en ru

xr2
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Πρωτ. 941
Ἀριθμ.
Δι­εκπ.:  488/5-9-2023
Εγ­κυ­κλίου: 192


Σπάτα, 11 Σε­πτεμ­βρίου 2023

Μ Η Ν Υ Μ Α
 
Προς τους μαθητές των Δημοτικών σχολείων
των Μεσογείων & της Λαυρεωτικής
με την έναρξη του σχολικού έτους 2023-2024


Αγαπητά παιδιά, μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων,

  ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ στο δεύτερο σπίτι σας, στο σχολείο.

  Μια από τις μεγαλύτερες χαρές στη ζωή είναι το να μαθαίνει κανείς καινούργια πράγματα, να μορφώνεται, να γίνεται πλούσιος σε γνώσεις. Πιο μεγάλη χαρά είναι να αξιοποιεί σωστά τις γνώσεις του, να εφαρμόζει αυτά που ξέρει και να δημιουργεί. Είναι όπως όταν ανατέλλει ο ήλιος και διαλύεται το σκοτάδι. Έτσι νοιώθει κανείς ότι φωτίζεται και ωριμάζει. Ακόμη όμως μεγαλύτερη χαρά είναι να γίνεται κανείς καλύτερος άνθρω­πος, να έχει αγάπη και καλοσύνη, σύνεση και ωριμότητα, ευγένεια, και ελευθερία. Πραγματική ελευθερία δεν είναι να κάνεις ό,τι θέλεις, αλλά να θέλεις ό,τι είναι καλό, ό,τι είναι του Θεού.

  Αυτός είναι ο σκοπός που πηγαίνουμε στο σχολείο. Να γίνουμε μορφω­μένοι και καλλιεργημένοι άνθρωποι. Όπως ένα χωράφι για να βγάλει καλό καρπό χρειάζεται καλό σπόρο, αλλά και όργωμα, πότισμα, λίπασμα, έτσι και κάθε άνθρωπος για να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του χρειάζεται καλλιέργεια και φροντίδα, αυτό που πρέπει να δίνει το σχολείο.

  Ελπίζω και εύχομαι το σχολείο φέτος να σας δώσει πολύτιμες γνώσεις, χαρούμενη μόρφωση, καλές γνωριμίες και πολλές επιτυχίες. Να ξέρετε όμως ότι για να γίνει κανείς άνθρωπος της αληθινής γνώσης, πρέπει προ­ηγου­μένως να γίνει άνθρωπος του Θεού.

  Γι’ αυτό και σας εύχομαι να έχετε τη βοήθεια του Θεού και πλούσια την ευλογία Του και αυτή τη χρονιά και σε όλη σας τη ζωή.



ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


† Ὁ Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Μήνυμα Σεβασμιώτατου pdf