en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙOY ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
   
ag.geo-kor-kou-1
ag.geo-kor-kou-2
ag.geo-kor-kou-3
1/3 
start stop bwd fwd
          
Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Κορωπίου, στην ομώνυμη περιοχή και σε μικρή απόσταση αριστερά της ομώνυμης οδού.

Είναι ένα ειδυλλιακό τοπίο ανάμεσα σε δέντρα και αγρούς και μερικές σκόρπιες βιοτεχνίες. Πιο πέρα ανεβαίνουν ομαλά οι βουνοπλαγιές του Υμηττού. Το εκκλησάκι απλό και φροντισμένο διατηρείται σε καλή κατάσταση. Είναι μια δρομική, μονόχωρη βασιλική των μεταβυζαντινών χρόνων, με δικλινή, ξύλινη και κεραμοσκεπή στέγη που καταλήγει σε μια ευρύχωρη ημικυκλική αψίδα Ιερού. Εσωτερικά στο μέσον περίπου του μήκους της υπάρχει ένα ενισχυτικό τόξο της στέγης (σφενδόνιον). Οι διαστάσεις του κυρίως ναού είναι 5.20 x 6.00 μ. περίπου. Στο δυτικό μέρος της εισόδου έχει προστεθεί ξύλινο ημίκλειστο υπόστεγο, διαστάσεων 5.20 x 5.50 μ. περίπου, που είναι πολύ καλά εναρμονισμένο με το υπόλοιπο εκκλησάκι. Στο μπροστινό άκρο της σκεπής υπάρχει το μικρό καμπαναριό με το σταυρό στην κορυφή, που συναντάμε σε νεώτερες προσθήκες και άλλων ναών της περιοχής.

Το τέμπλο του ναού είναι κτιστό ενώ σώζεται μόνο η τοιχογραφία της κόγχης του Ιερού. Η στέγη είναι ορατή εσωτερικά, με πρόσφατο σανίδωμα. Γενικά το εσωτερικό αναδύει ιδιαίτερη φροντίδα και φαίνεται ανακαινισμένο με κανόνες σύγχρονης μάλλον αισθητικής.

Ο ναός είναι σήμερα (2009) επισκέψιμος. Ανήκει στην ενορία της Αγίας Παρασκευής. Πανηγυρίζει την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου την 23η Απριλίου ή τη Δευτέρα του Πάσχα με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Κορωπίου
T.K.: 19400
Τηλ.: 210-6622057