείων στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως όπου, τη ευλογία και παρακλήσει του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης.


pdf


 

ΔΗΛΩΣΗ
για ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικολάου
22.8.2014

Με υποψιάζουσα σπουδή, στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, εμφανίζεται αιφνιδιαστικά προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο που λέγεται «αντιρατσιστικό» και στο παρελθόν δεν πέρασε γιατί συναντούσε έντονες αντιδράσεις.

38 βουλευτές της ΝΔ επικαλούμενοι λόγους συνειδήσεως απειλούν ότι θα το καταψηφίσουν και ζητούν την απόσυρσή του. Η Κυβέρνηση φαίνεται πως τους αγνοεί και επιμένει. Υποθέτω πως τελικά θα τους εκβιάσει.

Πέντε Μητροπολίτες το αποκαλούν «καταστροφικό» ή «πονηρό» ή κάτι τέτοιο και σε έντονο ύφος εκφράζουν την αντίθεσή τους. Η Ιερά Σύνοδος προς το παρόν σιωπά. Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ στην επικεφαλίδα μιλάει και για ξενοφοβία, κάπου μέσα του είναι κρυμμένη και μια άλλη καινούργια και ύποπτη λέξη, η «ομοφοβία».

Φυσικά και θέλουμε να αντιμετωπισθεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία. Κοινωνίες μίσους και εκδικητικότητας που δεν είναι ανεκτικές στη φυσιολογική διαφορετικότητα δεν είναι ικανές να φιλοξενήσουν αξίες, ούτε να δημιουργήσουν πρόοδο και πολιτισμό, ούτε να συντηρηθούν και να επιβιώσουν. Κοινωνίες όμως που απαγορεύουν τον στιγματισμό και τον έλεγχο των ψυχοκοινωνικών διαστροφών, όπως είναι και οι γενοκτονίες και οι ομοφυλίες, αλλά και ο ρατσισμός, αυτές οι κοινωνίες ούτε κοινωνίες είναι ούτε και δημοκρατίες. Ας μας εξηγήσουν οι υποστηρικτές του νόμου γιατί να προστατεύεται ο αντιρατσισμός και να απαγορεύεται η «ομοφοβία».

Δεν ζητούμε να αποσυρθεί ο νόμος. Ζητούμε να διορθωθεί. Για να χτυπήσεις το μίσος δεν είναι μονόδρομος το να πνίξεις τον σεβασμό και την ελευθερία του λόγου. Για να εξαφανίσεις την κακία δεν υποχρεούσαι να απαγορεύσεις το Ευαγγέλιο. Υποχρεούσαι να το αναστήσεις.

Τελικά το πρόβλημα δεν είναι η «ομοφοβία», τήν οποία μόλις μάθαμε ως λέξη, όσο η ομομανία την οποία καθημερινά ζούμε στην πράξη.

Είναι κρίμα αυτή η Κυβέρνηση ως τελευταία πράξη πριν από την αυτοκτονία της να μας αφήνει ως νομοθετημένη πλέον κληρονομιά τα επίχειρα του ηθικού παραλογισμού της.

«Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι».

 


pdfΔήλωση 

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον αιφνιδίως και σε ηλικία 75 ετών, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Ευαγγ. Κολιαβασίλης, εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

   Ο μακαριστός γεννήθηκε στο Μαρκόπουλο το 1939. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1964 και πρεσβύτερος το 1966 από τον Αρχιεπίσκοπο πρ. Αθηνών, Πρόεδρο Αττικής και Μεγαρίδος Ιάκωβο (Βαβανάτσο).

   Σχεδόν όλα τα χρόνια της διακονίας του υπηρέτησε στον Ναό του Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου, όπου και διετέλεσε προϊστάμενος από το 1995 έως το 2010.

   Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου την Τρίτη 29/7, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεώς μας Αρχιμ. Ιεροθέου Καλογεροπούλου, με τη συμμετοχή πολλών κληρικών και πολυμελούς βυζαντινού χορού ιεροψαλτών.

   Ακολούθως η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο του Μαρκοπούλου.

   Ο π. Χρήστος, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος μαθητής του αειμνήστου Άρχοντος Μουσικοδιδασκάλου Δημητρίου Σουρλαντζή, ήταν ο πλέον καλλίφωνος και μουσικολογιώτατος κληρικός της Μητροπόλεώς μας.

   Ας έχουμε την ευχή του!

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υποδοχή Τιμίας Κάρας Οσίου Δαυίδ του εν Ευβοία, 17.7.2014

   Στις 16 και 17 Ιουλίου εόρτασε πανηγυρικώς τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης το ομώνυμο Ι. Προσκύνημα της Μητροπόλεώς μας στον Αλυκό Κορωπίου.

   Στα πλαίσια της πανηγύρεως, την Τρίτη 15/7 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος υποδέχτηκε την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαβίδ του Γέροντος, την οποία εκόμισε ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής του Οσίου Δαβίδ Λίμνης Ευβοίας Αρχιμ. Γαβριήλ Εμμανουηλίδης. Αμέσως μετά την υποδοχή και τις καθιερωμένες προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις τελέστηκε Ιερά Παράκληση στον Όσιο Δαβίδ χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

   Ακολούθως τελέστηκε Ι. Αγρυπνία, κατά το μοναστικό τυπικό, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρθαγένης κ. Αλέξιος (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και έψαλε πολυμελής βυζαντινός χορός ιεροψαλτών.

   Την παραμονή της εορτής της Αγίας Μαρίνης (16/7), τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός κατά τον οποίο χοροστάτησε και ομίλησε επικαίρως ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου. Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων πέριξ του Ι. Προσκυνήματος.

   Ανήμερα της εορτής (17/7) τελέστηκε αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του νέου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

 

Φωτογραφίες


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκδημία π. Στυλιανού Μουλακάκη 8.7.2014

   Την Τρίτη 8 Ιουλίου ε.ε. εξεδήμησε προς Κύριον, σε ηλικία 84 ετών και κατόπιν ολιγοημέρου ασθενείας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός Μουλακάκης, εφημέριος του Ι. Ναού Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Γέρακα.

   Ο μακαριστός γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1930. Χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος το Σεπτέμβριο του 1981 από το Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο (Γαλανάκη).

   Το 1984 μετατέθηκε στη Μητρόπολή μας. Από το 1986 υπηρετούσε στον Ναό του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Γέρακα, όπου μόχθησε ιδιαιτέρως για την ανέγερση του νέου Ι. Ναού.

   Η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Γέρακα την Πέμπτη 10/7 προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου και με τη συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Ακολούθως η σορός του μεταστάντος ετάφη στο Κοιμητήριο του Γέρακα.

   Ο π. Στυλιανός άφησε φήμη ήσυχου, ευγενικού και εργατικού κληρικού, ιδιαιτέρως αγαπητού τόσο στους αδελφούς κληρικούς, όσο και στους ενορίτες του.

   Ας έχουμε την ευχή του!


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανακομιδή των Ι. Λειψάνων του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς, Σερβία 13-16.6.2014

   Από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετέβη, κατόπιν προσκλήσεως, στην ομόδοξο χώρα της Σερβίας, όπου συμμετείχε στις εορτές επί τη ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου Ιουστίνου (Πόποβιτς). Οι λατρευτικές συνάξεις πραγματοποιήθηκαν κατά την ετήσια μνήμη του Οσίου (1/6 με το Παλαιό Ημερολόγιο) και έλαβαν χώρα στην Ι.  Μονή Αρχαγγέλων Τσέλιε στην περιοχή του Βάλιεβο, όπου ήταν ο τόπος της ασκήσεως και της ταφής του Οσίου.

   Τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Ιουστίνου ανακομίστηκαν εκ του τάφου την Πέμπτη 12/6, ενώ την Παρασκευή 13/6 τοποθετήθηκαν σε ξυλόγλυπτη λάρνακα και εκτέθηκαν στην προσκύνηση των ευλαβών προσκυνητών. Την φροντίδα της ανακομιδής είχαν πατέρες από την Ι. Μονή Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, οι οποίοι με ευλάβεια και κάθε λεπτομέρεια τέλεσαν τα διατεταγμένα για το γεγονός αυτό.

   Το απόγευμα της Παρασκευής 13/6 τελέστηκαν πανηγυρικώς οι ακολουθίες του Μεγάλου Εσπερινού και του Όρθρου, κατά τις οποίες προεξήρχε ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος.

   Το πρωί του Σαββάτου 14/6, ημέρα της εορτής του Οσίου, προσήλθε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, ο οποίος τέλεσε στον περίβολο της Ι. Μονής την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Συλλειτούργησαν είκοσι αρχιερείς, πλήθος ιερέων και διακόνων. Ανάμεσα στους συλλειτουργούς αρχιερείς αξίζει να αναφερθεί η παρουσία του Μητροπολίτου Μαυροβουνίου κ. Αμφιλοχίου, του Επισκόπου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου και του Επισκόπου πρ. Ζαχουμίου κ. Αθανασίου, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές και πνευματικά τέκνα του Οσίου Ιουστίνου, του επιχωρίου Επισκόπου Βαλιέβου κ. Μιλούτιν, του Μητροπολίτου Λεμεσού κ. Αθανασίου, από την Εκκλησία της Κύπρου, και φυσικά του Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου.

   Το θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε και η πρώτη λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Οσίου.

   Συγκινητικό υπήρξε το γεγονός της παρουσίας άνω των 7000 προσκυνητών, οι οποίοι παρά την καταρρακτώδη βροχόπτωση μετείχαν σιωπηλώς και καρτερικώς στη Θεία Λειτουργία.

   Στο περιθώριο των λατρευτικών εκδηλώσεων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας και η συνοδεία του είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τον τάφο του Οσίου Ιουστίνου, το κελί στο οποίο έζησε και κοιμήθηκε ο Όσιος, καθώς και το νέο μεγαλοπρεπή Ναό της Ι. Μονής.

   Την Κυριακή 15 Ιουνίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος πρ. Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης κ. Αθανάσιος στην Ι. Μονή Λέλιτς, η οποία απέχει λίγα χιλιόμετρα από την Ι. Μονή Τσέλιε.

   Σημειωτέον ότι το καθολικό της Μονής ανήγειρε ο καταγόμενος από το χωριό Λέλιτς Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς και του οποίου τα Ιερά Λείψανα φυλάσσονται σήμερα εντός του Ναού αυτού.

Φωτογραφίες