en ru

 

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ»

Πρόγραμμα Συνάξεων Νέων - Δραστηριοτήτων 2014 - 2015

 

Με τη βοήθεια του Θεού και φέτος προγραμματίζονται κάποιες δραστηριότητας της Κοινότητας Νέων Μεσογαίας & Λαυρεωτικής «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ». Σκοπός είναι αφενός μεν να ενισχυθεί η πίστη στον Χριστό όσων νέων αισθάνονται την ανάγκη για κάτι τέτοιο, όσο και να τονωθεί ο σύνδεσμος της αγάπης και της αμοιβαίας κοινωνίας μας μέσα στον χώρο, το πνεύμα και το ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.


Α. Συνάξεις Νέων

Έτσι και κατά την παρούσα εκκλησιαστική χρονιά, θα λειτουργήσουν οι καθιερωμένες πλέον Συνάξεις, που γίνονται υπό την ευθύνη του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Οι τύποι των συνάξεων αυτών είναι οι εξής:

α) Οι Συνάξεις που γίνονται στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους, στον Κουβαρά Αττικής, και περιλαμβάνουν επιλεκτική ανάλυση ερωταποκρίσεων από την Βίβλο του Αββά Βαρσανουφίου και στη συνέχεια συζήτηση. Σκοπός αυτής της Συνάξεως είναι η εις βάθος καλλιέργεια της πίστης, των αρετών και του ισορροπημένου ήθους και φρονήματος. Γι’ αυτό και έχουν κυρίως εξομολογητικό χαρακτήρα, δηλαδή προσπαθούν να περιγράψουν την αλήθεια του έσω ανθρώπου, τις κινήσεις των παθών και τα μυστικά των αρετών, όπως αυτά αναδεικνύονται μέσα στα συγγράμματα των ασκητικών Πατέρων της Εκκλησίας μας.

β) Οι Συνάξεις που φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας & Λαυρεωτικής στα Σπάτα (κάτω από τον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου) με θεματολογία που άπτεται της καθημερινότητας και της πνευματικής ζωής.  Σκοπός αυτής της Συνάξεως είναι να προσεγγίσει υπό το φως της Ορθόδοξης παράδοσης, ζωής και θεολογίας ποικίλης φύσεως πνευματικά θέματα, καθημερινά προβλήματα ή και τη σύγχρονη επικαιρότητα.

Οι Συνάξεις απευθύνονται σε νέους 18 μέχρι 35 ετών, θα μπορούσαν όμως να τις παρακολουθούν και όσοι εκ των παλαιοτέρων συν τω χρόνω έχουν σχετικώς υπερβεί το όριο αυτό της ηλικίας.

Οι μέρες και ώρες των παραπάνω συνάξεων ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα της Μητροπόλεως.


Β. Περιφερειακὲς Συνάξεις Νέων

Παράλληλα, γίνονται και οι εξής περιφερειακές Συνάξεις Νέων  υπό την ευθύνη ιερέων  της Μητροπόλεώς μας:

(α) Στον Ι.Ν. Αγ. Τρύφωνος Παλλήνης (π. Ιερώνυμος Σχίζας) 
πραγματοποιείται κάθε 2η Κυριακή 7:00 - 9:00 μ.μ.

(β) Στον Ι.Ν. Αναλήψεως στο Ντράφι (π. Δημήτριος Μπαθρέλος),
πραγματοποιείται κάθε Τρίτη 8:45 – 11:00 μ.μ.

(γ) Στον Ι.Ν. Αγ. Μαρίνης Αρτέμιδος (π. Νικόλαος Παππάς),
πραγματοποιείται κάθε 3η Πέμπτη 7:00 – 9:00 μ.μ.

(δ) Στον Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Κορωπίου (π. Σπυρίδων Ροϊνάς),
πραγματοποιείται κάθε 2ο Σάββατο, 6:30 - 8:30μ.μ.

(ε) Στον Ι.Ν. Αγ. Ανδρέου Λαυρίου (Αρχιμ. Κων/νος Συρίγος),
πραγματοποιείται κάθε Σάββατο 7:00 – 9:00 μ.μ. μετά τον Εσπερινὸ

(στ) Στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου Θεολόγου Γέρακα (π. Ιωάννης Ρέκκας),
πραγματοποιείται κάθε Σάββατο 7:30 – 9:30 μ.μ.

(ζ) Στον Ι.Ν. Παναγίας Βλαχερνών Παλλήνης (π. Αλέξανδρος Χουλιαράς),
πραγματοποιείται κάθε 2η Δευτέρα 7:00 – 9:00 μ.μ., μετά την Παράκληση

(η) Στον Ι.Ν. Mεταμορφώσεως του Σωτήρος στα Γλυκά Νερά, 
πραγματοποιείται κάθε 2ο Σάββατο 6:30 – 8:00 μ.μ.


Γ. Αρχονταρίκι Νέων

Κάθε δεύτερη Κυριακή βράδυ λειτουργεί "Πνευματικό Αναψυκτήριο" (Αρχονταρίκι) στην αίθουσα του Ι.Ν. Αγ. Ραφαήλ Κορωπίου κατά το εξής ωράριο:

 

Από Νοέμβριο – Φεβρουάριο 7 μ.μ. – 10 μ.μ.
Τους υπόλοιπους μήνες 7 μ.μ. - 11 μ.μ.

 

Το Αρχονταρίκι δεν λειτουργεί κατά τις παραμονές μεγάλων εορτών, τις Κυριακές των Νηστειών, του Πάσχα, τις μεγάλες Δεσποτικές εορτές και κατά τον μήνα Αύγουστο ή σε έκτακτες εκδηλώσεις της Μητροπόλεως.

Προς αποφυγή συγχύσεως θα βγαίνει πρόγραμμα για κάθε μήνα.

Ο τύπος αυτός Σύναξης φιλοξενεί κυρίως ελεύθερες συζητήσεις καθ’ ομάδας, αλλά ευκαιριακά και προβολές ή άλλες εκδηλώσεις, επιτραπέζια ή κοινά παιχνίδια κ.λπ. 

   Συνήθως είναι παρών και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος είναι διαθέσιμος για προσωπική επικοινωνία με όποιον επιθυμεί να τον συναντήσει για κάποιον λόγο.
   

   Σε όλες τις Συνάξεις και το Αρχονταρίκι συμμετέχουν και οι διάκονοι της Μητροπόλεως και ορισμένοι προς τούτο νέοι ιερείς.


Δ. Συμμετοχή στο Κατηχητικό έργο της Μητροπόλεως Μ & Λ

Τα μέλη της «ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» μπορούν να βοηθήσουν είτε ως κατηχητές είτε με άλλους τρόπους (οργάνωση εκδηλώσεων, παιχνιδιών, εκδρομών κ.λπ.) στο Κατηχητικό Έργο της Μητροπόλεώς μας, πάντα όμως ύστερα από συνεννόηση με τους αρμόδιους. Στον τομέα αυτόν, υπάρχει :

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Κατηχητών στην Αίθουσα του Ιερού Προσκυνήματος του Χριστού Σπάτων

   Μία φορά τον μήνα, λειτουργεί Επιμορφωτικό Σεμινάριο (Φροντιστήριο Κατηχητών), κατά το οποίο συζητούνται πρακτικά και τεχνικά κυρίως θέματα της κατηχήσεως, υπό την ευθύνη των Υπευθύνων του Τομέως Νεότητος Αρχιμ. Γενναδίου Κουτσόπουλου, ιεροκήρυκος της Μητροπόλεώς μας. Την παρουσίαση των θεμάτων και των πρακτικών βοηθημάτων παρουσιάζουν η κα Τζιάσιου Ευαγγελία, παιδαγωγός καθώς και η πρεσβυτέρα Μυροφόρα Κονέ.
   Γραμματεύς του εν λόγω Τομέως είναι ο π. Χρήστος Νούλας, στον οποίο, όποιος θέλει, μπορεί να απευθυνθεί για πληροφορίες, κατά τις ώρες λειτουργίας του Γραφείου Νεότητος στο τηλέφωνο 210 6632687, εσωτ. 138 ή με email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Για τις υπόλοιπες δράσεις της «ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ» (Προσκυνηματικές εκδρομές, αιμοδοσία, ιστοσελίδα και διαδικτυακή τηλεόραση, συμμετοχή στο φιλανθρωπικό έργο της Μητροπόλεως, οργάνωση σεμιναρίων κ.λπ.) θα βγαίνουν οι ανάλογες ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο.


pdf