en ru
 
"Εθελοντισμός, έργο ζωής"

Της Σοφίας Σπυράτου

Βρισκόμαστε ήδη λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, διανύοντας την ευλογημένη περίοδο της Σαρακοστής. Όλοι μας προετοιμαζόμαστε σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, να υποδεχθούμε την γέννηση του Θεανθρώπου και να πλημμυρίσει η καρδιά μας από αγάπη, ευτυχία και ελπίδα. Τούτες τις μέρες προσμονής της πιο χαρούμενης και ελπιδοφόρας γιορτής της Χριστιανοσύνης, σκέφθηκα να ασχοληθώ με ένα θέμα, το οποίο άπτεται της σημερινής πραγματικότητας και θα πρέπει να απασχολήσει όλους μας. Αναφέρομαι στον εθελοντισμό και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην βελτίωση του ανθρώπινου χαρακτήρα, στην εξέλιξη των κοινωνιών αλλά και της ανθρωπότητας γενικότερα..
 

ethelontismos 2Εθελοντισμός, μία λέξη που περικλείει όλες τις μεγάλες έννοιες που δίνουν αξία στην ζωή μας. Αλληλεγγύη, αλτρουϊσμός, καλοσύνη, γενναιοδωρία, φιλευσπλαχνία, αυτοθυσία, υπομονή, καρτερικότητα, ταπεινοφροσύνη, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια, μεγαλοψυχία, φιλανθρωπία και πάνω από όλα αληθινή αγάπη. Τι μεγάλη ευλογία να κοσμείται η ψυχή μας από όλες αυτές τις αρετές! Μέσω του εθελοντισμού μας δίνεται η δυνατότητα να καλλιεργήσουμε και να βελτιώσουμε τον χαρακτήρα μας και να τον στολίσουμε με όλον αυτόν τον υπέροχο διάκοσμο των αρετών.

Τα τελευταία δέκα χρόνια που η οικονομική κρίση έπληξε την πατρίδα μας, δημιουργήθηκαν τεράστια προβλήματα ανεργίας, οικονομικής δυσπραγίας και ανέχειας, που δυστυχώς οδήγησαν σε μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και στην εξαθλίωση. Στην δύσκολη αυτή εποχή και παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι Έλληνες απέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους. Χιλιάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν και προσέφεραν την βοήθειά τους με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας, τις περισσότερες φορές ακόμη και από το υστέρημά τους. Έτσι άνθισε ο εθελοντισμός, ο οποίος μετέτρεψε την οικονομική και πνευματική κρίση σε ευλογία.

Η μεγάλη σημασία όμως του εθελοντισμού φάνηκε και σε μεγάλες καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως οι τρομερές πλημμύρες και η περσινή καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Χιλιάδες άτομα, εγκατέλειψαν τις διακοπές τους, στην μέση του καλοκαιριού και συνέδραμαν ουσιαστικά και καθοριστικά στην βοήθεια των πυρόπληκτων. Χάρη στους εθελοντές σώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι που κινδύνεψαν από την φωτιά και συγκεντρώθηκαν άπειρα είδη πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους που περνούσαν μία τόσο μεγάλη δοκιμασία. Μέρα με την ημέρα ολοένα και περισσότεροι εθελοντές συνέρρεαν για να βοηθήσουν όπου και όπως μπορούσαν.

Προσφέροντας βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν την ανάγκη μας, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, πλημμυρίζει η καρδιά και όλο μας το είναι από συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς, γαλήνης, αγαλλίασης, πληρότητας και αληθινής ευτυχίας. Δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από το να βλέπεις χαρούμενα πρόσωπα φτωχών, ασθενών και τόσων άλλων πληγωμένων από τα ανελέητα χτυπήματα της ζωής. Ένας καλός λόγος, ένα γλυκό χαμόγελο πολλές φορές αρκούν για να απαλυνθεί ο πόνος. Ο Όμηρος στην ζ ραψωδία της Οδύσσειας γράφει χαρακτηριστικά « Στον φτωχό ακόμα και το λίγο που θα δώσεις, νομίζεται καλόδεχτο.» Αυτή η φράση συνοψίζει όλη την έννοια του εθελοντισμού.

Η εθελοντική προσφορά θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας αφυπνίσει από μικρή ηλικία. Είναι πολύ ευχάριστο και παρήγορο ότι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, κυρίως σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, τα οποία οργανώνουν δράσεις που βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στον εθελοντισμό. Δωροεκθέσεις, επισκέψεις σε γηροκομεία, νοσοκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες και άλλα, μυούν τα παιδιά στην έννοια της εθελοντικής εργασίας και προσφοράς και συμβάλλουν ενεργά και ουσιαστικά στην διάπλαση καλών και σωστών χαρακτήρων.

logo blΈνθερμος υποστηρικτής του εθελοντισμού με συνεχή και ενεργή δράση η Εκκλησία, η οποία έπαιξε και συνεχίζει να παίζει πρωτεύοντα ρόλο αναδεικνύοντας ένα πολύ μεγάλο και αξιοσημείωτο έργο. Η διδασκαλία του Ιησού Χριστού βασίζεται στην αγάπη, αυτό πρεσβεύει η θρησκεία μας και η Εκκλησία είναι μία μεγάλη αγκαλιά στην οποία είμαστε όλοι αδέλφια, μία ζεστή και αγαπημένη οικογένεια. Αυτή ακριβώς είναι και η αρχή του εθελοντισμού, η ειλικρινής και ανιδιοτελής αγάπη. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα μεγάλο έργο, το οποίο τελεί υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας και Λαυρεωτικής και υλοποιήθηκε από ένα όραμα του Μητροπολίτη κ. Νικολάου και στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στην αρχή του εθελοντισμού. Πρόκειται για την Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας « ΓΑΛΙΛΑΙΑ».

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», η οποία ας σημειωθεί ότι είναι η μόνη υπάρχουσα Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας στην Ελλάδα, φροντίζει σωματικά, ψυχικά, κοινωνικά και πνευματικά, ασθενείς με καρκίνο και νόσο του κινητικού νευρώνα και τις οικογένειές τους, δίνοντάς τους ελπίδα και εξασφαλίζοντάς τους μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Ιδρύθηκε το 2010 ξεκινώντας με την κατ’ οίκον παροχή φροντίδας, το 2011 προχώρησε στην δημιουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης και το 2018 ξεκίνησε να λειτουργεί ο Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας, το πρώτο Hospice στην Ελλάδα, που παρέχει την δυνατότητα βραχείας νοσηλείας στους ασθενείς σε έναν πολύ όμορφο χώρο, μοναδικής αισθητικής και αρχιτεκτονικής, πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα εξυπηρέτησης των ασθενών και στον οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νικόλαος «προσφέρεται η ασφάλεια του νοσοκομείου, η άνεση του ξενοδοχείου και η ζεστασιά και θαλπωρή του σπιτιού.» Η « ΓΑΛΙΛΑΙΑ» στελεχώνεται από εξειδικευμένη Διεπιστημονική Ομάδα λειτουργών υγείας που περιλαμβάνει γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγο, φυσιοθεραπευτή, κοινωνικούς λειτουργούς, ιερέα και υποστηρίζεται από Διοικητική Ομάδα και ειδικευμένους εθελοντές.

itemid241Οι εθελοντές είναι σημαντικοί και πολύτιμοι συνεργάτες της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ». Η συμμετοχή τους είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ολοκληρωμένης φροντίδας των ασθενών και των οικογενειών τους.
Για την πληρέστερη και αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας, όλοι οι εθελοντές παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Μονάδας, συνολικής διάρκειας 40 ωρών. Μερικοί από τους τομείς δράσης των εθελοντών είναι η λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Απασχόλησης, συντροφιά στους ασθενείς στο σπίτι ή στο νοσοκομείο, μεταφορές ασθενών, διεκπεραίωση γραφειοκρατικών υποχρεώσεων των ασθενών, γραμματειακή υποστήριξη, οργάνωση εκδηλώσεων, κλπ.

«Σκοπός μας είναι να ανακουφίσουμε τον πόνο, να αγκαλιάσουμε την δυσκολία, να μοιραστούμε το βάρος με τον ασθενή και την οικογένειά του και να συμπαρασταθούμε με κάθε δυνατό μέσο». Με αυτά τα λίγα μα τόσο περιεκτικά λόγια, ο κ. Νικόλαος αναφέρθηκε στο έργο της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» και νομίζω ότι πίσω από αυτές τις λέξεις κρύβεται ολόκληρη η έννοια του εθελοντισμού. Οι άνθρωποι που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά στην «ΓΑΛΙΛΑΙΑ», κάνουν πραγματικά έργο ζωής. Δίνουν τόσα πολλά στους ασθενείς και τον συγγενικό τους περίγυρο, αλλά παίρνουν ακόμα περισσότερα από τα άτομα που βιώνουν απίστευτο πόνο και είναι ευγνώμονες για αυτό.

Όλοι οι εθελοντές, σε οποιοδήποτε τομέα και αν υπηρετούν, έχουν καταφέρει να κοσμήσουν την ψυχή τους με τον λαμπρό διάκοσμο των αρετών που ανέφερα παραπάνω. Τούτες τις μέρες της Σαρακοστής που διανύουμε, ας ανοίξουμε την καρδιά μας και ας βάλουμε στην ζωή μας τον εθελοντισμό. Ας χαρίσουμε ένα γλυκό χαμόγελο στον πικραμένο, ας δώσουμε μία σπίθα ελπίδας στον απελπισμένο, ας προφέρουμε λίγο φαγητό στον άστεγο, ας αγκαλιάσουμε τον άρρωστο, ας δωρίσουμε σε ένα φτωχό παιδάκι ένα παιχνίδι και τότε θα φωτιστεί η ψυχή μας από την λάμψη της γέννησης του Θείου Βρέφους και θα νοιώσουμε αληθινή ευτυχία, παίρνοντας, αλλά κυρίως δίνοντας ΑΓΑΠΗ.

Σας εύχομαι Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη και Καλή Πρωτοχρονιά!

 


pdf