en ru

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

14 Φεβρουαρίου 2020

Ένα σύγχρονο και νεανικό Συνέδριο

   Οι προκλήσεις της σύγχρονης τεχνολογίας ήλθαν στο επίκεντρο του διαλόγου που άνοιξε με τους νέους το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, διοργανώνοντας το 9ο Μαθητικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, σήμερα το πρωί, Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Μαρκόπουλου.

  Στο πολύ ενδιαφέρον, σύγχρονο και νεανικό Συνέδριο συμμετείχαν περίπου 471 μαθητές και μαθήτριες από 30 σχολεία του λεκανοπεδίου Αττικής, αλλά και από την επαρχία (Ρέθυμνο - Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Παν/μίου Κρήτης).

  Το θέμα του Συνεδρίου «Τεχνητή νοημοσύνη και νοήμονες έφηβοι» αναπτύχθηκε με τρεις εξαιρετικές εισηγήσεις από ειδικούς ομιλητές:

  Πρώτος μίλησε ο κ. Γεώργιος Γιαννακόπουλος, Ερευνητής Τεχνητής Νοημοσύνης του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” και μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης, ο οποίος με πολύ απλό και προσιτό τρόπο εξήγησε τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη, επεσήμανε τις δυ­νατότητες που προσφέρει αλλά και τους περιορισμούς που έχει και κατέληξε ότι ο άνθρω­πος είναι αυτός που κρύβεται πίσω από κάθε μορφή τεχνολογίας και εκείνος έχει την ευθύνη να αξιοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη ανάλογα με τις ηθικές αρχές και αξίες του.   

   Τη δεύτερη εισήγηση ανέπτυξε ο κ. Εμμανουήλ Λασκαρίδης, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πρώην Ελεγκτής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ο οποίος παρουσίασε με επικαιροποιημένα στοιχεία «τα νέα δεδομένα για τα Δεδομένα», επισημαίνοντας πόσο προσεκτικοί οφείλουμε να είμαστε όταν δίνουμε την οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία για μας και πώς μπορούμε να προστατευθούμε από την κακό­βουλη χρήση των προσωπικών μας δεδομένων.

  Ο τρίτος εισηγητής, κ. Ευάγγελος Γογγολίδης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, με εντυπωσιακές εικόνες, βίντεο και παραδείγματα ανα­φέρθηκε στη Νανοτεχνολογία, η οποία μας εισάγει «σ’ έναν υπέροχο κόσμο που δεν φαίνεται, αλλά όμως καθορίζει την καθημερινότητά μας». Στο τελευταίο τμήμα της ομιλίας του κατέθεσε ενδιαφέρουσες σκέψεις που προσδιορίζουν τη σχέση της νανοτεχνολογίας με το σχολείο και τον μαθητή.

  Το Συνέδριο έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο οποίος παίρνοντας λέξεις και εκφράσεις από τους ομιλητές, παρουσίασε την επιστήμη ως δώρο του Θεού στον άνθρωπο, διότι έτσι αυτός μπορεί να βλέπει, να θαυμάζει και να κατανοεί τον κόσμο, ενώ με την τεχνολογία μπορεί και να δημιουργεί. Παρά ταύτα, τόνισε ότι η ανθρώπινη ευφυΐα, όσο και αν εντυπωσιάζει με τα εκπληκτικά επιτεύγματά της, πρέπει να συνδυάζεται με σύνεση και σοφία, προκειμένου να γίνεται η καλύτερη διαχείριση των επιτευγμάτων της, προς όφελος της κοινωνίας αλλά και προς ανάδειξη της ανθρώπινης αξίας. Η επιστήμη και η τεχνολογία διευρύνουν τη γνώση, οι κοινωνικές επιστήμες προστατεύουν τις σχέσεις, η προοπτική όμως της πίστης στον Θεό είναι αυτή που δίνει στον άνθρωπο όγκο και περιεχόμενο, ύψος και βάθος, διεισδυτική οπτική και «φιλόσοφον νουν» και τον καθιστά όντως νοήμονα και σοφό. Η ευφυΐα μπορεί να είναι τεχνητή, όχι όμως η νοημοσύνη. Αυτή είναι πνευματική!