en ru

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ι. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
"Ο διάλογος Πίστης κι Επιστήμης με επίκεντρο τον άνθρωπο"
28 Ιανουαρίου 2017

  Το Ίδρυμα Νεότητας και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών οργανώνει κάθε χρόνο μια εκδήλωση, η οποία είναι αφιερωμένη στο διάλογο του έργου τους με τα προβλήματα της εποχής μας.

Τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις μας είχαν επικεντρωθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο της αγωγής.

Ο φετινός προβληματισμός μας είναι διαφορετικός. Επειδή βιώνουμε συνεχώς την –συνήθως χωρίς ουσιαστικό λόγο και επιχειρήματα- αντιπαλότητα επιστήμης και πίστης, η οποία εκφράζεται με πολλούς τρόπους και από πολλές πλευρές, σκεφθήκαμε να συζητήσουμε τη σχέση αυτή με κέντρο τον άνθρωπο. Το τρίπτυχο αυτό το συναντάμε πολύ συχνά στο συγγραφικό έργο των τριών Αγίων, ιδιαίτερα στον Μ. Βασίλειο.
Με αυτό το σκεπτικό οργανώνουμε ένα στρογγυλό τραπέζι με θέμα:

«Ο διάλογος επιστήμης και πίστης με επίκεντρο τον άνθρωπο».

Θα μιλήσουν οι:

Δρ. Ευάγγελος Γογγολίδης, Χημικός Μηχανικός ΜΙΤ, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστήμης ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
Δρ. Κανάρης Τσίγκανος, Καθηγητής Αστροφυσικής, Τμήμα Φυσικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Δρ. Δημήτριος Μπούμπας, Καθηγητής Παθολογίας, Τμήμα Ιατρικής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.

ekd 28 1 2017

Ως βασικό σκοπό της προσπάθειάς μας έχουμε θέσει τη συνάντηση και το διάλογο με επιχειρήματα και με όραμα την μεταμόρφωση και την ανακαίνιση του πολιτισμού της εποχής μας.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 από τις 18.00-21.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Αρχιεπισκοπής (Μ. Βασιλείου 15, Ρουφ).


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
"ΘΡΑΚΗ: Το επόμενο βήμα..."
στο Επισκοπείο Λαυρίου
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

Thrakh Lavrio 27 1 2017

 


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εορτασμός μνήμης Αγίου Νικολάου, 5 - 7 Δεκ 2016

• Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Νικολάου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα τελέσει την Ακολουθία του Μεγάλου Εσπερινού στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Μαρκοπούλου, την Δευ-τέρα 5 Δεκεμβρίου στις 18:00, μετά το πέρας της οποίας και θα προσφερθεί σε όλους εόρτιο κέρασμα.

• Την επομένη, Τρίτη 6 Δεκεμβρίου το πρωί θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου Θορικού Λαυρεωτικής (μεταξύ του Λιμένος Λαυρίου και του εργοστασίου της ΔΕΗ), προεξάρχοντος πάλι του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι ψαράδες της περιοχής μαζί με τους άνδρες του Λιμεναρχείου Λαυρίου, κατά το έθος, θα ψήσουν ψάρια, τα οποία και θα προσφέρουν στον κόσμο, ο δε Μητροπολίτης μας θα δεχθεί ευχές επί τη ονομαστική του εορτή στο Επισκοπείο Λαυρίου.

• Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος θα τελέσει στον ήδη προετοιμασμένο κατάλληλο χώρο του Επισκοπείου τα εγκαίνια του Ιατρικού Εξεταστηρίου και Κοινωνικού Φαρμακείου, που θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, σε συνεργασία με τη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

• Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος θα μεταβεί στο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών του Σουνίου, όπου και θα παραθέσει εόρτιο γεύμα στους τριακόσιους πενήντα μετανάστες από τις εμπερίστατες χώρες της Συρίας και του Αφγανιστάν.

• Γύρω στις 13:30 θα επιστρέψει στο Λαύριο, όπου και θα γευματίσει με τους απόρους και αστέγους της Λαυρεωτικής, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Ανδρέα Λαυρίου.

• Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 17:30, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος θα χοροστατήσει στον μεθέορτο Εσπερινό, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Σπάτων, στον οποίο και θα λάβουν μέρος όλοι οι άγοντες τα ονομαστήριά τους κληρικοί της Μητροπόλεώς μας. Μετά το τέλος του Εσπερινού, όλοι οι εορτάζοντες κληρικοί μας θα δεχθούν ευχές στο Συνοδικό  του Μητροπολιτικού Μεγάρου στα Σπάτα.

• Την επομένη, Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου το πρωί, στις 10:00 ο Σεβασμιώτατος θα επισκεφθεί την Στέγη της ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΝΟΗΤΙΚΩΣ ΥΣΤΕΡΟΥΝΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ (Ε.Γ.Ν.Υ.Α.) στο Λαγονήσι και στις 12:00 θα μεταβεί στη ΣΤΕΓΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΤΟΜΩΝ  «ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ», στην Παιανία, όπου θα τελέσει Αρτοκλασία. Και στα δύο ιδρύματα θα επικοινωνήσει με το προσωπικό και τους οικοτρόφους και θα προσφέρει εκ μέρους της Μητροπόλεώς μας οικονομική βοήθεια, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και γλυκίσματα.

eortasmos 6 12 2016ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΤΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ "ΓΑΛΙΛΑΙΑ"


ΤΕΛΕΤΗ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗΣ

 logo GAL2Με πρωτοβουλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου τα Ιδρύματα Hospice Casa Sperantei από το Brasov της Ρουμανίας, το Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» της Ι.Μ. Μεσογαίας και Λαυρεωτικής αδελφοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 σε μια σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» στα Σπάτα.

Σκοπός της αδελφοποίησης των τριών Ιδρυμάτων είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειρίας σε ζητήματα Ανακουφιστικής Φροντίδας, νομοθεσίας και διασφάλισης ποιότητας, καθώς επίσης η χάραξη πολιτικών ενημέρωσης του κοινού για την Ανακουφιστική Φροντίδα, η υλοποίηση από κοινού Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και η εκπόνηση κλινικής έρευνας.

Και τα τρία Ιδρύματα είναι πρωτοπόρα στις χώρες τους στη δωρεάν παροχή Ανακουφιστικής Φροντίδας σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και τις οικογένειές τους και στοχεύουν στην πρόληψη και ανακούφιση των ψυχικών και σωματικών συμπτωμάτων που προκαλεί μία απειλητική για τη ζωή νόσος. Η Ανακουφιστική Φροντίδα δεν αντικαθιστά τη θεραπεία που ακολουθεί ο ασθενής, αλλά παρέχεται συμπληρωματικά με αυτή με βάση τις ανάγκες και τις επιθυμίες του ασθενούς και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε όλη τη χρονική περίοδο της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την ύφεση ή την υποτροπή και το τελικό στάδιο, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την οικογένεια σε όλη την πορεία της ασθένειας, καθώς και κατά την περίοδο του θρήνου και πένθους.

Τα αδελφοποιημένα Ιδρύματα δραστηριοποιούνται επιπλέον και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση λειτουργών υγείας και του κοινού σε θέματα που άπτονται της Ανακουφιστικής Φροντίδας και τη νομική κατοχύρωσή της.

Το Hospice Casa Sperantei ιδρύθηκετο 1996. Σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας παγκοσμίως, με δύο Κέντρα στο Βουκουρέστι και το Brasov, απασχολεί 180 υπαλλήλους, ενώ λειτουργεί ξενώνες (hospices) για ενήλικες και παιδιά ασθενείς με απειλητική για τη ζωή νόσο, προγράμματα κατ’οίκον νοσηλείας και ημερήσιας φροντίδας και ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο εκπαίδευσης για την Ανακουφιστική Φροντίδα.

Ο Αντικαρκινικός Σύνδεσμος Κύπρου ιδρύθηκε το 1971 και είναι ένας Μη Κυβερνητικός φιλανθρωπικός Οργανισμός που στηρίζει και ανακουφίζει ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους, ενώ προωθεί, ενημερώνει και ευαισθητοποιεί το κοινό για θέματα πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας και ανακούφισης. Σήμερα λειτουργεί δύο κέντρα Ανακουφιστικής Φροντίδας, την «Αροδαφνούσα» στη Λευκωσία και το «Ευαγόρειον» στη Λεμεσό. Η «Αροδαφνούσα», το πρώτο κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Κύπρο, δημιουργήθηκε το 1976 και λειτουργεί ξενώνα, ενώ προσφέρει επιπλέον υπηρεσίες κατ’οίκον φροντίδας και μεταφορά ασθενών σε όλη την Κυπριακή επικράτεια.

Η Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Εκκλησιαστικό Ίδρυμα που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής από το Μάρτιο του 2010. Αποτελεί το μοναδικό κέντρο ανακούφισης ενήλικων ασθενών με καρκίνο στην Ελλάδα προσφέροντας στήριξη, ανακούφιση και ελπίδα μέσω υπηρεσιών κατ’ οίκον φροντίδας, κέντρου ημερήσιας φροντίδας και απασχόλησης όπου συνδυάζεται η ανακουφιστική φροντίδα και υποστήριξη με δημιουργική απασχόληση των περιπατητικών ασθενών, αλλά και φροντίδα κατά την περίοδο του πένθους. Ταυτόχρονα αναπτύσσει εκπαιδευτικό έργο και προωθεί την κοινωνική δικτύωση για ζητήματα Ανακουφιστικής Φροντίδας και συνηγορεί προς την Πολιτεία για την ανάπτυξη του κατάλληλου νομικού πλαισίου. Υπό κατασκευή είναι ο Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας, το πρώτο Hospiceστην Ελλάδα για ασθενείς με καρκίνο, ενώ έχει ξεκινήσει η παροχή υπηρεσιών και σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα.

Η τελετή αδελφοποίηση των τριών ιδρυμάτων, που συνεργάζονται ήδη αγαστά, άνοιξε με μια σύντομη αλλά καρδιακή ομιλία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου ο οποίος καλωσόρισε τους Ρουμάνους και Κύπριους αδελφούς, τους ευχαρίστησε θερμά για τη στήριξη και την τεχνογνωσία που προσφέρουν στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» από την αρχή της λειτουργίας της, ενώ παρουσίασε σύντομα το όραμα και τα στάδια εξέλιξης της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ».

Στη συνέχεια στο βήμα προσήλθαν η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα» κα Μαρία Ιωαννίδου, η οποία αναφέρθηκε στις υπηρεσίες και την προσφορά της «Αροδαφνούσας» στους Κύπριους που πάσχουν από καρκίνο από το 1976 οπότε και ξεκίνησε η λειτουργία του έως σήμερα, και η Αναπλ.Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Brasovκαι Διευθύντρια Εκπαίδευσης και Εθνικής Ανάπτυξης ζητημάτων Ανακουφιστικής Φροντίδας της Ρουμανίας κα DanielaMosoiu, η οποία υπογράμμισε τη σχέση αγάπης που συνδέει τα ιδρύματα και δήλωσε ότι με χαρά θα μοιραστούν την εμπειρία που έχουν αποκομίσει από τη Φροντίδα 20.000 ασθενών και την εκπαίδευση 19.500 ατόμων στο Ίδρυμά τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας από τους εκπροσώπους των τριών Ιδρυμάτων ως επισφράγιση της αδελφοποίησης και την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ.Πέτρος Φιλίππου και ο Δήμαρχος Ανθούσας-Γέρακα-Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, οι οποίοι καλωσόρισαν τους Ρουμάνους και Κύπριους αδερφούς, μίλησαν με θαυμασμό για το έργο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», αναγνώρισαν τη σπουδαιότητά του και δήλωσαν τη συμπαράσταση της Πολιτείας στην προσπάθεια αυτή. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο καθηγητής Νευρολογίας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου κ.Ιωάννης Ευδοκιμίδης, Ιερείς της Μητροπόλεως, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εργαζόμενοι και εθελοντές της Μονάδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» και πλήθος φίλων της.
Πηγή: www.galilee.gr


xr2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
19.1.2016

Την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που διοργάνωσε η Μητρόπολή μας σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, με θέμα: "Ενδυναμώνοντας το σχολείο και την οικογένεια μέσα από την πρακτική της συγχώρησης".

Στην εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Γέρακα, ομιλητές ήταν ο Καθηγητής της Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Wisconsin-Madison της Αμερικής κ. Robert Enright και η υπεύθυνη του προγράμματος: «Αγωγή στη Συγχώρηση» του ίδιου Πανεπιστημίου, Δρ. Πέλη Γαλίτη.

Κατά την έναρξη, απηύθυναν χαιρετισμό ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ.Στέφανος Καπέλας και ο δήμαρχος Παλλήνης κ. Αθανάσιος Ζούτσος.

Στη συνέχεια, ο Δρ. Enright, ο οποίος είναι και ιδρυτής του International Forgiveness Institute, ανέλυσε την έννοια της συγχώρησης και την επίδραση που αυτή έχει στη ζωή του ανθρώπου που συγχωρεί, αλλά και των οικείων του. Ο Καθηγητής παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που έγιναν τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς τελικού σταδίου, οι οποίοι ακολούθησαν τη "θεραπεία της συγχώρησης".

Κατόπιν η κα Γαλίτη παρουσίασε την εμπειρία της ως υπεύθυνη του προγράμματος "Αγωγή στη Συγχώρηση" που εφαρμόζεται πιλοτικά σε σχολεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομιλητές. Ο Σεβασμιώτατος μοιράστηκε τη δική του εμπειρία μέσα από περιστατικά και ανέλυσε την έννοια της συγχώρησης μέσα από τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας μας.


pdf


Ηχητικά αρχεία των ομιλιών:
- Dr. Enright
- Δρ. Πέλη Γαλίτη
- Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος


xr2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ

ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ
6.12.2015

Την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015, ημέρα της εορτής του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, τέλεσε την θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Τρύφωνος Παλλήνης.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε πως η οικογένεια ως θεσμός δέχεται καίρια τραύματα και στην πατρίδα μας από την ανησυχητική υπογεννητικότητα, τα πολλά διαζύγια, την ανεργία, την επικράτηση των νέων ηθών, την ηθική δικαιολόγηση της αποφυγής της τεκνογονίας, την νομική κατοχύρωση και διευκόλυνση των αμβλώσεων, την κατάχρηση των σύγχρονων αναπαραγωγικών τεχνολογιών, την πρωτοφανή στην ανθρώπινη ιστορία θεσμοθέτηση μορφών συμβιώσεως ατόμων ακόμη και του ιδίου φύλου και την εξίσωσή τους προς τον ιερό θεσμό του γάμου, τον εκφυλισμό του μυστηρίου σε «σύμφωνο» ή νομική σύμβαση, πράγματα που ουσιαστικά ξεθεμελιώνουν την ιερότητα της οικογενειακής συζυγίας και πλήττουν θανάσιμα αυτή την ίδια την πατρότητα και τη μητρότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, με απόφαση του Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, η Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015 ορίσθηκε ως ημέρα Στήριξης της Αγωνιζόμενης Οικογένειας, και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος στο πλαίσιο σεμνής και συγκινητικής τελετής, επέδωσε επαίνους και χορήγησε οικονομικά επιδόματα σε οικογένειες των Μεσογείων και της Λαυρεωτικής ως εξής:

1) Σε ανήλικα παιδιά υπερπολύτεκνων οικογενειών (περισσότερα από 5 παιδιά) και σε παιδιά αυτών των οικογενειών που σπουδάζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

2) σε κάθε τέταρτο παιδί που γεννήθηκε εντός του 2015,

3) σε οικογένειες που έχουν παιδιά με φυσικές αναπηρίες,

4) σε οικογένειες που έχουν παιδιά με σοβαρή νοητική στέρηση,

5) σε ιδρύματα της περιοχής μας που λειτουργούν με την ευθύνη γονέων και περιθάλπουν παιδιά με ειδικές ανάγκες των προηγούμενων κατηγοριών και

6) σε παιδιά που διακρίθηκαν στις σπουδές τους ἢ σε διεθνείς διαγωνισμούς ἢ επιτέλεσαν πράξεις άξιες επαίνου και δημόσιας προβολής.

Το σύνολο του ποσού που είχε εγκριθεί από το Συμβούλιο του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ήταν ύψους 70.000€  και διανεμήθηκε σε 75 οικογένειες και 3 μη εκκλησιαστικά κοινωφελή ιδρύματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, τα οποία στηρίζουν νέους με ειδικές ανάγκες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν βουλευτές, Δήμαρχοι των Μεσογείων και Λαυρεωτικής, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της Περιφέρειας Αττικής, και πλήθος κόσμου.

 

pdf
YΠΟΔΟΧΗ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ
ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ
21 Μαΐου 2015

Στις 21 Μαΐου ο Ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου Μεσογαίας εορτάζει την επέτειο των εγκαινίων του, τα οποία τελέστηκαν στις 21 Μαΐου 1904, από τον Άγιο Νεκτάριο, Επίσκοπο Πενταπόλεως.

Στα πλαίσια του φετινού εορτασμού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος προσέφερε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου, προς διηνεκή ευλογία, τεμάχιο εκ των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου. Το Ιερό Λείψανο είχε προσφέρει στον Σεβασμιώτατο το 2004, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Βιτάλης, Κτίτωρ του Ιερού Προσκυνήματος του Αγίου Νεκταρίου στην Καμάριζα, ο οποίος το έτος 1953 είχε παρευρεθεί στην ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα.

Η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων πραγματοποιήθηκε έμπροσθεν του Ναού του Αγίου Ιωάννου Μαρκοπούλου το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαΐου ε.ε. Ακολούθως, τελέστηκε ο μεθέορτος εσπερινός της Αναλήψεως, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου, ο οποίος και ομίλησε με θέμα τη σημασία και την αξία της προσκυνήσεως των Αγίων Λειψάνων.


ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ – ΙΕΡΑ ΑΓΡΥΠΝΙΑ
26 Ὀκτωβρίου 2014

    Τὴν Κυριακὴ 26 Ὀκτωβρίου 2014 καὶ ὥρα 8.00 μ.μ. θὰ πραγματοποιηθεῖ στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τοῦ Χριστοῦ στὰ Σπάτα ἡ ὑποδοχὴ τοῦ Ἱεροῦ Λειψάνου (ἀριστερὰ χεὶρ) τῆς Ἁγίας Μαρίας Μαγδαληνῆς συνοδείᾳ ἁγιορειτῶν πατέρων ἀπὸ τὴν Ἱ. Μονὴ Σίμωνος Πέτρας Ἁγίου Ὄρους.

   Εὐθὺς ἀμέσως θὰ ἀκολουθήσει ἁγιορείτικη ἀγρυπνία. Τὸ ἱερὸ λείψανο θὰ ἐκτεθεῖ σὲ προσκύνηση καθ΄ ὅλη τὴν διάρκεια τῆς ἀγρυπνίας, ἡ ὁποία καὶ θὰ ὁλοκληρωθεῖ περὶ ὥραν 1:30 π.μ. Τῶν ἐκδηλώσεων θὰ προεξάρχει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ.κ. Νικόλαος.


ΕΓΚΑΙΝΙΑ
ΕΠΙΣΚΟΠΕΙΟΥ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ
19 Ὀκτωβρίου 2014

   Τὴν Κυριακὴ 19 Ὀκτωβρίου 2014 καὶ ὥρα 6.00 μ.μ., ὁ Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Νικόλαος θὰ πραγματοποιήσει τὰ ἐγκαίνια τοῦ νέου Ἐπισκοπείου καὶ Πνευματικοῦ Κέντρου στὸ Λαύριο, ἡ ἀνακαίνιση τῶν ὁποίων ἔγινε μὲ τὴν εὐγενῆ χορηγία τῶν μεγάλων εὐεργετῶν κ. Ἀθανασίου καὶ Μαρίνας Μαρτίνου.

   Στὸν ἀνακαινισθέντα χῶρο, πλὴν τῶν Γραφείων τῆς Μητροπόλεως, θὰ λειτουργήσουν αἴθουσα πολλαπλῶν χρήσεων (διαλέξεων, ἐκδηλώσεων, συνάξεων κ.λπ.), ἐντευκτήριο καὶ Κέντρο Νεότητος, ἰατρικὸ ἐξεταστήριο καὶ ἐγκαταστάσεις παροχῆς ὑπηρεσιῶν ὑγείας γιὰ τὴν περιοχὴ τῆς Λαυρεωτικῆς, στὰ πλαίσια τῆς Μονάδας Ἀνακουφιστικῆς Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ».


  

Ὑποδοχή τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ὁσίου Δαυίδ τοῦ ἐν Εὐβοίᾳ
Τρίτη 15 Ἰουλίου 2014


Τὴν Τρίτη 15 Ἰουλίου 2014 καὶ ὥρα 7.30 μ.μ. θὰ πραγματοποιηθεῖ ἡ ὑποδοχὴ τῆς Τιμίας Κάρας τοῦ Ὁσίου Δαυίδ Γέροντος τοῦ ἐν Εὐβοίᾳ στὸ Ἱερὸ Προσκύνημα τῆς Ἁγίας Μαρίνης Ἀλυκοῦ (βλ. χάρτη).  Ἡ ὑποδοχὴ θὰ γίνει ἀπὸ τὸν Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαο.

Πρόγραμμα ἐκδηλώσεων pdf


ΑΡΧΕΙΟ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ
ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
21-23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014


Μὲ τὴν εὐκαιρία τῆς Κυριακῆς τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, ἀπὸ τὴν Παρασκευὴ 21 μέχρι καὶ τὴν Κυριακὴ 23 Μαρτίου, θὰ ἐπισκεφθοῦν τὴν Μητρόπολή μας ὁμάδα ἁγιορειτῶν πατέρων τῆς Ἱερᾶς Μεγίστης Μονῆς Βατοπαιδίου μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Πανοσιολογιώτατο καθηγούμενο γέροντα Ἐφραίμ, προκειμένου νὰ συμμετάσχουν στὶς ἀκολουθίες τοῦ Ἱεροῦ Προσκυνήματος τοῦ Χριστοῦ στὰ Σπάτα.

• Τὴν Παρασκευὴ 21 Μαρτίου 2014, στὶς 9:00 μ.μ., ὁ Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Ἀρχιμ. Ἐφραὶμ θὰ τελέσει Ἱερὰ Ἀγρυπνία, ἡ ὁποία θὰ περιλαμβάνει τὴν ἀκολουθία τῶν Χαιρετισμῶν, τοῦ Ὄρθρου καὶ στὸ τέλος τὴν Θεία Λειτουργία. Κατὰ τὴν ἱερὰ Ἀγρυπνία θὰ ψάλει χορὸς Βατοπαιδινῶν πατέρων.

• Τὴν Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως, 23 Μαρτίου 2014, θὰ τελεσθεῖ ὁ Ὄρθρος καὶ ἡ Θεία Λειτουργία, ὅπου θὰ προεξάρχει ὁ Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος καὶ θὰ συλλειτουργήσει ὁ Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος τῆς Ἱ. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Ἁγίου Ὄρους Ἀρχιμ. Ἐφραίμ μὲ πατέρες τῆς Μητροπόλεώς μας, ἐνῶ θὰ ψάλει καὶ χορὸς Βατοπαιδινῶν πατέρων.

• Τὸ ἀπόγευμα τῆς ἴδιας ἡμέρας, στὶς 6:30 μ.μ., θὰ τελεσθεῖ ὁ Δ' Κατανυκτικὸς Ἑσπερινὸς χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Νικολάου. Μετὰ τὸ πέρας τῆς ἀκολουθίας τοῦ Ἑσπερινοῦ, κατὰ τὸν ὁποῖο ἐπίσης θὰ ψάλει ὁ χορὸς τῶν Βατοπαιδινῶν πατέρων, θὰ ὁμιλήσει ὁ Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος Ἀρχιμ. Ἐφραὶμ μὲ θέμα: «Τὸ νόημα τοῦ Σταυροῦ τοῦ Κυρίου».

pdf
  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΙΕΦΤΙΤΣ
"ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ"
ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

22.2.2013
           
 
Οἱ Ἐκδόσεις Δόμος σᾶς προσκαλοῦν στήν παρουσίαση τοῦ νέου βιβλίου
τοῦ Ἐπισκόπου πρώην Ἐρζεγοβίνης κ. Ἀθανασίου Γιέφτιτς


«Ἀπό τήν Ἐλευθερία στήν Ἀγάπη»

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ
apo-thn-eleftheriaΦιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
  πλατεία Καρύτση 
Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στίς 7:00 μ.μ.
 

Θά μιλήσουν:

ὁ Μητροπολίτης Μεσογαίας καί Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος
ὁ Ἡγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Σίμωνος Πέτρας ἀρχιμ. Ἐλισσαῖος
ὁ Καθηγητής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης
ὁ ἐκδότης καί θεολόγος κ. Δημήτριος Μαυρόπουλος
καί ὁ συγγραφέας 
 
 
Το βιβλίο

   «Οἱ ὁμιλίες αὐτοῦ τοῦ τόμου εἶναι κατά κάποιο τρόπο ἐκλαϊκευμένες καί ἁπλοποιημένες, ἀλλά νομίζω ὅτι μιλοῦν γιά οὐσιαστικά πράγματα, ὅπως εἶναι ὁ λεγόμενος οὐμανισμός. Περιλαμβάνουν μία ποικιλία θεμάτων γύρω ἀπό τή θρησκεία καί τή φιλοσοφία καί ἀπό πατερικά θέματα.

   Συχνάζοντας κατά καιρούς στήν Ἑλλάδα, μέ καλοῦσαν νά μιλήσω κατ᾽ ἀρχήν περισσότερο στήν Ξάνθη, ἀλλά καί στή Θεσσαλονίκη καί στήν Κοζάνη μέχρι καί στά Γιάννινα. Συνοψίζονται δέ αὐτές οἱ ὁμιλίες στό θέμα ἄνθρωπος-Θεός, μέ κέντρο καί τῶν δύο τόν Χριστό.

   Oἱ ὁμιλίες αὐτές ἀποτυπώνουν καί μία προσωπική διαδρομή. Τά χρόνια τῆς δεκαετίας τοῦ ᾽60 ἦρθα στήν Ἀθήνα μέσω τῆς Χάλκης γιά νά ἐκπονήσω τή διδακτορική διατριβή σχετικά μέ τήν ἐκκλησιολογία τοῦ Ἀπ. Παύλου καί τούς Πατέρες. Τότε γίνονταν συχνές συναντήσεις νέων θεολόγων, ὅπως ὁ νῦν Ἀλβανίας κ. Ἀναστάσιος, ὁ Περγάμου κ. Ἰωάννης, ὁ Χρῆστος Γιανναρᾶς, ὁ μακαρίτης Παναγιώτης Νέλλας, οἱ ἀδελφοί Μάϊνα καί τόσοι ἄλλοι. Πασχίζαμε νά ἀρθρώσουμε ἕνα λόγο, παρακολουθώντας τούς μεγάλους σύγχρονους νεοπατερικούς θεολόγους, ὅπως τόν π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, τόν Ἅγ. Ἰουστίνο Πόποβιτς κλπ.».      
    

p.athan.gieftits

Ὁ συγγραφέας

Ὁ Ἐπίσκοπος Ἀθανάσιος Γιέφτιτς εἶναι τοποτηρητής τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρασκοπριζρένης Κοσσόβου καί Μετοχίων, Πρώην Ζαχουμίου καί Ἐρζεγοβίνης, Καθηγητής τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς Βελιγραδίου.
Εἶναι μία παγκοσμίως γνωστή προσωπικότητα τῆς Ὀρθοδόξου Θεολογίας, πνευματικό ἀνάστημα τοῦ Ἁγίου Ἰουστίνου Πόποβιτς.

Ὁ Ἐπίσκοπος Ἀθανάσιος, ἰδίως ὡς Ἱερομόναχος, συμμετεῖχε σέ διεθνή ἐπιστημονικά συνέδρια ἀπό τόν χῶρο τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱστορίας, τῆς θεολογίας, τῆς φιλοσοφίας καί τῆς χριστιανικῆς κουλτούρας.
Συγχρόνως συνεργάστηκε μέ πολλούς ἐκδοτικούς οἴκους στήν Σερβία καί στό ἐξωτερικό. Εἶναι συγγραφέας πολλῶν βιβλίων καί ἄρθρων σέ πολλές ξένες γλῶσσες.

Οἱ θεολογικές, ἀνθρωπολογικές, πατρολογικές καί ἐκκλησιαστικο-ιστορικές του ἐργασίες διεισδύουν σέ ὅλες τίς περιόδους τῆς ἱστορίας τῆς Ἐκκλησίας καί περιλαμβάνουν ὅλες σχεδόν τίς σημαντικότερες ἀπαντήσεις τῆς ὀρθόδοξης βιβλικο-αγιοπατερικῆς θεολογίας.
Εἶναι μέλος τῆς Ἔνωσης λογοτεχνῶν Σερβίας, ἐνῶ μέχρι σήμερα ἔχει ἐκδώσει πολλές δεκάδες βιβλία.

Ὁ Ἐπίσκοπος Ἀθανάσιος εἶναι πολύ δημοφιλής στήν Ἑλλάδα. Πολύ συχνά ἐπισκέπτεται τήν πατρίδα μας ὡς προσκεκλημένος διαφόρων Ἱερῶν Μητροπόλεων, Πανεπιστημίων, Συλλόγων καί Φορέων, γιά νά συμμετάσχει σέ θεολογικά συνέδρια καί ἡμερίδες.

   

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΞΗ ΝΕΩΝ
"ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ"

20.1.2013


  Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου Σπάτων, στις 7:30 μ.μ. θα λάβει χώρα έκτακτη Σύναξη, κατά την οποία θα μιλήσει ο παγκοσμίως γνωστός Ρώσος κληρικός και συγγραφέας του βιβλίου «Σχεδόν Άγιοι» Αρχιμ. Τύχων Σεβκούνωβ. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για πλείστα όσα σύγχρονα θέματα πού αφορούν στην πρόσφατη και σύγχρονη ζωή της Εκκλησίας της Ρωσίας, όπως και στην πορεία της Ορθοδοξίας και του κόσμου, την οποία και θα συντονίσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος.
  Η Σύναξη οργανώνεται από την Κοινότητα Νέων Μεσογαίας και Λαυρεωτικής «ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ» και απευθύνεται σε νέους άνω των 18 ετών.Λίγα λόγια για τον π. Τύχωνα Σεβκούνωβ

   O π. Τύχων Σεβκούνωφ γεννήθηκε το 1958 από οικογένεια γιατρών. Το 1982 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Σεναριογραφίας του Πανενωτικού Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογραφίας με ειδίκευση σε λογοτεχνικό έργο.

   Μετά το πέρας των σπουδών του έγινε δόκιμος μοναχός στο μοναστήρι των Σπηλαίων του Πσκωφ. Από τον Αύγουστο του 1986 ξεκίνησε ως έκτακτος συνεργάτης του Εκδοτικού Οίκου του Πατριαρχείου Μόσχας, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Πιτιρίμ (Νετσάεφ).

   Το Ιούλιο του 1991 χειροτονείται διάκονος και τον Αύγουστο του ίδιου έτους πρεσβύτερος. Υπηρέτησε στην Ιερά Μονή τού Ντονσκόι τής Μόσχας.

   Το 1993 διορίστηκε προϊστάμενος του μοσχοβίτικου Μετοχίου τής Ιεράς Μονής των Σπηλαίων τού Πσκωφ, το οποίο μετατράπηκε σε ενορία του Ιερού Ναού τής Παναγίας τού Βλαδιμήρ τού πρώην μοναστηρίου Σρέτενσκι.

   Το 1995 έλαβε το οφίκιο του Ηγουμένου και τον Ιούλιο του 1996 διορίσθηκε Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σρέτενσκι. Από το 1999 είναι Πρύτανης της Aνώτατης Oρθόδοξης Θεολογικής σχολής τού Σρέτενσκι.

   Είναι δημιουργός της ταινίας-ντοκυμαντέρ «Ιερά Μονή των Σπηλαίων τού Πσκωφ», που βραβεύτηκε με το Grand Prix (2007) του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χριστιανικών Ορθοδόξων Ταινιών και Τηλεοπτικών Εκπομπών «Ραντονέζ», καθώς επίσης και της ταινίας-ντοκυμαντέρ «Η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας – Το βυζαντινό μάθημα», που βραβεύτηκε με το βραβείο Golden Eagle (2008) της Εθνικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών τής Ρωσίας.

   Το 2010, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου τού Πατριαρχείου Μόσχας, διορίστηκε Γραμματέας τής Πατριαρχικής Επιτροπής Πολιτισμού, ενώ το ίδιο έτος διορίστηκε μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Τέχνης, παρά τω Προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

   Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ρωσικής Ορθοδοξίας για το σπουδαίο έργο που επιτελεί στην αναγεννημένη ρωσική εκκλησία.

   Το βιβλίο του π. Τύχωνος «Σχεδόν Άγιοι, Πνευματικές αφηγήσεις από τη Ρωσία του χθες και του σήμερα» έχει ήδη ξεπεράσει τα 1.100.000 αντίτυπα στη Ρωσία, ενώ παράλληλα έχει μεταφραστεί σε περίπου 10 γλώσσες.

   Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο κυκλοφόρησε στα ελληνικά, παράλληλα με τα ρωσικά και ήδη βρίσκεται στη
β´ ανατύπωση. Έχει κυκλοφορήσει σε 3 εκατομμύρια ηλεκτρονικά αντίτυπα στη Ρωσία και πήρε το βραβείο του βιβλίου της χρονιάς στον αντίστοιχο ετήσιο ρωσικό διαγωνισμό.

Πηγή: www.tet-a-tet.gr
ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑ
27-30 Δεκεμβρίου 2012

    Μὲ μεγάλη χαρὰ καὶ συγκίνηση ἡ Ἱερὰ Μητρόπολή μας ἔχει τὴν ἰδιαίτερη εὐλογία, μέσα στὴν ἑορταστικὴ περίοδο τῆς μεγάλης ἑορτῆς τῶν Χριστουγέννων, νὰ ὑποδεχθεῖ καὶ νὰ φιλοξενήσει ἀπὸ Πέμπτη 27 μέχρι τὴν Κυριακὴ 30 Δεκεμβρίου, στὸν Ἱερὸ Ναὸ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου Δήμου Γέρακα, τὰ Τίμια Δῶρα τῶν Μάγων, τὰ ὁποῖα ἐναποτέθηκαν πρὸ τοῦ Σαρκωθέντος καὶ ἐπὶ γῆς φανέντος Υἱοῦ καὶ Λόγου τοῦ Θεοῦ.
    Ἡ τιμὴ καὶ ἡ εὐλογία εἶναι μοναδική, δεδομένου ὅτι οἱ πάντιμοι αὐτοὶ πνευματικοὶ θησαυροὶ ἀποτελοῦν ἕνα ἀπὸ τὰ μεγαλύτερα κειμήλια τῆς Χριστιανικῆς πίστεως καὶ τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας μας καὶ εἶναι ἡ πρώτη φορὰ ποὺ μεταφέρονται στὴν Ἱερὰ Μητρόπολή μας, ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Μονὴ Ἁγίου Παύλου τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὅπου ἐπὶ αἰῶνες φυλάσσονται.
    Ἀνάλογη αὐτῆς τῆς ἐξαιρετικῆς τιμῆς πρέπει νὰ εἶναι καὶ ἡ δική μας ἀνταπόκριση καὶ ὑποδοχή. Κατὰ τὴ διάρκεια τῆς παραμονῆς τους στὸ Ναό, θὰ τελοῦνται καθημερινὰ ὅλες οἱ ἱερὲς ἀκολουθίες. Πρὸς ἐνημέρωση καὶ διευκόλυνσή σας κυκλοφορήσαμε ἤδη σχετικὴ ἀφίσσα.
    Ἡ ἐπίσημη ὑποδοχὴ τῶν τιμίων Δώρων θὰ γίνει ἀπὸ τὸν Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Νικόλαο τὴν Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου ἐ.ἔ., στὶς 4.30 μ.μ., στὸν αὔλειο χῶρο τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου στὸν Γέρακα (ὁδ. Ἁγ. Ἰωάννου Θεολόγου καὶ Μιαούλη) παρουσίᾳ τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου, τῶν τοπικῶν ἀρχῶν καὶ πλήθους πιστῶν, προκειμένου νὰ συμμετάσχουμε ὅλοι μαζὶ καὶ νὰ προσευχηθοῦμε στὸν πανηγυρικὸ ἑσπερινὸ ποὺ θὰ ἀκολουθήσει.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ἀνακοίνωσις       pdf

Δεῖτε τὴν ἀφίσσα pdf


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
22 Δεκεμβρίου 2012

Ἡ Ἱερὰ Μητρόπολή μας σὲ συνεργασία μὲ τὸν Δῆμο Παλλήνης, θὰ πραγματοποιήσει Χριστουγεννιάτικη Ἐκδήλωση μὲ Ἐκκλησιαστικοὺς ὕμνους τῶν Χριστουγέννων καὶ παραδοσιακὰ κάλαντα ἀπὸ τὴν Βυζαντινὴ Χορωδία τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, τὸ Σάββατο 22α Δεκεμβρίου τρ. ἔτους καὶ ὥρα 19:00, στὸ Πολιτιστικὸ Κέντρο Γέρακα, ἐπὶ τῶν ὁδῶν Κλειτάρχου καὶ Ἀριστείδου.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ἀνακοίνωσις  pdf
Πρόσκλησις   pdf
Ἀφίσσα        pdf

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
4 Νοεμβρίου 2012

Τὴν Κυριακὴ 4 Νοεμβρίου 2012 στὶς 6:00 μ.μ. θὰ μιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος στὸ Πνευματικὸ Κέντρο Σουρλατζῆ στὸ Κορωπὶ μὲ θέμα:

«Οἱ δὲ έκζητοῦντες τὸν Κύριον οὐκ ἐλαττωθήσονται παντὸς ἀγαθοῦ»ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
28 Νοεμβρίου 2010
 
Τὴν Κυριακὴ 28 Νοεμβρίου 2010 στὶς 6:00 μ.μ. θὰ μιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος στὸ Πνευματικὸ Κέντρο Σουρλατζῆ στὸ Κορωπὶ μὲ θέμα:

«Ὁ ἀόρατος πόλεμος τοῦ χριστιανοῦ»ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΙΜΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ
20-24 Ὀκτωβρίου 2010

 

 Τὴν Τετάρτη 20 Ὀκτωβρίου 2010 καὶ ὥρα 5.00 μ.μ. θὰ πραγματοποιηθεῖ ἡ ὑποδοχὴ τοῦ Ἱεροῦ Λειψάνου στὴν πλατεῖα Κύπρου στὴν Παιανία. Θὰ συνοδεύει τὸ λείψανο 10μελὴς ἀντιπροσωπεία τῆς Οὐκρανικῆς Ἐκκλησίας μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Συμφερουπόλεως & Κριμαίας κ.κ. Λάζαρον. Τῶν ἐκδηλώσεων θὰ προεξάρχει ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ.κ. Νικόλαος.

Πρόσκληση - ΠρόγραμμαΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ
ΗΛΙΑ ΔΗΜ. ΜΠΕΡΤΟΛΗ
1-2 Μαΐου 2010
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ
15 Ἀπριλίου 2010


Οἱ Ἐκδόσεις "Ἐν πλῷ", μὲ ἀφορμὴ τὴν ἔκδοση τοῦ βιβλίου τοῦ Κλάους Κένεθ "Χιλιάδες μίλια πρὸς τὸν τόπο τῆς καρδιᾶς", προσκαλοῦν τὸ ἀναγνωστικὸ κοινὸ τῆς Ἀθήνας σὲ μιὰ ἐκδήλωση γνωριμίας μὲ τὸν ἴδιο τὸν συγγραφέα τὴν Πέμπτη 15 Ἀπριλίου, ὥρα 8.00 μμ, στὴν Αἴθουσα Λόγου τῆς Στοᾶς τοῦ Βιβλίου τῆς Φιλεκπαιδευτικῆς Ἑταιρείας, Πεσμαζόγλου 5 καὶ Σταδίου, Ἀθήνα. Ὁ συγγραφέας συνομιλεῖ μὲ τὸν Μητροπολίτη Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαο καὶ ἀποκαλύπτει τὶς συγκλονιστικὲς λεπτομέρειες τῆς πολυκύμαντης ζωῆς του καὶ τῆς μεταστροφῆς του στὸν Χριστό.110 ΧΡΟΝΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑ
23 Ἰανουαρίου 2010


Τὶς μέρες αὐτὲς θὰ βρίσκεται στὴν Ἀθήνα ἀντιπροσωπεία τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας τῆς Κορέας μὲ ἐπικεφαλῆς τὸν Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κορέας κ. Ἀμβρόσιο.


Μὲ τὴν εὐκαιρία αὐτήν, τὸ προσεχὲς Σάββατο 23 Ἰανουαρίου 2010, ἡ χορωδία τοῦ Καθεδρικοῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικολάου Σεοὺλ θὰ δώσει Συναυλία Ἐκκλησιαστικῶν Ὕμνων & Παραδοσιακῶν Κορεατικῶν τραγουδιῶν στὸ Ἀμφιθέατρο τοῦ Μουσικοῦ Γυμνασίου/Λυκείου Παλλήνης (17ο χλμ. Λ. Μαραθῶνος - Θέση Μαρίζα, 153 44 Παλλήνη), στὶς 7:00 τὸ βράδυ. Ἡ ἐκδήλωση θὰ ὁλοκληρωθεῖ μὲ σύντομο πρόγραμμα Ἑλληνικῆς Παραδοσιακῆς Μουσικῆς ποὺ θὰ παρουσιάσει ἀντιπροσωπευτικὴ ὁμάδα τοῦ Πειραματικοῦ Μουσικοῦ Γυμνασίου Παλλήνης καὶ Ἑλληνικῶν Παραδοσιακῶν χορῶν ἀπὸ τὸ χορευτικὸ τοῦ Δήμου Παλλήνης.

Δεδομένου ὅτι φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια Ὀρθόδοξης μαρτυρίας στὴν Κορέα, ὅτι οἱ δεσμοὶ τῶν δύο λαῶν εἶναι τόσο στενοὶ καὶ ὅτι ἡ ὅλη ἐκδήλωση θὰ ἔχει ἔντονο διαπολιτισμικὸ χαρακτῆρα, ἡ εὐκαιρία ἐπικοινωνίας μὲ ὁμοδόξους ἀδελφοὺς τῆς Ἄπω Ἀνατολῆς καὶ μαθητείας στὸ ἦθος καὶ τὴν πνευματική τους εὐγένεια εἶναι μοναδική.


 Στὴν ἐκδήλωση, ἡ ὁποία τελεῖ ὑπὸ τὴν εὐθύνη τῶν Μητροπόλεων Ἀττικῆς καὶ Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς σὲ συνεργασία μὲ τὸν Δῆμο Παλλήνης, μποροῦμε καὶ καλούμαστε νὰ συμμετάσχουμε ἐλεύθερα ὅλοι, κλῆρος καὶ λαός, καὶ ἔτσι νὰ ἐκφράσουμε τὴν ἀγάπη στοὺς μακρυνοὺς γεωγραφικὰ καὶ ἱστορικὰ ἀλλὰ ὁμοψύχους πνευματικὰ ἀδελφούς μας καὶ νὰ πάρουμε τὴν εὐχὴ τοῦ Σεβασμιωτάτου ἱεραποστόλου Ἐπισκόπου Κορέας κ. Ἀμβροσίου.  

Πρόγραμμα σὲ μορφὴ pdf , Δελτίο Τύπου σὲ μορφὴ pdfΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
15 Νοεμβρίου 2009

Τὴν Κυριακὴ 15 Νοεμβρίου 2009 στὶς 6:00 μ.μ. θὰ μιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος στὸ Πνευματικὸ Κέντρο Σουρλατζῆ στὸ Κορωπὶ μὲ θέμα:

«Τὸ Ἅγιο Σαρανταήμερο»


 
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ
20 Ὀκτωβρίου 2009

 

Συναυλία τῆς χορωδίας τοῦ Πατριαρχείου Μόσχας
 20 Ὀκτωβρίου, 8:30 μ.μ. στὸ Μέγαρο Μουσικῆς Ἀθηνῶν.


 
 ΣΥΝΑΥΛΙA ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΧΟΡΟΥ «ΤΡΟΠΟΣ»
18 Μαΐου 2009
  

 Ἔργα τῶν μελουργῶν τῆς Πόλης παρουσιάζει
στὸ Μέγαρο Μουσικῆς ὁ «Τρόπος»

Μιὰ ἰδιαίτερη καὶ ξεχωριστὴ μουσικὴ κατάθεση ἀπὸ τὴν παρακαταθήκη τῶν μεγάλων μελουργῶν τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἀποτελεῖ ἡ συναυλία τοῦ Βυζαντινοῦ Χοροῦ «Τρόπος» στὶς 18 Μαΐου 2009, ἡμέρα Δευτέρα καὶ ὥρα 8:30 μ.μ., στὸ Μέγαρο Μουσικῆς Ἀθηνῶν. (Περισσότερες πληροφορίες...)ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
16 Νοεμβρίου 2008

Τήν Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 στίς 6:00 μ.μ. θά μιλήσει ὁ Σεβασμιώτατος στό Πνευματικό Κέντρο Σουρλατζῆ στό Κορωπί μέ θέμα:

«Πλοῦτος καί πτωχεία κατά τήν εὐαγγελική διδασκαλία»ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΗ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΟΥ ΣΑΡΩΦ
31 Ὀκτωβρίου – 2 Νοεμβρίου 2008


 

Ὕστερα ἀπὸ ἑνὸς μηνὸς παραμονὴ στὴν Ἑλλάδα τοῦ Τιμίου Λειψάνου τοῦ Ὁσίου Πατρὸς ἡμῶν Σεραφεὶμ τοῦ Σάρωφ, τὸ προσεχὲς Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2008, 25μελὴς Ρωσικὴ ἀποστολὴ ὑπὸ τὸν Σεβασμιώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Νίζνι Νόβγκοροντ καὶ Ἀρζαμάς κ. Γεώργιο ἔρχεται νὰ τὸ παραλάβει.

Ἐπὶ τῇ ἀποχωρήσει τοῦ Τιμίου Λειψάνου θὰ λάβουν χώραν οἱ ἑξῆς ἐκδηλώσεις:


Παρασκευὴ 31 Ὀκτωβρίου 2008

   20:00 - 1:00    Ἀγρυπνία στὸν Ἱερὸ Ναὸ Παναγίας Σουμελᾶ Ἀχαρνῶν (Μενιδίου), προεξάρχοντος τοῦ Σεβ.                                  Μητροπολίτου Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς κ. Νικολάου. Στὴν Ἀγρυπνία θὰ ψάλει ἡ χορωδία τοῦ                            κ. Δημ. Καλομοίρη

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

   17:00 - 20:00 Ἀγρυπνία κατὰ τὸ Ρωσικὸ Τυπικὸ
   20:30             Ἀναχώρηση τοῦ Τιμίου Λειψάνου ἀπὸ τὸν Ἱερὸ Ναὸ Παναγίας Σουμελᾶ γιὰ τὴν Ἱερὰ Μονὴ                                   Πεντέλης
   21:00            Ἄφιξη τοῦ Τιμίου Λειψάνου στὴν Ἱερὰ Μονὴ Πεντέλης

Κυριακὴ 2 Νοεμβρίου 2008

   6:30 – 8:00   Ὄρθρος
   8:00 - 10:00  Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Νίζνι Νόβγκοροντ καὶ Ἀρζαμὰς κ.                                  Γεωργίου καὶ συλλειτουργούντων τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ.                                    Νικολάου καὶ τοῦ Θεοφ. Ἐπισκόπου Θερμοπυλῶν κ. Ἰωάννου
   11:00            Ἀναχώρηση τοῦ Τιμίου Λειψάνου ἀπὸ Ἱερὰ Μονὴ Πεντέλης γιὰ τὸ Ἀεροδρόμιο "Ἐλευθ. Βενιζέλος"                        τῆς Ἀθήνας


Ἐπίσκεψις τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
27 Ὀκτωβρίου 2008

    Τὴν προσεχῆ Παρασκευὴ 31η Ὀκτωβρίου 2008, καὶ ὤρα 10:00 τὸ πρωὶ θὰ ἐπισκεφθεῖ τὴν Κοινότητα τῆς Ἀνθούσας ὁ Παναγιώτατος Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ.

    Μὲ τὴν εὐκαιρία αὐτήν, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς κ. Νικόλαος, μαζὶ μὲ τὸν κλῆρο καὶ τὸν λαὸ τῆς Μητροπόλεῶς μας, θὰ ὑποδεχθεῖ τὸν Παναγιώτατο στὸν Ἱερὸ Ναὸ Κοιμήσεως Θεοτόκου Ἀνθούσης, ὅπου θὰ ἀναπεμφθεῖ Δοξολογία.

    Στὴ συνέχεια ὁ Πατριάρχης θὰ μεταβεῖ ἐν πομπῇ στὸ Πατριαρχικὸ καθίδρυμα τῆς Ἁγίας Σοφίας.

    Στὴν ὑποδοχὴ μποροῦν νὰ συμμετάσχουν ἐλεύθερα ὅσοι κληρικοὶ καὶ πιστοὶ ἐπιθυμοῦν νὰ ἐκφράσουν τὴν ἀγάπη καὶ τὸ σεβασμό τους στὸ Οἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο καὶ τὸ πρόσωπο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου μας.YΠΟΔΟΧH ΤHΣ ΤΙΜIΑΣ ΚAΡΑΣ
ΤΟY AΓIΟΥ IΩAΝΝΟΥ ΤΟY ΧΡΥΣΟΣΤOΜΟΥ
30 Ἰανουαρίου 2007

Ὑποδοχὴ τῆς τιμίας κάρας τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου στὴν Ἱερὰ Μονὴ Βηθλεέμ, Κορωπί, 30 Ἰανουαρίου 2007.ΒΡAΒΕΥΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛIΤΟΥ
ΠΡ. ΜΕΣΟΓΑIΑΣ ΚΑI ΛΑΥΡΕΩΤΙΚHΣ Κ.Κ. AΓΑΘΟΝIΚΟΥ
11 Ἰανουαρίου 2007

Τιμητικὴ βράβευση τοῦ Μητροπολίτου πρ. Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς κ.κ. Ἀγαθονίκου ἀπὸ τὴν Ἱερὰ Σύνοδο τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος, Πνευματικὸ Κέντρο Ἁγίου Νικολάου Σπάτων, 11 Ἰανουαρίου 2007.