en ru

xr2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Πρωτ. 941
Ἀριθμ.
Δι­εκπ.:  443/5-9-2023
Εγ­κυ­κλίου: 192


Σπάτα, 11 Σε­πτεμ­βρίου 2023

Μ Η Ν Υ Μ Α
 
Προς τους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων
των Μεσογείων & της Λαυρεωτικής
με την έναρξη του σχολικού έτους 2023-2024


Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες των Λυκείων και Γυμνασίων,

  Ο Αγιασμός τελείωσε. Η νέα χρονιά τώρα αρχίζει.  Σας εύχομαι ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. Και καλή χρονιά σημαίνει πρόοδο στη μάθηση, ουσιαστική μόρφωση, ελεύθερη αναζήτηση αλήθειας και σκοπού στη ζωή. Και αυτά δεν έρχονται από μόνα τους. Προϋποθέτουν δίψα για το καινούργιο, ενδιαφέρον για το άγνωστο, όρεξη για το όμορφο, κόπο για το δύσκολο.

  Και μια και ξεκινήσαμε με Αγιασμό, αν αυτό δεν θέλουμε να αποτελεί παλιά ξεπερασμένη συνήθεια που μίζερα διεκδικεί ως προνόμιό της η  Εκκλησία και δυσκολεύεται να καταργήσει η πολιτεία, σας εύχομαι να αποκτήσετε την υποψία της παρουσίας του Θεού, να ελπίζετε στο φωτισμό και τη βοήθειά Του και να εμπνέεστε από την ανώτερη ζωή του Ευαγγελίου Του. Γι’ αυτό χρειάζεται το Μάθημα των Θρησκευτικών. Η Ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας, δημιούργησαν πλούσιο πολιτισμό με ανεκτίμητα μηνύ­ματα, απαραίτητα να δώσουν ζωή και αξία στις γνώσεις, στην πρόοδο, στο ταξίδι της ζωής σας. Η σπουδή σας πρέπει να μεταφραστεί  σε πολιτισμό, σε δύναμη, σε δημιουργία. Και οι γνώσεις σας σε αληθινές αξίες. Μόνο τότε αξίζουν. Και αυτό χρειάζεστε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

  Τα γράμματα είχαν αξία τότε που η μόρφωση ήταν προνόμιο των ολίγων. Αυτό που τώρα έχει ανεκτίμητη αξία είναι το ήθος, η αρετή, η πίστη, η πραγματική ελευθερία του πνεύματος, γιατί δυστυχώς αυτό είναι που σπανίζει, αλλά και αυτό είναι που αξιοποιεί το πολύτιμο εργαλείο της γνώσης. Όπως διαβάζουμε στον Μενέξενο του Πλάτωνα, κάθε επιστήμη που στερείται αρετής αποδεικνύεται πανουργία και όχι σοφία.

  Στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς, ως ο Επίσκοπος αυτής της περιοχής, ένα πράγμα οφείλω να σας πω, όσο και αν ίσως σε κάποιους φανεί παράξενο∙ πετάξτε τις προκαταλή­ψεις σας και θα διαπιστώσετε ότι ο Θεός υπάρχει, είναι αληθινός, είναι ζωντανός, είναι μέσα μας. Να  ξέρετε∙ το ταξίδι της πίστης είναι πιο σημαντικό από την περι­πέτεια της γνώσης. Και πιο συναρπαστικό. Γιατί φωτίζει περισσότερο και ελευθερώνει αληθινά!



Να έχετε μια ΚΑΛΗ και ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


† Ὁ Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Μήνυμα Σεβασμιώτατου pdf