en ru
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14.10.2014

Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, και σε συνεργασία με το Αρχηγείο Στρατού και την ΑΣΔΕΝ, κτίσθηκε στο πλέον απόμακρο νοτιοανατολικό άκρο της Ελληνικής Επικράτειας, στη νήσο Στρογγύλη του συμπλέγματος του Καστελλορίζου, μικρό πέτρινο εκκλησάκι εξαιρετικού κάλλους και μοναδικής στρατηγικής σημασίας, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος κ. Νικόλαος και με τη συνδρομή της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, ανέλαβε το οικονομικό κόστος και την τεχνολογική ευθύνη της επισκευής ενός περιπολικού σκάφους ΠΛΣ- 134, το οποίο και τις μέρες αυτές παραδόθηκε στον Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης Καστελλορίζου.

Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου, ο Σεβασμιωάτος Μητροπολίτης Σύμης κ. Χρυσόστομος μετέβη μαζί με τον Σεβασμιώτατό μας κ. Νικόλαο στη Στρογγύλη, όπου και ετέλεσε τα θυρανοίξια του εξωκλησίου παρουσία του Στρατιωτικού Διοικητού της Ρόδου Υποστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εθνικής Ναυτιλίας κ. Αθανασίου Μπούσιου και άλλων. Η ύπαρξη του εξωκλησίου στο συγκεκριμένο σημείο κατά το δυνατόν κατοχυρώνει την ελληνικότητα της νήσου, η γεωστρατηγική σημασία της οποίας, λόγω ιδίως της μεγάλης ΑΟΖ που έχει, είναι κυριολεκτικά ανεκτίμητη.