en ru

Μνημεία Ιεράς Μητροπόλεως

 ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ
   
ag.iwan_artem-1
ag.iwan_artem-2
ag.iwan_artem-3
ag.iwan_artem-4
1/4 
start stop bwd fwd
          
Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του ομώνυμου λόφου, στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλεως.

Το ύψωμα του Αγίου Ιωάννου χαρίζει μια μοναδική θέα σε όλες τις κατευθύνσεις και ένα αίσθημα απεραντοσύνης πλημυρίζει τον επισκέπτη. Η παρουσία του Ναού υποθάλπει τη συνάντηση της φυσικής απεραντοσύνης με την υπερφυσική.

Ο περιβάλλων χώρος του Ναού είναι επιμελώς διαμορφωμένος με πλακόστρωση και περιμετρικά πεζούλια. Πινακίδες μας πληροφορούν ότι η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου έγινε το 2003 με τη χορηγία του διεθνούς αερολιμένα και με τη συμπαράσταση και συνδρομή της ενορίας και των ενοριτών.

Το εξωκκλήσι είναι μια συνηθισμένη στενή μονόκλιτη θολωτή βασιλική των μεταβυζαντινών χρόνων, με δικλινή κεραμοσκέπαστη στέγη. Ανατολικά ο Ναός καταλήγει σε τρίπλευρη ακανόνιστη αψίδα Ιερού. Το εκκλησάκι έχει υποστεί επισκευές, μετατροπές και επεκτάσεις, όπως ο μεταγενέστερος νάρθηκας δυτικά που έχει ενοποιηθεί με τον κυρίως ναό και το νεώτερο ανεξάρτητο πρόκτισμα στη νότια πλευρά. Οι διαστάσεις του ναού μαζί με το νάρθηκα είναι 8.70 x 4.00 μ. περίπου, χωρίς την κόγχη του Ιερού, ενώ ο νάρθηκας έχει διαστάσεις 2.40 x 4.00 μ. Το νεώτερο νότιο κτίσμα έχει διαστάσεις 3.60 x 6.10 μ.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη μορφή του Ναού είναι η ακανόνιστη κόγχη του Ιερού που απλώνεται σε όλο το εύρος της ανατολικής πλευράς και η καινοτομία του τοξωτού καμπαναριού που έχει τοποθετηθεί στο βόρειο άκρο της πρόσοψης – κάτι που βρίσκουμε και στην Παναγία Μεσοσπορίτισσα του Ολύμπου Καλυβίων.

Τα ανοίγματα του Ναού είναι λιγοστά, ένα μικρό παραθυράκι στην κόγχη και ένα νεώτερο μικρό παράθυρο στο βόρειο τοίχο. Στη νότια πλευρά του νάρθηκα υπάρχει μια νεώτερη δεύτερη είσοδος.

Στο εσωτερικό ο κύριος Ναός είναι καμαροσκέπαστος και το τέμπλο κτιστό καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη διατομή. Η αγιογράφηση είναι σύγχρονη και καταλαμβάνει το σύνολο του κυρίως Ναού.

Το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου είναι σήμερα ανοικτό στον επισκέπτη και ανήκει στην ενορία του Αγίου Κοσμά. Πανηγυρίζει στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου, με πανηγυρικό εσπερινό και Θεία Λειτουργία.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΧΑΡΤΗΣ

Ο Ι. Ναός ανήκει στον Ενοριακό I. Ναό Αγίου Κοσμά Αρτέμιδας
Αγ. Κοσμά Αιτωλού 1
T.K.: 19016
Τηλ.: 22940-860855
Fax: 22940-86085