en ru

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
31.3 - 15.4.2014

Από τις 31 Μαρτίου έως τις 15 Απριλίου ε.ε. ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, πραγματοποίησε ιερά αποδημία στους Αγίους Τόπους.

Την 1η Απριλίου μετέβη προς πνευματικό ανεφοδιασμό εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην Ι. Λαύρα του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, όπου παρέμεινε εφησυχάζων έως την 11η Απριλίου.

Το Σάββατο του Λαζάρου συλλειτούργησε μετά του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου στην πανηγυρίζουσα Ι. Μονή Αγίων Μάρθας και Μαρίας στη Βηθανία και κατόπιν μετείχε της λιτανείας έως του τάφου του Αγίου και Δικαίου Λαζάρου.
Το μεσημέρι του Σαββάτου παρέστη συμπροσευχόμενος στο Μεγάλο Εσπερινό της εορτής των Βαΐων, στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως. Σημειωθήτω ότι η εορτή των Βαΐων αποτελεί μια εκ των λεγομένων Μεγάλων Παρρησιών των Ορθοδόξων στο Ναό της Αναστάσεως.

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετέβη στην Ι. Μονή Βαϊοφόρου στη Βηθσφαγή, όπου ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ευλόγησε τα «βαΐα των φοινίκων» και κατόπιν μετείχε της μεγάλης λιτανείας έως της Ι. Μονής Ιωακείμ και Άννης πλησίον της Πύλης του Αγίου Στεφάνου της παλαιάς πόλεως Ιερουσαλήμ. Στην λιτανεία προεξήρχε ο εκ Κουβαρά καταγόμενος Μητροπολίτης Καπιτωλιάδος κ. Ησύχιος, Γενικός Πατριαρχικός Επίτροπος.
Το πρωί της Κυριακής των Βαΐων ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος συμμετείχε στο πολυαρχιερατικό συλλείτουργο και στη λιτανεία εντός του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως, όπου προεξήρχε ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.
Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων παρέστη συμπροσευχόμενος στην ακολουθία του Νυμφίου στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως, όπου χοροστάτησε ο Μακ. Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος.

Την Μεγάλη Δευτέρα το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μετά του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπόλεως κ. Ισιδώρου, Γέροντος Σκευοφύλακος, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι στην Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε επί του Φρικτού Γολγοθά.

Τέλος, το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος κατήλθε εν πομπή από των Πατριαρχείων στον Πανίερο Ναό της Αναστάσεως όπου, τη ευλογία και παρακλήσει του Μακ. Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης.


pdf