en ru

xr2

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ & ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ



Πρωτ. 798
Ἀριθμ.
Διεκπ. 458
Ἐγκυκλίου: 139


Σπάτα, 11 Σεπτεμβρίου 2018


M H N Y M A


Προς τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων
τους γονείς και δασκάλους
των Μεσογείων & της Λαυρεωτικής

με την έναρξη του σχολικού έτους 2018-2019

Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών μας Σχολείων

Ο αγιασμός που μόλις τελείωσε δεν αποτελεί μια τυπική διαδικασία. Καθιερώθηκε για να σας δώσει την ευλογία τού Θεού στις προσπάθειες που αυτή τη στιγμή ξεκινάτε. Γι’ αυτό κι εγώ σας εύχομαι καλή αλλά και ευλογημένη χρονιά. Δηλαδή καλό ξεκίνημα και ευλογημένη συνέχεια.

Πολλοί θα σας πούν ότι η μόρφωση θέλει προσπάθεια, μελέτη και κόπο. Και είναι αλήθεια. Όπως έλεγαν οι σοφοί πρόγονοί μας, «τὰ καλὰ κόποις κτῶνται», που σημαίνει ότι ό,τι καλό αποκτάται με κόπο. Είναι λογικό· ένας αθλητής δεν θα τα καταφέρει, αν δεν προσπαθήσει, ούτε ένας επιστήμονας, αν δεν διαβάσει και δεν εργαστεί με σύστημα και επιμέλεια.

Επιτρέψτε μου όμως να σας πω ότι ο κόπος και η μελέτη, για να αξιοποιηθούν καλύτερα, πρέπει να στηρίζονται στη χαρά και τον ενθουσιασμό. Αν έχετε αυτά, τότε η προσπάθεια δεν θα σας κουράζει. Η μάθηση και η σπουδή θα είναι σαν παιγνίδι. Τότε θα πετύχετε πολλά με λιγότερο κόπο.

Θα σας πω όμως και κάτι άλλο. Η χαρά στηρίζεται στους σωστούς στόχους, στην ξεκούραστη ψυχή και στις καλές σχέσεις. Αν στο σπίτι σας τσακώνεστε, δεν θα έχετε χαρά. Αν η ζωή μας είναι γεμάτη ψέματα, πείσματα, πονηριές, ιδιοτροπίες, ζήλειες και παράπονα, εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι δεν υπάρχει ειρήνη στην καρδιά μας και η χαρά εξαφανίζεται.

Θα τελειώσω με ένα τρίτο. Και αυτό είναι η σχέση μας με τον Θεό. Από παλιά, στα σχολεία το έτος άρχιζε με αγιασμό, όπως σήμερα, και η κάθε μέρα με την προσευχή. Επίσης συστηματικά διδασκόταν το μάθημα των Θρησκευτικών. Σκοπός είναι να μάθουμε τον δρόμο τού Θεού. Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε. Τώρα όλα αυτά σιγά - σιγά μπαίνουν στο περιθώριο. Το σημερινό σχολείο αποφεύγει να διδάσκει για τον Θεό. Γι’ αυτό και αγριέψαμε, γι’ αυτό και χάσαμε τη χαρά και τον προσανατολισμό μας. Ένας από τους μεγαλύτερους ρώσους συγγραφείς και φιλοσόφους, όταν του έδωσαν ένα μεγάλο βραβείο, μίλησε με θέμα: «οι άνθρωποι λησμόνησαν τον Θεό· από εκεί έρχονται όλα τα κακά». Δυστυχώς, αυτό είναι αλήθεια. Κάποιοι πάλι μας λένε ότι δεν υπάρχει Θεός. Ευτυχώς, αυτό είναι ψέμα. Ο Θεός και υπάρχει και είναι δίπλα μας. Αρκεί κι εμείς να τον θέλουμε και να τον πλησιάζουμε. Και τότε θα έχουμε και ειρήνη και χαρά μέσα μας και προκοπή στη ζωή μας.

Εύχομαι ο Θεός να είναι μαζί σας και όλοι μας να μείνουμε κοντά Του.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ



† ῾Ο Μεσογαίας καὶ Λαυρεωτικῆς ΝΙΚΟΛΑΟΣ


Μήνυμα προς τους μαθητές/-τριες του Δημοτικού  pdf